Akne

Akne eli finnitauti on teini-iän yleinen – ellei suorastaan yleisin – ihosairaus. Lievää aknea esiintyy noin 80 %:lla ja vaikeita oireita 2-3 %:lla nuorista. Aknen mielipaikkoja ovat kasvot ja rinnan ja selän yläosa. Akne johtuu talirauhasten tulehtumisesta. Tulehdus puolestaan aiheutuu talitiehyeiden liiallisesta talin muodostumisesta eli seborreasta. Pelkkä seborrea ei kuitenkaan yksi aiheuta aknea, vaan siihen tarvitaan myös talitiehyen taipumus hyperkeratoosiin ja sarveistulpan muodostuminen talitiehyen ulostuloaukkoon. Liika tali aiheuttaa mustapäitä eli komedoja. Musta aines ei ole likaa vaan ihon luontaista pigmenttiä, melaniinia, jota kertyy komedoihin. Acnesta käisivien veressä on usein liian vähän EPA-rasvahappoa. Havainto puoltaa E-EPAn käyttöä acnen itsehoidossa.

Suositeltava itsehoito:

  • Kalaöljy (E-EPA 1000–1950 mg/vrk)
  • Karnosiini (800 –2400 mg/vrk)
  • Seleeni
  • Sinkki
  • Kromi
  • Karotenoidit
  • Soijan isoflavonoidit

E-EPA estää tehokkaasti triglyseridien nousua (jota Accutane aiheuttaa, lue raportti).

Alla oleva kuva kertoo, kuinka tehokkaasti E-EPA (2 ja 4 g päivässä) alentaa kohonneita triglyseridejä. Vaikutus tehostaa vielä yhdessä statiinien kanssa (vihreä pylväs).

E-EPA Marine Trial

KUVA MARINE-tutkimuksen tuloksista. E-EPA (2 ja 4 g/vrk) alensi merkitsevästi triglyseridejä (TG), VLDL- ja LDL-kolesterolia. E-EPAn nauttiminen on tehokkain ja nopein tapa korjata veren rasvahäiriöitä. E-EPA tehostaa statiinien vaikutusta, kuten kuvasta käy ilmi. E-EPA on parempi veren rasvahäiriön hoidossa kuin EPAa ja DHA:ta sisältävä kalaöljy. E-EPAn nauttiminen korjaa nopeasti ja tehokkaasti EPA-rasvahapon puutteet, mikä on yleistä acnesta kärsivillä nuorilla.

Suklaan, omenoiden, juustojen ja muiden ruoka-aineiden merkitys aknessa on yksilöllinen. Kannattaa välttää runsaasti hiilihydraatteja sisältävää ruokavaliota ja nauttia ravintolisiä (Melnik 2015).

Hoito

Ihon puhdistus ja puhtaanapito on tärkeää ennaltaehkäisyä. Useimmiten riittää mieto ihoa kuivaava saippua ja vesi. Meikkiaineiden poistoon tarvitaan rasvaa liuottava puhdistusaine.

Mustapäitä ei pidä itse puristella, vaan se on syytä jättää kosmetologin tehtäväksi. Muutoin tulehdus voi levitä ja aiheuttaa pysyviä arpia. Kosmetologit käyttävät myös kuorinta-aineita ja hiovat ihoa arpien tasoittamiseksi.

Aknen itsehoitoon on saatavana monia perinteisiä valmisteita. Niitä on usein käytettävä pitkiä aikoja. Ellei paikallishoito auta, tarvitaan sisäisiä lääkkeitä. Joskus lääkäri voi määrätä paikallisesti tai sisäisesti antibiootteja (tetrasykliinejä ja klindamysiiniä), joiden tarkoitus on tappaa propionibakteereita tai estää niitä lisääntymästä. Vaikeissa tapauksissa määrätään synteettisiä A-vitamiinin johdannaisia (isotretinoideja), joilla saadaan yleensä 4-6 kuukauden hoidolla pitkäaikainen ja pysyvä paraneminen. Näitä lääkkeitä voivat kuitenkin määrätä vain ihotautien erikoislääkärit, sillä niistä voi aiheutua vakavia sivuvaikutuksia. Isotretinoidit sopivat parhaiten antibiooteille resistenttien tapausten hoitoon. Isotretinoidit nostavat veren triglyseridejä lähes joka toisella lääkettä käyttävillä potilaista – vaikka lääketehdas väittää myyntipakkauksessa, että triglyseridit kohoavat vain 25 %:lla (Acta Dematologica 2006). E-EPA-kalaöljy alentaa tehokkaasti kohonneita triglyseridejä. Kohonneet triglyseridit lisäävät sydän- ja verisuonitautien ja haimatulehduksen riskiä. Näin ollen kalaöljy on suositeltava ravintolisä isotretinoideja käyttäville (Krishna ym. 2015). Acnepotilaiden veressä on usein tavallistakin vähemmän EPA-rasvahappoa (Aslan ym. 2016). Sen määrää voidaan lisätä helposti nauttimalla E-EPA-kalaöljyä. Kalaöljyn lisänä nautitusta gammalinoleenihaposta (GLA) voi olla myös hyötyä (Jung ym. 2014).

Soijan isoflavonoideja on saatavana soijajauheina sekä tabletteina ja kapseleina. Ne sopivat sekä miehille että naisille itsehoitoon. Lue lisää isoflavonoideista.

Sinkki on hyvä aine aknen itsehoitoon. Aknesta kärsivien ihmisten veren sinkkipitoisuus on usein normaalia pienempi. Eräässä tutkimuksessa 54 aknepotilasta sai päivittäin 135 mg sinkkiä (sinkkisulfaattina) tai plaseboa. Sinkkihoito paransi merkittävästi oireita. Muissakin tutkimuksissa on saatu vastaavia tuloksia 90-135 mg/vrk annoksilla, mutta myös pari ei-positiivista tutkimusta on julkaistu. Ruotsalaisessa tutkimuksessa verrattiin sinkki- ja tetrasykliinihoitoja. Tulosten mukaan sinkkihoito oli yhtä tehokas kuin tetrasykliinihoito, mutta eräässä brittitutkimuksessa antibiootti oli tehokkaampi. Sinkkiä siis tarvitaan melko suuri päiväannos hoitovaikutuksen saamiseksi. Suosittelen sinkkiä sisältäviä karnosiinitabletteja, joita saa terveyskaupoista, päivittäistavaraliikkeiden luontaistuoteosastoilta ja apteekeista.

Aslan İ, Özcan F, Karaarslan T, et al. Decreased Eicosapentaenoic Acid Levels in Acne Vulgaris Reveals the Presence of a Proinflammatory State. Prostaglandins and Other Lipid Mediators. 2016 Dec 23. pii: S1098-8823(16)30085-5. doi: 10.1016/j.prostaglandins.2016.12.001
Melnik BC. Linking diet to acne metabolomics, inflammation, and comedogenesis: an update. Clinical Cosmetic Investigation in Dermatology. 2015 Jul 15;8:371-88. doi: 10.2147/CCID.S69135. eCollection 2015.
Krishna S, Okhovat JP, Kim J, Kim CN. Influence of ω-3 fatty acids on triglyceride levels in patients using isotretinoin. JAMA Dermatol. 2015 Jan;151(1):101-2. doi: 10.1001/jamadermatol.2014.2402. Free Full Text
Jung JY, Kwon HH, Hong JS, et al. Effect of dietary supplementation with omega-3 fatty acid and gamma-linolenic acid on acne vulgaris: a randomised, double-blind, controlled trial. Acta Dermato-Venereologica. 2014 Sep;94(5):521-5. doi:10.2340/00015555-1802.