Kaikkivoipaiset omega-3:t

Kalaöljyn omega-3:t pitävät yllä ja parantavat kuntoa, sydän- ja verisuoniterveyttä (Chaddha ja Eagle 2015), muistia, mielialaa ja sosiaalista käyttäytymistä ja ehkäisevät reumatauteja, astmaa, masennusta, metabolista oireyhtymää ja jopa syöpää (Li 2015, Fiala ym. 2015). Kalaöljyn omega-3-rasvahapot lisättiin keväällä 2009 Suomessa ja muualla EU:ssa veren rasvahäiriöiden (dyslipidemioiden) Käypä hoito -suosituksiin, joiden mukaan lääkäreiden tulee hoitaa potilaitaan. Kalaöljy on tarpeellista muun muassa kaikille masentuneille, sydänpotilaille, diabeetikoille, odottaville äideille ja ikääntyville ihmisille. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät rintasyöpää ja muita syöpätauteja ja parantavat niiden ennustetta. Kalaöljy ehkäisee jopa kontaktilinssien aiheuttamaa silmien kuivumista ja epämukavuutta. Kalaöljy lievittää tupakanhimoa ja vähentää nikotiiniriippuvuutta. Kalaöljy parantaa hammas- ja suuhygieniaa ja edistää lasten luku- ja sosiaalisia taitoja. Onkohan enää mitään, mihin omega-3:t eivät kykenisi? Tutkimus: kolme neljästä raskaana olevasta ja imettävästä naisesta potee omega-3-vajetta. Omega-REMODEL-tutkimus: Kalaöljy nopeuttaa toipumista sydänkohtauksesta. Italian lääkelaitos (AIFA) suosittelee akuutin sepelvaltimotautikohtauksen hoitoon 12 kuukauden ajaksi vähintään 85 % omega-3-rasvahappoja sisältävää kalaöljyä (Temporelli ym. 2016). Vain etyyliesteröidyt valmisteet ovat näin vahvoiksi väkevöityjä.

Kaitlin Samantha Roke on julkaissut kanadalaisessa Gulphin yliopistossa kalaöljystä erinomaisen nutrigenomiikan alan väitöskirjan, jonka voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä (Roke 2016). Hän kertoo siinä oleellista ajankohtaista tietoa omega-3-rasvahappojen aineenvaihdunnasta, vaikutuksista geeneihin sekä sydän- ja verisuonitautien ja muiden kroonisten sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon. Väitöskirja kumoaa monia mm. Itä-Suomen yliopiston ravitsemustutkijoiden esittämiä virheellisiä väitteitä.

omega-3-molekyylit

Kuvassa omega-3-molekyylit ALA, EPA ja DHA. Lähde: Roke KS, Exploration of the perceived and actual benefits of omega-3 fatty acids and the impact of FADS1and FADS2genetic informationon dietary intake and blood levels of EPA and DHA. Thesis Presented to The University of Guelph (Canada) 2016 Free Full text

Erilaiset omega-3:t, erilaiset vaikutukset

Kaupoissa ja apteekeissa myytävät omega-3-valmisteet sisältävät pääasiassa merellisiä rasvahappoja, eikosapentaeenihappoa (EPA, C20:5 n-3) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA, C22:6 n-3). Kasvien siemenöljy sen sijaan sisältää alfalinoleenihappoa (ALA, C18:3 n-3). n-3 = Ω-3 eli omega-3. Rasvainen kala ja useimmat kalaöljyvalmisteet sisältävät PIFA-rasvahappoa 16:4 (n-3) (hexadeca-4,7,10,13-tetraenoic acid). Hollantilaiset syöpätutkijat kehottavat välttämään kalaruokia ja PIFA-valmisteita kemoterapian aikana ja lähiaikoina sen jälkeen, sillä PIFA heikentää kemoterapian vaikutusta. Hollantilaistutkijoiden testaamissa kalaöljyvalmisteissa (n=4) oli 0,2 –5,7 µM PIFAa. Jo 1 µM heikentää sisplatinan tehoa (JAMA Oncology, July 2015). E-EPAssa ei ole PIFAa, joten E-EPA sopii hyvin myös syövän tukihoidoksi kemoterapian ja sädehoidon aikana ja niiden jälkeen. Sekä EPA että DHA, erikseen annettuna, pienentävät sydäninfarktin kokoa, osoittaa kanadalainen tutkimus (Madingou ym. 2016).

peruskalaöljyn rasvahapot

Kuva. Peruskalaöljy sisältää noin 50 erilaista rasvahappoa. Vain 21 % on EPAa (punainen viipale) ja 9 % DHA:ta (sininen viipale). Ruskkea viipale kuvaa tyydytettyjä rasvahappoja, loput värit muita turhia ja haitallisia rasvahappoja. Muut kuin omega-3-rasvahapot haittaavat biologisia vaiktuksia, jolloin ei saadakaan toivottua tulosta. E-EPA ja muut puhdistetut ja väkevöidyt kalaöljyvalmisteet sisltävät 70 tai 90 % omega-3:a ja mukana on myls D3-vitamiinia, joka tehostaa toivottua vaikutusta.

Etyyliesteröityjen (EE) kalaöljyjen imeytyminen vereen

Etyyliesteröidyt (EE) kalaöljyt imeytyvät suolesta vereen parhaiten silloin, kun niiden kera syödään muita ravintorasvoja. EE-kalaöljyt näet tarvitsevat imeytyäkseen tiettyä entsyymiä, karboksyyliesterilipaasia. Maksa valmistaa sitä ja sitä erittyy suoleen sappinesteessä. Eniten tätä lipaasia syntyy ja erittyy kun syödään rasvaista ruokaa. Jos haluaa parhaan mahdollisen tehoa, EE-kalaöljyä ei siis kannattaisi nauttia tyhjään vatsaan eikä vähärasvaisen ruuan kanssa.

E-EPA suurentaa veressä merkittävästi monohydroksi-eikosapentaenoihappoja (HEPEs), mukaan luettuna e-sarjan resolviinin (RvE) esiaste 18-HEPE. Vastaavaa vaikutusta ei ole esimerkiksi DPA-omega-3-rasvahapolla. Niinpä eri omega-3-rasvahapoilla on elimistössä erilaisia vaikutustapoja, jotka eivät ole päällekkäisiä (Markworth ym. 2016). Resolviinit puolestaan ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat kroonista matala-asteista tulehdusta (inflammaatiota), joka myllertää syöpä- ja muissa taudeissa (Moro ym. 2016).

Kaikki omega-3:t eivät ole terveyden kannalta samanarvoisia. Kasvien siemenöljyn ALA on biologisesti heikompitehoista kuin kalaöljyn EPA ja DHA. Ihmisen on muutettava ALA maksassaan EPAksi, ennen kuin siitä on hyötyä. Valitettavasti muuntokyky on heikko, naisilla vain noin 10 % ja miehillä noin 5 % ALAsta muuntuu EPAksi. Osa EPAsta muuntuu edelleen DHA:ksi. ALAsta DHA:ksi asti muuntuu vain 0,5–9 %. Niinpä ALAn runsaskaan saanti, esimerkiksi pellavansiemenöljystä, ei nosta seerumin EPA- eikä DHA-pitoisuuksia. Suomalaiset saavat kaikista omega-3-rasvahapoistaan 80 % ALAna ja vain 20 % biologisesti tehokkaina merellisinä rasvahappoina. Tästä syystä suomalaisten veren omega-3-pitoisuudet ovat vähäiset verrattuna esimerkiksi norjalaisiin ja japanilaisiin, jotka syövät meitä enemmän rasvaista kalaa. Norjalaistutkimuksen mukaan seerumin suuri EPA-rasvahapon pitoisuus vähentää ennenaikaisen kuoleman riskiä. Havainto puoltaa E-EPAn käyttöä ravintolisänä. Kalaöljyn nauttiminen ruoan lisänä suurentaa omega-3-indeksiä, jonka tulisi olla yli 8 %. Alle 4 % indeksi ennakoi sydäntautia ja ennenaikaista sydänkuolemaa. Euroopassa norjalaiset syövät eniten kalaa. Koko maailmassa japanilaiset syövät eniten kalaa (keskimäärin) ja meriruokia. 90 prosenttia japanilaisista syö kalaa vähintään kerran viikossa, keskimäärin 85 grammaa päivässä, josta he saavat 900 mg EPAa ja DHA:ta (yhteensä).

E-EPA alentaa jäännöskolesterolia, osoittivat japanilaiset kardiologit jo vuonna 1999 (Ando ym. 1999). Uusi amerikkalainen tutkimus vahvistaa asian (Ballantyne ym. 2016).

E-EPAn EPA-rasvahappo siirtyy verestä solukalvojen fosfolipidikerroksiin, jossa se toimii antioksidanttina. Se pysäyttää rasvojen hapettumisen (lipidiperoksidaation) ja ehkäisee kolesterolin syntyä solukalvolla ja solukalvon hajoamista. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot voivat suojata valtimoiden endoteelia tupakansavun aiheuttamilta haitoilta (mm. hapetusstressiltä eli lipidiperoksidaatiolta) (Wiest ym. 2017).

Katso alla olevat kuvat.

E-EPA toimii antioksidanttina solukalvossa
EPA-rasvahappo kulkeutuu hyvin solukalvolle, jossa se pysäyttää rasvojen härskiintymisen (lipidiperoksidaation) kuin seinään. EPA ehkäisee myös kolesterolin (punaiset molekyylit) lisääntymisen solukalvolla. DHA-rasvahapolla ei ole tällaista ominaisuutta, katso seuraava kuva.
Lähde: Mason RP, Jacob RF. Eicosapentaenoic acid inhibits glucose-induced membrane cholesterol crystalline domain formation through a potent antioxidant mechanism. Biochimica and Biophysica Acta. 2015 Feb;1848 (2) 502–509 doi: 10.1016/j.bbamem.2014.10.016.

EPA vs DHA solukalvolla

Kuva. DHA-rasvahappo lisää kolesterolimolekyylien määrää solukalvolla. Lähde: Mason RP, Jacob RF, Shrivastava S, Sherratt SC, Chattopadhyay A. Eicosapentaenoic acid reduces membrane fluidity, inhibits cholesterol domain formation, and normalizes bilayer width in atherosclerotic-like model membranes. Biochimica et Biophysica Acta. 2016 Oct 5;1858(12):3131-3140. doi: 10.1016/j.bbamem.2016.10.002.

EPA-rasvahappo ehkäisee sarkopeniaan (vanhus-raihnaisuus-oireyhtymään) kuuluvia haitallisia biokemiallisia muutoksia (lipotoksisuutta ja sytotoksisuutta) soluissa (Saini ym. 2016). Uusi kansainvälinen tutkimus vahvistaa, että kalaöljy parantaa 70-kymppisten kuntoilevien naisten lihaskuntoa ja suorituskykyä. Nämä havainnot puoltavat E-EPAn (tai muun väkevöidyn etyyliesteröidyn kalaöljyn) käyttöä ikääntyvien ihmisten kunnon ylläpidossa ja rappeutumisen ehkäisyssä.

Kalaöljy parantaa ikääntyvien naisten lihaskuntoa

Monityydyttymättömien rasvahappojen (omega-6 ja omega-3) merkitys terveydelle havaittiin jo yli 85 vuotta sitten. Siitä alkaen on julkaistu yhä kiihtyvällä vauhdilla tutkimuksia, jotka osoittavat, että liian suuri omega-6/omega-3-suhde on terveydelle epäedullinen, kun taas suuri omega-3-pitoisuus punasoluissa (omega-3-indeksi) ja muualla elimistössä, eritoten aivoissa, edistää terveyttä ja hyvinvointia sekä ehkäisee sairauksia. Kalaöljyn omega-3-rasvahapoilla on laaja-alaisia biokemiallisia vaikutuksia. kuten tulehduksen ehkäisy, vaimennus ja sammuttaminen, solukalvojen jouston ja kimmoisuuden (plastisuuden) ylläpito, solujen välinen tietojen kulku ja geenien ilmentyminen. Näiden vaikutusten avulla omega-3:t parantavat ihmisen ja eläinten puolustuskykyä, solujen kasvua ja kudosvaurioiden paranemista. Omega-3-rasvahapoilla on erityisen tärkeä merkitys aivojen rakenteelle ja normaaleille toiminnoille (muistille, oppimiskyvylle ja mielenterveydelle). Omega-3-rasvahapot ehkäisevät aggressiivista ja vihamielistä käyttäytymistä, ahdistusta, kognitiivisten toimintojen heikkenemistä, masennusta, ADHD:tä ja ikääntyvien ihmisten hermoston rappeutumista, kirjoittavat australialaiset professori Ross Grant ja Guest katsauksessaan (syyskuussa 2016). Kalaöljy ehkäisee ja lievittää myös kroonisia kipuja, eritoten kuukautiskipuja, sanovat enpanjalaisen Santiago de Compostelan tutkijat uudessa meta-analyysissaan (Prego-Dominguez ym.2016)

Kalaöljyn edullisia terveysvaikutuksia ikääntyvillä

Kalaöljyn vaikutuksia

Omega-3-rasvahapot (ALA, EPA ja DHA) vaikuttavat edullisesti ikääntyvän ihmisen aivoihin (muistiin ja muihin henkisiin toimintoihin), sydämeen ja verisuoniin, lihaksistoon ja luustoon sekä immuunijärjestelmään (puolustuskykyyn). Lähde: Molfino ym. 2014.

Kalaöljy hidastaa valtimoiden vanhenemismuutoksia

Kalaöljyn biokemiaa

Kalaöljyn biokemia elimistössä on monimutkaista, eikä sitä tunneta vieläkään täydellisesti. Kalaöljyn omega-3-rasvahapoista syntyy elimistössä hapetusstressiä sekä tulehdusta ehkäiseviä, vaimentavia ja sammuttavia nanomolekyylejä, resolviineja, maresiineja ja protektiineja. Niiden lisäksi syntyy elektrofiilisiä metaboliitteja (aineenvaihduntatuotteita), jotka osallistuvat tulehduksen sammuttamiseen ja mm. syöpäsolujen kasvun hillitsemiseen ja (Wendell ym. 2015). EPA ja DHA sitoutuvat FFA4-reseptoriin, jolloin syöpäsolujen kasvu estyy (Liu ym. 2015). Nämä vaikutusmekanismit selittävät suuren osan kalaöljyn monipuolisista terveysvaikutuksista. E-EPA-kalaöljy lisää elimistössä adiponektiinin määrää jo neljän päivän kuluessa. Adiponektiini puolestaan ehkäisee ja jarruttaa aineenvaihdunta- ja syöpäsairauksia. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot toimivat synergisesti sydämen suojana resveratrolin kanssa (Kakoti ym. 2015).
Oksilipiinit – kalaöljyn uusi salainen ase

omega-6 ja omega-3 -aineenvaihduntaa

Kuva. Omega-6-rasvahapoista syntyy elimistössä tulehdusta aiheuttavia (proinflammatorisia) eikosanoideja (kuvassa vasemmalla), kun taas omega-3:sta syntyy tulehdusta ehkäiseviä (anti-inflammatorisia), vaimentavia ja sammuttavia yhdisteitä (kuvassa oikealla).

Omega-6/omega-3-suhteet eri väestöissä

Väestö omega6/omega-3
Paleoliittinen 0,8
Kreikka ennen 1960 1-2
Japani nykyään 4
Suomi 7
Iso-Britannia 15
USA 17
Mitä suurempi omega-6/omega-3-suhde, sitä lihavampi väestö. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät lihomista (Simopoulos 2016 a ja b).

Entä lisäävätkö väkevöidyt etyyliesteröydyt kalaöljyt verenvuotoriskiä? Lyhyt vastaus: Eivät lisää.
Asiasta on julkaistu monia päteviä tutkimuksia, joissa on tutkittu useita valmisteita erikseen ja myös yhdessä verenohennuslääkkeiden (warfariinin) ja muiden lääkkeiden kanssa: warfariini (Vascepa, Epanova); omepratsoli (Vascepa, puhdas E-EPA-valmiste); rosiglitazone (Vascepa); atorvastatin (Lovaza, Vascepa, Omtryg); rosuvastatiini (Lovaza, Omtryg) ja simvastatiini (Lovaza, Omtryg, Epanova). Mitään haitallisia yhteisvaikutuksia ei ole esiintynyt eikä veren hyytymisaika ole suurentunut merkitsevästi normaalista. Kliinisesti merkittävää verenvuotoa ei ole syntynyt. Johtopäätäs: Etyyliesteröidyt kalaöljyt eivät lisää verenvuotovaaraa (Ito 2015).

Roke KS, Exploration of the perceived and actual benefits of omega-3 fatty acids and the impact of FADS1and FADS2genetic informationon dietary intake and blood levels of EPA and DHA. ThesisPresented toThe University of Guelph (Canada) 2017 Free Full text
Ito MK. A Comparative Overview of Prescription Omega-3 Fatty Acid Products. P&T.2015 Dec;40(12):826-57. Free Full Text

Li D. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and non-communicable diseases: meta-analysis based systematic review. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2015 Mar;24(1):10-5. doi: 10.6133/apjcn.2015.24.1.21. Free Full Text

Wendell SG, Golin-Bisello F, Wenzel S, et al. 15-hydroxyprostaglandin dehydrogenase generation of electrophilic lipid signaling mediators from hydroxy omega-3 fatty acids. Journal of Biological Chemistry. 2015 Jan 12. pii: jbc.M114.635151. Free Full text

Mason RP, Jacob RF. Eicosapentaenoic acid inhibits glucose-induced membrane cholesterol crystalline domain formation through a potent antioxidant mechanism. Biochimica and Biophysica Acta. 2015 Feb;1848 (2) 502–509 doi: 10.1016/j.bbamem.2014.10.016. Free Full Text

Sydän- ja verisuoniterveys

Tanskalaiset tiedemiehet Dyerberg ja Bang osoittivat 1970-luvun alussa Grönlannin inuiittien keskuudessa tekemissään tutkimuksissa, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja. Sittemmin on käynyt ilmi, että kalaöljy hidastaa alkaneen verisuonitaudin kulkua ja EPAn etyyliesteri (E-EPA) voi suurina päiväannoksina jopa pehmittää kovettuneita valtimoita. Lisäksi on käynyt ilmi, että kalaöljy ehkäisee sydämen rytmihäiriöitä. Ennaltaehkäisyyn suositellaan vähintään 500 mg päivässä ja hoitoon vähintään 1 000 mg/vrk (kohonneiden triglyseridien alentamiseen 2–4 g/vrk) (Jain ym. 2015). Ruoasta saadaan useimmiten alle 100 mg.

Eskimot nylkevät valasta

Kuva. Grönlannin inutiiti nylkevät valasta 1900-luvun alussa. Heidän ravintonsa koostui pääasiassa valaan lihasta ja rasvasta, joka sisälsi paljon omega-3-rasvahappoja. Inuiiteilla ei esiintynyt juuri ollenkaan sydäntauteja. Havainto johti suureen kiinnostukseen kalaöljyn sydäntauteja ehkäisevistä vaikutuksista.

Missourin yliopisto osoitti ensimmäisenä vuonna 2006 The American Journal of Cardiology -lehdessä (2006;97, 1127-1130), että kalaöljy ehkäisee sydäninfarktin uusimista. Maaliskuussa 2007 laatulehti The Lancet julkaisi maailman suurimman kalaöljytutkimuksen, nimeltään JELIS. Siinä E-EPA-niminen kalaöljy (1 800 mg/vrk) vähensi angina pectoris -kipuja 24 % ja kliinisiä sydänkohtauksia 19 % verrattuna vakiohoitoon (statiinit ym.). Jatkoselvityksissä E-EPA ehkäisi 20 % aivohalvausten uusiutumisista ja 53 % uusista sepelvaltimotaudeista. Syyskuussa 2008 Firenzen sydäntutkimuskeskus raportoi, että pitkäaikaisesti päivittäin nautittuna yksi ainoa gramman painoinen EPAn ja DHA:n yhdistelmäkapseli – joka sisältää etyyliesteröityä EPAa ja DHA:ta – voi ehkäistä sydänkuolemia ja vähentää ja lyhentää sairaalahoidon tarvetta. Chicagon yliopiston sydänklinikan tutkijat suosittelevat uudessa artikkelissaan kalaöljy käyttöä sydän. ja valtimotautien ehkäisyyn ja hoitoon (Davidson ja Benes 2016). Alla oleva kuva osoittaa omega-3-rasvahappojen suotuisat vaikutukset sydän- ja verisunotautien ehkäisyssä. Isot päiväannokset ovat pieniä tehokkaampia.

omega-3-CVD

New Yorkin Columbia-yliopiston sydänklinikassa tehdyn tutkimuksen mukaan kalaöljy (6,5 g/vrk, sisältäen 3,285 g EPAa ja 3,285 g DHA:ta) yhdessä glutamiinin kanssa (8 g/vrk) parantaa sydämen vajaatoiminnasta kärsivien potilaiden elämänlaatua (Wu ym. 2015). Näin suuri päiväannos kalaöljyä voi aiheuttaa joillakin ihmisillä spontaanien mustelmien ilmestymistä. E-EPAa käytettäessä ei tarvita näin suuria annoksia. Etyyliesteröity kalaöljy parantaa veren rasvaprofiilia ja vähentää siten sydäntautien riskiä ja parantaa niiden ennustetta (Maki ym. 2016).

Etyyliesteröity kalaöljy (4 g/vrk E-EPAa) ehkäisee myös verisuonia ahtauttavien apolipoproteiinien syntyä maksassa ja vähentää niiden pitoisuutta veressä (Ballantyne ym.2016). Maailman johtavat kardiologit (sydänlääkärit) katsovat, että näyttö etyyliesteröidyn kalaöljyn tehosta on riittävä, jotta sen käyttö tulee ottaa hoitosuosituksiin. E-EPAsta vapautuva EPA-rasvahappo suojaa solukalvoja härskiintymiseltä (kuva yllä). Kalaöljy, ja eritoten E-EPA, alentaa tehokkaasti kohonneita triglyseridejä, joita pidetään valtimotautien syytekijöinä. Toistaiseksi E-EPA on rekisteröity USA:ssa lääkkeeksi käyttötarkoituksella triglyseridien alentaminen (Scherer ja Nicholls 2015). E-EPA (4 g/vrk) sopii hyvin yhteen myös statiinien kanssa (Braeckman ym. 2015). EPA-rasvahapon biologisista vaikutusmekanismeista on julkaistu erinomainen kirjallisuuskatsaus, jonka voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä (Borow ym. 2015).

E-EPA alentaa jäännöskolesterolia, osoittaa uusi amerikkalainen tutkimus (Ballantyne ym. 2016).

Norjalaistutkimuksen mukaan yhden prosenttiyksikön nousu omega-3-indeksissä vähentää hengenvaarallisen kammiovärinän riskin alle puoleen sydäninfarktin saaneilla potilailla (2011). Kalaöljytutkimuksissa on saatu ristiriitaisia tuloksia siksi, ettei niissä ole otettu huomioon osallistujien seerumin rasvahappojen pitoisuuksia, punasolujen omega-3-indeksiä (Upahyay 2015) eikä seerumin triglyseridien pitoisuuksia (kalaöljy alentaa kohonneita lukemia ja suojaa siten sydäntä ja aivoja) (Sperling ja Nelson 2015). Maallikollekin lienee itsestään selvää, ettei kalaöljy anto ruoan lisänä välttämättä voi auttaa niitä ihmisiä, joilla on matalat triglyserit ja jo valmiiksi maksimimäärät omega-3:a elimistössään. Sydän tarvitsee vähintään 1 000 mg kalaöljyn omega-3-rasvahappoja päivässä, ilmenee kanadalaisen Waterloon yliopiston tutkimuksesta (2015). Tällaista määrää on käytännössä vaikea tai mahdotonta saada pelkästä ruuasta.

Japanilaiset sydänlääkärit testasivat kuukauden ajan 4 grammaa/vrk etyyliesteröityä kalaöljyä (E-EPA + E-DHA) 14 veren rasvahäiriötä eli dyslipidemiaa potevalla henkilöllä ja mittasivat heistä rasvahappoja sitovaa proteiinia (fatty acid-binding protein 4 [FABP4/A-FABP/aP2]), jota kiertää veressä ja esiintyy pääasiassa rasvasoluissa eli adiposyyteissä. Suurentunut FABP4-pitoisuus liittyy lihavuuteen, insuliiniresistenssiin ja ateroskleroosiin (Furunashi ym. 2016).

Kalaöljy alensi veressä kiertävää ja adiposyyttien FABP4:ää. Näin omega-3-rasvahapot voivat ehkäistä ja hillitä sydän- ja verisuonitauteja, kirjoittavat kardiologit Lipids in Health and Disease –lehdessä (2016). Tämä on tietääkseni aivan uusi kalaöljyn vaikutusmekanismi. Tässä on hyvä huomata kalaöljyn annos, 4 grammaa päivässä 90-prosenttiseksi väkevöityä valmistetta. Peruskalaöljyillä, joissa on vain 30 % omega-3:a, ei päästä vastaavaan vaikutukseen.

Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen suuri pitoisuus veressä ehkäisee aivohalvausta ja parantaa siihen sairastuneiden potilaiden ennustetta (Song ym. 2015). Sama seikka todettiin myös japanilaisessa JELIS-tutkimuksessa, jossa E-EPA (1 800 mg/vrk) vähensi 20 % aivohalvausten uusimisia eli paremmin kuin mikään synteettinen lääkitys. Kalaöljy ehkäisee aterianjälkeista (postprandiaalista) triglyseridien lisääntymistä veressä ja vähentää siten valtimoiden kovettemisen riskiä (Nakamura ym. 2015). Japanilaiset neurokirurgit ovat osoittaneet, että etyyliesteröity kalaöljy vähentää aivoverisuonten spasmia aivoverenvuodon (subaraknoidaalivuodon) jälkeen, jolloin potilaan ennuste paranee. Kalaöljystä ei aiheutunut potilaille mitään haittavaikutuksia (Nakagawa ym. 2016).

Etyyliesteröity kalaöljy (E-EPA + E-DHA) alentaa atyyppisten psyykelääkkeiden aiheuttamaa hypertriglyseridemiaa (kohonneita triglyseridejä), osoittaa amerikalaisten psykiatrien julkaisema kliininen tutkimus (Freeman ym. 2015). Näin kalaöljy pienentää psyykelääkkeiden aiheuttamaa sydän- ja verisuonitaudin riskiä. Kalaöljy ehkäisee ja hoitaa ensipsykooseja, osoittavat monet uudet tutkimukset.

Sydäninfarktipotilaat, jotka alkavat syödä kalaöljyä kuukauden sisällä sairaalasta päästyään eroavat merkittävästi monissa suhteissa niistä, jotka eivät ala nauttia kalaöljyä (Harris ym. 2016). Kalaöljyä nauttineet olivat muita useammin naimisissa, hyvässä taloudellisessa asemassa, hyvin koulutettuja ja söivät kalaruokia. Heidän sydämensä iskuvolyymi oli keskimäärin muita suurempi, heille oli tehty muita useammin sepelvaltimoihin interventioita (kirurgisia toimenpiteitä) ja he osallistuivat muita useammin sydänkuntoutukseen. Lisäksi kalaöljyn käyttäjillä oli muita harvemmin diabetes, alkoholin liikakäyttöä, aivohalvauksia, aikaisempia sydäninfarkteja ja sepelvaltimotautia.

Nämä erot vaikuttavat vahvasti ennusteeseen infarktin jälkeen ja ne (eroavaisuudet) ovat sekoittavia tekijöitä, joita ei ole osattu ottaa huomioon havainnoivissa kalaöljytutkimuksissa. Näiden sekoittavien tekijöiden lisäksi kalaöljystä saatavaan hyötyyn vaikuttaa aivan ratkaisevasti (ennen kalaöljyn käyttöä) vallinnut omega-3-indeksi. Onhan selvää, että jos se on entuudestaan suuri (8–11 %), lisäkalaöljy ei anna yhtä hyvää suojaa kuin jos indeksi on pieni (alle 4 %). Lisäksi on hyvä muistaa, että kalaöljyvalmisteiden laaduissa ja päiväannoksissa on suuria eroja, jotka vaikuttavat ratkaisevasti siihen, antavatko ne toivottua hoitovaikutusta vai ei.

Espanjalaisten yliopistoklinikoiden kardiologien yhteinen tutkimus 100 sydäninfarktipotilaan veren rasvahappojen pitoisuuksista osoittaa, että mitä enemmän veressä on EPAa, ja mitä pienempi on AA/EPA-suhde, sitä pienempi on infarktin koko ja sitä parempi on potilaan ennuste (Sala-Vila ym. 2016).

Amerikkalaisen Mayo Clinicin kontrolloitujen kaksoissokkotutkimusten meta-analyysi päättelee, että kalaöljy vähentää sepelvaltimotaudin riskiä (Alexander ym.2017). Puhdas, väkevöity EPA (ilman DHA:ta) on paras kalaöljyvalmiste sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn ja hoitoon. Puhdas EPA ei suurenna veren korletsoorlipitoisuutta, kuten DHA:ta sisältävät valmisteet tekivät (Brinton ja Mason 2017).

Tulokset puoltavat väkevöidyn ja puhdistetun E-EPAn käyttöä ikääntyvien ihmisten ja eritoten sydänpotilaiden ravintolisänä. Kalaöljyn käyttö kaikkien yli 55-vuotiaiden keskuudessa säästäisi EU:ssa viidessä vuodessa 1.328 miljardia euroa eli 34 637 euroa sydänkohtausta kohti terveydenhuollon kustannuksissa, ilmenee alla olevasta Frost & Sullivanin raportista (2016).

Healthcare Cost Savings of Omega 3 Food Supplements in the European Union

Kalaöljyn omega-3:t tulivat 2009 Suomessa Käypä hoito -suosituksiin
Kalaöljyn "uusia" vaikutuksia valtimoiden seinämissä
Kalaöljy hidastaa valtimoiden vanhenemismuutoksia

Skrollaa alaspäin kirjallisuusviitteiden ohi muihin sairauksiin

Brinton EA, Mason RP. Prescription omega-3 fatty acid products containing highly purified eicosapentaenoic acid (EPA). Review. Lipids in Health and Disease. 2017 Jan 31;16(1):23. doi: 10.1186/s12944-017-0415-8. Free Full Text

Wiest EF, Walsh-Wilcox MT, Walker MK. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids Protect against Cigarette Smoke-Induced Oxidative Stress and Vascular Dysfunction. Toxicological Sciences. 2017 Jan 22. pii: kfw255.
doi: 10.1093/toxsci/kfw255

Alexander DD, Miller PE, Van Elswyk ME, et al. A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials and Prospective Cohort Studies of Eicosapentaenoic and Docosahexaenoic Long-Chain Omega-3 Fatty Acids and Coronary Heart Disease Risk. Mayo Clinic Proceedings. 2017 Jan;92(1):15-29. doi: 10.1016/j.mayocp.2016.10.018.

Nakagawa I, Yokoyama S, Omoto K, Takeshima Y, Matsuda R, Nishimura F, Yamada S, Yokota H, Motoyama Y, Park YS, Nakase H. Omega-3 fatty acid Ethyl Esters suppress cerebral vasospasm and improve clinical outcome following aneurysmal subarachnoid hemorrhage. World Neurosurgery. 2016 Dec 16. pii: S1878-8750(16)31330-4. doi: 10.1016/j.wneu.2016.12.018.

Sala-Vila A, Fernández-Jiménez R, Pizarro G,  et al. Nutritional preconditioning by marine omega-3 fatty acids in patients with ST-segment elevation myocardial infarction: A METOCARD-CNIC trial substudy. International Journal of Cardiology. 2016 Nov 9;228:828-833. doi: 10.1016/j.ijcard.2016.11.214.
Saini A, Sharples AP, Al-Shanti N, Stewart CE. Omega-3 fatty acid EPA improves regenerative capacity of mouse skeletal muscle cells exposed to saturated fat and inflammation. Biogerontology. 2016 Nov 18. [Epub ahead of print]
Davidson MH, Benes LB. The future of n-3 polyunsaturated fatty acid therapy. Current Opinion on Lipidology. 2016 Oct 27. [Epub ahead of print]
Temporelli PL, Buda S, Greene SJ.[Role of omega-3 polyunsaturated fatty acids after acute coronary syndrome].
Giornale Italiano di Cardiologia (Rome). 2016 Jul-Aug;17(7):3-10. doi: 10.1714/2336.25080. 
Ballantyne CM, Bays HE, Philip S, et al. Icosapent ethyl (eicosapentaenoic acid ethyl ester): Effects on remnant-like particle cholesterol from the MARINE and ANCHOR studies. Atherosclerosis. 2016 Aug 20;253:81-87. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2016.08.005. Free Full Text pdf
Maki KC, Guyton JR, Orringer CE, et al. Triglyceride-lowering therapies reduce cardiovascular disease event risk in subjects with hypertriglyceridemia.
Journal of Clinical Lipidology. 2016 Jul-Aug;10(4):905-14. doi: 10.1016/j.jacl.2016.03.008.

Madingou N, Gilbert K, Tomaro L, et al. Comparison of the effects of EPA and DHA alone or in combination in a murine model of myocardial infarction. Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids. 2016 Aug;111:11-6. doi: 10.1016/j.plefa.2016.06.001.
Ballantyne CM, Bays HE, Braeckman RA, et al. Icosapent ethyl (eicosapentaenoic acid ethyl ester): Effects on plasma apolipoprotein C-III levels in patients from the MARINE and ANCHOR studies. Journal of Clinical Lipidology. 2016 May-Jun;10(3):635-645.e1.
doi: 10.1016/j.jacl.2016.02.008.
Harris WS, Kennedy KF, Maddox TM, et al.  Multiple differences between patients who initiate fish oil supplementation post-myocardial infarction and those who do not: the TRIUMPH Study. Nutrition Research. 2016 Jan;36(1):65-71. doi: 10.1016/j.nutres.2015.11.006. 
Furuhashi M, Hiramitsu S, Mita T, et al. Reduction of circulating FABP4 level by treatment with omega-3 fatty acid ethyl esters. Lipids Health Dis. 2016 Jan 12;15(1):5. doi: 10.1186/s12944-016-0177-8.

Nakamura K, Miyoshi T, Yunoki K, Ito H. Postprandial hyperlipidemia as a potential residual risk factor. Journal of Cardiology. 2015 Dec 29. pii: S0914-5087(15)00383-4. doi: 10.1016/j.jjcc.2015.12.001. [Epub ahead of print] Review.

Chaddha A, Eagle KA. Omega-3 Fatty Acids and Heart Health. Cardiology Patient Page. Circulation. 2015; 132: e350-e352 doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.114.015176 Free Full Text

Kakoti BB, Hernandez-Ontiveros DG, Kataki MS, Shah K, Pathak Y, Panguluri SK. Resveratrol and Omega-3 Fatty Acid: Its Implications in Cardiovascular Diseases. Frontiers in Cardiovascular Medicine. 2015 Dec 11;2:38. doi: 10.3389/fcvm.2015.00038. eCollection 2015. Review. Free Full Text

Sperling LS, Nelson JR. History and Future of Omega-3 Fatty Acids in Cardiovascular Disease. Current Medical Research and Opinion. 2015 Nov 13:1-25. Abstract

Wu C, Kato TS, Ji R, Zizola C,  et al. Supplementation of L-Alanyl-L-Glutamine and Fish Oil Improves Body Composition and Quality of Life in Patients With Chronic Heart Failure. Circulation. Heart Failure. 2015 Aug 12. pii: CIRCHEARTFAILURE.115.002073.

Borow KM, Nelson JR, Mason RP. Biologic plausibility, cellular effects, and molecular mechanisms of eicosapentaenoic acid (EPA) in atherosclerosis. Review. Atherosclerosis. 2015 Jul 22;242(1):357-366. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2015.07.035. Free Full Text

Freeman MP, McInerney K, Sosinsky AZ, et al. Omega-3 fatty acids for atypical antipsychotic-associated hypertriglyceridemia. Annals of Clinical Psychiatry. 2015 Aug;27(3):197-202. PubMed

Braeckman RA, Stirtan WG, Soni PN. Effects of Icosapent Ethyl (Eicosapentaenoic Acid Ethyl Ester) on Pharmacokinetic Parameters of Rosiglitazone in Healthy Subjects. Clinical Pharmacology in Drug Development. 2015 Mar;4(2):143-148. Free Full Text

Ballantyne CM, Braeckman RA, Bays HE, et al. Effects of icosapent ethyl on lipoprotein particle concentration and size in statin-treated patients with persistent high triglycerides (the ANCHOR Study). Journal of Clinical Lipidology. 2015 May-Jun;9(3):377-83. doi: 10.1016/j.jacl.2014.11.009.

Upadhyay RK. Emerging risk biomarkers in cardiovascular diseases and disorders. Review. Journal of Lipids. 2015;2015:971453. doi: 10.1155/2015/971453. Free Full Text (Omega-3-indeksistä kerrotaan kohdassa 10.2)

Song TJ, Cho HJ, Chang Y, et al. Low Plasma Proportion of Omega 3-Polyunsaturated Fatty Acids Predicts Poor Outcome in Acute Non-Cardiogenic Ischemic Stroke Patients. Journal of Stroke. 2015 May;17(2):168-76. doi: 10.5853/jos.2015.17.2.168. Free Full Text

Scherer DJ, Nicholls SJ. Lowering triglycerides to modify cardiovascular risk: will icosapent deliver? Vascular Health Risk Management. 2015 Mar 25;11:203-209. eCollection 2015. Review. Free Full text

Superko HR, Superko AR, Lundberg GP, et al. Omega-3 Fatty Acid Blood Levels Clinical Significance Update. Current Cardiovascular Risk Reports. Review. 2014;8(11):407. Free Full Tex
Ando M, Sanaka T, Nihei H. Eicosapentanoic acid reduces plasma levels of remnant lipoproteins and prevents in vivo peroxidation of LDL in dialysis patients. Journal of American Society of Nephrology. 1999 Oct;10(10):2177-84. Free Full Text
Shimizu H, Ohtani K, Tanaka Y, Sato N, Mori M, Shimomura Y. Long-term effect of eicosapentaenoic acid ethyl (EPA-E) on albuminuria of non-insulin dependent diabetic patients. Diabetes Research and Clinical Practice. 1995 Apr;28(1):35-40. doi:10.1016/0168-8227(95)01056-J

Diabetes ja metabolinen oireyhtymä

Runsas rasvaisen kalan syönti ja kalaöljyn käyttö ravintolisänä ehkäisevät metabolista oireyhtymää (Kim ym. 2015). Sitä potevilla on usein normaalia pienempi omega-3-indeksi, ilmenee italialaisen Udinen yliopiston tutkimuksesta (Colussi ym. 2015). Etenkin E-EPA parantaa insuliiniherkkyyttä ja veren sokeri- ja rasvatasapainoa ja voi siten ehkäistä tyypin 2 diabetesta sekä ehkäistä ja hidastaa sen lisä- ja oheistauteja. Tanskalais-norjalais-kiinalainen tutkimus vahvistaa näitä omega-3-rasvahappojen hyviä vaikutuksia terveyteen (Pærregaard ym. 2016). Japanilaiset diabeteslääkärit osoittivat jo vuonna 1995, että E-EPA (900 mg/vrk) suojaa tyypin 2 diabeetikon munuaisia (Shimizu ym. 1995).

Kliininen tutkimus: Kalaöljy parantaa sokeritasapainoa (Toorang ym. 2016)

Skrollaa alaspäin kirjallisuusviitteiden ohi muihin sairauksiin.

Pærregaard SI, Agerholm M, Serup AK, Ma T, Kiens B, Madsen L, Kristiansen K, Jensen BA. FFAR4 (GPR120) Signaling Is Not Required for Anti-Inflammatory and Insulin-Sensitizing Effects of Omega-3 Fatty Acids. Mediators of Inflammation. 2016;2016:1536047. doi: 10.1155/2016/1536047. Free Full Text
Toorang F, Djazayery A, Djalali M, et al. Effects of Omega-3 Fatty Acids Supplement on Antioxidant Enzymes Activity in Type 2 Diabetic Patients. Iranian Journal of Public Health. 2016 Mar;45(3):340-5. Preview
Patterson AC, Chalil A, Aristizabal Henao JJ, et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acid blood biomarkers increase linearly in men and women after tightly controlled intakes of 0.25, 0.5, and 1 g/d of EPA + DHA. Nutrition Research 2015 Oct 20. pii: S0271-5317(15)00229-8. doi: 10.1016/j.nutres.2015.09.016.
Colussi G, Catena C, Mos L, Sechi LA. The Metabolic Syndrome and the Membrane Content of Polyunsaturated Fatty Acids in Hypertensive Patients. Metabolic Syndrome and Related Disorders. 2015 Jul 23. Epub ahead of print

Kim YS, Xun P, He K. Fish Consumption, Long-Chain Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid Intake and Risk of Metabolic Syndrome: A Meta-Analysis. Nutrients. 2015 Mar 24;7(4):2085-2100. Abstract
Shimizu H1, Ohtani K, Tanaka Y, Sato N, Mori M, Shimomura Y. Long-term effect of eicosapentaenoic acid ethyl (EPA-E) on albuminuria of non-insulin dependent diabetic patients. Diabetes Research and Clinical Practice. 1995 Apr;28(1):35-40. doi:10.1016/0168-8227(95)01056-J

Muisti ja muut henkiset (kogniitiviset) toiminnot

Paljon tutkittu kalaöljyjen vaikutusalue on mielenterveys ja siihen liittyen muisti ja muut kognitiiviset toiminnot (Patrick ja Ames 2015), erityisesti ikääntyvässä väestössä. Huhtikuussa 2008 American Journal of Clinical Nutrition julkaisi kaksi tutkimusta, toisen Hollannista ja toisen Yhdysvalloista, joiden mukaan runsas rasvaisen kalan syönti ehkäisee ikääntymiseen liittyvää muistin heikkenemistä. Kuusi kliinistä tutkimusta käsittävä meta-analyysi vahvistaa, että kalaöljyn käyttö ravintolisänä (400 – 1 800 mg omega-3-rasvahappoja päivässä) ehkäisee ikääntymiseen liittyviä muistihäiriöitä (Zhang ym. 2015). Ranskalaistutkimuksen mukaan erityisesti kalaöljyn EPA-rasvahappo ehkäisee dementiaa (Samieri ym. 2008). Havainto puoltaa E-EPAn jatkuvaa päivittäistä käyttöä ravintolisänä. Amerikkalaistutkimus kertoo, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot ja antioksidantit parantavat heikentyneitä kognitiivisia toimintoja (muistia ym.). Vaikutus perustuu mm. siihen, että omega-3:t poistavat aivoista myrkyllisiä amyloidipaakkuja (Fiala ym. 2015, Ren ym. 2016).

Meta-analyysi: Kalaöljy ehkäisee muistisairauksia

Neurotieteilijät ovat tutkineet omega-3:n merkitystä Alzheimerin taudissa. Huhtikuussa 2007 Journal of Neuroscience julkaisi hiiritutkimuksen, jonka mukaan DHA ehkäisee tätä tautia. DHA ehkäisee tau-nimisen proteiinin ja neurofibrillaaristen takkujen muodostusta aivoissa. Takut ovat tunnusomaisia Alzheimerin taudille. Kalifornian yliopisto (UCLA) osoitti hiirten, rottien ja ihmisten soluilla, että DHA auttaa aivoja tuottamaan LR11-proteiinia, joka voi ehkäistä beeta-amyloidipaakkujen muodostusta aivoissa. Paakut ovat hermosoluille myrkyllisiä muodostumia, joita kertyy potilaiden aivoihin (Journal of Neuroscience 2007;27, 14299-14307). Archives of Neurology (2008;63, 1402-1408) raportoi, että päivittäin annettuna 1 720 mg DHA:ta ja 600 mg EPAa voivat hidastaa lievää, mutta ei pitkälle edennyttä Alzheimerin tautia.

Mitä enemmän ihminen saa ruuasta tai ravintolisistä kalaöljyn omega-3-rasvahappoja, sitä pienempi on MS-taudin ja sen pahenemisen riski, osoittaa australialainen tutkimus (Hoare ym. 2015). Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ja B12-vitamiini edistävät aivoperäistä hermokasvutekijää (BDNF), pitävät yllä aivojen normaaleja toimintoja ja ehkäisevät siten muisti- ja mielisairauksia, kirjoittavat intialaiset tutkijat uudessa kirjallisuuskatsauksessaan (Rathod ym. 2016).

Kalaöljy edistää koululaisten luku- ja sosiaalisia taitoja, ilmenee Göterborgin yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Harvardin yliopiston neurologit korostavat riittävän omega-3:n saantia raskauden aikana, sillä se vähentää syntyvän lapsen riskiä sairastua autismiin (Madore ym. 2016)

Skrollaa alaspäin kirjallisuusviitteiden ohi muihin sairauksiin.

Madore C, Leyrolle Q, Lacabanne C, Benmamar-Badel A, Joffre C, Nadjar A, Layé S.Neuroinflammation in Autism: Plausible Role of Maternal Inflammation, Dietary Omega 3, and Microbiota. Neural Plasticity. 2016;2016:3597209. Review.
Ren H, Luo C, Feng Y et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids promote amyloid-β clearance from the brain through mediating the function of the glymphatic system. FASEB Journal Published online before print October 7, 2016, doi: 10.1096/fj.201600896fj.201600896
Grant R, Guest J. Role of Omega-3 PUFAs in Neurobiological Health. Advances in Neurobiology. 2016;12:247-274. PubMed
Rathod R, Kale A, Joshi S. Novel insights into the effect of vitamin B12 and omega-3 fatty acids on brain function. Journal of Biomedical Science. 2016 Jan 25;23(1):17. doi: 10.1186/s12929-016-0241-8. Free Full Text


Hoare S, Lithander F, van der Mei I, et al. for Ausimmune Investigator Group. Higher intake of omega-3 polyunsaturated fatty acids is associated with a decreased risk of a first clinical diagnosis of central nervous system demyelination: Results from the Ausimmune Study. Multiple Sclerosis Journal. 2015 Sep 11. pii: 1352458515604380.

Zhang XW, Hou WS, Li M, Tang ZY. Omega-3 fatty acids and risk of cognitive decline in the elderly: a meta-analysis of randomized controlled trials.
Aging Clinical and Experimental Research. 2015 May 30. [Epub ahead of print]

Fiala M, Halder RC,Sagong B, et al. ω-3 supplementation increases amyloid-β phagocytosis and resolvin D1 in patients with minor cognitive impairment. The FASEB Journal Published online before print March 24, 2015, doi: 10.1096/fj.14-264218
Samieri C, Féart C, Letenneur L, et al. Low plasma eicosapentaenoic acid and depressive symptomatology are independent predictors of dementia risk. Am J Clin Nutr 2008;88:714–21.[Abstract/Free Full Text]

Mieliala ja käyttäytyminen

Monet tutkimukset – joskaan eivät aivan kaikki – vahvistavat käsitystä, jonka mukaan omega-3-rasvahapot parantavat mielialaa ja käytöshäiriöitä sekä oppimis- ja keskittymiskykyjä (Grosso ym. 2014, Patrick ja Ames 2015, Bozzatello ym. 2016). Tutkimusten erot johtuvat usein siitä, että jotkut tutkijat ovat testanneet heikkotehoisia peruskalaöljyjä, antaneet liian pieniä annoksia ja vaikutusjaksot ovat olleet liian lyhyitä. Myös potilasaineistot ovat olleet heterogeenisia.

Amerikkalaiset Harvardin ja Emoryn yliopistojen psykiatrit testasivat, kumpi on tehokkaampaa masennuksen hoidossa, EPA vaiko DHA. He antoivat potilaille kahdeksan viikkoa joko EPAa (1 060 mg/vrk) tai DHA:ta (900 mg/vrk) tai lumetta. Kävi ilmi, että EPA oli tehokkainta kalaöljyä niillä potilailla, joiden tulehdusarvot olivat suurimmat. Muiden muassa interleukiinit (IL)-1ra, IL-6 ja hs-CRP ovat koholla.Tällaiset potilaat ovat usein ylipainoisia tai lihavia. Heillä EPA alensi tehokkaimmin tulehdusta ja paransi masennusta (Hamilton 17 -asteikolla mitattuna) paremmin kuin DHA ja lume (Rapaport ym. 2016). Tulos puoltaa siis puhtaan E-EPAn käyttöä masennuksen hoidossa.

E-EPA parantaa myös kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Esimerkiksi englantilais-iranilainen tutkimus osoitti E-EPAn tehostavan merkittävästi fluoksetiini-nimisen SSRI-masennuslääkkeen vaikutusta, jolloin potilas toipuu nopeammin ja vähemmällä lääkityksellä (Australian and New Zealand Journal of Psychiatry 2008;42, 192-198). Yhdysvaltain Psykiatriliiton Omega-3-komitea antoi joulukuussa 2006 suosituksen omega-3-rasvahappojen käytöstä masennuksen ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa.

Ranskan kansanterveyslaitoksen tutkijat selostavat seikkaperäisesti, kuinka omega-3-rasvahapot ehkäisevät ja hoitavat ahdistusta, masennusta ja stressiä (Larrieu ym. 2014).

Iranilainen kaksoissokkotutkimus osoittaa, että jo 1 gramman omega-3-annos voi ehkäistä raskauden aikaista masennusta (Kaviani ym. 2014). Toinen kliininen iranilaistutkimus vahvistaa, että kalaöljystä on hyötyä skitsofrenian täydentävänä hoitona (Jamilian ym. 2014).

Kalaöljy tehostaa masennuslääkitystä

Kalaöljy ja D-vitamiini yhdessä edistävät aivosolujen serotoniinin tuotantoa ja sen vapautumista synapseissa. Näin nämä kaksi ravintoaineryhmää ehkäisevät ja hoitavat masennusta, ADHD:tä, autismia, kaksisuuntaista mielialahäiriötä, skitsofreniaa, aggressiivisuutta ja väkivaltaisuutta (Patrick ja Ames 2015). Turkkilainen rottatutkimus vahvistaa, että kalaöljyn omega-3-rasvahapoilla on antipsykoottinen vaikutus (Kokocya ym. 2015). Näillä ravintolisillä on valtavan suuri merkitys mielenterveydelle. Uudet tutkimukset tukevat maaliskuussa 2012 Duodecimissä julkaisemaani kirjoitusta nuorten ensipsykoosin ehkäisystä E-EPAlla.

Omega-3:t ja D-vitamiini säätävät serotoniinia
Kalaöljy voi parantaa nopeasti (3 viikossa) nuorten masennuksen

Singaporelainen avoin tutkimus tukee käsitystä, jonka mukaan kalaöljy voi auttaa autistisessa tautikirjossa (Ooi ym. 2015). Italialaiset psykiatrit suosittelevat kalaöljyä masennuksen ehkäisyyn ja hoitoon (Mazza ym. 2015). Saksalaisten Göthe-yliopiston tutkijoiden kirjallisuuskatsaus puoltaa kalaöljyn käyttöä muistihäiriöissä ja dementioissa, joskin he kaipaavat lisää kliinisiä tutkimuksia aiheesta (Knöchel ym. 2016).

Skrollaa alaspäin kirjallisuusviitteiden ohi muihin sairauksiin.

Bozzatello P, Brignolo E, De Grandi E, Bellino S. Supplementation with Omega-3 Fatty Acids in Psychiatric Disorders: A Review of Literature Data. Review. Journal of Clinical Medicine. 2016 Jul 27;5(8). doi:10.3390/jcm5080067pii: E67. Free Full Text pdf.
Knöchel C, Voss M, Grüter F, et al. Omega-3 fatty acids: repurposing opportunities for cognition and biobehavioral disturbances in MCI and Dementia. Current Alzheimer Research. 2016 Jun 2. [Epub ahead of print]
Rapaport MH, Nierenberg AA, Schettler PJ, et al. Inflammation as a predictive biomarker for response to omega-3 fatty acids in major depressive disorder: a proof-of-concept study. Molecular Psychiatry. 2016 Jan;21(1):71-9. doi: 10.1038/mp.2015.22. Free Full Text
Kokacya MH, Inanir S, Copoglu US, et al. The Antipsychotic Effects of Omega-3 Fatty Acids in Rats. American Journal of Medical Sciences. 2015 Jul 21. Epub ahead of print

Mazza M, Marano G, Traversi G, et al. The complex interplay of Depression, Inflammation and Omega-3: state of the art and progresses in research. La Clinica Terapeutica. 2015 May-Jun;166(3):e242-7. doi: 10.7417/T.2015.1859.
Ooi YP, Weng SJ, Jang LY, et al. Omega-3 fatty acids in the management of autism spectrum disorders: findings from an open-label pilot study in Singapore. European Journal of Clinical Nutrition. 2015 Mar 25. doi: 10.1038/ejcn.2015.28. [Epub ahead of print]
Patrick RP, Ames BN. Vitamin D and the omega-3 fatty acids control serotonin synthesis and action, part 2: relevance for ADHD, bipolar, schizophrenia, and impulsive behavior. FASEB J. 2015 Feb 24. pii: fj.14-268342/ Free Full text pdf
Jamilian H, Solhi H, Jamilian M. Randomized, placebo-controlled clinical trial of omega-3 as supplemental treatment in schizophrenia. Global Journal of Health Science. 2014 Sep 18;6(7 Spec No):38466. doi: 10.5539/gjhs.v6n7p103. Free Full Text pdf
Kaviani M, Saniee L, Azima S, et al. The Effect of Omega-3 Fatty Acid Supplementation on Maternal Depression during Pregnancy: A Double Blind Randomized Controlled Clinical Trial. Int J Community Based Nurs Midwifery. 2014 Jul;2(3):142-7. Free Full Text
Larrieu T, Hilal LM, Fourrier C, et al. Nutritional omega-3 modulates neuronal morphology in the prefrontal cortex along with depression-related behaviour through corticosterone secretion. Translational Psychiatry (2014) 4, e437; doi:10.1038/tp.2014.77 Published online 9 September 2014 Full Free Text pdf
Su KP. Biological mechanism of antidepressant effect of Omega-3 fatty Acids: How does fish oil act as a 'Mind-Body Interface'? Neurosignals. 2009;17(2):144-152. Free Full Text

Syöpätaudit

Ensimmäiset tutkimukset omega-3-rasvahappojen syöpää ehkäisevästä vaikutuksesta julkaistiin jo 1980-luvulla. Viime aikoina useat raportit ovat vahvistaneet tätä käsitystä rinta-, eturauhas- ja paksusuolisyövissä. EPA-rasvahappo ehkäisee leukemiasolujen lisääntymistä (proliferaatiota). Englantilaiset syöpäkirurgit suosittelevat omega-3-rasvahappoja haimasyövän hoitoon. Taudilla on niin huono ennuste, että kaikki turvalliset keinot kannattaa hyödyntää (Runau ym. 2015). Suuri kiinalainen ihmistutkimus vahvistaa käsitystä, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät paksu- ja peräsuolen syöpiä (Yang ym. 2015). Lähes 90 000 amerikkalaisen sairaanhoitajan seurantatutkimuksessa (Women’s Health Initiative Observational Study and Clinical Trials) kalaöljyn rasvahapot ehkäisivät endometriumin syöpää (Brasky ym. 2015). Suoraan suoneen annettu omega-3-liuos – gemsitabiinilääkityksen lisänä – parantaa pahamaineisen haimasyövän ennustetta (Arshad ym. 2015). Suoneen annettu omega-3-liuos on turvallista ja parantaa myös tehohoitoon joutuneiden syöpäpotilaiden ennustetta (Hall ym. 2015). Kalaöljy voi parantaa syöpäpotilaan elämänlaatua (Arshad ym. 2015). Kalaöljy ehkäisee lasten ja nuorten leukemian hoidossa käytettävän metotreksaatin haittavaikutuksia maksassa (Elbarbary ym. 2015). Kalaöljyn omega-3-rasvahapot (3 g/60 kg) ehkäisevät paksusuolisyöpää, osoittaa eteläkorealainen rottatutkimus (Han ym 2016). Kalaöljy ehkäisee paksusuolisyövän leviämistä (metastasointia) maksaan, osoittaa englantilaisten syöpäkirurgien julkaisema kirjallisuuskatsaus (Pathak ym. 2016). Kalaöljyn rasvahappojen syöpää estävä vaikutus perustuu suureksi osaksi kroonisen matala-asteisen tulehduksen (inflammaation) ehkäisyyn, vaimentamiseen ja sammuttamiseen.

Kalaöljy estää eturauhassyöpäsolujen kasvua ja leviämistä

Englantilaisen Aston Universityn syöpäbiologian professori Mike Tisdale suosittelee syöpäpotilaille EPA-rasvahappoa 2 grammaa päivässä, koska se kohentaa yleiskuntoa ja ehkäisee kakeksiaa (patologista laihtumista, johon potilas usein menehtyy). Myös suomalainen syöpätautien professori Pentti Gröhn suosittele E-EPAa. Saksalaiset urologit suosittelevat varauksetta omega-3:a eturauhassyövän hoitoon, koska se ehkäisee etäpesäkkeitä ja parantaa potilaiden eloonjäämistä (Küllenberg de Gaudry ja Massing 2014). EPA-rasvahappo vaimentaa kroonista matala-asteista tulehdusta ja ehkäisee syöpäpotilaan sairaalloista laihtumista (kakeksiaa) ja suojaa kemoterapian haitoilta (Pappalardo ym. 2015).
Näin rintasyöpä voi levitä aivoihin

Runsas rasvaisen kalan syönti ja kalaöljy käyttö ehkäisee rintasyöpää (Witte ja Hardman 2015) ja parantaa rintasyöpäpotilaiden eloonjäämistä jopa 34 % (Khankari ym. 2015). Tutkijat seurasivat 1 463 rintasyöpäpotilaan ruokatapoja ja terveydentilaa lähes 15 vuotta, jona aikana 485 potilasta kuoli. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot pienensivät kokonaiskuolleisuutta. Etyyliesteröity kalaöljy (E-EPA+E-DHA) ehkäisee lihavuuden aiheuttamaa rintasyöpää (Ford ym. 2015).

Skrollaa alaspäin kirjallisuusviitteiden ohi muihin sairauksiin.

Pathak S, Pandanaboyana S, Daniels I, et al. Obesity and colorectal liver metastases: Mechanisms and management. Surgical Oncology. 2016 Sep;25(3):246-51. doi: 10.1016/j.suronc.2016.05.021.

Han YM, Jeong M, Park JM, et al. The ω-3 polyunsaturated fatty acids prevented colitis-associated carcinogenesis through blocking dissociation of β-catenin complex, inhibiting COX-2 through repressing NF-κB, and inducing 15-prostaglandin dehydrogenase.
Oncotarget. 2016 Aug 23. doi: 10.18632/oncotarget.11544. Free Full Text
Markworth JF, Kaur G, Miller EG, et al. Divergent shifts in lipid mediator profile following supplementation with n-3 docosapentaenoic acid and eicosapentaenoic acid. FASEB Journal. 2016 Jul 26. pii: fj.201600360R.
Moro K, Nagahashi M, Ramanathan R, et al. Resolvins and omega three polyunsaturated fatty acids: Clinical implications in inflammatory diseases and cancer. Review. World Journal of Clinical Cases. 2016 Jul 16;4(7):155-64. doi: 10.12998/wjcc.v4.i7.155.
Elbarbary NS, Ismail EA, Farahat RK, El-Hamamsy M. ω-3 fatty acids as an adjuvant therapy ameliorates methotrexate-induced hepatotoxicity in children and adolescents with acute lymphoblastic leukemia: A randomized placebo-controlled study. Nutrition. 2016 Jan;32(1):41-47. doi: 10.1016/j.nut.2015.06.010.
Arshad A, Isherwood J, Mann C, et al. Intravenous omega-3 fatty acids plus gemcitabine-potential to improve response and Quality of Life in advanced pancreatic cancer. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition 2015 DOI: 10.1177/0148607115595221.
Arshad A, Isherwood J, Dennison A. Could omega-3 fatty acids improve quality of life in cancer patients? Future Oncology. 2015 Nov 12.
Hall TC, Bilku DK, Al-Leswas D, et al. A Randomized Controlled Trial Investigating the Effects of Parenteral Fish Oil on Survival Outcomes in Critically Ill Patients With Sepsis: A Pilot Study. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition 2015: 39, 3:  301-312 Abstract


Ford NA, Rossi EL, Barnett K,  et al. Omega-3-Acid Ethyl Esters Block the Protumorigenic Effects of Obesity in Mouse Models of Postmenopausal Basal-Like and Claudin Low Breast Cancer. Cancer Prevention Research (Phila). 2015 Jun 22. pii: canprevres.0018.2015.
Witte TR, Hardman WE. The Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid Consumption on Mammary Carcinogenesis. Lipids. 2015 Apr 10. [Epub ahead of print]

Pappalardo G, Almeida A, Ravasco P. Eicosapentaenoic acid in cancer improves body composition and modulates metabolism. Nutrition. 2015 Apr;31(4):549-55. doi: 10.1016/j.nut.2014.12.002.
Khankari NK, Bradshaw PT, Steck SE, et al. Dietary intake of fish, polyunsaturated fatty acids, and survival after breast cancer: A population-based follow-up study on Long Island, New York. Cancer. 2015 Mar 24. doi: 10.1002/cncr.29329.

Omega-3 may help fight prostate cancer. Nutraingredients.com. 19.3.2015

Liu Z, Hopkins MM, Zhang Z, et al. Omega-3 Fatty Acids and Other FFA4 Agonists Inhibit Growth Factor Signaling in Human Prostate Cancer Cells. The Journal of Pharmacology and Experimental Theraputics 2015 Feb;352(2) 380-394. Doi 10.1124/jpet.114.218974
Brasky TM, Rodabough RJ, Liu J, et al. Long-chain ω-3 fatty acid intake and endometrial cancer risk in the Women's Health Initiative. American Journal of Clinical Nutrition. 2015 Mar 4. pii: ajcn.098988.

Yang K, Li H, Dong J, et al. Expression profile of polyunsaturated fatty acids in colorectal cancer. World Journal of Gastroenterology. 2015 Feb 28;21(8):2405-12. doi: 10.3748/wjg.v21.i8.2405. Free Full Text

Runau F, Arshad A, Isherwood J, et al. Potential for Proteomic Approaches in Determining Efficacy Biomarkers Following Administration of Fish Oils Rich in Omega-3 Fatty Acids Application in Pancreatic Cancers. Nutrition in Clinical Practice 2015, January 23, doi: 10.1177/0884533614567337 2015

Küllenberg de Gaudry D, Massing U. Stellenwert von langkettigen Omega-3-Fettsäuren bei Prostatakrebs [Importance of long chain omega-3 fatty acids in prostate cancer.] Der Urologe. 2014 Oct 10. Abstract

Silmät

Silmän verkkokalvo sisältää luonnostaan runsaasti omega-3-rasvahappoja, mutta niiden määrä vähenee iän myötä. Silloin silmiä uhkaa verkkokalvon rappeuma, ikääntymiseen liittyvä makuladegeneraatio. Kalaöljyn nauttiminen ruoan lisänä voi ehkäistä sitä. Eräiden tutkimusten mukaan erityisesti DHA-rasvahappo näyttäisi olevan silmille tärkeä. Elokuussa 2008 American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan EPAn ja DHA:n yhdistelmä voi vähentää verkkokalvon rappeuman riskiä jopa 70 prosenttia.

Kalaöljyn omega-3-rasvaghapot ehkäisevät ja hoitavat kuivia silmiä, vaikka annos on varsin vaatimaton (325 mg EPAa ja 175 mg DHA:ta päivässä) (Bhargava ym. 2013).

Kalaöljykapselit ehkäisevät kontaktilinssien
aiheuttamaa silmien kuivumista ja epämukavuutta sekä solumuutoksia silmissä, osoittaa lähes 500 kontaktilinssien käyttäjää käsittänyt silmälääkäreiden tekemä tutkimus (2015).

Ravintotekijät ehkäisevät verkkokalvon rappeumaa

Bhargava R, Kumar P, Kumar M, Mehra N, Mishra A. A randomized controlled trial of omega-3 fatty acids in dry eye syndrome. International Journal of Ophthalmology. 2013;6(6):811-6. Free Full Text

Kuulo

Yli 65 000 sairaanhoitajan seurantatutkimus osoittaa, että säännöllinen, runsas rasvaisen kalan syöminen ja kalaöljyn käyttö ruoan lisänä ehkäisevät ikääntyvien naisten kuulon heikkenemistä (Curhan ym. 2014).

Curhan SG, Eavey RD, Wang M, Rimm EB, Curhan GC. Fish and fatty acid consumption and the risk of hearing loss in women. American Journal of Clininical Nutrition. 2014 Nov;100(5):1371-7. doi: 10.3945/ajcn.114.091819.

Äiti ja lapsi

EU suosittelee odottaville naisille kalaöljyn omega-3-rasvahappoja, koska ne ovat välttämättömiä sikiön silmien ja keskushermoston normaalin kehityksen kannalta (The Journal of Pediatrics 2008;152, 356-364). Omega-3:n riittävä saanti sikiöaikana voi vähentää lapsen riskiä sairastua myöhemmin elämässään diabetekseen ja allergioihin (Gunaratne ym. 2015). Kööpenhaminan yliopiston lastentautiopin professori Hans Bisgarrdin johtama kliininen tutkimus vahvistaa, että raskauden aikana nautittu kalaöljy (2,4 g omega-3:a päivässä) ehkäisee lasten sairastumista astmaan, hengitysteiden vinkunaan ja tulehduksiin viitenä ensimmäisenä elinvuotenaan (Bisgaard ym. 2016). Runsasta kalan syöntiä neuvotaan välttämään ympäristömyrkkyjen vuoksi. Tällöin hyvin puhdistetut kalaöljyvalmisteet tarjoavat hyvän vaihtoehdon.

Raskaus- ja imeytysajan ravintolisät

Gunaratne AW, Makrides M, Collins CT. Maternal prenatal and/or postnatal n-3 long chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFA) supplementation for preventing allergies in early childhood. Cochrane Database Systematic Reviews. 2015 Jul 22;7:CD010085. [Epub ahead of print] Review.
Bisgaard H, Stokholm J, Chawes BL et al. Pregnancy and Wheeze and Asthma in Offspring. New England Journal of Medicine 2016; 375:2530-2539 December 29, 2016 DOI: 10.1056/NEJMoa1503734

Lihavuus ja rasvamaksa

Lasten lihominen yleistyy ja sen myötä metabolinen oireyhtymä ja alkoholista riippumaton rasvamaksa. Kalaöljy ehkäisee ja hoitaa sitäkin (Pasicico ym. 2014; de Castro ja Dalder 2017). Omega-3-rasvahappojen saannin väheneminen suhteessa omega-6:een on lisännyt ihmisten lihomista ja sen mukanaan tuomia elintasosairauksia. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot korjaavat vääristynyttä suhdetta ja auttavat painonhallinnassa (Simopoulos 2016a). Omega-3-rasvahapot hillitsevät lihavuutta aiheuttavaa FTO-geeniä (Simopoulos 2016b) sekä NF-κB, PPAR-α NRF2 geenejä ja niiden aiheuttamaa kroonista matala-asteista tulehdusta (Polus ym. 2016).

de Castro GS, Calder PC. Non-alcoholic fatty liver disease and its treatment with n-3 polyunsaturated fatty acids. Review. Clinical Nutrition. 2017 Jan 19. pii: S0261-5614(17)30011-0. doi: 10.1016/j.clnu.2017.01.006.
Pacifico L, Giansanti S, Gallozzi A, Chiesa C. Long Chain Omega-3 Fatty Acids in Pediatric Metabolic Syndrome. Mini Review of Medical Chemistry. 2014 Oct 13. [Epub ahead of print]

Simopoulos AP. An Increase in the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio Increases the Risk for Obesity. Nutrients. 2016 Mar; 8(3): 128. Published online 2016aMar 2. doi:  10.3390/nu8030128 Free Full Text

Simopoulos A. The FTO Gene, Browning of Adipose Tissue and Omega-3 Fatty Acids. Journal of Nutrigenetics and Nutrigenomics. 2016 Aug 20;9(2-4):123-126. PubMed

Polus A, Zapala B, Razny U, et al. Omega-3 fatty acid supplementation influences the whole blood transcriptome in women with obesity, associated with pro-resolving lipid mediator production. Biochim Biophys Acta. 2016 Aug 12. pii: S1388-1981(16)30225-6. doi: 10.1016/j.bbalip.2016.08.005.

Fyysinen suorituskyky

Kalaöljyn lisääminen ruokavalioon parantaa fyysistä kuntoa (suorituskykyä). Reykjavikin tutkimus (Age, Gene/Environment Susceptibility-Reykjavik Study) näytti, että kalaöljy kohentaa eritoten ikääntyvien naisten kuntoa (Reinders ym. 2015). Kalaöljy säilyttää ja jopa parantaa ikääntyvien ihmisten lihasmassaa ja fyysistä suorituskykyä (Smith ym. 2015). Eritoten EPA-rasvahappo estää lihasten surkastumista nivelrikon ja syöpätautien yhteydessä.

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot (3,6 g/vrk, josta 2,4 g EPAa ja 1,2 g DHA:ta) ehkäisee kilpamelojien elimistössä tulehdussytokiineja, jolloin kovan harjoittelun haittavaikutukset vähenevät (Delfan ym. 2015).

Kalaöljy (2 g/vrk) parantaa terveiden, kuntoilevien, ikääntyvien naisten immuunijärjestelmän toimintaa, osoittaa uusi brasilialainen tutkimus (Rodacki ym. 2015).

Rodacki C, Rodacki AL, Coelho I et al. Influence of fish oil supplementation and strength training on some functional aspects of immune cells in healthy elderly women. British Journal of Nutrition. 2015, Published online: 10 June. DOI: http://dx.doi.org/10.1017/S0007114515001555


Smith GI, Julliand S, Reeds DN, et al. Fish oil-derived n-3 PUFA therapy increases muscle mass and function in healthy older adults. American Journal of Clinical Nutrition. 2015 May 20. pii: ajcn105833. [Epub ahead of print]

Delfan M, Ebrahim K, Baesi F, et al. The immunomodulatory effects of fish-oil supplementation in elite paddlers: A pilot randomized double blind placebo-controlled trial. Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids. 2015 May 16. pii: S0952-3278(15)00105-2. doi: 10.1016/j.plefa.2015.04.011.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä

E-EPA voi olla hyödyksi munasarjojen monirakkulaoireyhtymässä (PCOS), osoittaa iranilainen tutkimus (Shahnazi ym. 2015). Tästä asiasta ei ole vielä mitään mainintaa Duodecimin artikkelissa. Olen meilannut 24.5.2015 tutkimuksen tiedoksi Duodecimille.

Shahnazi V, Zaree M, Nouri M, et al. Influence of ω-3 fatty acid eicosapentaenoic acid on IGF-1 and COX-2 gene expression in granulosa cells of PCOS women. Iranian Journal of Reproductive Medicine. 2015 Feb;13(2):71-8. PubMed

Luusto ja nivelet

Kalaöljy parantaa luuston aineenvaihduntaa, mikä on erityisen tarpeen ikääntyvillä ihmisillä (Dong ym. 2015). Kalaöljy ehkäisee ja lievittää nivelrikkoa ja nivelreumaa, osoittavat eläin- ja ihmistutkimukset. Suomalaiset eläinlääkärit ovat juuri tutkineet kalaöljyn vaikutuksia koirilla, jotka potevat nivelrikkoa. Kalaöljy korjasi maissiöljyä paremmin koirien antioksidanttikapasiteettia ja paransi veriarvoja  (Barrouin-Melo ym. 2016).

Dong H, Hutchins-Wiese H, Kleppinger A, et al.  Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid Supplementation on Bone Turnover in Older Women. International Journal for Vitamin and Nutrional Research. 2014 May 13;84(3-4):124-132. PubMed
Barrouin-Melo SM, Anturaniemi J, Sankari S, Griinari M, Atroshi F, Ounjaijean S, Hielm-Björkman AK. Evaluating oxidative stress, serological- and haematological status of dogs suffering from osteoarthritis, after supplementing their diet with fish or corn oil. Lipids in Health and Disease. 2016 Aug 26;15(1):139. Free Full Text

Maitohappobakteerien ja E-EPAn yhteistyö

EPA-rasvahappo tehostaa hyvien maitohappobakteerien vaikutusta suolistossa. Yhdessä ne vaimentavat tulehdusta paremmin kuin kumpikaan yksinään, osoittaa uusi tutkimus.

Omega-3 could help support "friendly bacteria" in the gut. Nutraingredients.com 25.8.2015
Bentley-Hewitt KL, De Guzman CE, Ansell J, et al. How fish oils could support our friendly bacteria. Lipid technology 2015 Aug; 27 (8), 179–182. DOI: 10.1002/lite.201500035

Suolistotulehdukset

Kalaöljyn EPA- ja DHA-rasvahapot ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat haavaisessa paksusuolen tulehduksessa ja Crohnin taudissa myllertävää tulehdusta, kirjoittavat brasilialaiset tutkijat katsauksessaan (Cristina Schwanke ym. 2015). E-EPA on erityisen tehokas paksusuolen tulehduksen vaimentaja, osoittivat japanilaiset lastenlääkärit jo vuonna 2003 julkaistussa tutkimuksessaan. Uusi amerikkalainen kirurgien tekemä tutkimus osoittaa, että kalaöljy voi parantaa tai lievittää jopa vatsakalvon tulehdusta eli peritoniittia (Chacon ym. 2016).

Cristina Schwanke R, Marcon R, Freire Bento A, Calixto JB. EPA- and DHA-derived resolvins' actions in inflammatory bowel disease. European Journal of Pharmacology. 2015 Aug 28. pii: S0014-2999(15)30219-3. doi: 10.1016/j.ejphar.2015.08.050.
Chacon AC, Phillips BE, Chacon MA, Brunke-Reese D, Kelleher SL, Soybel DI. Oral omega-3 fatty acids promote resolution in chemical peritonitis. Journal of Surgical Research. 2016 Nov;206(1):190-198. doi: 10.1016/j.jss.2016.06.036.

Suuhygienian parantaminen

Kalaöljyn käyttö ravintolisänä parantaa hammas- ja suuhygieniaa, osoittavat hammaslääkäreiden eri puolilla maailmaa tekemät tieteelliset tutkimukset. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot toimivat antibiootteina, jotka tappavat suussa olevia patogeenisia bakteereita. Lisäksi omega-3:t ehkäisevät ikenien vetäytymistä ja hampaiden juurikalvon tulehdusta eli periodonttiittia (Chee ym. 2016). Lue lisää suomeksi alla olevasta linkistä.
Nauti kalaöljyä suuhygienian parantamiseen

Chee B, Park B, Fitzsimmons T, et al. Omega-3 fatty acids as an adjunct for periodontal therapy-a review. Clinical Oral Investigations. 2016 Feb 17. [Epub ahead of print]

Krooninen kipu

Espanjalaisen Santiago de Compostelan yliopiston tutkijat ovat julkaisseet meta-analyysin ja kirjallisuuskatsauksen kalaöljyn ehkäisevistä ja hoitavista vaikutuksista kroonisissa kivuissa. He sanovat sen olevan yleisimpiä sairauden oireita, joka aiheuttaa suurta kuormitusta terveydenhuollolle ja isoja kustannuksia.

Tutkijat löysivät aiheesta 5 havaintotutkimusta ja 46 interventiotutkimusta.
Vain yksi havaintotutkimus osoitti kalaöljyn ehkäisevän kipua. Sitä vastoin interventiotutkimuksissa kalaöljy vähensi kipuja, erityisesti kuukautiskipuja.

Abstarktista ei käy ilmi, minkälaatuisia kalaöljyvalmisteita oli annettu ja minkälaisina annoksia. Väkevöidyt etyyliesteröidyt valmisteet (70-90 % omega-3:a) antavat todennäköisesti paremman tehon kuin peruskalaöljyt, jotka sisältävät vain 30 % omega-3-rasvahappoja.

Prego-Dominguez J, Hadrya F, Takkouche B. Polyunsaturated Fatty Acids and Chronic Pain: A Systematic Review and Meta-analysis. Pain Physician. 2016 Nov-Dec;19(8):521-535 PubMed

Valitse D-vitamiinia sisältävä kalaöljy

Kalaöljyvalmisteissa on suuria laatueroja. Tehokkaimpia ovat tyhjiössä tislatut uuden polven etyyliesteröidyt valmisteet, jotka sisältävät 70–90 % omega-3:a. Tavallisissa valmisteissa niitä on 30–56 %. Kannattaa tutkia tarkoin valmisteen etiketin tiedot EPA- ja DHA-pitoisuuksista. Valitse mieluiten sellainen valmiste, joka sisältää myös D3-vitamiinia, sillä sitä me kaikki suomalaiset tarvitsemme ympäri vuoden.

Kaiken tämän tämän tutkimustiedon valossa minusta on käsittämätöntä, että Itä-Suomen yliopiston (Kuopio) ravitsemusyksikössä vastustetaan raivokkaasti kalaöljyn käyttöä ravintolisänä ja väitetään jopa, että se olisi terveydelle vaarallista. Ravitsemustieteilijöiden ja -terapeuttien koulutuksessa on paljon asenteellista vikaa.

Hakusanoja: D-vitamiini, kalaöljy, EPA, DHA, E-EPA, E-DHA, omega-3, rasvahapot, dementia, masennus, kaksisuuntainen, raskaus, rappeuma, tohtori Tolonen

Jain AP, Aggarwal KK, Zhang PY. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease.
European Review for Medical and Pharmacological Sciences. 2015 Feb;19(3):441-5. Abstract

Reinders I, Murphy RA, Song X, et al.Polyunsaturated fatty acids in relation to incident mobility disability and decline in gait speed; the Age, Gene/Environment Susceptibility-Reykjavik Study. European Journal of Clinical Nutrition. 2015 Jan 14. doi: 10.1038/ejcn.2014.277.

Grosso G, Galvano F, Marventano S,  et al. Omega-3 Fatty Acids and Depression: Scientific Evidence and Biological Mechanisms. Oxidative Medicine and Cellular Longevity 2014;2014:313570. Epub 2014 Mar 18. Review. Free Full Text
Calder PC, Yaqoob P. Understanding Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids. Postgraduate Medicine. 2009;121(6):148-157. PubMed
Military Medicine, 2014 Nov,179, 11S, 1-198 erikoisnumero (lähes 200 sivua) käsittelee laaja-alaisesti uusinta tutkimustietoa kalaöljystä.