Verenpainetauti

Verenpainetauti alkaa varhaislapsuudessa, mutta puhkeaa usein vasta aikuisiässä. Taudin syinä ovat geneettiset tekijät, hapetustressi, hiljainen (matala-asteinen) krooninen tulehdus (johon myötävaikuttaa liian vähäinen omega-3-rasvahappojen saanti suhteessa omega-6:een) ja monet muut biokemialliset häiriöt. Terveelliset elämäntavat, oikea ravitsemus ja ravintolisät ja painonhallinta ehkäisevät ja hoitavat verenpainetautia. Lääkitys tulee vasta niiden jälkeen, jos silloinkaan.

"Magnesium alentaa (kohonnutta) verenpainetta. Onkohan yksi vanha luonnonkonsti parempi kuin pussillinen uusia? Rytmihäiriötkin saattavat kaupan päälle vähentyä!"
- Sydänprofessori Juhani Heikkilä kirjoitti Orionin Sydänuutisissa (4/2002)

Näin uskaltaa Suomessa kirjoittaa vain sellainen lääkäri, joka on hypännyt pois oravanpyörästä, eikä hänen enää tarvitse pelätä vaarantavansa uraansa puolustaessaan luonnonmukaisia hoitoja.

Harvardin yliopisto: Foolihappolisä (800 µg/vrk) ehkäisee verenpaineen nousua
Suomalaiset eivät saa ruoastaan puoliakaan tarvittavasta foolihaposta. Vitamiinia tarvitaan purkista, sanovat Harvardin tutkijat.

Meta-analyysin mukaan uudet tulehdus- ja särkylääkkeet eli koksibilääkkeet (COX2-estäjät) nostavat verenpainetta. Harvardin yliopiston tutkimus vahvistaa tätä käsitystä (Hypertension, elokuu 2005). Toisen meta-analyysin mukaan ne aiheuttavat myös sydänkohtauksia ja aivohalvauksia. Suomalaiset käyttävät runsaasti juuri näitä lääkkeitä ja sairastuvat vakavasti niiden vuoksi. Ikäihmisille määrätään usein yli 10 eri lääkettä, mikä vain pahentaa tilannetta.

Sydänlääkäreiden maailmankogressissa (World Congress of Cardiology) syyskuussa 2006 todettiin, että beetasalpaajat aiheuttavat vuosittain noin 8 000 tyypin 2 diabetesta, kun taas uudemmat ACE-estäjät ja kalsiumsalpaajat yhdessä käytettynä voivat ehkäistä diabetesta. Myös kolesterolia alentavat statiinit aiheuttavat diabetesta, ilmeni mm. Itä-Suomen yliopiston (Kuopio) tutkimusesta.

Keski-iän verenpainetauti lisää masennuksen riskiä
Lykopeeni alentaa kohonnutta verenpainetta

Kohonnut verenpaine on suomalaisten kansantauti. Puoli miljoonaa ihmistä syö verenpainelääkkeitä. Lääkärit eivät vieläkään osaa antaa ihmisille ennalta ehkäiseviä ohjeita – esimerkiksi ottaa karnosiinia (800 mg/vrk), magnesiumia 600 mg/vrk, ubikinonia (100–300 mg/vrk), E-EPAa (tai E-EPAn ja E-DHAn yhdistemä) ja foolihappoa 800 µg/vrk – vaan tyytyvät synteettisten lääkkeiden määräämiseen. Syy on kyllä usein myös potilaissa, jotka eivät halua luopua epäterveistä elintavoistaan, esimerkiksi leivonnaisista, alkoholista ja istuvasta elämäntyylistä. Elintapojen muutos vähentäisi samalla aivohalvauksen, masennuksen ja muiden lisätautien riskiä. Yleisesti käytetty beeta-salpaaja, atenololi, näyttää pikemminkin lisäävän sydäninfarkteja ja aivohalvauksia ja niistä johtuvia kuolemia kuin ehkäisevän niitä. Tutkimusten mukaan yli puolet verenpainepotilaista voisi saada paineen laskemaan normaaliksi ilman lääkkeitä. Lääkkeettömät vaihtoehdot ovat aina suositeltavampia, sillä kaikilla synteettisillä lääkkeillä on sivuvaikutuksia.

Laihdutus, suolan, tupakan ja alkoholin vähentäminen ja liikunnan lisääminen ovat verenpainetaudin ehkäisyn ja lääkkeettömän hoidon kulmakiviä. Tutkimuksen mukaan foolihappo (800 µg/vrk) ehkäisee verenpaineen nousua. Tiesitkö, että tulehdus- ja särkylääkkeet (parasetamoli ja ibubrufeeni) voivat kohottaa verenpainetta? Alkoholin käyttö aiheuttaa verenpainetta ja heikentää lääkkeiden tehoa. Ruokavalion muutos vähähiilihydraattiseksi ja oikeat ravintolisät ovat oivalisia verenpaineen hallintaan ja verisuonivaurioiden ehkäisyyn. Jos lääkehoitoa kuitenkin tarvitaan, tulisi elintapoja aina muuttaa sellaisiksi, että nekin tukevat verenpaineen alenemista. Silloin voidaan usein vähentää lääkitystä ja välttää niiden sivuvaikutuksia.

Verenpainetauti on tulehdustila

Verenpainetaui on vahvasti perinnöllinen (Am J Hypertension 2006). Siksi sen ennalta ehkäisy tulisi aloittaa riskiperheissä jo lapsuudessa antamalla lapsille etyyliesteröityä kalaöljyä. Lähes kaikki krooniset sairaudet, mukaan lukien verisuonitaudit, ovat pohjimmiltaan tulehdustiloja. Näin on myös verenpainetauti, todetaan Yhdysvaltain lääkärilehden JAMAn tutkimusraportissa. Syynä ovat tulehdussytokiinien (mm. TNF-alfan) ja pahojen eikosanoidien aiheuttamat muutokset valtimoiden sisäseinämissä. Sytokiineja puolestaan syntyy, kun ihmisen veressä on liian vähän adiponektiini-nimistä hormonia.

Tutkimusten mukaan verenpaineen nousuun vaikuttavat emiliini1- ja TGF-nimiset proteiinit. Emiliinin puute nostaa ja TGF alentaa verenpainetta. Liikunta lisää kudosten TGF:n pitoisuutta, mikä selittää liikunnan edullista vaikutusta verenpaineen ehkäisyssä ja hoidossa. TGF ehkäisee ja vaimentaa tulehdussytokiineja sekä hapetusstressiä ja vahvistaa sydänlihasta (lue lisää).

Tulehdussytokiinit ja hapetusstressi – lieväkin – yhdessä lyhentävät solujen kromosomeissa sijaitsevia telomeerejä. Niiden kuluminen lyhentää solujen ja koko ihmisen elinkaarta. Telomeerien kuluminen on ihmisen biologisen ikääntymisen osoitin. Tässä katsauksessa mainitsemani ravintolisät suojaavat telomeerejä kulumiselta.

Valtimoita ahtauttava ja verenpainetta nostava tekijä on myös endoteliini-niminen peptidi, jota syntyy valtimoiden seinämissä. EPA-rasvahappo toimii sen vastavaikuttajana, mikä osittain selittää mm. JELIS-tutkimuksen erinomaisia tuloksia. Tutkimuksessa annettiin E-EPAa 1 800 mg/vrk lähes viisi vuotta yli 9 000 henkilölle.

Katso lyhyt video endoteliinista

E-EPA, karnosiini, magnesium, ubikinoni ja monet muutkin ravintolisät ehkäisevät tulehdussytokiinejä ja lisäävät adiponektiinin synteesiä rasvasoluissa. Siksi verenpainepotilaan kannattaa käyttää ruoan lisänä tulehdusta ehkäiseviä ravintolisiä.

Das UN. Hypertension as a low-grade systemic inflammatory condition that has its origins in the perinatal period, 2006 [PubMed]

Verenpainetauti lukuina

Britanniassa verenpaine on koholla (yli 140/90) mmHg) 42 %:lla 35–64-vuotiaista (BMJ 2004). Suomessa on noin 400 000 verenpainepotilasta ja lisäksi verenpaineen tarkkailussa on ainakin 100 000 suomalaista. Diastolisen (ns. alapaineen) suositusrajaa kaavaillaan laskettavaksi nykyisestä 90 mmHg:sta 83 mmHg:iin, jolloin "potilaiden" määrä nousisi miljoonaan. Jos verenpaineen hoitosuosituksen alentaminen tuo 600 000 "potilasta" lisää, nousevat lääkekulut yli kaksinkertaisiksi. Uudet kalliit lääkkeet nostavat kustannuksia jo ilman potilasmäärän kasvattamistakin. Yhdysvaltain Terveysviraston ohjeiden mukaan verenpaineen normaaliraja on laskettu 115/75 mmHg:iin (lue raportti). Britannian verenpaineyhdistyksen mielestä tämä raja on liian alhainen.

Esiverenpainetauti (jossa lukemat ovat normaalin ylärajoilla) altistaa sydän- ja verisuonisairauksille, kertoo tutkimus (American Journal of Medicine 2006). Karnosiini alentaa kohonnuta verenpainetta ja suojaa sydäntä, sanoo Indianan yliopiston sisätautiprofessori Gary Zaloga.

Onko lääkitys hyödyksi vai haitaksi?

Lievästi kohonneen verenpaineen lääkehoito on hankalaa ja sen hyöty on kyseenalainen. Verenpainelääkitys (beetasalpaajilla ja tiatsididiureeteilla) lisää sydäninfarktin vaaraa (lue ruotsalaisraportti).

Kuopiossa tehdyn tutkimuksen mukaan lääkehoidossa olevista potilaista vain 15 prosentilla verenpaine laski alle lukeman 140/90. Tutkimusten mukaan puolet potilaista lopettaa lääkityksen ensimmäisen vuoden aikana. Yhdellä lääkkeellä saadaan paine laskemaan vain joka toisella potilaalla. Niinpä lääkäri lisää lääkkeen annostusta tai vaihtaa lääkettä taikka kirjoittaa lisäksi toisen lääkkeen. Silloin 80 prosentilla paine laskee suositusrajan alle. Lopuille potilaista pitää taas lisätä annostusta tai vaihtaa lääkkeitä taikka kirjoittaa vielä kolmaskin lääke, jolloin heidänkin paineensa saadaan alenemaan, mikäli potilaat ostavat lääkkeet apteekista ja käyttävät niitä ohjeen mukaan (näin ei suinkaan aina ole asianlaita).

Monen potilaan hoito kaatuu lääkkeiden kustannuksiin. Lisäksi lääkkeistä aiheutuu runsaasti haittoja. Nesteenpoistolääkitys aiheuttaa impotenssia, kihtiä, kaliumin ja magnesiumin puutetta. Beetasalpaajien yleisiä sivuvaikutuksia ovat päänsärky, väsymys, nilkkojen turvotus ja kuiva yskä. Beetasalpaajat ja statiinit voivat aiheuttaa sokeritaudin. Lääkkeet jäävät usein syömättä sivuvaikutusten vuoksi, varsinkin jos potilaalla ei ole mitään oireita.

Muistan hyvin, kuinka lääke-esittelijät 1970- ja 80-luvulla kehuivat minullekin uusia verenpainelääkkeitä, beetasalpaajia. Lääkärit saatiin määräämään niitä lähes kaikille, joiden paine oli koholla. Tosiasiassa nämä kehutut salpaajat eivät vähentäneetkään sydäntauteja ja kuolleisuutta niin kuin meille aikanaan luvattiin. Päinvastoin, lääkkeet alensivat hyvänlaatuista HDL-kolesterolia ja voimistivat metabolista oireyhtymää, jossa veren insuliini nousee ja insuliinin teho kudoksissa heikkenee. Seurauksena oli vyötärölihavuutta ja häiriöitä veren hyytymisessä sekä rasva-aineenvaihdunnassa. Haitat myönnetään vasta nyt vuosikymmenien jälkeen.

Kuka takaa, ettei tämän hetken uusille lääkkeille käy samoin tulevaisuudessa? Eikö olisi järkevämpää välttää turhia lääkkeitä ja hoitaa paine normaaliksi luonnon keinoin, jos suinkin mahdollista?

Lääkitys on kaksiteräinen miekka. Lääkityksen puolestapuhujat vetoavat siihen, että vain kolmasosa verenpainepotilaista on hyvässä hoitotasapainossa ja että vain joka kymmenes potilas muuttaa pysyvästi elämäntapojaan terveellisiksi. Lääkitystä pidetään tarpeellisena, koska hoitamaton verenpaine lisää sydäninfarktin ja aivohalvauksen vaaraa. Lääkehoidon kannattajatkin ovat onneksi alkaneet korostaa, että elämäntapamuutoksia tarvitaan joka tapauksessa myös lääkityksen rinnalla. Lääkärin tulisi aina yhdessä potilaan kanssa selvittää tämän elintavat ja pyrkiä yhteistuumin löytämään tarvittavat lääkkeettömät keinot, joiden avulla kohonnut verenpaine alenee. Tämä vaatii lääkäriltä paljon enemmän aikaa ja vaivaa kuin pelkän reseptin kirjoitus.

Onko kohonnut verenpaine sairaus lainkaan?

Paine on korkeampi naisilla ja ikäihmisillä. Itä- ja pohjoissuomalaisilla on useammin korkea verenpaine kuin lounaissuomalaisilla. Vähiten korkeita arvoja on parhaiten koulutetuilla kaupunkilaisnaisilla, sillä heidän ruokavalionsa on yleensä vähähiilihydraattinen ja vähäkalorinen ja he käyttävät eniten vitamiineja, hivenaineita ja muita ravintolisiä.

Lievästi kohonnut verenpaine ei sinänsä aiheuta mitään oireita. Vain silloin kun verenpaine nousee nopeasti korkeaksi, voi tuntua päänsärkyä, huimausta tai heikotusta. Oma verenpainemittari on hyvä hankkia silloin, kun painetta pitää tarkkailla usein tai pitkäaikaisesti.

Verenpainetauti ja diabetes saattavat myös olla saman sairauden, metabolisen oireyhtymän eri ilmentymiä. Siksi kohonnut verenpaine liittyy usein aikuisiän sokeritautiin: 60 prosentilla diabeetikoista on kohonnut verenpaine. Kohonnut verenpaine lisää diabeetikon alttiutta sairastua silmänpohjan muutoksiin. Diabeetikolla on myös taipumus lihoa, mikä puolestaan nostaa verenpainetta.

Miksi verenpaine kohoaa?

Yhtä ainoata syytä ei ole, vaan niitä on monia. Kohonnut paine kulkee usein suvuittain.

 • Ylipaino on kohonneen paineen yleisinitse aiheutettu syyytekijä. Verenpainepotilaiden määrä kasvaa koska suomalaiset lihovat. Hyötyliikunta on vähentynyt, kun ihmiset eivät enää kävele tai pyöräile töihin (ja lapset kouluun), ei viitsitä kävellä portaita ylös, vaan ajetaan hissillä. Suomalainen syö enemmän kaloreita kuin kuluttaa. Lihavan ihmisen leptiini on koholla, mikä nostaa verenpainetta ja lisää ruokahaluja.
 • Liika suolan käyttö on toinen tärkeä syy. Päivittäinen suolan tarve on vain 5 grammaa, mutta naisten saanti on keskimäärin 8 ja miesten 11-12 g. Suolaa syödään liikaa, vaikkei sitä lisättäisi ruokaan pöydässä lainkaan, sillä elintarvikkeet on suolattu jo tehtaalla. Kaupasta kannattaa etsiä vähäsuolaisia vaihtoehtoja.
 • Liikunnan vähyys on kolmas tärkeä syy. Meidän pitäisi liikkua 3-4 kertaa viikossa 15-30 minuuttia kerrallaan.
 • Alkoholin runsas ja säännöllinen käyttö on neljäs merkittävä syy. Moni ei tiedä, että jo kolme pullollista olutta päivittäin nostaa verenpainetta. Sitten ihmetellään, kun paine nousee, eikä lääkitys pure. Jo muutama alkoholipaukku päivässä vastustaa lääkkeiden vaikutusta.
 • Kiireinen elämäntyyli ja jatkuva stressi nostavat verenpainetta. Stressi lisää tiettyjen hormonien (adrenaliini ym.) sekä veren homokysteiini-nimisen aminohapon pitoisuutta veressä. Kohonnut homokysteiini puolestaan lisää alttiutta sairastua sydän- tai aivoinfarktiin. Infarktin saaneilla se lisää uuden kohtauksen ja kuoleman vaaraa.
 • Tupakointi, varsinkin yhdessä kohonneen kolesterolin ja homokysteiinin kanssa lisää sydän- ja aivohalvausten vaaraa.
 • C- ja D-vitamiinien ja magnesiumin liian niukka saanti ravinnosta nostaa verenpainetta. Yllättävän monen suomalaisen veren C-vitamiinipitoisuus on tavoitetasoa (50 µmol/l) matalampi.
 • Uudeksi, ehkä yllättäväksi syyksi on paljastunut pieni syntymäpaino.
 • Harvinaisena syynä voidaan mainita runsas lakritsin syönti, joka nostaa joidenkin ihmisen verenpainetta.

Verenpainelääkitys lisää sydäninfarkteja
Lyijy nostaa naisten verenpainetta

Lääkkeetön hoito

Tutkimusten mukaan vain joka viides lievistä verenpainetapauksista vaatii lääkehoitoa, loput 80 prosenttia voitaisiin hoitaa lääkkeettömästi. Painon pudotuksen, suolan ja alkoholin vähennyksen jälkeen vain joka kymmenes potilas tarvitsee lääkkeitä. Minusta on järjetöntä, että monet suomalaiset lääkärit ensisijaisesti määräävät lääkehoitoa, kun käytettävissä on hyviä lääkkeettömiäkin keinoja.

 • Liikakilojen laihdutus on tärkeintä hoitoa verenpainetaudissa ja diabeteksessa. Paine laskee laihduttamalla vähän hitaammin kuin lääkkeillä, mutta teho on suurempi ja lopputulos terveellisempi. Lisäksi laihdutus vähentää sydämen vasemman kammion laajentumaa, jota kohonnut verenpaine voi aiheuttaa. Laihdutus vähentää sydämen kuormitusta ja ehkäisee sydämen toiminnanvajausta. Moni laihduttaja onkin voinut vähentää verenpainelääkitystä tai päästä siitä kokonaan eroon.
 • Pysyvä laihdutus ei kuitenkaan ole ihan helppoa, sillä vain 5–10 prosenttia yrittäjistä onnistuu. Apuna voi käyttää laihdutusvalmisteita.
 • Suolaa ei tulisi lisätä ruokaan pöydässä lainkaan. Suolan käyttö on tottumiskysymys. Muutamassa viikossa maku tottuu vähäsuolaiseen ruokaan. Lapset ja nuoret tulisi totuttaa siihen jo kotona.
 • Alkoholin vähentäminen tai täysraittius alentaa kohonnutta verenpainetta. (Alkoholi kohottaa verenpainetta ja heikentää lääkkeiden tehoa. Alkoholi lisää magnesiumin eritystä virtsaan.)

Liikunta

 • Säännöllinen puolen tunnin kävely tai 15-20 minuutin hölkkä 3-4 päivänä viikossa auttaa estämään paineen nousua ja alentamaan kohonnutta verenpainetta.

Paras tulos saadaan kuitenkin yhdistämällä kaikki nämä lääkkeettömät, luonnonmukaiset hoidot. Laihdutus ja alkoholin pois jättö alentavat verenpainetta keskimäärin 5 mmHg, runsaammin alkoholia käyttäneillä jopa 8 mmHg. Luonnon keinoin aikaansaatu paineen alennus on sydämelle terveellisempi kuin kemiallisesti lääkkeillä saatu vaikutus. Tutkimusten mukaan 5 mmHg:n paineen alennus vähentää keski-ikäisen miehen sydänkuoleman vaaraa 12 prosenttia ja aivohalvauksen vaaraa 16 prosenttia.

Ruokavalio ja ravintolisät

Vähähiilihydraattinen (VHH)ruokavalio suojaa parhaiten lihavuutta, verenpainetautia ja muita niihin liittyviä sairauksia vastaan. Kannattaa siis suosia kevyitä, sokerittomia ruokia. Välimeren dieetti on ihanteellinen verenpaineen kannalta.

Varhaislapsuudessa (vauvana) ravintoon lisätyt välttämättömät rasvahapot pitävät lapsen verisuonet joustavina ja ehkäisevät hänen sairastumistaan verenpainetautiin myöhemmin elämässään.

Foolihappo (800 µg/vrk) ehkäisee tehokkaasti verenpaineen nousua (lue raportti). Kohonneeseen verenpaineeseen liittyy usein veren homokysteiinin kohoaminen, mikä voidaan nykyisin helposti todeta verikokeesta. Kohonnut arvo normalisoituu yleensä helposti, edullisesti ja turvallisesti foolihapon, B6- ja B12-vitamiinien yhdistelmällä. Myös soijan isoflavonoidit alentavat homokysteiiniä sekä verenpainetta. Karnosiini ja kalsiumpyruvaatti ehkäisevät verenpaineen nousua ja lisäksi ne suojaavat kohonneen verensokerin haitoilta. Kalsiumpyruvaatti on lisäksi hyvä rasvanpolttaja ja karnosiini toimii leptiinin vastavaikuttajana; molemmet aineet auttavat siis myös laihduttajia.

C- ja D-vitamiinien ja magnesiumin vaje nostaa verenpainetta. C-vitamiinihoito estää verisuonen sisäseinämän repeämistä ja suonen tukkeutumista. C-vitamiini siis suojaa sydän- ja aivoinfarkteja vastaan. Magnesiumia kannattaa ottaa ennalta ehkäisyyn päivittäin 350 mg ja hoitoon 500-700 mg, mieluiten yhdessä foolihapon ja muiden B-ryhmän vitamiinien kanssa. Lue lisää uutta tietoa magnesiumista

Suosittelen myös lesitiinirakeita kolme ruokalusikallista päivässä esimerkiksi sekoitettuna jogurttiin. E-EPA tai E-EPAn ja E-DHA:n yhdistelmä – mieluiten sellainen, jossa on mukana D-vitamiinia – helokkiöljy ja oliiviöljy, joko lusikalla pullosta taikka kapselina, täydentävät suojaravinteiden antamaa suojaa sydän- ja verisuonivaurioita vastaan.

Kahdeksan Euroopan maata käsittävä the EURAMIC Study osoittaa, että aikuisten kromin pitoisuus (varpaan kynnestä mitattuna) vähenee 9 % jokaista vuosikymmentä kohti (American Journal of Epidemiology 17.7.2005). Mitä pienempi kromin pitoisuus, sitä suurempi sydäntaudin ja -kuoleman sekä verenpainetaudin vaara. Tämän perusteella jokaisen suomalaisen tulisi ottaa orgaanista kromia ruoan lisänä. Siten moni välttyisi verenpainetaudilta ja sydänkohtaukselta ja turhien lääkkeiden syönniltä ja niiden sivuvaikutuksilta. Kromipikolinaattia on mm. tietyissä berberiinitableteissa.

Sen jälkeen kun karnosiini helmikuussa 2003 tuli käyttöön Suomessa, olen saanut monilta sen käyttäjiltä palautetta, jonka mukaan lievästi kohonnut verenpaine on laskenut normaaliksi. Myös tieteelliset tutkimukset tukevat tätä havaintoa: karnosiini kontrolloi verenpainetta muun muassa toimimalla leptiinin vastavaikuttajana. Karnosiini vahvistaa sydäntä ja ehkäisee rytmihäiriöitä, joten se on oiva lisäravinne kaikille sydän- ja verisuonitaudeista kärsiville ja riskiryhmään kuuluville. Myös ubikinoni (koentsyymi Q10) on hyödyllinen ravintolisä verenpainepotilaille.

Tulehdus valtimonkovetustaudin syynä