Syökää voita! Uutta tietoa kolesterolista ja triglyserideistä

Pekka Puska, Matti Uusitupa, Ursula Schwab, Mikael Fogelholm ja Suomen muu ravitsemuseliitti hävisivät rasvasodan! He vaativat muiden samanmielisten rasvakammoisten "asiantuntijoiden" kanssa British Medical Journalia (BMJ) poistamaan lehdestä toimittaja Nina Teicholzin kirjoituksen, joka paljasti  ravitsemussuositusten virheet. BMJ ei vetänyt pois artikkelia, sillä voi, kananmunat ja muut maaeläinrasvat ja niiden sisältämä kolesteroli eivät ole terveydelle vaarallisia, vaikka ravitsemuseliitti on väittänyt niin vuosikymmenten ajan. Päin vastoin, maitorasva ehkäisee tyypin 2 diabetesta. Kolesterolia alentava lääkitys on useimmiten täysin turhaa ja suorastaan vaarallista – siis aivan päinvastoin kuin lääketeollisuuden lahjomat lääkärit ja ymmärtämättömät ravitsemustieteilijät väittävät. Statiinit vähentävät tutkitusti seerumin ubikinonin pitoisuutta (Banach ym. 2015), mikä vie monilta lihasvoimat ja voi vaurioittaa maksaa. Suomessa lähes 80 % statiinien syöjistä (joita on noin 670 000) on terveitä, jotka ottavat turhaan lääkettä ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa, primaaripreventiona. Statiinit voivat heikentää lihaskuntoa, aiheuttaa lihasten revähtymiä ja lisätä diabeteksen riskiä keskimäärin 12 %, naisilla peräti 48 %! Statiinit lisäävät myös Parkinsonin taudin riskiä. Näitä vakavia haittavaikutuksia on kolesteroliuskovaisten ja lääketeollisuuden lahjomien lääkäreiden vaikea tunnustaa. Ravnskov U: April 2018 -When do the criminal statin advocates become punished?

You must be nuts!

Dr Joseph Mercola 11.12.2018: Why Your Doctor is Wrong About Cholesterol

Matala LDL-kolesteroli (alle 1.8 mmol/l) lisää aivoverenvuoden riskiä (2019)

Alla oleva kuva näyttää, kuinka kolesterolit ja muut veren rasvat vaikuttavat sydän- ja verenkiertoelintautie riskiin (Talebi ym. 2020). Huomaa kuinka sokeri (Sugar) suurentaa maksan triglyseridien pitoisuutta. Vain pieni tiheä sdLDL-kolesteroli on aterogeeninen – ei tavallinen kolesteroli, jota laboratorioissa mitataan.

Sepelvaltimotauti ja ravintoaineet

Kolesterolia alentavat lääkkeet, statiinit eivät ehkäise naisdiabeetikkojen sydäntauteja osoittaa suuri yhdysvaltalainen tutkimus Women's Health Initiative (WHI). LDL-kolesterolin alentaminen ei hyödytä yli 60-vuotiaita; päinvastoin se saattaa lisätä kuolleisuutta (Ravnskov ym. 2016). Statiinihoito ei myöskään hillitse lihavien ihmisten valtimonkovettumatautia (Sanfort ym. 2016). Statiinit aiheuttavat kognitiivisia häiriöitä, vahvistaa uusi australialainen tutkimus (Tan ym. 2019).

Brittiasiantuntijat tyrmäävät The Lancetin harhaisen julkaisun statiinien hyödyistä ja turvallisuudesta (marras-joulukuu 2016):

SHOCK STATIN NEWS: Millions taking controversial heart drug UNNECESSARILY report confirms. Express 4.12.2016

Statiinien käyttö lisää riskiä sairastua Parkinsonin tautiin, osoittaa suuri tutkimus. Taas tuli uusia nauloja kolesteroliteorian ja statiinimafian arkkuun!

Statiinit voivat vahingoittaa maksaa, ubikinoni ja kreatiini ehkäisevät vauriota
Useat toisistaan riippumattomat tutkijaryhmät ovat osoittaneet, että statiinit voivat aiheuttaa – monien muiden sivuvaikutusten lisäksi – myös maksavauroita, joskin harvoin. Ne johtuvat hapetusstressistä ja mitkondrioiden kalvojen läpäisevyyden muutoksista. Brasilialaiet farmakologit tutkivat hyperkolesterolemiaa potevilla LDLr-/- -hiirillä kolmen kuujauden pravastatiinihoidon vaikutuksia maksaan ja vaurioiden ehkäisyä kahdella antioksidantitlla, ubikinolilla ka kreatiinilla. Kumpikin antioksidantti osoittautui tehokkaaksi statiinin myrkyllisiä vaikutuksia vastaan. Pravastatiinin käyttäjät voivat siis hyötyä ubikinonin ja kreatiinin käytöstä ravintolisinä (Marques ym. 2018).

Myös Ranskassa kritisoidaan statiinien holtitonta käyttöä

Video: Cholestérol : le grand bluff

Katso dosentti Ralf Sundgergin haastattelu SVT4:ssa 17.6.2016 (4 minuuttia)
Onda kolesterolet är inte farligt

Statins Don't Halt CVD Onset in Diabetic Older Women. Other preventive strategies need to be found for this group

Statiinit veivät hyväkuntoisen terveen eläkeläisen kävelykyvyn

Kanadalaiset ravitsemusasiantuntijat, lääkärit ja biostatistikot tyrmäävät opit rasvojen vaarallisuudesta (De Sousa ym. elokuu 2015). Suomen ja muun maailman ravitsemustieteilijät ovat antaneet vuosikymmeniä täysin virheellisiä ravitsemusohjeita. Asia on nyt loppuunkäsitelty. Samoja tutkimuksia ei kannata tehdä yhä uudestaan ja uudestaan. Tyydytetty maaeläinrasva ei aiheuta valtimo- ja sydäntauteja. Tyydytetty rasva ei hapetu. Rasva (ja LDL-kolesteroli) on verisuonille haitallista vain hapettuneessa ja sokeristuneessa muodossaan. Piste.

MTV3 18.2.2016: Totuus rasvasta ja sokerista? Sydänlääkäri tyrmää täysin vuosikymmenten uskomukset

Aamulehti 11.2.2016: Tuore tutkimus paljastaa: Runsaskolesterolinen ruoka ei lisännyt infarktiriskiä

Katso Iltalehden tekemät haastattelut
IL-TV Statiinikauden tilinpäätös – Leino Utriainen
IL-TV statiinikauden tilinpäätös – professori Erkki Palva Fimea

Review Confirms Trans Fats Bad for Heart – But saturated fats not associated with cardiovascular problems. MedPageToday 13.8.2015

The New York Times julkaisi 9.7. 2015 Mozaffarianin ja Ludwigin artikkelin otsikolla: Miksi viranomaiset pelkäävät [turhaan] rasvaa?

British Medical Journal vaatii uutta puolueetonta selvitystä statiinien vaaroista. Niistä on jo 22 000 tieteellistä raporttia ja 227 kuolemantapausta.
Express 26.7. 2015 EXCLUSIVE: New calls for review over statin danger

Professori Kari Salminen: Mitkä ovatkaan "kovia rasvoja"?
Jussi Huttunen tunnusti saunassa Kari Salmiselle: ”oikeassa sinä Kari olet ollut….kaikki nämä vuodet”. Huttunen myöntää julkisesti: "Parhaalla tahdollakaan ei löydy yhteyttä rasvaisen ruuan ja sydäntautien välillä."

Ruotsin lääkärilehti 2017: Rasvan syönti ja sydän- ja verisuonitaudit – Onko meitä informoitu väärin?
Fettintag och kardiovaskulär hälsa – är vi helt felinformerade?

Credit Suisse Bank review:

Fat: The new paradigm 2015

Statin scandal

Sunday Express paljasti 15.2.2015, että Ison-Britannian johtava statiinitutkija Oxfordin yliopiston professori Rory Collins myöntää peitelleensä statiinien sivuvaikutuksia. Suomen Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne on vedonnut nimenomaan Collinsin tutkimuksiin mainostaessaan statiineja.

Suomessa Kauppalehti uutisoi 21.2.2015: Kolesteroli saamassa osittaisen synnynpäästön. Lue lisää alla olevasta MedpageToday-linkistä. Amerikan Lääkärilehti JAMA julkaisi kesäkuun numerossaan artikkelin, jossa ravinnon kokonaisrasvapitoisuudelle annettiin synninpäästö. Ravitsemuseliitti on johtanut koko maailmaan harhaan 40 vuotta pelotellessaan rasvan ja kananmunien vaarallisuudella ja suositellessaan hiilihydraatteja (Mozzaffarian ja Ludwig 2015).

kananmunia

Kananmunien syönti (1päivä) ei ole vaarallista sydän- ja verisuoniterveydelle (vaikka ravitsemuseliitti on niin väittänyt) , osoittaa uusi British Journal of Medicinissä julkaistu tutkimus (maaliskuu 2020). Siinä seurattiin215 000 henkilön terveydentilaa 32 vuotta. Puheet kananmunien vaarallisuudesta osoittautuivat perättömiksi, kuten monet muutkin ravitsemuseliitin jutut.
Cholesterol To Be Cut From Nation's Diet Blacklist? Bring on the eggs: advisers call for federal diet guidelines to eliminate limits. MedPageToday.com 20.2.2015
Mozaffarian D, Ludwig DS. The 2015 US Dietary Guidelines: Lifting the Ban on Total Dietary Fat. JAMA. 2015;313(24):2421 doi:10.1001/jama.2015.5941

Kananmunat ovat terveellisiä

Kananmunat ovat terveellisiä. Niitä on väitetty vaarallisiksi aivan turhaan, sillä niiden keltuaisten sisältämä kolesteroli ei tuki valtimoita, toteavat Itä-Suomen yliopiston tutkijat nyt "virallisestikin" (Am J Clin Nutr 2017 105: 476-484)

Yli 40 prosenttia atorvastatiinin käyttäjistä kokee sivuvaikutuksia jo kymmenen viikon kuluessa. ilmenee JAMAssa 3.4.2016 julkaistusta artikkelista, jota Telegraph -lehti selosti 3.4.2016. Vakavia pitkäaikaisen statiinihoidon sivuvaikutusksia ovat sydänlihaksen rappeuma, rhabdomolyysi, diastolinen kardiomyopatia,tyypin 2 diabetes ja aivoverenvuodosta johtuva aivohalvaus. 10 000 statiinin (esim. 40 mg/vrk atorvastatiinia) noin viisi sairastuu sydänlihaksen tautiin (myopatiaan), 50–100 saa diabeteksen ja 5–10 aivoverenvuodon. Lihaskipuja saa 50–100 statiinin syöjää/10 000 viidessä vuodessa. Kun lähes 700 000 suomalaista syö statiineja, nämä luvut tulee kertoa 70:llä, jotta saadaan suomalaisille koituvien statiinihaittojen lukumäärä viittä vuotta kohti.

Statiinit aiheuttavat diabetesta
, koska ne estävät HMGCR-geeniä (3-hydroxy-3-methylglutaryl-CoA reductase), ilmenee Lancetin artikkelista. Itä-Suomen yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan statiinien käyttö lisää diabeteksen riskiä peräti 46 prosenttia! Siitä kirjoitti mm. Iltalehti 6.3.2015. Ei ihme, että Suomessa on paljon tyypin 2 diabetesta, kun 700 000 ihmistä syö statiineja. Eikä siinä kaikki. Statiinit ovat myrkkyä sydämelle, kirjoittavat japanilaiset sydänlääkärit ja kardiologi Peter. H. Lansjoen uudessa artikkelissaan. Statiinin käyttö voi lisätä äkillisen haimatulehduksen riskiä, kertoo Fimean tutkimus (2015). Siitä ilmenee myös, että statiinit aiheuttavat 4 sydänlihaksen rappeumaa 100 000 käyttäjää kohti. Tulosten mukaan noin 350 suomalaista saa vuosittain statiineista haimatulehduksen ja 280 sydänlihasrappeuman. Statiinit voivat aiheuttaa myös lihassairauden nimeltään autoimmuunimyopatia (Mammen 2016). Sille tunnusomaista on lihassolujen nekroosi eli kuolio.

Fimean haittavaikutusrekisterissä on yli 100 statiinien aiheuttamaa haittavaikutusta, jotka Leino Utriainen on kerännyt taulukkoon.

Suomessa sydänlihassairaudet ovat lisääntyneet 70 % ja aorttaläppäkuolemat 79 % viimeisten 20 vuoden aikana, jolloin noin 900 000 suomalaista on syönyt statiineja. Ne alentavat seerumin ubikinonin (CoQ10) pitoisuutta, jolloin solujen energian saanti heikkenee( Banach ym. 2015); se voi ilmenä lihasten heikkoutena ja väsymisenä sekä sydänvikana. Lue DI Leino Utriaisen perusteellinen tilastoanalyysi: Statiiniaikakautta 20 vuotta.

Uusituvan vastaisku oli huti. YLE: Asiantuntijoita turhauttaa painiminen palstatilasta kriitikoiden kanssa

Suomessa syödään huomattavasti enemmän statiineja per capita kuin Ruotsissa ja Norjassa. Katso tilastografiikat Leino Utriaisen sivuilta.

"Kolesteroli-Kovanenkin" alkaa myöntää, etteivät statiinit sovi kaikille, ja että niistä aiheutuu runsaasti sivuvaikutuksia. Statiineja ei pidä määrätä pelkän kokonaiskolestereolin perustella, kuten Suomessa tehdään vielä yleisesti. Statiineista ei ole hyyötyä pienen riskin potilaile, Kovanen myöntää. Niinpä kymmenet tuhannet suomalaiset syövät staiineja ihan turhaan. Syyskuisessa lääketieteellisessä aikakauskirja Duodecimissa painotetaan, että lääkärin olisi hyvä kertoa aina statiinihoidon alkaessa potilaalle mahdollisista haittavaikutuksista. Muutoin potilas kuulee niistä muualta ja tekee kenties omat johtopäätöksensä ilman apua, kirjoittaa Iltalehti 28.10.2014. Professori Kovanen on likeisissä suhteissa lääketehtaisiin. Hänen on ollut vaikea myöntää näitä tosiasioita.
Kolesterolin raja-arvot pois muodista

Nämä dokumentit lääketeollisuus sai ajetuksi pois Youtubesta. Dokumentit paljastavat kuinka ravintotutkimuksia on vääristelty ja kolesterolilääkkeiden sivuvaikutuksia on peitelty. Nyt videot ovat kuitenkin nähtävissä alla olevissa linkeissä:

Heart of the Matter Part 1 Dietary Villains (Video (29 min)

Heart of the Matter Part 2 – Cholesterol Drug War (Video 29:10)

Valtimotautien aiheuttaja ei ole kolesteroli sellaisena kuin sitä nykyään verestä mitataan, vaan hiljainen krooninen tulehdus (inflammaatio) ja valtimon seinämän kalkkiutuminen. Valtimotauteja pitävät yllä ja pahentavat monet seikat, kuten hapettunut LDL (ox-LDL), sokeroitunut LDL (AGE-LDL), alipoproteiinit, triglyseridit, vapaat radikaalit sekä D-vitamiinin ja omega-3-rasvahappojen puute, jotka vaurioittavat solunsisäisiä mitokondrioita ja valtimoiden sisäseinämän endoteelia. Vaikka tyydytetty maaeläinrasva voi suurentaa seerumin LDL-kolesteriolin pitoisuutta, se vähentää LDL-kolesterolihiukkasten määrää, mikä on tärkeämpi valtimotautien riskimitari kuin perinteinen LDL-kolesteroli (Prado ym. 2011).

Monilla ravintoaineilla (vasemmalla Nutraceuticals) voidaan vähentää pienten tiheiden sdLDL-kolesterolin pitoisuutta ja ehkäistä den hapettumista veressä ja suurentaa kolesterolimolekyylejä harmittomiksi. Silloin sepelvaltimotaudin (CVD) riski pienenee.

Ravintoaineet ja sdLDL
Kuvakaappaus artikkelista Talebi ym. 2020.


Jos nyt kuitenkin käytät statiineja, lue TÄMÄ ja jos vielä sen jälkeen aiot käyttää statiineja, niin huomaa että D-vitamiini, E-EPA, ubikinoni (koentsyymi Q10) ja berberiini voivat parantaa merkittävästi ennustettasi (lue lisää). Sydänlääkärien American Journal of Cardiology -lehti suosittelee statiinien rinnalle kalaöljyn käyttöä. Se ei aiheuta sivuvaikutuksia lihaksistossa eikä sydämessä, kuten statiinit, eikä edellytä mitään lisätutkimuksia laboratorioissa. Kolesterolilääkkeet voivat aihettaa monia ikäviä sivuvaikutuksia, kuten lihassärkyjä, -heikkoutta, diabetesta, uni- ja muistihäiriöitä, sekavuutta, maksa-, munuais-, haima-ja keuhkovaurioita. Kela tuhlaa yhteisiä rahojamme turhuuden markkinoille. Eikä siinä kaikki: Monet statiinien käyttäjät kärsivät turhista sivuvaikutuksista. Onneksi niitä voidaan ehkäistä nauttimalla D-vitamiinia (100 µg/vrk) ja ubikinonia (100–300 mg/vrk).

YLEkin on herännyt huomaamaan ajattelutavan muutoksen, josta olen puhunut vuosia: ravitsemussuositukset ovat totaalisen vääriä.

"Kaikki rasvat ovat samanarvoisia"
- ensimmäinen monista väärinkäsityksistä

"Kolesteroli ei olisi mikään ongelma, jos ihmiset tasapainottaisivat omega-6- ja omega-3-rasvahappojen saantinsa."
- professori Artemis P. Simopoulos

DI Leino Utriainen: Statiinit eivät vähennä sydänkuolleisuutta
vaikka lääketeollisuuden lahjomat lääkärit niin väittävät.

Leino Utriainen: Mitä statiinien jälkeen?

Kaikki mitä olet kuullut kolesterolista on valhetta
Statin Nation elokuva 1:04:43

$statin Nation II esittelyvideo (2 min)

Voi ei ole terveydelle vaarallista

Tyydytetyt maaeläinrasvat eivät ole mikään homogeeninen rasvahappojen ryhmä, joka olisi terveydelle vaarallinen, kuten ravitsemustieteilijät ja muut pekkapuskalaiset ovat demonisoineet vuosikymmenien ajan. Maailman suurimman diabetestutkimuksen mukaan tyydytetyistä rasvahapoista osa suojaa diabetekselta, kun taas osa voi lisätä sen riskiä. Maitotuotteiden tyydyttynyt rasva ei ole vain vaaratonta terveydelle, vaan se saattaa jopa suojata 2-tyypin diabetekselta. Tutkimuksessa selvitettin yli 340 000 ihmisen ruokavalioita Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Isossa-Britanniassa, Hollannissa, Ruotsissa ja Tanskassa. Punainen liha, uppopaistetur ruoat,  alkoholi ja hiilihydraatit liittyivät 2-tyypin diabeteksen riskiin, mutta  maitotuotteet näyttivät vähentävän sitä! Tulos on aivan päinvastainen kuin mitä Suomessa on pidetty virallisena totuutena. Tutkimus vahvistaa, että ravitsemustieteilijät ovat johtaneet harhaan koko maailmaa. Voit lukea maksutta koko tutkimusraportin (Forouhi ym. 2014) TÄSTÄ.

Time Magazine 1984 and 2014

Näin ne käsitykset muttuvat. Vuonna 1984 Time Magazine pelotteli eläinrasvoilla ja kolesterolilla. Vuonna 2014 lehti kehottaa syömään voita.
Lue koko Timen uusi artikkeli

Katso Time-lehden video (5 min).

Suomen ja Ruotsin viralliset tilastot eivät tue käsitystä, jonka mukaan kolesterolilääkitys vähentäisi sydäninfarkteja ja sepelvaltimotautikuolleisuutta. Lue lisää alla olevasta linkistä

Kolesterolilääkitys on harhaa

Kolesteroliteorian muistokirjoitus

Norja: Kolesteroli suojaa ennenaikaiselta kuolemalta

Veren kolesteroli, verensokeri ja inflammasomit
British Medical Journal: "Suuri kolesterolihuijaus"

Naisten kolesteroliarvot vaihtelevat kuukautisten eri vaiheissa
Katso linkin havainnollinen grafiikka, joka näyttää kuinka kokonaiskolesteroli seuraa estrogeenin pitoisuutta veressä.

Suuri joukko maailman johtavia lääketieteen tutkijoita epäilee nykyistä kolesteroliteoriaa. Tässä lista heistä.

Professorit Järvilehto ja Tuohimaa kritisoivat kolesteroliteoriaa
Hyvästi kolesteroliteoria

Dr. Mercola tyrmää kolesterolilääkityksen (2009)

Uffe Ravnskovin kolesterolimyytti
Lääkärilehdet eivät julkaise kolesteroliteoriaa arvostelevia kirjoituksia

YLE MOT: Rasvainen kupla 13.09.2010 (28:04 min)

LDL-kolesteroli ei ole ollenkaan hyvä sydäntaudin riskin indikaattori tyypin 1 diabeteksessa, osoittaa uusi suuri ruotsalaistutkimus (Hero ym. 2014). Näin ollen on ihan turha syöttää näille potilaille statiineja (kuten on tapana).

Kolesterolimyytti

LDL-molekyyli

Kuva. Lipoproteiiinin ydin muodostuu triglyserideistä ja kolesteroliestereistä, kun taas moelkyylin pinnan muodostavat vapaat kolesterolit, fosfolipidit ja apoproteiinit (apo B100). Kalaöljyn suotuisat vaikutukset perustuvat pääasiassa triglysridien vähentämiseen, "pahan" LDL-kolesterolin hapettumisen ehkäisyyn ja "hyvän" HDL-kolesterolin lisäämiseen. EPA-rasvahappo siiryy verestä solukalvojen fosfolipidikerrokseen (ks kuva artikkelissa Mason ja Jacob ym. 2015). Tästä syystä E-EPA on ylivertainen kalaöljyvalmiste kohonneiden triglyseridien alentamiseen ja etenkin diabeetikkojen sydäntautiriskin pienentämiseen.

Alla oleva kuva esittää veren rasvat (lipidit) ja liporoteiinit toisella tavalla.Huomaa remnants eli jäännökset (jäännöskolesteroli), jonka laskukaava kuvassa on. Näistä triglyseridit ja jäännöskolesteroli ovat sydäntautien riskitekijöitä, joihin statinit eivät vaikuta.

Lipidit ja lipoproteiinit

Mitä suurempi triglyseridien pitoisuus plasmassa, sitä suurempi riski saada sydäninfarkti. Yli 5 mmol/l merkitsee 4-5 kertaa suurempaa riskiä kuin 1 mmol/l. Risk hazard = riskisuhde. Kuva on Kööpenhaminan sydäntutkimuksesta

Triglyseridit ja infarktiriski

Miesten lehti Men´s Journal kirjoitti 22.10.2014, että koululääketiede ja ravitsemustieteilijät ovat olleet 50 vuotta väärässä julistaessaan tyydyteyt maaeläinrasvat terveydelle vaarallisiksi. Tosiasiassa vhh-ruokavalio on monessa suhteessa terveellisempi kuin tähän asti parhaana pidetty vähärasvainen, toteaa Yhdysvaltain terveysvirasto (NHI). Lehti haastatteli mm. kardiologi Dennis Goodmania (director of Integrative Medicine at New York Medical Associates). Tämä on vain yksi osoitus siitä, kuinka joukkotietodusvälineetkin kääntävät pikku hiljaa takkinsa ruokavalion suhteen. Niin teki jo aikaisemmin tänä vuonna vaikutusvaltainen Time-lehti. Siinä meni romukoppaan Pekka Puskan, Matti Uusituvan Ursula Schwabin, Mikael Fogelholmin ja monen muun rasvojen vastustajan elämäntyö. Nolo juttu!

Ancel Keys in Time Magazine

Mies kolesterolimyytin takana. Amerikkalainen fysiologi Ancel Keys (1904–2004).

Dr John Yudkin

John Yudkin (1910–1995) toimi vuosina 1954–1971 Lontoon yliopiston ravitsemustieteen professorina. Hän esitti jo 1960-luvulla, ettei eläinrasva ole vaarallista terveydelle, mutta sitä vastoin sokeri on. Yudkin julkaisi vuonna 1972 sokerista kirjan Pure, White and Deadly, suomennettu nimellä Puhdasta valkoista ja tappavaa:kirja sokerista. Keysin ja Yudkinin välillä käytiin ankaraa kiistaa, ja lopulta – valitettavasti – Keysin kanta voitti, voi ja muu maaeläinrasva julistettiin pannaan, ja sokeria sai syödä. Vasta nyt myönnetään, että Yudkin oli voikeassa ja Keys väärässä (vaikka suomalaiset ravitsemustieteilijät, Fogelholm, Schwab ym. ja monet lääkärit pelottelevat edelleen ihmisiä eläinrasvalla ja kolesterolilla).

Rasva ei tee meistä lihavia (eikä kasvisten syöminen tee meistä vihreitä), eikä kolesteroli – sellaisena kuin sitä nykyisin verestä laboratorisoissa mitataan – aiheuta sydän- ja verisuonitauteja, vaikka useimmat maallikot, lääkärit ja muu terveydenhoitohenkilöstö yhä niin luulevat. Japanilaisilla on veressään yhtä paljon kolesterolia kuin amerikkalaisilla ja suomalaisilla, mutta paljon vähemmän sydäntauteja. Jopa kolmella neljästä sydänkohtauksen vuoksi sairaalahoitoon joutuneella länsimaalaisella henkilöllä "paha" LDL-kolesteroli on alle 3,3 mmol/l eli suositusarvojen rajoissa, osoittaa yli 230 000 sydänpotilaan jättitutkimus (American Heart Journal 2009). Vastoin yleistä käsitystä HDL-kolesterolista ei ole aina hyötyä, sillä sitäkin on monta eri laatua, joista osa on "hyvää" ja osa "pahaa".

Kolesterolin alentamiseen määrätyt lääkkeet, statiinit, lisäävät – lihaskipujen lisäksi – insuliiniresistenssin, diabeteksen ja rintasyövän riskiä (de Lorgeril ja Salen 2014).

Kolesterolimyytti on lääketeollisuuden aiheuttama megaluokan väärinkäsitys, joka tulee mielettömän kalliiksi kansanterveydelle ja -taloudelle. Lääketeollisuus palkkaa ja lahjoo sumeilematta sydän- ja muita lääkäreitä edistämään kolesterolilääkkeiden menekkiä. Tämä kävi ilmi MOT-ohjelmasta 26.10.2010: Käypähoito-työryhmän jäsenistä kaikki (yhtä lukuunottamatta) ovat lääketeollisuuden palveluksessa tavalla tai toisella. Työryhmän sihteeri on professori Tmio Strandberg.

Aurinko, D-vitamiini ja kolesteroli
HDL-kolesteroli ei suojaa diabeetikon valtimoita

LDL-C vai LDL-P? Kas siinä kysymys!

Veren rasvojen mittaaminen eri laboratorioissa antaa hyvinkin erilaisia tuloksia.
Katso THL:n tutkijan Jaana Leiviskän diasarja

Kokonaiskolesteroli = HDL-kolesteroli + LDL-kolesteroli + VLDL-kolesteroli
LDL-kolesteroli= kokonaiskolesteroli - HDL - VLDL
Tavallisesti merkitään LDL-C, joka tarkoittaa LDL-hiukkasessa olevaa kolesterolin määrää. Matalakaan LDL-C ei aina anna suojaa sydäntautia vastaan, etenkään jos henkilöllä on insuliiniresistenssi ja suurentunut seerumin triglyseridipitoisuus.

Friedewaldin kaava LDL-C:n laskemiseksi:

LDL = kokonaiskolesteroli - HDL - TGL/2,2 (kun yksikkönä on nmol/l)
LDL =
kokonaiskolesteroli - HDL - TGL/5 (kun yksikkönä on mg/dl) Suomessa käytetään lähes aina mmol/l-yksiköitä.

Non-HDL-kolesteroli = kokonaiskolesteroli - HDL-kolesteroli
Se on voimakkaammin yhteydessä sydän- ja valtimotauteihin kuin LDL-kolesteroli, ainakin statiineilla hoidetuilla potilailla (JAMA 2012). Non-HDL:n tavoitetaso sydäntautia sairastavilla on alle 2 mmol/l. Jos kolesterolin hoitoon käytetään statiineja, tulos paranee, kun niiden lisänä otetaan etyyliesteröityä kalaöljyä, eritoten E-EPAa.

Yleisesti uskotaan, että HDL on "hyvää" kolesterolia, joka suojaa valtimoita ahtautumiselta ja jäykistymiseltä. Tämä käsitys ei pidäkään täysin paikkaansa. HDL voi muuntua tulehdusta aiheuttavaksi (proinflammatoriseksi) mm. diabeetikoilla. Tätä käsitystä tukee kuulun Framinghamin tutkimuksen tulos, jonka mukaan 40 % sepelvaltimotaudeista kehittyi ihmisille, joiden HDL oli "normaali" tai "korkea". HDL:n toiminnalliset ominaisuudet ratkaisevat, pikemmin kuin määrä, onko HDL hyödyllistä vaiko vahingollista valtimoille (White ym. 2009). Näin ollen HDL-verikoe on jokseenkin arvoton.

Kun "hyvään" HDL-kolestroliin liittyy triglyseridejä. muuttuu HDL tulehdusta aiheuttavaksi ja sekin voi lisätä valtimoiden kovettumista. Kohoneet triglyseridit lisäävät valtimoiden kovettumista, vaikka ihminen söisi statiineja. Tyypin 2 diabeetikolla triglyseridit lisäävät suursti valtimonkovetustautia. Siksi triglyseridien alentaminen E-EPAlla on tärkeää erityisesti diabeetikoille. Sydänlääkärit ovat kuvitelleet – ja uskotelleet surelle yleisölle – että suuri HDL-pitoisuus suojaa sydäninfarktilta ja -kuolemalta. Viimeaikaiset tutkimukset, joissa HDL:ää on lisätty lääkkeillä, ovat kuitenkin tuottaneet pettymyksen: toivottua vaikutusta ei olekaan tullut.

HDL:n suurikaan pitoisuus, sellaisena kuin sitä yleisesti laboratorioissa mitataan, veressä ei anna suojaa sydäntautia vastaan henkilöillä, joiden LDL-kolesteroli alennetaan rosuvastatiinilla (Crestor), ilmenee jättisuuresta JUPITER-tutkimuksesta. Havainto heittää kylmää vettä lääketeollisuuden pyrkimyksille kehittää HDL:ää lisääviä lääkkeitä statiinien rinnalle. Kaiken lisäksi on käynyt ilmi, että vaikka statiinit vähentävätkin veressä kiertävän LDL-kolesterolin määrää, ne lisäävät hapettunutta LDL:ää eli ox-LDL:ää. Asia käy ilmi MIRACLE- ja REVERSAL-tutkimuksista. Suo siellä, vetelä täällä.

HDL ei ole yksi ainoa yhdiste, vaan sitä on monta muotoa, joilla on erilaisia omainaisuuksia elimistössä. Näitä muotoja ovat suuruusjärjestyksessä (suurimmasta pienempään): HDL2b, HDL2a, HDL3a , HDL3b, HDL3c, kiekonmuotoinen HDL (discoidal HDL) ja apoA-1-prebeeta-HDL. HDL:n merkitys on edelleen mysteeri.

Oksikolesteroli (ox-LDL), sokerikolesteroli (AGE-LDL) ja pienimolekyylinen (small density) sd-LDL ahtauttavat ja jäykistävät valtimoita (Younis ym. 2009), ei kokonaiskolesteroli eikä LDL sellaisenaan. Kolesterolin hapettumista ja sokeristumista voidaan estää ravintolisillä, joista kerrotaan Sydänpotilaan itsehoidon oppaassa (voit ladata ja lukea sen oikeanpuoleiselta palstalta).

lbLDL ja sdLDL

LDL-kolesteroli muodostuu suurehkoista lbLDL-(large boyant LDL, keltaiset pallot) ja pienistä sd-LDL (small dense LDL, punaiset pallot) hiukkasista. Edelliset ovat vaarattomia, jälkimmäiset sitä vastoin haitallisia, koska ne hapettuvat ja sokeristuvat herkästi, ja takertuvat valtimoiden seinämiin. Kokonais-LDL ei kerro, kuinka paljon näitä farktioita veressä on. DHA:ta sisältävä kalaöljy voi lisätä lbLDL:ää, mutta ei sdLDL:ää. E-EPA ei lisää kumpaakaan. Etyylieströidty kalaöljy (E-EPA + E-DHA), 4 gramman päiväannoksena, suurentaa sd-LDL-hiukkaset vaarattomiksi, osoittaa japanilaizsten kardiologiej uusi tutkimus (Masuda ym. 2019).

sd-LDL = LDL-3. Se on 4-5 kertaa sokeristuvampaa kuin suurimolekyylinen LDL. Siinä on suuri ero. Maksa ei kykene hevin ottamaan vastaan sokeristunutta sd-LDL:ää ja tuhoamaan sitä. Niinpä sd-LDL jää vereen ja valtimoihin kiertämään. Mitä kauemmin se kiertää, sitä suurempi riski on että se osallistuu plakin muodostukseen. Hiilihydraatit, erityisesti vehnä, tuottaa sd-LDL:ää. Se voi sokeristua, vaikka verensokeri olisi normaalilukemissa, kirjoittaa amerikkalainen sydänkirurgi William Davis blogissaan. sd-LDL:ää voidaan vähentää vähentämällä vehnäisen (pullan, leivän) syöntiä ja nauttimalla ravintolisänä E-EPAa.

Katsokaa tarkkaan alla olevaa grafikkaa. Siitä näkyy, että sepelvaltimotautiinin sairastuneiden ihmisten LDL (punaiset pylväät) on pienempi (keskimäärin 2,7 mmol/l) kuin väestössä yleensä (keskimäärin 3,75 mmol/l) (vihreät pylväät). Ei LDL voi olla syynä sydäninfarktiin (Data from HANES III).

LDL-kolesteroli ja sepelvaltimotauti

Dyslipidemioiden KÄYPÄ HOITO-suosituksessa 29.4.2009 sivulla 3 sanotaan:
- "Dyslipidemioiden hoidon tärkeimmät kohderyhmät ovat suuren riskin henkilöt.....
- Suuren riskin ryhmään kuuluvat myös oireettomat henkilöt, joiden kokonaisriski sairastua valtimotautiin on suuri. Näillä henkilöillä on jokin seuraavista tekijöistä:
- Seerumin hyvin suuri kolesterolipitoisuus (kokonaiskolesteroli vähintään 8.0 mmol/l, LDL-kolesteroli vähintään 6.0 mmol/l).

Käypä hoito-ryhmän mielestä terveellä henkilöllä ei ole sydäntaudin riskiä eikä hän tarvitse statiineja, kun kokokonaiskolesteroli on alle 8,0 ja LDL-kolesteroli alle 6,0 mmol/l. Lääketeollisuuden painostuksesta nämä rajat on painettu alemmas, alle 5,0 ja 3,0 mmol/l. Rajojen siirrolla tavoitellaan vain suurempaa statiinien myyntiä, ei terveyttä.

Euroopan kardiologisen (ESC) seuran uusi suositus (2019)

ESC:n uusissa hoitosuosituksissa potilaat on edelleen jaettu neljään riskiluokkaan (low, moderate, high ja very high), mutta näistä kolmessa LDL-kolesterolipitoisuuden tavoitteet ovat tiukentuneet. Erittäin korkean riskin potilaille suositellaan nyt alle 1,4 mmol/l pitoisuutta aikaisemman alle 1,8 mmol/l sijaan. Korkean riskin potilailla suositus laski alle 1,8 millimooliin litrassa ja kohtalaisen riskin potilailla alle 2,6 millimooliin litrassa. Vain matalan riskin potilaiden suositus jäi ennalleen 3,0 millimooliin litrassa.

Seerumin AA/EPA-suhde ja omega-3-indeksi

Valtimo- ja sydäntauteihin sairastuneilla on yleenä veressään liikaa omega-6- ja lian vähän omega-3-rasvahappoja. Tämä omega-6- ja omega-3-rasvahappojen suhdeluku ja omega-3-indeksi kertovat enemmän sydän- ja verisuonitautien riskistä ja taudin ennusteesta kuin kolesteroli. E-EPA korjaa nopeasti ja tehokkaasti AA/EPA-suhteen (lue lisää). EPA suojaa myös sydänsolujen mitokondrioille välttämätöntä fosfolipidiä, kardiolipiiniä. Sen tuhoutuminen rappeuttaa erityisesti diabeetikkojen sydäntä (lue lisää). E-EPA estää myös lihaksia surkastuttavaa geeniä atrogin-1:tä, jonka aktiivisuutta statiinit puolestaan lisäävät. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot vaimentavat matala-asteista kroonista tulehdusta ja vaimentavat lipoproteiinilipaasia (LPL), jolloin valtimotaudin riski pienenee (Le Goff 2014). [Solujen pinnan lipoproteiinilipaasi hydrolysoi kylomikronien sisältämiä triglyseridejä rasvahapoiksi ja glyseroliksi. Vapautuneet rasvahapot kulkeutuvat rasva- tai lihassoluihin ja glyseroli plasman mukana maksaan. Vapaat rasvahapot aiheuttavat mm. insuliiniresistenssiä.] Tämänkin havainto puoltaa E-EPAn käyttöä statiinien lisänä tai niiden sijasta. Päiväannoksen tulee olla mieluiten vähintään 2 grammaa, mikä alentaa kohoneita triglyseridejä merkitsevästi. Lue kanadalaisen Kaitlin Samatha Roken erinomainen nutrigenomiikan alaan kuuluva väitöskirja omega-3-rasvahapoista (2016).

Roke KS, Exploration of the perceived and actual benefits of omega-3 fatty acids and the impact of FADS1and FADS2genetic informationon dietary intake and blood levels of EPA and DHA. Thesis Presented to The University of Guelph (Canada) 2016 Free Full text

Statiinit ovat turhia primaariehkäisyyn naisille ja yli 69-vuotiaille miehille.


Harvardin ja British Columbian yliopistojen tutkimusten mukaan statiinit eivät estä naisia sairastumasta sydän- ja verisuonitauteihin. Tutkijat eivät myöskään löytäneet tieteellistä näyttöä siitä, että statiineista olisi hyötyä yli 69-vuotiaille miehille, joilla on vain kohtalainen sydän- ja verisuonitautien riski. Tutkimukset tekijät ovat John Abramson (Harvard) ja James M. Wright (British Columbia). Heidän mielestään statiineja ei tulisi enää määrätä rutiininomaisesti näille ihmisryhmille (Daily Mail 24.1.2007).

Statiineja ovat

 • Atorvastatiini
 • Fluvastatiini
 • Lovastatiini
 • Pravastatiini
 • Serivastatiini
 • Simvastatiini

Statiinien vaikuttavuus on vähäinen

"Statiinihoidolla on ollut tutkimuksissa yllättävän vähän vaikutusta kuolleisuuteen (2-6 vuoden seurannoissa). Statiinihoidon lopettamista tulisi harkita potilailla, joiden elinajan odote on rajallinen ja/tai jotka saavat statiineista sivuvaikutuksia", kirjoittavat tanskalaiset tutkijat (Lopez Kristensen ym. 2015) BMJ Open 2015;5:e007118 doi:10.1136/bmjopen-2014-007118.

Statiinipilleri

Lähes 700 000 suomalaista syö kolesterolilääkkeitä, suurin osa (80 %) ihan turhaan. Yksitoista tutkimusta ja yli 65 000 potilasta (joista 33 000 söi statiineja) käsittävän meta-analyysin mukaan statiinit eivät vähennä sydän- ja kokonaiskuolleisuutta. Iltalehti uutisoi 1.7.2010 tämän Duodecimin levittämän tutkimuksen. Miksi ihmeessä siis pitäisi syödä statiineja, elleivät ne kerran ehkäise sydänkuolemia? Kenenkään ei pitäisi syödä statiineja ainakaan ilman D-vitamiinia, E-EPAa ja ubikinonia (Q10), jotka ehkäisevät näiden lääkkeiden sivuvaikutuksia. Kolesterolilääkkeet voivat vaikuttaa ihan muuhun, kuin mihin ne on tarkoitettu, esimerkiksi ne voivat rappeuttaa sydänlihasta. Tällaisia rabdomyolyysitapauksia on raportoitu myös Suomen Lääkelaitoksen haittavaikutusrekisteriin. Rabdomyolyysin ilmaantuvuus statiinien käyttäjillä on keskimäärin 3,4 per 100 000 henkilövuotta ja kuolleisuus siihen 10 %. Rappeuman riski kasvaa 10-kertaisesti, kun statiineihin liitetään gemfibrotsoli (American Journal of Cardiology 2006). Vuonna 2011 Yhdysvaltain lääkevirasto FDA sai 516 ilmoitusta statiinien aiheuttamasta rabdomyolyysista. Niistä 123 oli Zocorin (simvastatiinin) ja 73 Crestorin (rosuvastatiinin) aiheuttamia.

Lääkärit ilmoittavat kovin vähän statiinien sivuvaikutuksia viranomaisille. Kalifornian yliopiston tutkimuksessa vain 29 % lääkäreistä osasi yhdistää statiinit ja potilaiden ilmoittamat lihasheikkoudet ja -säryt. Puolet lääkäreistä kiisti statiinien aiheuttavan lihasvaivoja ja neljännes ei osannut ottaa kantaa asiaan.

Statiinien sivuvaikutukset johtuvat ainakin osaksi siitä, että statiinit aktivoivat atrogeeni-1:tä ja estävät elimistössä seleeniproteiinin synteesiä (Lancet 2004). Seleeniä ravintolisäksi määränneet lääkärit olivat siis oikeassa jo 25 vuotta sitten. Statiinien sivuvaikutukset sydämessä (myopatia) liittynevät myös liian vähäiseen D-vitamiinin saantiin.

Oxfordin yliopiston tutkimukset osoittavat, että statiinin käyttäjät, joilla on SLCO1B1-geenin muunnos, ovat alttiita saamaan lihastaudin (myopatian, lihasten väsyminen ja kipuilu). Geenivirhe voidaan todeta suun limakalvolta otetusta pumpulitikkunäytteestä.

Turun yliopiston tutkimus osoitti simvastatiinin (20 mg/vrk) muuttavan veren rasvahappojen tasapainoa epäedulliseen suuntaan mm. lisäämällä arakidonihapon (AA) osuutta 14 %. Statiinit myös heikentävät insuliiniherkkyyttä ja lisäävät siten insuliiniresistenssin riskiä. Se puolestaan lihottaa ja voi lisätä paksusuolisyövän riskiä. Nämä muutokset selittävät statiinien pleiotrooppisia haittavaikutuksia, tulkitsevat turkulaistutkijat. JELIS-tutkimus osoittaa vakuuttavasti, että statiinien käyttäjien tulisi ottaa samanaikaisesti myös E-EPAa. Todennäköisesti pelkkä E-EPA (noin 2 g/vrk) riittäisi useimmille – eikä se aiheuta mitään sivuvaikutuksia kuten statiinit.

Suosittu kolesterolilääke, Lipitor, alentaa kolesterolia ja suojaa sydäntä, mutta lisää riskiä kuolla muihin tauteihin. Lipitor ei estä aortan läpän ahtautumista, kuten on uskottu, eikä sitä tulisi määrätä siihen tarkoitukseen. Lipitor vähentää veren ubikinonin pitoisuutta yli 40 %, mikä voi olla syynä sivuvaikutuksiin. Jos käytät statiineja, ota ihmeessä suojaksi ubikinonia vähintään 100 mg päivässä. Meta-analyysi on nostanut esille kysymyksen, aiheuttaako liian alhainen kolesterolipitoisuus syöpää. Lue lisää alla olevasta linkistä. Kaiken lisäksi kolesterolilääkitys estää hermovälittäjäaineiden tuotantoa aivoissa, mikä aiheuttaa masennusta, aggressiivisuutta, vihamielisyyttä ja itsemurha-ajatuksia (PNAS 2009).

Aiheuttaako kolesterolin laskeminen liian alas syöpää?
Ennaltaehkäisevästä statiinihoidosta ei ole hyötyä ikääntyville (BMJ 10.8.2007)

Framinghamin tutkimuksen mukaan matala kolesteroli voi heikentää henkistä suorituskykyä. Italialaisen tutkimuksen mukaan LDL-kolesterolin liiallinen alentaminen lisää ikääntyvien ihmisten kuolleisuutta. Keski-iässä tapahtuva kolesterolin lasku ennustaa tylsistymistä. Japanilaisen suurtutkimuksen mukaan E-EPA vähentää merkittävästi statiineja syövien ihmisten sydänkuolemia ja kliinisiä infarkteja.

Statiinien sivuvaikutukset eivät tule kaikki esille kliinisissä tutkimuksissa, sillä niistä karsitaan yleensä pois ikääntyvät ja huonokuntoiset potilaat. Heillä statiinit voivat aiheuttaa paljon useammin sivuvaikutuksia kuin nuorille ja hyväkuntoisille ihmisille. Statiinit (kuten simvastatiini) aiheuttavat paljon luultua enemmän sivuvaikutuksia jo tavanomaisilla pienilläkin päiväannoksilla, osoittaa uusi tutkimus (Golomb ym. 2012). Punariisi ja ubikinoni (yhdessä tai erikseen) ovat hyviä vaihtoehtoja ja ravintolisiä statiineja käyttäville (Abdelbaset ym. 2014). Berberiini on vähintään yhtä hyvä vaihtoehto.

Onko kolesterolin alentaminen diabeetikolle vaarallista?
Statiinien sivuvaikutuksista englanniksi (2009)

Lisää statiinien sivuvaikutuksista englanniksi (2010)

Kolesterolimyytin historiikkia

Veren rasvat – erityisesti plasman lipoproteiinit – ovat olleet vilkkaan tutkimuksen kohteena 1950-luvulta lähtien. Silloin havaittiin tilastollinen yhteys seerumin kolesterolin ja sepelvaltimotaudin välillä. Koska lipoproteiinit kuljettavat kolesterolia veressä, tutkijoiden kiinnostus kohdistui juuri niihin. [Tilastollinen yhteys ei ole sama kuin kausaalinen syysuhde.]

Pian kävi ilmeiseksi, että lipoproteiineja onkin useita eri alaluokkia, joita tiheytensä perusteella kutsutaan nimillä LDL, VLDL, IDL, HDL, non-HDL, IDL ja kylomikronit. Tähän asti on uskottu, että LDL (Low Density Lipoprotein) ja VLDL (Very Low Density Lipoprotein) korreloisivat voimakkaimmin positiivisesti ja HDL negatiivisesti sepelvaltimotautiin. Toisin sanoen, LDL ja VLDL olisivat pahoja ja HDL hyvää kolesterolia. Äskettäin on löydetty uusi non-HDL-kolesteroli, joka ennustaa tulevia sydänkohtauksia paremmin kuin perinteiset rasva-arvot. Nykyinen kolesterolilääkitys saattaa olla kallis tieteen harharetki. Tällä hetkellä pelätään, että diabeetikkojen kolesterolihoito heikentää heidän kykyään tuottaa insuliinia.

Tupakoitsijoilla myeloperoksidaasi (MPO) katalysoi LDL-kolesterolin karbamylaatiota, joka johtaa tulehdusmuutoksiin valtimoiden seinämissä, ilmenee osittain Oulun yliopistossa tehdystä tutkimuksesta (Wang et al 2007). Tämänkin löydöksen valossa EPAn käyttö ravintolisänä olisi suotavaa, etenkin tupakoitsijoille (lue lisää).

Smoking may provoke atherosclerosis via LDL carbamylation

Glukoosi (sokeri) ja rasvat
Professori Marja-Riitta Taskisen työryhmän raportista käy ilmi pääpiirteittäin glukoosin muuttuminen rasvoiksi ja keskeiset vuorovaikutukset. Tyypin 2 diabetesta sairastava kollega kirjoitti minulle tästä tutkimuksesta:

"Oletetaan, että veren sokeri pysyttelee korkealla kuten yleensä metaboolikoilla ja T2DM-potilailla [tyypin 2 diabeetikoilla]. Syödyn (ja niin pirun vaaralliseksi tuomitun) rasvan lisäksi maksa kirnuaa uutta rasvaa 24 tuntia vrk:ssa sokerista, joka ei kulu energian tuotantoon. Tärkkelystähän piti tankata suositusten mukaan kunnolla ja tiheään, hyvä ettei pidä herätä yöllä syömään. Kyllä ateroskleroosinkin juuret löytyvät tästä logiikasta olettaen, että on ihmisiä, joilla syöty sokeri/tärkkelys leikataan verestä nopeasti insuliinipiikillä. Maksa tekee lisää rasvaa tätä tietä. Seurauksena näkyy maksan itsensä rasvoittuminen ja viskeraaliset kertymät eli se androgeeninen [miestyyppinen] keskivartalon lihavuus. Sotku alkaakin olla valmista. Uusin tutkimus (1H NMR) tunnistaa helposti myös lukuisia VLDL (ainakin 4 kpl), LDL ja HDL fraktioita. Fraktioissa aina partikkelikoko pienenee. Lisäksi VLDL:n määrällä on käänteinen vaikutus HDL:ään. Voit hyvin kuvitella, mikä rasvan tirinä näissä olosuhteissa käy koronaarien, karotisten jne. intimassa ja ilman pois siivoamista HDL:n toimesta."

Tähän asti on luultu, että HDL-kolesterolia syntyy vain maksassa. Tosiasiassa maksa valmistaa siitä vain 70–80 % ja loput 20–30 % valmistetaan suolen seinämissä. Myös syöjäsolut (makrofagit) valmistavat jonkin verran HDL:ää (lue lisää).

Rasvalääkkeiden vaikutusmekanismeja (kuva)
Kolesterolin synteesi ja lääkkeiden estovaikutus (kuva)
Sama animaationa

Kuva. Kolesterolilla (keltaiset molekyylit) on solukalvolla useita tärkeitä funktioita. Ne immobilisoivat fosfolipidimolekyylejä, mikä vahvistaa kalvon rakennetta ja vähentää vesiliukoisten molekyylien pääsyä soluun. Ilman kolesterolia solut tarvitsisivat suojamuurin (kuten bakteerit). Kolesterolin väheneminen haiman beetasolujen kalvoilla heikentää insuliinin eritystä (lue lisää).

LDL-lukeman merkitys valtimotaudin synnyssä ja etenemisessä on kiistanalainen. Tohtori Paul J. Rosch kiinnittää lääkäreiden huomiota Lancetissa siihen, ettei kohonnut veren LDL-kolesteroli ennusta kovinkaan hyvin sydän- ja verisuonitautien vaaraa eikä etenemistä. Asia on osoitettu useissa suurissa väestötutkimuksissa. Kolesterolia alentavien lääkkeiden syönti voi olla pääosin turhaa (lue lisää). Uusissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että vaikka aggressiivinen kolesterolilääkitys alentaakin veren kolesterolia, etenee valtimonkovetustauti siitä huolimatta. Kalaöljy vähentää tehokkaammin sydänkuolemia kuin statiinit (Baselin yliopiston meta-analyysista alla olevasta linkistä). Hapettunut kolesteroli (ox-LDL) heikentää TGF-betan (transforming growth factor-beta) aktiivisuutta, mikä lisää valtimonkovettumataudin riskiä (lue lisää). Jos siis halutaan ehkäistä tautia, tulisi pyrkiä turvaamaan TGF-betan normaalia toimintaa ensisijaisesti kalaöljyn omega-3-rasvahappojen avulla.

Kun verinäytteistä opittiin eristämään apolipoproteiineja (apo A, B, E ja niiden alaluokkia), alettiin niiden merkitystä tutkia vilkkaasti. Apolipoproteiinit – erityisesti apoB ja apoB/apoA-1-suhde – ovatkin tärkeämpiä riskitekijöitä kuin "tavallinen" kolesteroli ja ne säätävät veren rasvojen aineenvaihduntaa. Non-HDL näyttää sitäkin tärkeämmältä riskitekijältä. Lisäksi tiedetään, että kokonaiskolesteroliarvot voivat vaihdella jopa 20–25 % eri vuodenaikoina (mitä vähemmän aurinkonvaloa ja D-vitamiinia, sitä enemmän kolesterolia). Jos siis lukema on alentunut esim. lääkehoidon aikana, se ei aina johdukaan välttämättä lääkkeestä vaan vuodenajasta!

Uusi kalaöljy statiinien lisähoitona alentaa alipoproteiineja

Rasvojen imeytyminen vereen ja siitä kudoksiin

Rasvojen kulku veressä
Veressä kulkevat rasvahiukkaset kiinnittyvät valtimoiden seinämiin. Näin voi käydä, kun triasyyliglyserolipitoiset lipoproteiinihiukkaset (TRL) sitoutuvat seinämän endoteelin lipoproteiinilipaasiin (LpL) (lue lisää). Mutta miksi rasvahiukkaset sitten kiinnittyvät valtimoiden seinämiin yksillä, mutta eivät toisilla ihmisillä? Kas siinä kysymys!

Ravinnosta peräisin olevat triglyseridit kulkeutuvat seerumissa kylomikroneissa ja maksan (mm. vapaista rasvahapoista) syntetisoimat triglyseridit pre-beta-lipoproteiineissa. Seerumissa on triglyseridejä noin 0,50–1,70 mmol/l. Vereen imeytyneet rasvahapot (esim. EPA, DHA, GLA) kiinnittyvät glyseroliin ja kulkeutuvat verivirrassa triglyserideinä.

Asia selviää havainnollisesti tästä videosta
https://www.youtube.com/watch?v=VMuBf57IpUA

Rasvahappoja kiertää veressä myös jonkin verran vapaina, sillä niitä vapautuu triglyserideistä rasvakudoksen lipolyysissa. Vapaiden rasvahappojen määrä seerumissa on yleensä 0,40 - 0,95 mmol/l. Vapaat rasvahapot sitoutuvat seerumin albumiiniin ja kulkeutuvat eri kudoksiin. Ne ovat elimistön tärkeitä polttoaineita, joiden puoliintumisaika seerumissa on erittäin lyhyt. Vapaat rasvahapot voivat läpäistä aivoveriesteen.

Kalaöljyn EPA-rasvahaposta syntyy kudoksissa resolviini E1:ä, joka ehkäisee valtimon sisäseinämän tulehdusta (inflammaatiota). Silloin valtimonkovetustaudin vaara vähenee. Norjalaistutkimus osoittaa, että kalaöljyllä saadaan aikaan suotuisia muutoksia veren rasvoissa. Silloin ei välttämättä tarvitse syödä kalliita ja vaarallisia kolesterolilääkkeitä.

Antioksidantit ehkäisevät kolesterolin hapettumista

Jo 1980-luvulla tiedettiin, ettei kolesteroli sinänsä (inerttinä) ahtauta verisuonia, vaan ainoastaan hapettuneessa ja sokeristuneessa muodossaan. Hapettunutta LDL-kolesterolia (ox-LDL tai oLDL) muodostuu valtimoiden sisäseinämissä sitä enemmän, mitä korkeampi on verensokeri (lue tutkimus). Karnosiini ja sinkki ehkäisevät ox-LDL:n syntyä. B6- vitamiini ja berberiini puolestaan ehkäisevät LDL:n sokeristumista AGE-LDL:ksi.

Tutkimus osoittaa, että verisuonen seinämän ateromat tuottavat otsonia, joka hapettaa kolesterolia. Siksi valtimonkovetustautia poteva henkilö tarvitsee tehostettua antioksidanttisuojaa.

Antioksidanteilla, kuten berberiinillä, karnosiinilla, E- ja C-vitamiineilla, ubikinonilla sekä E-EPAlla, on suotuisa vaikutus myös haitallisista rasvoista elimistössä syntyviin pahoihin eikosanoideihin. Esimerkiksi C-vitamiini (250 mg/vrk) vähentää veren tulehdusta aiheuttavia prostaglandiineja (8-epi-PGF2) (Am. j Clin Nutr 2003). Siksi ravitsemushoidossa suositellaan aina käyttämään antioksidantteja, mielelään yhdistelminä. Kromi ehkäisee myös LDL-kolesterolin kohoamista ja lisäksi se aktivoi glukoosinsiirtäjiä, mikä auttaa pitämään verensokerin ja insuliininerityksen normaaleina (Molecular Endocrinology 2005). Tämä on tärkeä tieto meille suomalaisille, koska kromin saantimme ravinnosta on vähäisintä maailmassa. Jokainen tarvitsisi (orgaanista) kromia ruoan lisänä pitääkseen veren rasvat ja sokerin kunnossa.

Viime aikoina on käynyt ilmeiseksi, etteivät kehutut kasvirasvat olekaan niin terveellisiä kuin yleisesti uskotaan. Transrasvat ovat vähintään yhtä vaarallisia sydämelle ja verisuonille kuin tyydytetyt maaeläinrasvat (lue lisää). Transrasvat lisäävät LDL-hiukkasten määrää veressä ja tuottavat pahoja eikosanoideja, jotka aiheuttavat tulehdusta valtimoiden sisäseinämissä.

Oulun yliopiston ja Kansanterveyslaitoksen tutkimus osoitti yllättäen, että terveellisenä pidetty ruokavalio – joka sisälsi noin 700 g kasviksia/vrk – lisäsi "pahan" hapettuneen LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä.

Magnesium ehkäisee LDL-kolesterolin synteesiä maksassa yhtä hyvin kuin statiinit! Eikä taatusti aiheuta sivuvaikutuksia. Lue raportti

Geenimuunnokset säätävät LDL-kolesterolia ja lääkeherkkyyttä (tai resistenssiä)

Seitsemän avaingeeniä aiheuttaa kolesterolin kohoamisen 40 % tapauksista, eikä suinkaan ruokavalio, ilmenee Nature Genetics -lehdessä (2008) julkaistusta tutkimuksesta.

NPC1L1-geeni säätää proteiinia, joka on välttämätön ravinnon kolesterolin imeytymiselle suolesta vereen. Tätä geeniä on kaikkialla ohutsuolen limakalvolla. Geenin löytyminen voi johtaa uusien kolesterolia alentavien lääkkeiden kehittämiseen. Asiasta raportoi Science-lehti 20.02.2004.

Pcsk9-geenimuunnos vähentää maksan kykyä poistaa verestä "pahaa" LDL-kolesterolia. Geenimuunnosta on löydetty useista kansakunnista, mm. japanilaisista, norjalaisista ja amerikkalaisista. Aiheesta on useita raportteja PubMedissä. Hakusanaksi Pcsk9.

Eri ihmiset reagoivat eri tavoin lääkkeisiin, esimerkiksi statiineihin. Toisilla lääke alentaa kolesterolia, tosilla ei. Syy lääkkeiden erilaiseen vaikutukseen löytyy geeneistä. Paul Ridker (Brigham and Women's Hospital, Boston) työryhmineen testasi äskettäin pravastatiinin vaikutusta yli 1 500 henkilöllä. Kymmenen kolesterolia tuottavan ja kuljettavan geenin rakenne tutkittiin, jolloin geeneistä löytyi kaksi erilaista muunnosta, jotka säätävät lääkeherkkyyttä. Lue lisää Nature Sciencesta.

On ilmeistä, että geenit säätävät vastaavalla tavalla muidenkin lääkkeiden sekä myös ravintolisien vaikutusta eri ihmisiin.

Laboratoriokokeista

Nykyään sydänpotilailta mitataan rutiininomaisesti seerumin kokonaiskolesterolia, LDL- ja HDL-kolesteroleja sekä triglyseridejä. Ne antavat paljon tietoa, mutta eivät kuitenkaan kerro läheskään kaikkea sydäntaudin riskeistä ja ennusteesta, sillä niihin ratkaisevasti vaikuttavia tekijöitä on muitakin.

Viitearvot
-kokonaiskolesteroli 5,0 mmol/l
-LDL-kolesteroli 3 mmol/l
-triglyseridit 2 mmol/l

Rajat ovat keinotekoisia, sopimuksella asettuja. Esimerkiksi triglyseridilukema yli 1,5 mmol/l lisää jo todennäköisesti sydän- ja verisuonitautien vaaraa. Lukemat 5–10 mmol/l ovat jo melko tavallisia, ja silloin tarvitaan omega-3-rasvahappoja ensisijaiseksi hoidoksi. LDL-lukema voi hyvin olla matala henkilöllä, jolla on korkea kokonaiskolesteroli ja korkea triglyseridi. Etyyliesteröidyn omega-3-lisän (2 g/vrk) voi odottaa alentavan triglyseridejä 15–60 %. Italialaisessa tutkimuksessa jo 1 g/vrk vähensi merkittävästi kuolemaan johtaneita rytmihäiriöitä. 2 g/vrk alentaa kohonnutta verenpainetta ja leposykettä, jolloin ennuste paranee.

Aikaisemmin LDL:ää ei mitattu suoraan verestä, vaan lukema saatiin laskemalla moninutkaisella tavalla. Ensin verestä määritettiin kokonaiskolesteroli. Sitten saostetttiin pois HDL ja määritettiin uudelleen kolesteroli. Lukeman pienenemä oli yhtä kuin HDL. Nyt LDL- ja HDL-kolesteroleille on olemassa omat suorat analyysinsä (Biomed) mm. Bayerin Advia-analysaattorilla. Jossakin saatetaan edelleen käyttää laskentamenetelmääkin.

Kolesterolin lisäksi veressä on muita rasvoja, joista tärkeimpiä ovat triglyseridit. Ne määritetään verestä, lukema jaetaan 2,2:lla ja vähennetään saostuksen jälkeisestä kolesteroliarvosta, jolloin saadaan LDL. Jos triglyseridi on korkea (yli 4 mmol/l), on laskutapa liian epätarkka. Kokonaiskolesteroli ei kuvaa terveysriskiä. Kohonneen triglyseridiarvon saa helposti laskemaan etyyliesteröidyllä kalaöljyllä (päiväannokseksi suositellaan 4 grammaa tähän tarkoitukseen). Diabeetikko sairastuu hermovaurioon (neuropatiaan) sitä herkemmin, mitä suurempi hänen verensä triglyseridipitoisuus on. E-EPA alentaa tehokkaasti triglyseridejä.

Diabetes, hermovaurio ja triglyseridit

Tiesitkö, että HDL-kolesterolin laatu vaihtelee sen mukaan, mitä olet syönyt ennen verikokeen ottoa? Tyydytettyjä rasvoja sisältävä ruokavalio heikentää HDL:n kykyä ehkäistä tulehdusta (inflammaatiota), joka on valtimon kovetustaudissa keskeinen syytekijä (lue lisää). Pelkkä laboratorion antama lukema ei siis kerrokaan niin paljoa kuin yleisesti luullaan.

Edellä mainittujen keinotekoisesti asetettujen rajojen noudattaminen merkitsisi sitä, että yli 90 % 50 vuotta täyttäneistä ihmisistä joutuisi loppuikänsä syömään kolesterolia ja/tai verenpainetta alentavia lääkkeitä. "Minulle määrättiin kolesterolilääkkeet loppuiäksi. Siinä on se hyvä puoli, ettei nyt enää tarvitse välittää siitä mitä syö. Nyt saan syödä makkaroita ja muuta rasvaa vapaasti", sanoi minulle äsken eräs kaverini – muuten ihan fiksu mies. Taidatkos tuon sen selkeämmin sanoa.

Norjan Lääkärilehti kirjoittaa samasta aiheesta otsikolla "Medikalisering uten grenser" (Rajatonta medikalisoitumista): "Uusimpien sydän- ja verisuonitautien hoitosuositusten mukaan 90 % yli 50-vuotiaasta väestöstä tarvitsee lääkitystä. On aika tulla järkiinsä" (Det er tid for besinnelse.)

Eurooppalaisten hoitosuositusten perusteella pitäisi lähes kaikkien 50 vuotta täyttäneiden ihmisten syödä verenpainetta tai kolesterolia alentavia lääkkeitä tai molempia. Kuva on Norjan lääkärilehdestä, joka pitää suosituksia järjettöminä.

Talvella saadaan korkeampia kolesterolilukemia kuin kesällä. Syynä on auringovalon puute, jolloin ihon skvaleeni muuntuu kolesteroliksi. Auringonvalossa skvaleenista syntyy D-vitamiinia (lue lisää). Lukemat eivät ole muutoinkaan yksiselitteisiä, sillä kolesteroli ahtauttaa ja jäykistää verisuonia vain hapettuneessa ja sokeristuneessa muodossaan. Hapettumaton kolesteroli on inerttiä eli vaikutuksetonta (verisuonten seinämien kovetusta ajatellen). Hapettumista voidaan ehkäistä antioksidanteilla, esimerkiksi karnosiinilla. HYKSin kardiologit ja neurologit ovat alkaneet mitata potilaittensa veren homokysteiiniä, josta saadaan paljon hyödyllistä tietoa taudin ennusteesta. Jos lukema on koholla, potilaille annetaan foolihappoa sekä B6- ja B12-vitamiineja.

Triglyserideistä

Jos nämä veren rasvat ovat koholla, tarvitaan pysyvä elintapojen muutos. Siihen kuuluu mm. säännöllinen kuntoliikunta ja ruokavalio, jossa hiilihydraattien osuus kokonaiskaloreista rajoitetaan 50–60 %:iin. E-EPAa tai E-EPAn ja E-DHA:n yhdistelmä ehkäisevät hiilihydraattien muuttumista triglyserideiksi maksassa, jolloin myös pitoisuudet veressä vähenevät.33-45 %. Silloin sydän- ja verisuonitautien riski vähenee merkittävästi.

Englantilaiset ja argentiinalaisetkin kardiologit ja farmakologit ylistävät nyt E-EPAn ylivoimasuutta seerumin kohonneiden triglyseridien ja rediduaalikolesterolin alentamisessa (mikä pienentää sydäntautien riskiä) (Vallejo-Vaz ym. 2020).

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää triglyserideistä

Kylomikronien jätepartikkelit RLP-kolesteroli ja RLP-triglyseridi

Viime aikoina on tutkittu veressä kiertäviä kolesterolin ja triglyseridien lipoproteiinijäännöksiä (Remnant-like particles) eli RLP. Ne ovat vahvasti aterogeenisia eli ne jäykistävät ja ahtauttavat valtimoita. Näitä lipoproteiineja pidetään nyt perinteisistä riskitekijöistä (mm. kolesterolista) riippumattomina, "uusina" sydän- ja verisuonitautien riskitekijöinä. Niitä voidaan mitata verinäytteestä ultrasentrifuugikäsittelyn jälkeen keskitiiviinä lipoproteiineina (intermediate density lipoproteins IDL). Tällainen tutkimus ei ole vielä rutiinia kliinisissä laboratorioissa, eivätkä potilaat ja muut maallikot yleensä ole kuulleetkaan tällaisista vaarallisista veren rasvoista. Suomen Sydänliitto ei vielä edes mainitse RLP-lipoproteiineja nettisivuillaan.

RLP-pitoisuus on usein kohonnut henkilöillä, joilla on

 • insuliiniresistenssi
 • metabolinen oireyhtymä
 • diabetes
 • sepelvaltimotauti
 • kohonneet triglyseridit.

Nämä havainnot selittävät osittain sitä, miksi diabeetikko sairastuu ja kuolee muita useammin sydän- ja verisuonitauteihin. Diabeetikon HDL ei suojaa valtimoita, kuten on uskottu. Lisäksi diabeetikon sydän menettää suojaavaa rasvaa, kardiolipiiniä. Diabeetikon kannattaa siis syödä antioksidantteja (etenkin karnosiinia), niasiinia (B3-vitamiinia) ja kalaöljyä (E-EPAa), joka suojaa kardiolipiiniä.

Framinghamin tutkimuksen mukaan RLP on sepelvaltimotaudin itsenäinen riskitekijä, joka ennustaa erityisen hyvin naisten sepelvaltimotautia. Eräät kolesterolia alentavat lääkkeet ja kalaöljyn EPA-rasvahappo vähentävät verestä pahoja RLP-hiukkasia.

Valtimonkovetustauti on pohjimmaltaan tulehdustauti, jonka syntyyn ja kehitykseen vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin veren rasvat. Tulehdusta osoittavat veren C-reaktiivinen proteiini (CRP) ja leptiini kuvastavat paremmin sydäntautiriskiä kuin kolesteroli. Seleenientsyymin, glutationiperoksidaasin, vähäinen aktiviteetti on niinikään itsenäinen riskitekijä. Riskiä voidaan siis pienentää ottamalla ruuan lisänä seleeniä.

Jätepartikkelit

Englanninkielessä käytetään nimitystä remnant, joka on suomeksi jäänne, jäännös, jäte. Kylomikronien ´jätepartikkeli´ on lipoproteiinin aineenvaihdunnan tuote, jota muodostuu kun VLDL ja kylomikroonit muuttuvat koostumukseltaan (entsyymien ja siirtäjäproteiinien vaikutuksesta).

Kylomikronit puolestaan ovat ovat triasyyliglysolia sisältäviä lipoproteiinipartikkeleita, jotka VLDL:n tavoin kuljettavat veressä triasyyliglyseroleja. Kylomikronit kuljettavat ravinnosta vereen imeytyneitä lipidejä, kun taas VLDL kuljettaa elimistössä syntyneitä lipidejä.

Kuva esittää lipoproteiinien kulkua ja aineenvaihduntaa

Aurinko, D-vitamiini ja kolesteroli

Kirjallisuusiitteitä:

Talebi S, Bagherniya M, Atkin SL, Askari G, Orafai HM, Sahebkar A. The beneficial effects of nutraceuticals and natural products on small dense LDL levels, LDL particle number and LDL particle size: a clinical review. Lipids Health Dis. 2020;19(1):66. Published 2020 Apr 11. doi:10.1186/s12944-020-01250-6 Free Access
Vallejo-Vaz AJ, Corral P, Schreier L, Ray KK. Triglycerides and residual risk]. Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity. 2020;10.1097/MED.0000000000000530. doi:10.1097/MED.0000000000000530 [published online ahead of print, 2020 Feb 7].
Masuda D, Miyata Y, Matsui S, Yamashita S. Omega-3 fatty acid ethyl esters improve low-density lipoprotein subclasses without increasing low-density lipoprotein-cholesterol levels: A phase 4, randomized study [published online ahead of print, 2019 Nov 19]. Atherosclerosis. 2019;292:163–170. doi:10.1016/j.atherosclerosis.2019.11.014 Free Full Text pdf
Tan B, Rosenfeldt F, Ou R, Stough C. Evidence and mechanisms for statin-induced cognitive decline. Expert Review of Clinical Pharmacology. 2019 Apr 27:1-10. doi: 10.1080/17512433.2019.1606711.
Marques AC, Busanello ENB, de Oliveira DN, Catharino RR, Oliveira HCF, Vercesi AE. Coenzyme Q10 or Creatine Counteract Pravastatin-Induced Liver Redox Changes in Hypercholesterolemic Mice. Frontiers in Pharmacology. 2018 Jun 27;9:685. doi: 10.3389/fphar.2018.00685. eCollection 2018. Free Full Text
Berglund G, Nilsson PM. Fettintag och kardiovaskulär hälsa – är vi helt felinformerade? Läkartidningen 2017 Nro 49 koko teksti

Sandfort V, Lai S, MD2; Ahlman MA, et al. Obesity Is Associated With Progression of Atherosclerosis During Statin Treatment Journal of the American Heart Association. 2016; 5: e003621 originally published July 13, 2016 doi: 10.1161/JAHA.116.003621

Ravnskov U, David M Diamond DM, Hama R, et al. Lack of an association or an inverse association between low-density-lipoprotein cholesterol and mortality in the elderly: a systematic review. BMJ Open 2016;6:e010401 doi:10.1136/bmjopen-2015-010401
Mammen AL. Statin-Associated Autoimmune Myopathy. N Engl J Med 2016; 374:664-669February 18, 2016 DOI: 10.1056/NEJMra1515161
Lopez Kristensen L, Kristensen PM, Jesper Hallas J. The effect of statins on average survival in randomised trials, an analysis of end point postponement. BMJ Open 2015;5:e007118 doi:10.1136/bmjopen-2014-007118


De Sousa RJ, Mente A, Maroleanu A, et al. Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies
BMJ 2015; 351:h3978 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.h3978 (Published 12 August 2015) Free Full Text

Banach M, Serban C, Ursoniu S, et al. for Lipid and Blood Pressure Meta-analysis Collaboration (LBPMC) Group. Statin therapy and plasma coenzyme Q10 concentrations-A systematic review and meta-analysis of placebo-controlled trials. Pharmacological Research. 2015 Jul 17. pii: S1043-6618(15)00141-3. doi: 10.1016/j.phrs.2015.07.008.

Okuyama H, Langsjoen PH, Hamazaki T, et al. Statins stimulate atherosclerosis and heart failure: pharmacological mechanisms. Expert Review in Clinical Pharmacology. 2015 Feb 6:1-11. Abstract
Mason RP, Jacob RF. Eicosapentaenoic acid inhibits glucose-induced membrane cholesterol crystalline domain formation through a potent antioxidant mechanism. Biochimiva and Biophysica Acta. 2015 Feb;1848 (2) 502–509 doi: 10.1016/j.bbamem.2014.10.016. Free Full Text
Okuyama H. Paradigm Shift in Lipid Nutrition for the Prevention of Ischemic Stroke. Editorial. Journal of Neurological Disorders and Stroke 2014; 2(2):1041 Free Full Text

Modest effect of statins on diabetes risk, bodyweight related to mechanism of action Sciency Daily 25.9.2014
Forouhi NG, Koulman A, Sha SJ, et al. Differences in the prospective association between individual plasma phospholipid saturated fatty acids and incident type 2 diabetes: the EPIC-InterAct case-cohort study. www.thelancet.com/diabetes-endocrinology. Published online August 6, 2014 http://dx.doi.org/10.1016/S2213-8587(14)70146-9

Le Goff W. A new piece in the puzzling effect of n-3 fatty acids on atherosclerosis? Atherosclerosis 235 (2014) 358e362 Full Free Text pdf

Abdelbaset M, Safar MM, Mahmoud SS, et al. Red yeast rice and coenzyme Q10 as safe alternatives to surmount atorvastatin-induced myopathy in hyperlipidemic rats. Canadian Journal of Physiology and Pharmacolplogy. 2014 Jun;92(6):481-9. doi: 10.1139/cjpp-2013-0430.
Hero C, et al. LDL-cholesterol is not a good marker of cardiovascular risk in type 1 diabetes: Observational study in 30,778 patients -- a report from the National Diabetes Register in Sweden. ADA 2014; Abstract 381-OR. MedPageToday 17.6.2014

Wise j. Evidence does not support guidelines on saturated fat, researchers say. British Medical Journal 19.3. 2014;348 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.g2238
Chowdhury R, Warnakula S, Kunutsor S.et al.  Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk: A Systematic Review and Meta-analysis. Annals of Internal Medicine. 2014;160(6):398-406-406. doi:10.7326/M13-1788
Siri-Tarino, PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease Am J Clin Nutr (January 13, 2010). doi:10.3945/ajcn.2009.27725

DiNicolantonio J. The cardiometabolic consequences of replacing saturated fats with carbohydrates or Ω-6 polyunsaturated fats: Do the dietary guidelines have it wrong? Editorial. Open Heart 2014;1: doi:10.1136/openhrt-2013-000032
de Lorgeril M, Salen P. Do statins increase and Mediterranean diet decrease the risk of breast cancer? BMC Med. 2014 Jun 5;12(1):94. doi: 10.1186/1741-7015-12-94.
MedScape Education: Shedding Light on HDL: Myths and Controversies 2012 (Video)
Golomb BA, Evans MA, Dimsdale JE, White HL. Effects of Statins on Energy and Fatigue With Exertion: Results From a Randomized Controlled Trial.Arch Intern Med. 2012 Aug 13:1-2. doi: 10.1001/archinternmed.2012.2171.
Fredrickson SK. LCL-C, APO-B, LDL-P: And the Winner is... (diaesitys) 12.3.2012.

Davidson MH, Ballantyne CM, Jacobson T, et al. Clinical utility of inflammatory markers and advanced lipoprotein testing: Advice from an expert panel of lipid specialists. Journal of Clinical Lipidology 2011;5(5) 338-367 Abstract
Prado KB, Shugg S, Backstrand JR. Low-density lipoprotein particle number predicts coronary artery calcification in asymptomatic adults at intermediate risk of cardiovascular disease. Journla of Clinical Lipidology. 2011;5:408-413. Abstract
White CR, Datta G, Mochon P et al. Vasculoprotective Effects of Apolipoprotein Mimetic Peptides: An Evolving Paradigm in HDL Therapy Vascular Disease Prevention. 2009; 6, 122–130 doi: 10.2174/1567270000906010122 (pdf)

Younis N, Charlton-Menys V, Sharma R, et al. Glycation of LDL in non-diabetic people: Small dense LDL is preferentially glycated both in vivo and in vitro. Atherosclerosis. 2009;202(1):162-8. Free Full Text

First comprehensive paper on statins' adverse effects. Physorg.com/news. pdf

Gallagher D, Keley DE, Yim J-E, et al. Adipose tissue distribution is different in type 2 diabetes. Am J Clin Nutr (January 21, 2009). doi:10.3945/ajcn.2008.26955 Abstract

Bays E. "Sick Fat", metabolic disease, and atherosclerosis. Am J Med 2009;122(1 suppl):S26-37. PubMed

Hodgkinson CP, Laxton RC, Patel K, Ye S. Advanced glycation end-product of low density lipoprotein activates the toll-like 4 receptor pathway implications for diabetic atherosclerosis. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2008;28(12):2275-81. Abstract

Jacobson TA. Secondary prevention of coronary artery disease with omega-3 Fatty acids. Am J Cardiol. 2006;98(4 Suppl 1):61-70 [PubMed]

Pejic RN, Lee DT. Hypertriglyceridemia. The Journal of the American Board of Family Medicine 19:310-316 (2006) [Free Full Text]

McNamara JR, Shah PK, Nakajima K, et al. Remnant-like particle (RLP) cholesterol is an independent cardiovascular disease risk factor in women: results from the Framingham Heart Study. Atherosclerosis. 2001;154(1):229-36 [PubMed].

Jialala I, Devaraj S. Remnant Lipoproteins: Measurement and Clinical Significance (Editorial) Clinical Chemistry. 2002;48:217-219. [Full Text]

Schaefer EJ, McNamara, JR, Shah PK, et al. Elevated Remnant-Like Particle Cholesterol and Triglyceride Levels in Diabetic Men and Women in the Framingham Offspring Study Diabetes Care, 2002; 25(6): 989 - 994. [PubMed]