Astma ja tulehdussytokiinit

Astmaa pidetään ja hoidetaan tulehdustautina. Sen pääsyynä pidetään interleukiini 8:aa (IL8) . Karnosiini ja kalaöljyn omega-3-rasvahapot ovat hyviä ravintolisiä, jotka vaimentavat tätä sytokiinia. Raportti kertoo, että myös D-vitamiinin otto ravintolisänä tehostaa astman hoitoa glukokortikosteroideilla. Alle 7-vuotiaat lapset voivat ottaa D-vitamiinia turvallisesti 50 µg/vrk ja yli7-vuotiaat lapset ja aikuiset 100 µg/vrk asti, sanoo EU. Viranomaissuositus terveille on 10 µg/vrk, mutta se on aivan liian pieni. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat tulehdussytokiineja.


Vitamiinien puutostilat ovat yleisiä astmaa potevilla, kertoo brittitutkimus. Erityisesti heillä on puutetta D-vitamiinista, jopa aurinkoisessa Costa Ricassa! Myös Tel Avivin yliopiston tutkimus osoittaa, että D-vitamiinivaje liittyy astmakohtauksiin. Olenkin neuvonut astmaa sairastvia lapsia ottamaan vähintäään 50 µg D-vitaminia päivässä, mikä on useimmiten auttanut.

Tulehdusta aiheuttavat myös isoprostaanit ja isofuraanit, joita syntyy solukalvoilla ravinnon arakidoni- ja DHA-rasvahapoista. Toisaalta DHA:sta syntyy myös tulehdusta vaimentavia yhdisteitä, protektiineja ja maresiineja. Tulehdus aiheuttaa kudoksiin hapetusstressin. Hapetusstressi ja tulehdus yhdessä pitävät yllä ja pahentavat tautia. Siksi astmapotilaan tulisi saada sekä tulehdusta että hapetusstressiä hillitsevää hoitoa – mieluiten turvallisten luonnontuotteiden (eikä ensisijaisesti synteettisten lääkkeiden) muodossa. Vaikka aspiriini edistää tulehdusta ehkäisevän resolviini E1:n syntyä EPA-rasvahaposta, aspiriini ei sovi kaikille astmaatikoille (lue uutinen).

Astmaatikoilla on heikentynyt kyky tuottaa elimistössään tulehdusta vaimentavia ja sammuttavia nanomolekyylejä protektiineja, resolviineja ja maresiinejä. Niitä saa kalaöljyn omega-3-rasvahapoista (Miyama ja Arita 2015, Serhan 2017).

Runsas omega-6-rasvahappojen ((LA, DGLA ja AA) saanti ravinnossa altistaa myös astmalle kun sitä vastoin EPA- ja DHA-rasvahapot (omega-) ehkäisevät sitä, osoittaa uusi australialainen väestötutkimus (Adams ym. 2018). Omega-6-rasvahappoja on runassti rypsiöljyssä ja siitä valmistetuissa levitteissä (joita Suomessa kehutaan terveellisiksi).

Raskausajan viimeiden kolmanneksen ainana nautittu kalaöljy ehkäisee lapsen sairastumista astmaan ja hengitystieinfektioihin, osoittaa Kööpenhaminan yliopiston lastentautiopin professori Hansa Bisgaardin johdolla tehty 5 vuoden seurantatutkimus (Bisgaard ym. 2016).

Sytokiinit ovat elimistössä syntyviä yhdisteitä, jotka säätävät tulehdusreaktioita kaikissa soluissamme ja kudoksissamme, niin myös keuhkoputkissa. Interleukiini-33 (IL-33) on lisääntynyt astmassa. Kortisonihoito tähtää juuri haitallisten sytokiinien hillintään ja niiden toimintojen vaimentamiseen. Kemialliselta rakenteeltaan sytokiinit ovat aminosokereita (glykoproteiineja). E-EPA-niminen kalaöljy ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa niinikään tulehdussytokiineja, osoittavat tieteelliset koe-eläin- ja ihmistutkimukset. Saksalaiset astmalääkärit ja ravitsemustieteilijät suosittelevatkin kalaöljy omega-3-rasvahappoja astman hoitoon (Beermann ym. 2016)

Etyyli-EPA auttaa astmaan

Soijan isoflavonodit vaimentavat astmaatikon tulehdussytokiineja yhtä tehokkaasti kuin astmasumutteet, kertoo tutkimus.

Omega-3-rasvahapot ovat( erityisen täörkeitä astman ehkäisyssä ja hoidossa (Mickleborough T, Lindley 2013). Esim. USA:n uimamaajoukkue käyttää farmaseuttista kalaöljyä, joka sisältää runsaasti EPA-rasvahappoa, kirjoittavat amerikkalaiset urheilulääkärit (lue lisää). Raskauden aikana nautittu kalaöljy vähentää syntyvän lapsen riskiä sairastua allergisiin tauteihin ja astmaan. kirjoittavat brittilääkärit kirjallisuukatsauksessaan (Vahdaninia ym. 2018).

Th2-sytokiinien esto astmassa on tutkijoiden kiinnostuksen kohteena. Niiden runsas eritys astmassa ja muissa allergisissa taudeissa tukee ns. hygieniateoriaa, jonka mukaan liika siisteys lisää allergioita. Ellei ihminen altistu bakteeri-infektioille, eikä liassa oleville endotoksiineille, syntyy Th1- ja Th2-solujen välille tasapainohäiriö. Koe-eläin- ja väestötutkimukset tukevat tätä teoriaa.

Th1-solujen stimulointi voi hillitä Th2-solujen erittämästä haitallisia sytokiineja ja hillitä siten astmaa ja muita allergisia tulehdusreaktioita. Th1/Th2 epätasapaino on tyypillistä paitsi astmassa myös atooppisessa ihottumassa ja lehmänmaitoallergiassa. D-vitamiini ja probiootit korjaavat epätasapainoa ja voivat siten lievittää ja parantaa oireita.

Tulehdussytokiinit (mm. TNF-alfa) voivat heikentää insuliinin tehoa estämällä adiponektiinin synteesiä rasvasoluissa (adiposyyteissä). Tämä näkemys vahvistaa käsitystä, jonka mukaan diabetes – kuten myös astma, valtimonkovetustauti ja verenpainetauti – ovat pohjimmiltaan tulehdussairauksia aivan kuten reumataudit. Kalaöljyn EPA-rasvahappo (erityisesti etyyli-EPA) hillitsee tehokkaasti TNF-alfaa, joten farmaseuttista kalaöljyä tulisi käyttää hyväksi astman ja muiden tulehdustautien ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa. Myös CLA vaimentaa useita tulehdussytokiineja.

Tutkimukset osoittavat, että astmaan sairastuvat lapset ja nuoret syövät liian vähän antioksidantteja. Liian vähäinen C-vitamiinin ja karotenoidien pitoisuus paljastuu verikokeissa (jos vain lääkäri ymmärtää niin määrätä). Uusien tutkimusten mukaan antioksidantitkin vaimentavat tulehdusstokiineja. Tämä "uuden" vaikutustavan vuoksi ymmärrämme nyt entistä paremmin, miksi antioksidanteista on hyötyä monissa keskenään erilaisissa taudeissa. Niissä kaikissa vallitsee hapetusstressi sekä tulehdus (inflammaatio), joita kumpaakin antioksidantit hillitsevät.

Tohtori Lisa A.Croenin tutkimuksen mukaan allergiaa ja astmaa sairastavat naiset ovat muita alttiimpia synnyttämään autistisen lapsen. Syynä ovat ilmeisesti autoimmmuunitaudeissa elimistössä riehuvat tulehdussytokiinit (IL8 ym.), jotka vaikuttavat haitallisesti sikiön geeneihin. Tässä jälleen yksi uusi hyvä syy suositella odottaville äidelle hyvin puhdistettua kalaöljyä, E-EPAa. E-EPA ja karnosiini näet vaimentavat tulehdussytokineja.

Geenien merkitys astmassa

Ihmisessä on noin 32 000 geeniä. Monet niistä koodaavat astmaan vaikuttavia sytokiineja tuottavia geenejä kromosomissa 5q31–33, joka tuottaa IgE-vasta-aineita. Tässä kromosomin lokuksessa (paikassa) sijaitsee sytokiinigeenejä klusteri, joka koodaa sytokiineja IL-3, IL-4, IL-5, IL8, IL-9 ja IL-13, sekä IL-12:n beetaketjua. Toinen sytokiineja koodaava lokus on paikannettu kromosomissa 12. Se tuottaa interferoni-gammaa, joka hillitsee Th2-valkosolujen toimintaa. Geenit näyttävät siis säätävän Th1- ja Th2-solujen tasapainoa.

Astmassa vaikuttavia geenejä ja niiden koodaamia sytokiineja on useita. Jotkut viimemainituista – interleukiini 1 (IL)-1, tuumorinekroositekijä (TNF-alfa) ja IL-6 ja IL8 – ovat osallisia myös muissa kronisissa sairauksissa, kuten keuhkoahtaumataudissa, nivelreumassa ja suoliston tulehdustaudeissa (Crohnin taudissa ja haavaisessa paksusuolen tulehduksessa) sekä masennuksessa. Tietyt sytokiinit – IL-4, IL-5, IL-9 and IL-13 – taas osallistuvat spesifisiin allergisiin reaktioihin. Niitä syntyy pääasiassa Th2- lymfosyyteistä (T helper type 2 [Th2]). Th2-solut erittävät interleukiineja IL-4, IL-5, IL-9 ja IL-13, kun taas Th1-lymfosyytit erittävät IL-2:a ja interferoni-alfaa. Monosyytit ja lymfosyytit erittävät IL10:tä, joka vaimentaa tulehdusta mm. astmassa. D-vitamiini edistää IL10:n tuotantoa, jonka vuoksi siitä on havaittu olevan kliinistä hyötyä etenkin lasten astman lisähoitona (lue lisää). Myös probioottiset bakteerit, etenkin LGG, lisäävät IL10:tä, mikä selittää osittain niiden oireita lievittävää vaikutusta. Vaikeaa lääkeresistenttiä astmaa sairastavien potilaiden veressä on tavallista enemmän TNF-α:a, kertoo uusi tutkimus.

Astmassa vaikuttavia geenejä ja niiden vaikutustapoja (taulukko)

Geenitutkijat ovat havainneet, että ravintotekijät vaikuttavat geeneihin, mikä selittää ravitsemushoidolla saatuja hyviä kokemuksia. Esimerkiksi kalaöljyn EPA-rasvahappo tuottaa soluissa hyviä eikosanoideja, jotka ehkäisevät tulehdusta aiheuttavia sytokiineja. Elimistö tekee EPAsta 15-epilipoksiinia, joka on erittäin vahva tulehdusta estävä eikosanoidi. Ottamalla EPAa ruuan lisänä – mieluiten tehokkaana farmaseuttisena kalaöljynä – voimme tehokkaasti ehkäistä ja hillitä elimistössä vallitsevaa tulehdustilaa. Uusien tutkimusten mukaan etyyli-EPA toimii paitsi rasvahappona myös antioksidanttina.

Isoprostaanit ja isofuraanit

Pahoja sytokiineja ja hapetusstressiä hillitseviä – ja luonnollista vastustuskykyä parantavia –luonnonaineita ovat

  • Karnosiini
  • Sinkki (Mohamed ym.2018)
  • Helokkiöljy
  • Etyyli-EPA (E-EPA)
  • D-vitamiini
  • CLA (konjugoitu linolihappo)
  • Antioksidantit
  • Maitohappobakteerit

Lue lisää suomeksi TNF:sta ja muista sytokiineista
Understanding the Immune System: How it Works?

Viitteitä:

Runsas omega-rasvahappojen ((LA, DGLA ja AA) saanti ravinnossa altistaa myös astmalle kun sitä vastoin EPA- ja DHA-rasvahapot (omega-) ehkäisevät sitä , osoittaa uusi australialainen väestötutkimus (Adams ym. 2018).
Adams S, Lopata AL, Smuts CM, et al. Relationship between Serum Omega-3 Fatty Acid and Asthma Endpoints. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2018 Dec 25;16(1). pii: E43. doi: 10.3390/ijerph16010043. Free Full Text
Vahdaninia M, Mackenzie H, Dean T, Helps S. Omega-3 LCPUFA suplementation during pregnancy and riski of allergic outcomes or sensitisation in offspring: a systematic review and meta-analysis. Annals of Allergy, Asthma and Immunology. 2018 Dec 12. pii: S1081-1206(18)31528-X. doi: 10.1016/j.anai.2018.12.008.
Serhan CN. Treating inflammation and infection in the 21st century: new hints from decoding resolution mediators and mechanisms. FASEB J. 2017 Jan 13. pii: fj.201601222R. doi: 10.1096/fj.201601222R.
Bisgaard H, Stokholm J, Chawes BL et al. Pregnancy and Wheeze and Asthma in Offspring. New England Journal of Medicine 2016; 375:2530-2539 December 29, 2016 DOI: 10.1056/NEJMoa1503734
Beermann C, Neumann S, Fußbroich D, et al. Combinations of distinct long-chain polyunsaturated fatty acid species for improved dietary treatment against allergic bronchial asthma. Nutrition. 2016 May 6. pii: S0899-9007(16)30044-2. doi: 10.1016/j.nut.2016.04.004. [Epub ahead of print]

Miyata J, Arita M. Role of omega-3 fatty acids and their metabolites in asthma and allergic diseases. Allergology International. 2015 Jan;64(1):27-34. doi: 10.1016/j.alit.2014.08.003.
Mickleborough T, Lindley MR. Omega-3 fatty acids: a potential future treatment for asthma? Editorial. Expert Review of Respiratory Medicine. December 2013;7 (6), 577-580, DOI 10.1586/17476348.2013.841080.pdf
Jussi Karjalainen. Genetic and environmental influence of asthma and related phenotypes. The effect of profession and inflammatory cytogene genes IL1A, IL1B and IL10. Väitöskirja 2003.

DeKorte CJ. Current and emerging therapies for the management of chronic inflammation in asthma. Am J Health Syst Pharm. 2003;60(19):1949-59 [PubMed]

Peter J. Barnes Th2 cytokines and asthma: an introduction. Respir Res. 2001; 2 (2): 64–65 [Full text]

John W. Steinke and Larry Borish Th2 cytokines and asthma — Interleukin-4: its role in the pathogenesis of asthma, and targeting it for asthma treatment with interleukin-4 receptor antagonists. Respir Res. 2001; 2 (2): 66–70 [Full text]

James L. Lordan and Ratko Djukanovic. Anti-inflammatory drugs in asthma: the pathophysiology of Asthma. Progress in Inflammation Research, (M. J. Parnham, Ed.) 1999 Birkhäuser Verlag, Basel (Switzerland) [Abstract]

Harik-Khan RI, Muller DC, Wise RA. Serum vitamin levels and the risk of asthma in children. Am J Epidemiol. 2004;159(4):351-7 [PubMed]

Rubin RN, Navon L, Cassano PA. Relationship of serum antioxidants to asthma prevalence in youth. Am J Respir Crit Care Med. 2004;169(3):393-8 [PubMed]

Gilliland FD, Berhane KT, Li YF, et al. Children's lung function and antioxidant vitamin, fruit, juice, and vegetable intake. Am J Epidemiol. 2003;158(6):576-84. [PubMed]

Hisada T, Ishizuka T, Aoki H, Mori M. Resolvin E1 as a novel agent for the treatment of asthma. Expert Opin Ther Targets. 2009 Apr 15. PubMed