Astman ravitsemushoito

Astman ja muiden allergioiden ehkäisyssä ja itsehoidossa voivat seuraavat ravintolisät olla suureksi avuksi:

  • Karnosiini
  • Sinkki (Mohamed ym. 2018)
  • E-EPA, E-DHA (väkevöity etyyliesteröity kalaöljy)
  • Helokkiöljy
  • D-vitamiini (vähintään 100 µg/vrk)
  • Maitohappobakteerit
  • Konjugoitu linolihappo, CLA
  • Soijan isoflavonoidit
  • Ubikinoni

Allergisilla ihmisillä on heikentynyt kyky tuottaa elimistössään tulehdusta vaimentavia ja sammuttavia nanomolekyylejä (protektiineja, resolviiinejä ja maresiinejä). Niitä voidaan saada kalaöljyn omega-3-rasvahapoista, toteavat japanilaiset allergiatutkijat Miyata ja Arita katsauksessaan (2015). Samoin myös saksalaiset ravitsemustieteilijät ja astmalääkärit (Beermann ym. 2016).

Astma johtuu pääasiassa geenivirheistä, eikä allergeeneista, kuten tähän asti on luultu. Tukholman Karoliinisen insituutin tutkimuksen mukaan kuusi geenivirhettä selittää 40 % lasten astmasta. Havainto selittää sitä, että geenivirheitä vaimentavat ja sammuttavat  ravintolisät, kuten D-vitamiini, probiootit, omega-3-rasvahapot (eritoten E-EPA-niminen kalaöljy), voivat ehkäistä ja lievittää astmaa ja vähentää lääkityksen tarvetta. Raskauden aikana nautitut omega-3-rasvahapot (EPA ja DHA) vähentävät syntyvän lapsen riskiä sairastua allergioihin ja astmaan, kirjoittavat brittilääkärit kirjalllisuukatsauksessaan (Vahdaninia ym. 2018)

Raskausajan viimeiden kolmanneksen ainana nautittu kalaöljy ehkäisee lapsen sairastumista astmaan ja hengitystieinfektioihin, osoitti myös Kööpenhaminan yliopiston lastentautiopin professori Hans Bisgaardin johdolla tehty 5 vuoden seurantatutkimus (Bisgaard ym. 2016).

"Äidin raskaudenaikainen omega-3-monityydyttymättömien rasvahappojen saanti oli yhteydessä pienempään riskiin sairastua lapsuusiän astmaan. Omega-6-rasvahappoihin kuuluvan arakidonihapon (20:4n-6) saanti puolestaan oli yhteydessä suurempaan astmariskiin", kirjoitti lääkäri Mirka Lumia väitöskirjassaan (Tampereen yliopisto 2014). Raskauden aikana kannattaa nauttia kalaöljyä, sillä se vähentää lapsen riskiä sairastua allergioihin, todetaan myös puolueettomassa Cochrane Instituten analyysissa (Gunaratne ym. 2015). Myös ruotsalaiset tutkijat toteavat, että mitä vähemmä'n 8-vuotiailla lapsilla on veressään omega-3-rasvahappoja, sitä enemmän heillä esiintyy astmaa ja sitä vaikeampi tauti on (Magnusson ym. 2017). Tutkimukset ja käytännön kokemus puoltavat astman ja allergioiden rasvahappohoitoa. Jo 1980-luvulta lähtien on tiedetty, että kortisonia sisältävät lääkkeet (suihkeet) heikentävät rasvahappohoidon tehoa. Asian vahvistaa uusi tutkimus (Kim ym. 2017).

D-vitamiinin puutos on yllättänyt tutkijat ja asiantuntijat. Useat tutkimukset osoittavat, että astmalapsilla on D-vitamiinin puutetta jopa Italiassa ja aurinkoisessa Costa Ricassa, lähellä päiväntasaajaa. Myös israelilaisen Tel Avivin yliopiston tutkimus osoittaa, että D-vitamiinivaje liittyy astmakohtauksiin. Kanadalainen tutkimus (2105) vahvistaa: Mitä vähemmän veressä on D-vitamiinia, sitä enemmän astmaa. Jopa superkriittinen Cochrane-instituutti myöntää katsauksessaan (2017), että D-vitamiinin anto lievittää astmaa. Olen neuvonut jo vuosikausia astmaa sairastavia lapsia nauttimaan viranomaissuositusta suurempia D-vitamiiniannoksia, ja olen saanut kiittävää palutetta. Nyt siis tieteelliset tutkimukset vahvistavat kokemukseni.

Hollantilaisen tutkimuksen mukaan 400 000 IU:n eli 10 000 mikrogramman kerta-annos D-vitamiinia vähentää keuhkoputkiston eosinofiilistä tulehdusta ei-atooppisessa astmassa. Tutkijat suosittelevat D-vitamiinia eosinofiilisen astman töydentäväksi hoidoksi (de Groot ym. 2015).

Astmaattiset lapset ja aikuiset tarvitsevat vähintään 100 mikrogrammaa (µg) D-3-vitamiinia päivässä. Viranomaissuositus 10 µg ei riitä alkuunkaan.

"Astmapotilaassa on poikkeavia valkosoluja, natural killer T-cells (NKT), jotka tuottavat tulehdussytokiineja. Terveissä näitä soluja ei ole. Tavanomaiset Th2-solut eivät olekaan ainoita tärkeitä astman aiheuttajia, kuten aikaisemmin uskottiin", sanoo lastentautiopin pofessori Dale Umetsu, Harvard Medical School (lue lisää). Astmapotilaan veressä on ylimäärin myös leukotrieeni C4:ää tuottavia eosinofiilisiä valkosoluja. Niiden määrä vähenee kuitenkin kolmanneksella, kun potilas ottaa soijan isoflavonoideja ravintolisänä (lue tutkimus).

Skottitutkimuksen mukaan äidit saavat raskauden aikana ruoastaan vain murto-osan (2–6 mg/vrk) E-vitamiinin tarpeestaan (15 mg/vrk) Samoin sinkin saanti jää liian pieneksi. Näitä aineita ravintolisänä nauttivien äitien lapset sairastavat muita vähemmän astmaa 5-vuotiaina (lue tutkimus).

Lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana annetut antibioottikuurit altistavat astmalle myöhemmin elämässä, kertoo Chest-lehti. On valitettavaa, että suomalaisetkin lääkärit määräävät lapsille (ja aikuisille) antibiootteja liian löysin perustein. Joka toinen antibioottikuuri on turha. Antibioottien kera tulee aina ottaa maitohappobakteereja, inuliinia ja frukto-ologisakkarideja.

Tohtori Lisa A.Croenin tutkimuksen mukaan allergiaa, astmaa ja psoriasista sairastavat naiset ovat muita alttiimpia synnyttämään autistisen lapsen. Syynä ovat ilmeisesti autoimmuunitaudeissa riehuvat tulehdussytokiinit (IL8 ym.), jotka vaikuttavat haitallisesti sikiön geeneihin. Tässä jälleen yksi uusi hyvä syy suositella odottaville äidelle hyvin puhdistettua kalaöljyä, E-EPAa. E-EPA ja karnosiini näet vaimentavat isoprostaaneja ja muita tulehdussytokineja. Samalla ne ehkäisevät hapetusstressiä (lue uutinen).

Tutkimusten mukaan astmassa ja muissa keuhkoputken tulehdustiloissa on erityisesti tietyn tulehdussytokiinin, interleukiini 8:n (IL8) pitoisuus kohonnut ja IL10:n pitoisuus taas on liian vähäinen. Tilanne aiheuttaa limakalvojen turpoamista ja keuhkoputkien ahtautumista. Astma on siis pääasiassa tulehdustauti. Siksi astmapotilaalla on tavallista suurempi riski sairastua myös kooniseen keuhkoputkitulehdukseen (bronkiittiin), psoriasikseen, niveltulehdukseen (artriittiin), sydänlihastulehdukseen (perikardiittiin) ja suolistotulehdkisiin (ärtynyt paksusuoli, Crohnin tauti, haavainen paksusuolitulehdus) (lue tutkimus). Karnosiini, E-EPA, CLA ja vaimentavat IL8:aa. Raportti kertoo, että D-vitamiinin otto ravintolisänä tehostaa IL10:n tuotantoa, mikä edistää astman hoitoa glukokortikosteroideilla. Pienet (alle 7-vuotiaat) lapset voivat ottaa D-vitamiinia turvallisesti aina 50 µg:aan/vrk ja yli 7-vuotiaat lapset ja aikuiset 100 µg:aan/vrk asti. Jokaisen astmapotilaan tulisi ottaa jatkuvasti näitä ravintolisiä. Peruskalaöljyt eivät ole läheskään yhtä tehokkaita kuin E-EPA. Se sisältää myös D-vitamiinia, mikä lisää tehoa astmassa. Ravintolisät ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat useita väärin toimivia geenejä.

Astmassa vaikuttavia geenejä ja niiden vaikutustapoja (taulukko)

Ravintolisillä on toisiaan vahvistava synerginen vaikutus, joten kannattaa käyttää useampaa ainetta samanaikaisesti. Monet huippu-urheilijat, kuten juoksija Paula Ratcliffe, käyttävät Uuden Seelanin vihersimpukkauutetta ja amerikkalaiset kilpauimarit käyttävät farmaseuttista kalaöljyä astmaoireiden ehkäisyyn ja hoitoon (lue raportti) (Mickleborough ja Lindley 2013). Näiden luonnonaineiden vaikutus perustuu hapetusstressin sekä tulehdusta aiheuttavan 5-LOX-entsyymin ja ja muiden tulehdussytokiinien estoon. Yllä mainitut luonnonaineet alentavat myös kudosten leptiinin pitoisuutta; mitä enemmän leptiiniä, sitä enemmän astmaa. Kortisoni lisää leptiinin määrää (lue lisää).

Uutta tutkittua tietoa:

E-EPA auttaa astmaan
Antibioottikuurit altistavat lapsia astmalle

Astmaattiset naiset voivat vähentää tulevien lastensa astmariskiä syömällä odotusaikana rasvaista kalaa tai ottamalla ruoan lisänä kalaöljyvalmisteita, osoittaa Etelä-Kalifornian yliopiston tutkimus. Kalan omega-3-rasvahapot vaikuttavat suotuisasti astmaa aiheuttaviin geeneihin, sanoo tutkimusta johtanut tohtori Frank Gilliland. Tutkimus vahvistaa, että puhdistettu omega-3 ehkäisee tehokkasti lasten astmaa. Etyyli-EPA on parhaiten puhdistettu kalaöljyvalmiste.

Astmapotilaiden omega-6/omega-3-suhde on tavallista suurempi. Toisin sanoen heillä on puutetta omega-3-rasvahapoista (J Allergy Clin Immunulogy 2006;118(1):53-61). Se ei korjaannu astmasumutteilla, vaan ainoastaan nauttimalla omega-3-rasvahappoja ravintolisänä.

Länsi-Australian (Perthin) yliopiston tutkimuksen mukaan lasten omega-6/omega-3-rasvahappojen suhteen tasapainotus – antamalla omega-3:a – suojaa lapsia astmalta (Journal of Asthma. 2004). Liiasta omega-6-rasvasta syntyy elimistössä tulehdusta aiheuttavia sytokiineja. Siksi kalaöljyvalmisteen tulisi sisältää mahdollisimman vähän omega-6-rasvahappoja.

Naisten hormonikorvaushoito lisää astmaa ja heinänuhaa, ilmenee tutkimuksesta, joka esitettiin Euroopan keuhkolääkäreiden kokouksessa Wienissä. Norjalaiset keuhkolääkärit tutkivat 2 500 naista Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa, Islannissa ja Virossa. Hormoneja käyttävillä oli 40–50 % muita useammin astmaa ja 30 % enemmän heinänuhaa. Soijan isoflavonoidit sitä vastoin ehkäisevät astmaa ja muita allergioita.

Astmasumutteista voi aiheutua välittömiä tai viivästyneitä allergisia reaktioita, kertoo suomalaistutkimus.

Astmaattiset nuoret polttavat tupakkaa useammin ja enemmän kuin terveet nuoret, ilmenee uudesta Tanskan Kansanterveyslaitoksen tutkimuksesta (lue raportti). Vanhempien tupakointi lasten läsnä ollessa lisää merkittävästi lasten riskiä sairastua astmaan.

Elimistössä muodostuva eikosanoidi, lipoksiini (LXA4), on tehokas tulehduksen vähentäjä astmassa, kirjoittaa Charles N. Serhanin johtama amerikkalainen tutkijaryhmä (Brigham and Women's Hospital, Boston) Nature Medicine -lehdessä. Aikaisempien tutkimusten mukaan tätä tulehduksen estäjää syntyy elimistössä kalaöljyn EPA-rasvahaposta.

Unettomuus voi olla astman oire

Lähes 70 % astmaatikoista potee univaikeuksia, joka kolmas astmaatikko heräilee yöllä yskimään ja aivastamaan. Erään englantilaisen tutkimuksen mukaan puolet astmapotilaista on niin väsyneitä, että luopuisivat vaikka seksistä, jos saisivat nukkua yönsä kunnolla. Lääkärit eivät läheskään aina osaa yhdistää nukahtamisvaikeuksia ja unettomuutta astmaan.

Käsitykset muuttuvat

Astma on yleistyvä sairaus. Varusmiehissä astmaatikkojen määrä on lisääntynyt 20-kertaiseksi 1960-luvulta. Englannissa astman ilmaantuvuus lisääntyi miehillä 114 % ja naisilla 165 % vuosina 1980-1990. Myös urheilijoilla (mm. uimareilla) astma on nykyään yleinen vaiva. Astmaa sairastaa jo noin 200.000 suomalaista. Yli puolet heistä käyttää säännöllisesti astmalääkkeitä. Astman yleistymisen yhtenä syynä pidetään lapsille annettuja antibioottikuureja.

Lääkäreiden käsitys astman syistä ja hoidosta on muuttunut viime vuosina. Ennen hoidoksi määrättiin ensisijaisesti keuhkoputkia laajentavia lääkkeitä. Nyt tulehduksen ehkäisy ja hoito ovat etusijalla. Astman perussyyksi on näet paljastunut keuhkoputkien limakalvojen tulehdus ja brokospasmi, jota aiheuttavat arakidonihaposta ja "pahoista" eikosanoideista syntyvät leukotrieenit (LTC4, LTD4, LTE4) sekä interleukiinit. Haitallisten leukotrieenien synteesiä elimistössä aiheuttaa 5-lipoksigenaasi (LO) niminen entsyymi. Sen salpaaminen ehkäisee astmaa.

Tietyt ravintolisät ehkäisevät ja hillitsevät 5-lipoksigenaasia ja siten keuhkoputken tulehdusta, turvotusta sekä ahtautumista. Ravintolisien käyttö voi vähentää synteettisten lääkkeiden tarvetta. Astman biohoito tulisi aloittaa mahdollisimman varhain, jolloin vielä voidaan ehkäistä taudin muuttuminen krooniseksi.

Astman riskitekijöitä ovat atooppinen (allerginen) perimä, allerginen nuha sekä kuiva, kutiava ihottuma. Astman ensimmäiset oireet alkavat usein jo ennen kouluikää. Jatkuva, itsepintainen ärsytysyskä on astman ensioireita. Peruskouluiässä astman oireet ovat yleisimmillään. Murrosiässä ne usein lievittyvät, mutta lisääntyvät myöhemmin uudelleen. Astma jatkuu todennäköisesti aikuisiälle asti, jos potilaalla on murrosiässä runsaiden astmaoireiden lisäksi muitakin allergian oireita.

Astmaa kannattaa hoitaa antioksidanteilla ja muilla ravintolisillä. Vuosikymmeniä jatkunut ravintolisien perusteeton mollaus on aiheuttanut paljon turhaa kärsimystä ja lääkekuluja astmaatikoille.

Väitöskirja geenien ja ympäristön vuorovaikutuksesta astmassa.

Muita oireita

Moni astmapotilas sairastaa samanaikaisesti myös kuivaa, atooppista ihottumaa sekä allergista nuhaa. Oulussa tehdyn tutkimuksen mukaan noin 60 prosentilla nuorista astmapotilaista oli lisätautina allerginen kausinuha ja joka toisella atooppinen ihottuma. Astmaoireet ovat runsaampia niillä, joilla on samanaikaisesti myös muita allergisia oireita. Astmaa sairastavien lasten poissaolot koulusta ovat kolminkertaisia terveisiin lapsiin nähden. Nuoret eivät mielellään käytä astmalääkkeitä muiden nähden. Oulussa puolet 15-vuotiaista astmaatikoista ilmoitti käyttävänsä lääkkeitä vähemmän kuin oli annettu ohjeeksi.

Astman oireita provosoivat esille elin- ja työympäristöjen ärsykkeet, hengitysteiden infektiot, fyysinen rasitus ja pakkasilma. Allergisesti reagoivat hengitysteiden limakalvot ärtyvät herkästi ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta. Astmaa esiintyy eniten teollisuuspaikkakunnilla, joiden ilmassa on epäpuhtauksia. Tupakansavu provosoi ja pahentaa astmaoireita. Suomessa tupakoi 15 prosenttia astmaa sairastavista nuorista. Monien kotona polttaa toinen tai molemmat vanhemmista. Lähes joka kolmannen astmaa sairastavan kotona on lemmikkieläin, mikä myös saattaa provosoida ja pahentaa oireita.

Maassamme ilmenee vuosittain noin 350 ammattiastmaa ja lisäksi noin 200 allergista alveoliittia (keuhkosairautta), joista suurin osa on viljelijöiden homepölykeuhkoja.

Lääkehoidon sivuvaikutuksia

Nykyisin käytetään yhä enemmän steroidisuihkeita. Ne ovat kiistatta tehokkaita, mutta niillä on sivuvaikutuksia. Steroidit hidastavat jo pieninäkin annoksina lasten kasvua sekä vähentävät elimistön kalkkimäärää. Steroidisuihkeet voivat heikentää luumassan muodostusta, mikä lisää luukadon vaaraa. Steroidisuihkeet lisäävät myös harmaakaihin ja sokeritaudin riskiä.

Keuhkoputkia laajentavat lääkkeet voivat olla pahempia kuin itse tauti. Teofylliini lisää vapaita radikaaleja. Lääkitys voi siis tehdä astman krooniseksi ja jopa lisätä kuoleman vaaraa.

Astma ja tulehdussytokiinit
Tulehdus kroonisten tautien syytekijänä
Onko ravitsemushoito "uskomuslääketiedettä"?

Vahdaninia M, Mackenzie H, Dean T, Helps S. Omega-3 LCPUFA suplementation during pregnancy and riski of allergic outcomes or sensitisation in offspring: a systematic review and meta-analysis. Annals of Allergy, Asthma and Immunology. 2018 Dec 12. pii: S1081-1206(18)31528-X. doi: 10.1016/j.anai.2018.12.008.
Mohamed NA, Rushdy M, Abdel-Rehim ASM. The immunomodulatory role of zinc in asthmatic patients.
Cytokine. 2018 Apr 18. pii: S1043-4666(18)30091-7. doi: 10.1016/j.cyto.2018.03.007.
Magnusson J, Ekström S, Kull S, et al. Polyunsaturated fatty acids in plasma at 8 years and subsequent allergic disease
The Journal of Allergy and Clinical Immunology. In Press. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jaci.2017.09.023 Free Full Text

Kim N, Thatcher TH, Sime PJ, Phipps RT. Corticosteroids inhibit anti-IgE activities of specialized proresolving mediators on B cells from asthma patients Journal of Clinical Investigation 2017;2(3):e88588. doi:10.1172/jci.insight.88588. Free Full Text
Bisgaard H, Stokholm J, Chawes BL et al. Pregnancy and Wheeze and Asthma in Offspring. New England Journal of Medicine 2016; 375:2530-2539 December 29, 2016 DOI: 10.1056/NEJMoa1503734
Beermann C, Neumann S, Fußbroich D, et al. Combinations of distinct long-chain polyunsaturated fatty acid species for improved dietary treatment against allergic bronchial asthma. Nutrition. 2016 May 6. pii: S0899-9007(16)30044-2. doi: 10.1016/j.nut.2016.04.004. [Epub ahead of print]
Gunaratne AW, Makrides M, Collins CT. Maternal prenatal and/or postnatal n-3 long chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFA) supplementation for preventing allergies in early childhood. Cochrane Database Systematic Reviews. 2015 Jul 22;7:CD010085. [Epub ahead of print] Review.
de Groot JC, van Roon EN, Storm H, et al. Vitamin D reduces eosinophilic airway inflammation in nonatopic asthma. Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2015 Jan 21. pii: S0091-6749(14)01736-9. doi: 10.1016/j.jaci.2014.11.033.

Miyata J, Arita M. Role of omega-3 fatty acids and their metabolites in asthma and allergic diseases. Allergology International. 2015 Jan;64(1):27-34. doi: 10.1016/j.alit.2014.08.003.
Lee S-C, Yang Y-H, Chuang S-H, et al. Reduced medication use and improved pulmonary function with supplements containing vegetable and fruit concentrate, fish oil and probiotics in asthmatic school children: a randomised controlled trial. British Journal of Nutrition / FirstView Article, pp 1-11
Mickleborough T, Lindley MR. Omega-3 fatty acids: a potential future treatment for asthma? Editorial. Expert Review of Respiratory Medicine. December 2013;7 (6), 577-580, DOI 10.1586/17476348.2013.841080.pdf