Tulehdus sydän- ja verisuonitaudeissa

Sydän- ja verisuonitaudit ovat tulehdustauteja, joiden perussyynä voivat olla aikanaan sairastetut mikrobitaudit (virukset, bakteerit, hiivasienet ym.) sekä ravinnon liian runsas omega-6-rasvahappojen ja sokereiden (hiilihydraattien) syönti. Japanilaiset lääkärit osoittivat yli 18 600 potilaan JELIS-tutkimuksessa, että tautia voidaan hoitaa hyvällä menestyksellä nauttimalla ruoan lisänä E-EPAa (1 800 mg/vrk), joka hillitsee ja vaimentaa tulehdusta. Yhdysvaltain Sydänliitto suosittaa terveillekin ihmisille omega-3-rasvahappoja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn. Huhtikuussa 2009 Suomenkin dyslipidemian (veren rasvahäiriöiden) Käypä hoito -suositukseen tulivat mukaan kalaöljyn omega-3-rasvahapot. Tosin suosituksessa ei sanota, että kalaöljyn tulee olla E-EPAa ja päiväannoksen 2-4 grammaa. Tulehdus käynnistyy valtimoiden sisäpinnoilla (vaurioituvassa endoteelissä), jolloin valtimot alkavat ahtautua ja jäykistyä. Verisuonten terveydessä on kyse tasapainosta vaurioiden synnyssä ja niiden korjaamisessa. Siksi jokaisen flunssan aikana tulisi käyttää tulehdusta vaimentavia ravintolisiä (E-EPA, berberiini, B6-, C-, D- ja E-vitamiinit, karnosiini, ubikinoni).

Uusi käsitys valtimonkovettumataudin synnystä

valtimotaudin kehittyminen

Valtimoiden kovettuminen alkaa usein jo varhain, eliniän toisella vuosikymmenellä. Syynä voi olla  mikrobi-infektioiden käynnistämä hiljainen tulehdus (inflammaatio), joka on jäänyt päälle, koska elimistö ei ole kyennyt sammuttamaan sitä. Tila etenee kauan oireettomana, kunnes jonakin päivänä ilmaantuu oireita: puristavaa rintakipua, hengenahdistusta, katkokävelyä tai muita oireita. Suonen seinämän endoteliaalisolut  toimivat "portinvartijoina", jotka estävät verenkierron plasman, makromolekyylien ja solujen tunkeutumisen seinämän sisään (interstitiaalitilaan). Endoteeliesteen toimintahäiriö voi johtaa hallitsemattomaan vuotoon ja turvotukseen. Seinämän vuoto on tyypillistä valtimotaudeissa; valitettavasti nykyinen käypä hoito (lääkitys) ei sitä ehkäise eikä korjaa (Amado-Azevedo ym. 2017). Entoteelivauriota voidaan ehkäistä ja sen etenemistä voidaan hidastaa noudattamalla tämän katsauksen ohjeita.

Kari Poikosen väitöskirja (Oulun yliopisto 2010) vahvisti käsitystä siitä, että valtimonkovettumatauti (ateroskleroosi) voi johtua infektioista, tässä tapauksessa klamydiasta. Valtimotautien mikrobiteoria saa tukea myös Northern Manhattan Studysta, joka osoitti yhteyden aikaisemmin sairastettujen virus- ja bakteeri-infektioiden ja aivohalvauksen välillä. Berberiini, D-vitamiini ja kalaöljyn omega-3-rasvahapot (etenkin E-EPA 2-4 g/vrk) suojaavat endoteelia ehkäisemällä, vaimentamalla ja sammuttamalla tulehdusta (inflammaatiota), joka valtimoissa myllertää. Mikrobit osallistuvat myös solukalvoston (endoplasmisen retikulumin, ER) stressiin, joka johtaa metabolisiin häiriöihin, mm. diabetekseen (katso tämän artikkelin kuva). Berberiini ehkäisee ER-stressiä (Wang ym. 2010). Näin ollen ravintolisät tulevat esille aivan uudessa valossa.

D-vitamiinin puute lisää sepelvaltimotautipotilaiden kroonista matala-asteista tulehdusta

Näillä potilailla vähäinen S-D-25 korreloi negativisesti useisiin tulehdussytokiineihinIn TNF-α, IL-6, IL-8 ja IL-1β. D-vaje lisää sydänlihaksessa kroonista matala-asteista tulehdusta (inflammaatiota), lisää p65-proteiinin ilmestymistä ja alentaa SIRT1-proteiinin ilmestymistä pahentaen siten sepelvaltimotautia (Liu ym. 2018).

valtimoplakki

Valtimotaudissa suonen seinämässä vallitsee hiljainen krooninen tulehdus (inflammaatio). Tulehdusta aiheuttavat ja ylläpitävät monet seikat, mm. huono suuhygienia (periodontiitti eli hampaiden juurikalvon tulehdus, joka aiheuttaa 40 % sydänkohtauksista), nivelrikko ja niveltulehdukset, astma, diabetes, reuma ja muut autoimmuunitaudit (mm. MS-tauti). Tulehduksen vaimennus on tärkein hoito mm. sydänkohtatusten uusimisen ehkäisyyn, osoitti suuri CANTOS-tutkimus (2017).  Tulehduksen sammuttaminen eli resoluutio, on paranemisen kannalta välttämätöntä kaikissa ihmisen kudoksissa. Veren syöjäsoluilla (fagosyyteillä), eritoten makrofageilla, on keskeinen rooli kudosvaurion ehkäisyssä, parantamisessa ja kudoksen uudistuksessa, Immunoresolventit (kuten omega-3-rasvahapoista syntyvät nanomolekyylit resolviinit, protektiinit ja maresiinit) tarjoavat uudenlaisem hoitokeinon niissä tautitiloissa, joissa myllertää hallitsematon inflammaatio eikä paikallinen resoluutio (elimistön omin voimin) ole onnistunut  (Serhan 2017, Dalli ja Serhan 2017). Paikallista tulehdusta voidaan vaimentaa ja sammuttaa monilla ravintolisillä, kuten berberiinillä, C-, E- ja D-vitamiineilla, E-EPAlla, karnosiinilla ja ubikinonilla. Niillä on synerginen yhteis- ja vuorovaikutus; siksi niitä kanattaa nauttia yhtaikaa.

Suomen sydänliitto ja lääketeollisuuden lahjomat lääkärit uskottelevat, että valtimonkovetustaudin syy olisivat ravinnon "kovat rasvat" ja kolesteroli. Sen teorian mukaan sairaus syntyisi yksinkertaisesti siten, että kolesterolia ja muuta "töhkää" kertyy suonen sisäpintaan ja mekaanisesti ahtauttaa suonen läpimittaa ja vaikeuttaa siten verenkiertoa. Dogmi tyydytetyn rasvan vaaroista on nyt kuitenkin kumottu CANTOS-tutkimuksessa ja kolmessa jättisuuressa meta-analysissä, joihin on koottu uusi tietämys tässä asiassa. Vähärasvaisen ruokavalion suositteleminen ja voin vaihtaminen margariiniin ei ole perustunut tieteeseen vaan uskomuksiin, kuviteltuun todellisuuteen (DiNicolantonio 2014). Tosiasiassa kolesterolin alentaminen ei ehkäise sydäntauteja eikä rasva lihota. Vhh-ruokavalion edut diabeetikoille on osoitettu useissa kliinisissä tutkimuksissa.

Katso dosentti Ralf Sundgergin haastattelu SVT4:ssa 17.6.2016 (4 minuuttia)
Onda kolesterolet är inte farligt

Tosiasiassa taudin (arterioskleroosin) pääsyynä on hidas, matala-asteinen krooninen tulehdustila, jossa tulehdussytokiinit ovat koholla (Jiam ym. 2014, Li ym. 2016). Syynä tulehdustilaan ovat todennäköisesti aikaisemmin sairastetut virus-, bakteeri-, klamydia- ja muut infektiot, jotka ovat käynnistäneet immuunijärjestelmän puolustusreaktion. Joillakin ihmisillä se jää "päälle", koska elimistö ei kykene sammuttamaan inflammaatiota infektion jälkeen. Tulehduksen synnyssä on syöjäsoluilla eli makrofageilla keskeinen osuus. Ne syövät mikrobeja ja kolesterolia, jolloin ne turpoavat ns. vaahtosoluiksi. Vaahtosolut itsessään eivät ole vaarallisia, mutta kun ne tunkeutuvat valtimon seinämän endoteelikerroksen alle, ne alkavat paksuntaa seinämää, joka jäykistyy ja ahtautuu. Myös geenivirheet ovat mukana kuvassa: Ne hajottavat verisuonten seinämistä tulehdusta estäviä EET-rasvahappoja (lue lisää). Tulehdusta voidaan vaimentaa nauttimalla ruoan lisänä B6- ja D-vitamiineja, berberiiniä, E-EPAa ja karnosiinia (lue lisää).

Makrofagi syö bakteereja

Kuvassa makrofagi syö bakteereja.

B6-vitamiini suojaa valtimoita ja sydäntä

Myös verenpainetauti ja diabetes ovat tulehdustiloja (lue koko raportti). Se ilmenee muun muassa tulehdusmarkkereiden, kuten CRP:n, kohoamisena veressä. Siksi diabetes lisää verisuonitautien riskiä. Pelkkä veren valkosolujen lisääntynyt määrä (>6,7) viittaa sydäntaudin vaaraan (Arch Intern Med. 2005;165:500-508). IL-6-sytokiini ennustaa verisuonipotilaan kuolemanriskiä (American Journal of Medicine). Ylipainoisten naisten monet tulehdussytokiinit ovat koholla, kuten alla olevasta linkistä ilmenee. CRP ja mieluummin herkkä hs-CRP kannattaa mittauttaa laboratoriossa. Se antaa tärkeää osviittaa ruokavalion, liikunnan ja ravintolisien käytölle (Life Extention Magazine toukokuu 2014).

Lihavalle sydänkohtaus tulee nuorempana

Harvardin yliopiston mukaan korkean glykemiakuorman ruokavalio (runsaasti sokereita) alentaa sydäntä ja verisuonia suojaavan hormonin, adiponektiinin, tuotantoa elimistössä. Ortoglykeeminen dieetti vähentää sokerien hapetusta, mikä puolestaan estää metyyliglyoksaalin (MG:n) syntyä kudoksissa. MG on yksi pääsyyllisiä valtimoiden jäykistymiseen ja verenpaineen nousuun, osoittaa raportti. Neljäs tutkimus osoittaa, että tulehduksen syynä on usein 5-LOX-entsyymi ja että kasvirasvojen omega-6-rasvat (esim. arakidonihappo) lisäävät, kun taas kalaöljyn omega-3-rasvat (etenkin EPA), vähentävät tulehdusta. Äskettäin on löydetty tulehdusta aiheuttava geenimuunnos ALOX5AP, joka vaikuttaa rasvahappojen aineenvaihduntaan siten, että elimistössä syntyy tavallista enemmän tulehdusta aiheuttavia eikosanoideja (lue raportti). E-EPA taas estää niitä.

Valtimonkovetustauti muistuttaa siis syntytavaltaan muita tulehdussairauksia, kuten reumatauteja, diabetesta, Alzheimerin tautia ja paksusuolen syöpää. Myös masennus ja lihavuus ovat hiljaa kyteviä kroonisia tulehdustiloja, jotka edistävät verisuonimuutosten syntyä. Laihduttaminen ja kuntoliikunta vähentävät sairastumisen vaaraa, koska ne ehkäisevät ja vaimentavat tulehdusta.

NF-kB on keskeinen tulehduksen aiheuttaja

Kuva: NF-kB on elimisdtössä keskeinen kroonisen matala-asteisen tulehduksen aiheuttaja. Sen vaimentaminen ehkäisee ja hillitsee kaikkia pitkäaiakissairauksia.

Maailman suurin kalaöljytutkimus: E-EPAa 1 800 mg/vrk

Hapettunut (ox-LDL) ja sokeristunut (AGE-)LDL-kolesteroli ja krooninen tulehdustila yhdessä ovat "rikoskumppaneita", jotka pahentavat valtimoiden tulehdusta. Hapettunutta kolesterolia kutsutaan myös nimellä oksikolesteroli. Mukana kuvassa on toki monia muitakin tekijöitä, kuten liikaa homokysteiiniä ja liian vähän adiponektiinia. Liian matala HDL-kolesteroli lisää verisuonten tulehdusta ja lisää dementian vaaraa.

Käsitys tulehduksen merkityksestä on saanut lääkärit kokeilemaan antibioottien ja luhelduslääkkeiden tehoa verisuonitautiin. Lääkkeet voivat todellakin parantaa valtimon sisäseinän (endoteelin) rakennetta ja toimintaa. Antibioottihoito ei kuitenkaan käy rutiinisti kaikille verisuonipotilaille, sillä bakteerit tulevat nopeasti antibiooteille resistenteiksi ja lääkkeet menettävät tehonsa. Lisäksi antibiootit sekoittavat suolistoflooran.

Luonnonaineet ehkäisevät ja vaimentavat tulehdusta

Meidän geenimme ovat 99,9 prosenttisesti samoja kuin paleoliittisten esi-isiemme, mutta mikro- ja makroravintoaineiden saantimme on hyvin erilainen (taulukko).

Verisuonten sisäseinämän rakennetta voidaan vahvistaa ja sen tulehdusta voi ehkäistä ja vaimentaa monilla luonnonaineilla, kuten perinteisillä antioksidanteilla, foolihapolla, B6- ja B12-vitamiineilla, magnesiumilla, berberiinillä, ubikinonilla, vihreällä teellä jne. Karnosiini on monipuolinen antioksidantti, jonka suojavaikutusta on tutkittu sydän- ja verisuonitaudeissa. Karnosiini estää mm. myrkyllisen metyyliglyoksaalin syntyä kudoksissa. Karnosiini onkin osoittautunut yhtä tehokkaaksi kuin verapamiili-niminen lääke. Karnosiini vaimentaa myös IL-8-nimistä tulehdussytokiinia. Berberiini on erityisesti diabeetikoille ja sydänpotilaille suositeltava antioksidantti ja tulehdusta vaimentava tehokas ja turvallinen luonnontuote. Italialaiset tutkijat ovat osoitaneet, että berberiini ja muut ravintolisät yhdessä parantavat valtimoiden tulehdusta, etenkin potilailla, joiden rasva-arvot ovat kohonneet (Esposito ym. 2018).

Kalaöljy ehkäisee tulehdussytokiinien syntyä kudoksissa, osoittaa mm.  ATTICA-study. E-EPA on erittäin tehokas tulehdusta ehkäisevä omega-3-rasvahappo. Se tuottaa elimistössä resolviini E1:tä (RvE1) (lue lisää). EPAsta syntyy myös DHA:ta ja siitä edelleen tulehdusta ehkäiseviä dokosatrieenejä. EPA vapauttaa soluissa arakidonihappoa, josta syntyy EET-rasvahappoja ja niistä tulehdusta ehkäiseviä eikosanoideja. Tästä syystä E-EPA-valmisteet ovat paljon tehokkaampia kuin tavalliset kalaöljyt. E-EPAn tehosta saatiin vakuuttavaa näyttöä muun muassa JELIS-tutkimuksessa. E-EPAlla tehty jättitutkimus REDUCE-IT osoitti vakuuttavasti että E-EPA ehkäisee sydäntapahtumia ja .kuolemia potilailla, joiden triglyseridit ovat koholla, ja joille on määrätty lääkitykseksi statiineja.

REDUCE-IT-tutkimus Yhdysvaltain Sydänliiton kongressissa 10.11.2018.

Kardiologit myöntävät nyt vihdoin yleisesti, että valtimotaudiessa valitsee krooninen matala-asteinen tulehdus, jota voidaan vaimentaa ja sammuttaa kalaöljyn omega-3-rasvahapoilla (Bäck ym. 2019).

Suomen lääkärilehti uutisoi E-EPAlla tehdyn REDUCE-IT-tutkimuksen 18.1.2019 otsikolla
Kalaöljy ehkäisee sydäntapahtumia

Uuden polven COX-2-tulehdus- ja särkylääkkeet lisäävät sydäninfarktin vaaraa mahdollisesti salpaamalla resolviini E1:n tuotantoa elimistössä. Kun tämä tärkeä tulehdusta ehkäisevä mekanismi estyy, tulehtuu valtimoiden sisäpinta ja potilaalle kehittyy valtimonkovetustauti. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot EPA ja DHA tuottavat elimistössä tulehdusta ehkäiseviä, vaimentavia ja sammuttavia nanomolekyylejä (Serhan 2017). Monet luonnonaineet ovat erinomaisia COX-2-estäjiä, ja tulehduksen sekä kipujen vaimentajia, eivätkä ne aiheuta COX-1-estäjille tyypillisiä vatsa- ja munuaisvaivoja (Attiq ym. 2018). Yhtenä parhaista luonnonaineista tutkijat mainitsevat berberiinin.

Australialainen katsaus tukee kaikkea sitä, mitä olen jo vuosia sanonut omega-3-rasvahappojen tulehdusta estävistä vaikutuksista (Current Atherosclerosis Reports 2004, 6:461-467). EPA-rasvahappo hapettuu elimistössä herkästi ja hapettunut EPA ehkäisee valkosolujen reseptoreita tarttumasta valtimon sisäseinämään (endoteeliin) ja tulehduttamasta sitä (lue lisää). Omega-3-rasvahapot ovat sydänpotilaalle tärkeitä ravintolisiä (Curr Atheroscler Rep. 2004;6(6):447-452). Tehokkain ja puhtain omega-3-valmiste on nimeltään E-EPA.

Kuopion (nyk. Itä-Suomen) yliopiston tutkimuksissa C-vitamiini ja lykopeeni ehkäisivät sydän- ja verisuonitauteja, todennäköisesti juuri vahvistamalla valtimoiden seinämien rakennetta ja ehkäisemällä tulehdusta. Lykopeeni kuuluu karotenoideihin, ja sitä on eniten tomaatissa ja vesimelonissa. Lykopeenia on saatavana myös ravintolisänä. Myös maitohappobakteerit ehkäisevät ja hillitsevät verisuonten seinämän tulehdusta. Niitä suositellaan mm. tupakoitsijoille sydämen suojaksi. Tehokkaimpia luonnonaineita on kuitenkin karnosiini.

Näin karnosiini suojaa sydäntä ja verisuonia

Calder PC. Polyunsaturated fatty acids and inflammation. Biochem Soc Trans. 2005 Apr;33(Pt 2):423-7 [PubMed]

Uusia laboratoriokokeita

Ihmisen verestä voidaan laboratoriokokeiden avulla löytää monia tulehduksen merkkejä kuten fibrinogeenia, C-reaktiivista proteiinia (CRP tai herkkä hsCRP), homokysteiinia, troponiinia ym. Koholla oleva hsCRP ennustaa valtimonkovetustaudin pahenemista. (Moni lääkäri luulee edelleen, että CRP:tä tulisi mitata vain akuuteissa tulehduksissa.) Ihmisen veressä kiertävä fibrinogeeni muodostuu kahdesta fraktiosta (osasta), HMW (High Molecular Weight) ja LMW (Low Molecular Weight). Kohonnut fibrinogeenin määrä veressä lisää sydänkohtauksen vaaran kaksinkertaiseksi useiden eri vaikutustapojen kautta, kuten aiheuttamalla verihiutaleitten kokkaroitumista veritulpaksi tai paksuntamalla verta liikaa. Sydän- ja diabetespotilailla on yleisesti LMW-fibrinogeeni koholla. Tämä havainto selittää osittain sen, että diabetes lisää verisuonitaudin vaaraa.

Kohonnut CRP (tai herkempi hs-CRP) puolestaan osoittaa myös veritulpan vaaraa ja "plakkien" eli paakkujen kertymistä valtimoiden seinämien sisäpinnoille. Kohonnut CRP ennustaa sydänkuoleman vaaraa ja erityisesti naisten sydän- ja verisuonitautien vaaraa. Lihavien ihmisten CRP on koholla – koska lihavuus itsessään on tulehdustila – ja laihduttaminen alentaa sitä. Kohonnut CRP ennustaa myös naisten ja miesten diabeteksen riskiä, sillä myös diabetes on tulehdustauti.

Kohonnut homokysteiini puolestaan kiihdyttää alkanutta valtimonkovetustautia ja lisää siten sydän- ja aivoinfarktien riskiä ja taudin uusimisen vaaraa. Homokysteiini on hermomyrkky, joka tuhoaa valkeaa aivokudosta, muutosta kutsutaan neurologiassa nimellä leukoaraioosi. Se vaikeuttaa aivoverenkiertoa ja lisää muistihäiriöitä sekä dementian ja aivohalvauksen vaaraa.

Ihmisen maksa valmistaa fibrinogeenia ja CRP:tä. Niitä syntyy maksasoluissa tulehdusta aiheuttavista sytokiineista, joita kutsutaan nimillä interleukiini-1B, interleukiini-6 ja tuumorinekroositekijä-alfa (TNF-alfa). TNF-alfa puolestaa tuottaa IL8-nimistä sytokiinia. CRP ei ole pelkästään tulehdusta osoittava biomarkkeri, se voi myös itse aiheuttaa tulehdusta.

Hyvät uutiset tulevat tässä: Haitallisia sytokiineja voidaan ehkäistä ja hillitä nauttimalla ruuan lisänä antioksidantteja, berberiiniä, B-vitamiineja (erityisesti foolihappo, B6- ja B12-vitamiinit) , C- ja E-vitamiineja, K-vitamiinia, A-vitamiinia ja karotenoideja, kasviantioksidantteja (soijan isoflavonoideja, vihreää teetä, viininlehtiuutetta, ginkgo bilobaa, nokkosuutetta jne.), magnesiumia, ubikinonia sekä kala- ja helokkiöljyjä. Nokkosuute ja E-EPA näyttävät olevan erityisen tehokkaita estämään TNF-alfan syntyä.

Verihiutaleitten kokkaroitumista estäviä luonnon aineita tunnetaan useita: E-vitamiini, kalaöljy, vihreä tee, neidonhiuspuu-uute ja valkosipuli. Fibrinogeenipitoisuus on yleensä pieni henkilöillä, joiden veressä on runsaasti A-vitamiinia ja beetakaroteenia. A-vitamiinin vajaus puolestaan johtaa fibrinogeenin lisääntymiseen veressä. C-vitamiini hajottaa ylimääräisen fibrinogeenin. C-vitamiinin tiedetään vahvistavan valtimoiden sisäseinämien rakennetta, jolloin ne eivät repeile ja romahda sisäänpäin, kuten C-vitamiinin puutteessa tapahtuu.

Troponiinin määritys verestä erottelee hyvin ne potilaat, joilla on epästabiili angina pectoris tai sydäninfarkti, jossa sydänsähkökäyrän (EKG:n) ST-segmentti ei ole koholla, ja jotka reagoivat suotuisasti aggressiiviseen kliiniseen hoitoon (pienimolekulaarisella) hepariinilla ja glykoproteeini II/b/IIIa:n estäjällä (JAMA 2001;286:2405-12).

Omega-3-indeksi on vuonna 2004 kehitetty laboratoriotutkimus, joka paljastaa, oletko syönyt riittävästi vai liian vähän omega-3-rasvahappoja. Indeksin tulisi olla yli 8 %, jolloin se antaa hyvän suojan sydän- ja verisuonitauteja, mielenterveysongelmia ja muita pitkäaikaistauteja vastaan.

Omega-3-indeksi

Kuva 1. Punasolun (RBC) kalvolta otetaan näyte, josta lasketaan 26 eri  rasvahapon pitoisuus. Tässä esimerkissä tutkitulla alueella on kolme punaisella merkittyä EPA- ja DHA-rasvahappoa. Muita rasvahappoja on 64. Omega-3:n osuus kaikista rasvahapoista on siis 3/64 eli 4 %, mikä on huono tulos.

Lääkärit reagoivat hitaasti uusiin tietoihin

Uuden tutkimustiedon soveltaminen potilaiden hoitoon viipyy vuosia. Fibrinogeenin merkitys sydäntautiriskin lisääjänä on ollut tiedossa jo 1980-luvulta alkaen. CRP:n ja homokysteiinin merkitys on tunnettu jo yli 10 vuotta. Siitä huolimatta harva lääkäri tarkistuttaa potilaittensa veren fibrinogeenin, CRP:n tai homokysteiinin taikka magnesiumin pitoisuuden. Vielä harvempi lääkäri määrää tai suosittelee potilaalleen karnosiinia, magnesiumia, foolihappoa tai farmaseuttista kalaöljyä, koska ne eivät ole mitään uusia, kalliita lääkkeitä, kuten ne, joita lääkärit mielellään määräävät. Kysymys on usein ns. kielipelistä, jonka sääntöjen mukaan lääkäreiden kuuluu väheksyä luonnonaineita.

Lääkärikunnan jatko- ja täydennyskoulutus ravitsemuslääketieteessä on valitettavan puutteellista. Muun muassa Euroopan johtaviin lääkärilehtiin kuuluva British Medical Journal on kiinnittänyt asiaan huomiota. Täydennyskoulutus näet on pääosin lääketeollisuuden kustantamaa, ja se suuntautuu uusiin synteettisiin lääkkeisiin ja uusimpiin teknillisiin hienouksiin.

Niinpä sydän- ja verisuonipotilaat ja riskiryhmiin kuuluvat eivät aina saa parasta mahdollista hoitoa. Suomalainen lääkäriseura Duodecim halveksii täydentävää ravitsemushoitoa kutsumalla sitä "uskomuslääketieteeksi". Tällainen nimittely nakertaa kuitenkin lääkäreiden arvovaltaa potilaiden silmissä.

Potilaiden ja heidän omaistensa kannattaa omatoimisesti ottaa selvää siitä, mitä mahdollisuuksia täydentävä hoito tarjoaa. Ruotsalaistutkimuksen mukaan vhh-ruokavalio vaimentaa hyvin kroonista matala-asteista tulehdusta (Jonasson ym. 2014).

Stressi, masennus ja tulehdus
Kuinka kalaöljy suojaa sydäntä ja verisuonia?
Nature Medicinin tuore katsaus arterioskleroosiin

Vafa M. Can coenzyme Q10 supplementation effectively reduce human tumor necrosis factor-α and interleukin-6 levels in chronic inflammatory diseases? A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Review. Pharmacological Research. 2019 Jun 8:104290. doi: 10.1016/j.phrs.2019.104290.
Bäck M, Yurdagul A Jr, Tabas I, Öörni K, Kovanen PT. Inflammation and its resolution in atherosclerosis: mediators and therapeutic opportunities. Nature Reviews Cardiology. 2019 Mar 7. doi: 10.1038/s41569-019-0169-2.
Liu Y, Peng W, Li Y, et al. Vitamin D Deficiency Harms Patients with Coronary Heart Disease by Enhancing Inflammation. Medical Science Monitor. 2018 Dec 24;24:9376-9384. doi: 10.12659/MSM.911615.
Esposito R, Sorrentino R, Giugliano G, et al. Different age-independent effects of nutraceutical combinations on endothelium-mediated coronary flow reserve. Immunity and Ageing. 2018 Nov 22;15:30. doi: 10.1186/s12979-018-0138-3. eCollection 2018.
Attiq A, Jalil J, Husain K, Ahmad W. Raging the War Against Inflammation With Natural Products. Review.
Frontiers in Pharmacology. 2018 Sep 7;9:976. doi: 10.3389/fphar.2018.00976. eCollection 2018. Free Full Text pdf
AHA: CANTOS Substudy Supports Major Role of Inflammation
Drug cuts cardiovascular disease and lung cancer risk by reducing inflammation (CANTOS). Science Daily 28.8.2017
CANTOS: Residual Inflammatory Risk and Residual Cholesterol Risk (video) 3 min
Paul M Ridker, Brendan M. Everett, Tom Thuren, et al. Antiinflammatory Therapy with Canakinumab for Atherosclerotic Disease. New England Journal of Medicine, 2017; DOI: 10.1056/NEJMoa1707914
Amado-Azevedo J, Reinhard NR, van Bezu J, et al. The minor histocompatibility antigen 1 (HMHA1)/ArhGAP45 is a RacGAP and a novel regulator of endothelial integrity Vascular Pharmacology. 2017 Nov 21. pii: S1537-1891(17)30245-8. doi: 10.1016/j.vph.2017.11.007.
Bäck M. Omega-3 fatty acids in atherosclerosis and coronary artery disease. Review.
Future Science OA. 2017 Oct 5;3(4):FSO236. doi: 10.4155/fsoa-2017-0067. eCollection 2017 Nov. Free Full Text
Serhan CN. Treating inflammation and infection in the 21st century: new hints from decoding resolution mediators and mechanisms. FASEB J. 2017 Jan 13. pii: fj.201601222R. doi: 10.1096/fj.201601222R.
Dalli J, Serhan CN. Pro-Resolving Mediators in Regulating and Conferring Macrophage Function. Review.
Frontiers in Immunology. 2017 Nov 1;8:1400. doi: 10.3389/fimmu.2017.01400. eCollection 2017. Free Full Text
Jiang J, Li K, Wang F, et al. Effect of Marine-Derived n-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Major Eicosanoids: A Systematic Review and Meta-Analysis from 18 Randomized Controlled Trials. PLOS ONE 2016, 25 Jan. 10.1371/journal.pone.0147351 Free Full Text
Li K, Huang T, Zheng J, et al. Effect of Marine-Derived n-3 Polyunsaturated Fatty Acids on C-Reactive Protein, Interleukin 6 and Tumor Necrosis Factor α: A Meta-Analysis. PLOS ONE 2014; Feb 5, doi:10.1371/journal.pone.0088103 Free Full Text
Houston M. The role of nutrition and nutraceutical supplements in the treatment of hypertension. World Journal of Cardiology. Review. 2014;6(2):38-66. Free Full Text

Jonasson L. Guldbrand H, Lundberg AK, Nyströn FH. Advice to follow a low-carbohydrate diet has a favourable impact on low-grade inflammation in type 2 diabetes compared with advice to follow a low-fat diet. Annals of Medicine, 2014; 46: 182–187 DOI: 10.3109/07853890.2014.894286 Free Full Text
Testing For C-reactive Protein May Save Your Life. Life Extension Magazine May 2014

Wise j. Evidence does not support guidelines on saturated fat, researchers say. British Medical Journal 19.3. 2014;348 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.g2238
Chowdhury R, Warnakula S, Kunutsor S.et al.  Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk: A Systematic Review and Meta-analysis. Annals of Internal Medicine. 2014;160(6):398-406-406. doi:10.7326/M13-1788
DiNicolantonio JJ, The cardiometabolic consequences of replacing saturated fats with carbohydrates or Ω-6 polyunsaturated fats: Do the dietary guidelines have it wrong? Editorial. Open Heart 2014;1: doi:10.1136/openhrt-2013-000032
Siri-Tarino, PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease Am J Clin Nutr (January 13, 2010). doi:10.3945/ajcn.2009.27725
Haarala A. Inflammation and Early Atherosclerosis. Väitöskirja Tampereen yliopisto 2012
Oksjoki R. Immune mechanisms in atherosclerosis; Focus on the role of the complement system. University of Helsinki, Faculty of Medicine, Institute of Clinical Medicine Wihuri Research Institute, Väitöskirja 2006 [lue lisää]

Steinberg D. Atherogenesis in perspective: Hypercholesterolemia and inflammation as partners in crime. Nature medicin 2002;8 (11) 1211 - 1217 (sisältää 155 referenssiä)
Spanbroek R, Grabner R, Lotzer K, et al. Expanding expression of the 5-lipoxygenase pathway within the arterial wall during human atherogenesis. Proc Natl Acad Sci U S A 2003; 100:12381243. [PubMed]
Lotzer K, Spanbroek R, Hildner M, et al. Differential leukotriene receptor expression and calcium responses in endothelial cells and macrophages indicate 5-lipoxygenase-dependent circuits of inflammation and atherogenesis. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2003;23(8):E32-6. Epub 2003 Jun 19. [PubMed]