Syöpätautien täydentävä ravitsemushoito

Vuonna 2020 todetaan maailmassa noin 17 miljoonaa uutta syöpätapausta. Niistä 66 prosenttia elää lähes viisi vuotta ja vähintään 40 % elää yli 10 vuotta. Joka vuosi 8,5 miljoonaa potilasta kuolee syöpään. Suomessa noin 30 000 ihmistä sairastuu vuosittain syöpään. Elossa on noin satatuhatta syöpäpotilasta, joista 60–80 prosenttia käyttää vakiohoitojen rinnalla erilaisia täydentäviä hoitoja. Aikaansa seuraavat lääkärit ovat alkaneet määrätä potilailleen ravintolisiä, etenkin berberiiniä, magnesiumia, melatoniinia, probiootteja, D-vitamiinia, foolihappoa, kalaöljyä (etenkin E-EPAa), karnosiinia, soijan isoflavonoideja ja ubikinonia. Syöpäpotilaan kannattaa perehtyä täydentävään ravitsemushoitoon, sillä sen soveltaminen voi parantaa hänen elämänlaatuaan ja ennustettaan. Ravintolisät vähentävät "kemoaivon" riskiä. Ravintolisät ehkäisevät kemoterapian (etenkin dosetakselin,  doksorubisiinin, sis- ja karboplatinan) aiheuttamia munuais- ja hermostovaurioita. Ravintolisät ehkäisevät ja hoitavat vakiohoitojen aiheuttamaa väsymystä, ääreishermostovaurioita (neuropatioita), ahdistusta ja masennusta. Jos olet syöpäpotilas, unohda D-vitamiinin viranomaissuositus (10 µg/vrk) ja nauti sitä vähintään 100 µg/vrk, niin että seerumisi D-vitamiinin pitoisuus nousee vähintään 125–150 nmoliin/l (turvaraja on 375 nmol/l). Nosta omega-3-indeksisi 8–12 prosenttiin. Se parantaa ennustettasi huomattavasti.

Syöpäpotilailla on usein ravitsemuksellisia puutostiloja, joita tulee hoitaa aktiivisesti ravitsemusterapian keinoin, mukaan luettuina ravintolisät, kirjoittaa hollantilaisen HAN-yliopiston ravitsemustieteilijä Marian de van der Schueren elokuun 2019 Nutrition-lehdessä (de van der Schueren 2019). Hän vetoaa European Society of Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) ohjeisiin. Näin voidaan vähentää syövän vakiohoitojen aiheuttamia haittavaikutuksia ja parantaa potilaiden ennustetta sekä elämänlaatua. Englantilainen syöpäprofessori Mike Tisdale suositteli jo vuonna 2006 syöpäpotilaille E-EPAa 2 g/vrk.

Syöpätaudit ja kuolemat niihin ovat lisääntyneet viimeisten 20 vuoden aikana, eniten 70–vuotiailla (35,6 %). Suolistosyöpätapauksia todetaan Suomessa vuosittain yli 3000 ihmisellä, joista suurin osa on yli 60-vuotiaita. Suolistosyövän ilmaantuvuus kasvaa myös nuoremmissa ikäryhmissä. Syynä pidetään huonoja elämäntapoja.

Toisaalta syöpäkuolemat ovat "vähentäneet" sydänkuolleisuutta, sillä syöpä on ehtinyt korjata pois ennen sydänkuolemaa tässä ikäluokassa. Sydänkuolleiden keski-ikä oli 81 vuotta vuonna 2015, ilmenee DI Leino Utriaisen Tilastokeskuksesta keräämistä tiedoista. Sydänkuolemien väheneminen ei siis välttämättä johtu statiinilääkkeiden runsaasta käytöstä, kuten moni lääkäri näyttää kuvittelevan. Syöpätaudit johtuvat todennäköisesti mitokondrioiden toimintahäiriöistä (Seyfried 2015). Sen tähden meidän tulisi huolehtia myös ravintolisien (mm. melatoniinin ja  ubikinonin) avulla mitokondrioiden normaaleista toiminnoista.

mitokondrio

Kuvassa solun voimalaitos, mitokondrio. Niitä on lihaksissa satoja. Syöpätaudeissa mitokondriot toimivat huonosti ja virheellisesti, mutta asiaa voidaan kohentaa ubikinonilla ja monilla muilla  ravintolisillä, joista kerron tässä artikkelissa.

Jos olet syöpäpotilas, unohda valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antamat ruokavalio-ohjeet. Nauti 40 grammaa heraproteiinia päivittäin ainakin kemoterapian aikana, se vahvistaa kuntoa ja parantaa immuunijärjestelmän toimintaa, kirjoittavat syöpälääkärit ja ravitsemsutieteilijät artikkelissaan. Lääketieteen Nobelilla palkittu saksalainen Otto Warburg (1883-1970) osoitti, että syöpäsolut pitävät sokerista ja kasvavat sen avulla. Noudata siis vähähiilihydraattista (vhh(ketogeenista) ruokavaliota ja syö reilusti proteiinia ja rasvoja sisältäviä ruokia, ja täydennä niitä ravintolisillä, myös syöpähoitojen aikana ja niiden jälkeen. Vältä sokereita ja nopeita hiilihydraatteja. Viralliset ravitsemussuositukset eivät perustu tieteeseen, vaan vaikutusvaltaisten tutkijoiden lahjontaan.

Syöpäsolut voivat kuolla kahdella tavalla. Apoptoosilla, jota kutsutaan myös nimellä ohjelmoitu solukuolema, tarkoitetaan solun geneettisesti säädeltyä itsemurhaa (ks kuva alla). Apoptoosi kuuluu luonnollisena osana elimistön normaalin toiminnan säätelyyn. Nekroosissa solu kuolee hallitsemattomasti ja tapaturmaisesti. Nekroosi koskee usein suurta solujoukkoa kun taas apoptoosi on yksittäisen solun tapahtumasarja. Apoptoosin ja nekroosin merkittävänä erona on myös se, että nekroosi aiheuttaa tulehdusreaktion kun taas apoptoosissa tulehdusreaktiota ei synny.

Berberiini auttaa ei-pienisoluisen keuhkosyövän soluja tekemään apoptoosin ja leviämään muualle elimistöön (Chen ym. 2019). Berberiini tehostaa synergisesti yleisesti käytetyn sytostaatin, paklitakselin (PTX) syöpäsoluja (A459 cells) tappavaa vaikutusta (Cheng ja Ji 2019). Näin ollen tätä tautia sairastavien kannattaa käyttää berberiiniä (1,5 g/vrk) ja sen lisänä E-EPAa (noin 2 g/vrk), joka tehostaa kemoterapiaa.

Chen QQ, Shi JM, Ding Z, et al. Berberine induces apoptosis in non-small-cell lung cancer cells by upregulating miR-19a targeting tissue factor. Cancer Management and Research. 2019 Oct 21;11:9005-9015. doi: 10.2147/CMAR.S207677. eCollection 2019. Free Article
Cheng Y, Ji Y. Mitochondria-targeting nanomedicine self-assembled from GSH-responsive paclitaxel-ss-berberine conjugate for synergetic cancer treatment with enhanced cytotoxicity [published online ahead of print, 2019 Dec 9]. Journal of Control Release. 2019;S0168-3659(19)30729-1. doi:10.1016/j.jconrel.2019.12.011

apoptoosi

Kaavamainen esitys ulkoitisdta (external) ja sisäisistä (internal) tekijöistä, jotka auttavat syöpäsoluja apoptosin. APAF = apoptoottinen proteaasia aktivoiva tekijä 1; DD = death domain; DED =  death effector domain; FADD = Fas-associated protein with death domain; TNFRSF =  tumor necrosis factor receptor superfamily. Apoptoosi käynnistyy spesifisten proteaasien, kaspaasien vaikutuksesta. 

Sarkopeniaa potevilla syöpäpotilailla kemoterapia aiheuttaa tavallista enemmän sivuvaikutuksia, jonka vuoksi kaikki potilaat eivät siedä sytostaattihoitoja, jolloin taudin ennuste voi huonontoa. Lisäksi monet syöpälääkkeet pahentavat potilaalle ennestään olevaa sarkopeniaa (Bozzetti 2017). Jos sarkopeniaa esiintyy jo ennen kemoterapiaa, on potilaan ennuste tavallista huonompi. Siksi sarkopeniaa kannattaa ehkäistä (Davis ja Panikkar 2018). Näistäkin syistä syöpäpotilas tarvitsee tässä katsauksessa mainittuja ravintolisiä.

syöpädiagnoosi verikokeesta

MasSpec Pen laitteella (kynän näköinen) voidaan syöpädiagnoosi tehdä verikokeesta muutamassa sekunnissa. Syöpäsoluja (CTC) siirtyy kasvaimesta (kuvassa primary tumor) verenkiertoon, josta ne voidaan havaita koeputkeen otetusta verinäytteestä. Syöpäsoluja voi kulkeutua verenkierrosta muihin elimiin etäpeäkkeiksi.

Sokeri ruokkii syöpää

D-vitamiini estää eturauhassyöpää

Karnosiini estää syövän kasvua ja leviämistä

Illinoisin yliopisto: Kalaöljyn omega-3-rasvahapot estävät syöpää (2018)

EPA-rasvahappo estää kolmoisnegatiivista rintasyöpää ja paksusuolen syöpää

Keuhkosyövän hoitotulokset ovat Suomessa Pohjoismaiden huonoimmat – asiantuntijat haluavat selvittää syyn

E-EPA tehostaa keuhkosyövän kemoterapiaa (Albertan yliopisto Kanada)

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ovat sytotoksisia (tappavat syöpäsoluja, eivät haittaa terveitä soluja)
Kalaöljyn sytotoksisuus on hyvin erikoinen seikka kahdesta syystä: Ensinnä, kalaöljy herkistää syöpäsoluja tavanomaisille syöpähoidoille (sytostaateille ja sädehoidolle), erityisesti hoitoresistenttejä syöpälajeja vastaan (kuten kolmoisnegatiivinen rintasyöpä ja ei-pienisoluinen keuhkosyöpä). Toiseksi, omega-3:t ovat sytotoksisia vain syöpäsoluja, eivät terveitä soluja kohtaan. Tämä on hyvin tärkeää, sillä ollakseen tehokas, on kalaöljyvalmisteen tuhottava vain syöpäsoluja, ei terveitä soluja. Sitä vastoin synteettiset sytostaatit tappavat sekä syöpä- että terveitä soluja, ja aiheuttavat isännälle monia haittavaikutuksia ja jopa lisäävät kuoleman riskiä (D'Eliseo ja Velotti 2018). Syöpäpotilaalle suositellaan kalaöljyä ehkäisemään ja lievittämään syöpään liittyviä komplikaatioita, kuten kipuja, pahoinvointia, masennusta, kakeksiaa jne (Freitas ja Campos 2019). Tehokkain kalaöljyvalmiste on vahva E-EPA, jossa on mukana D3-vitamiinia.

Albertan yliopiston syöpäklinikassaKanadassa tehdään parhaillaan tutkimusta 52 rintasyöpäpotilaalla, joista puolet saa vakiohoidon lisänä 12–18 viikkoa kalaöljyn DHA-rasvahappoa ja puolet lumetta. DHA:ta annetaan 4,4 grammaa päivässä (sic!) 11 kapselina, jotka otetaan kolmessa erässä aterioiden yhteydessä. Lumevalmistetta (soija/maissiöljy) annetaan niinikään 11 kapselina kolmessa erässä (Newell ym. 2019). Tutkimuksen perusteet ja suunnitelman voi lukea maksutta Clinical Trials -rekisteristä.

Newell M, Mackey JR, Bigras G, et al. Comparing docosahexaenoic acid (DHA) concomitant with neoadjuvant chemotherapy versus neoadjuvant chemotherapy alone in the treatment of breast cancer (DHA WIN): protocol of a double-blind, phase II, randomised controlled trial. BMJ Open. 2019 Sep 17;9(9):e030502. doi: 10.1136/bmjopen-2019-030502.

Japanissa tehdään parhaillaan uutta tutkimusta sappitiehyiden syövän taltuttamiseksi etyyliesteröidyllä Lotriga 2 g -kalaöljyllä, joka sisältää grammaa kohti 465 mg E-EPAa ja 375 mg of E-DHA:ta. Kokeeseen on valittu 55 potilasta, joilla annetaan 2 g päivässä tätä kalaöljyä 168 vuorokauden ajan. Valmisteelle on myönnetty Japanissa lääkestatus indikaatiolla seerumin kohonneiden triglyseridien alentaminen. Raportoin tuloksista, kun ne valmistuvat.

Ueno K, Ajiki T, Tsugawa D, et al. Effectiveness of omega-3 fatty acid administration on completion rate of adjuvant chemotherapy for biliary tract cancer: study protocol for a single-centre, open-label, single-arm, historically controlled study.
BMJ Open. 2019 Aug 10;9(8):e029915. doi: 10.1136/bmjopen-2019-029915. Free Full Text

Synteettiset sytostaatit tuottavat aluksi vapaita happiradikaaleja (ROS), jotka tappavat syöpäsoluja, mutta sytostaattihoidon jatkuessa radikaalien tuotanto vähenee eivätkä syöpäsolut enää reagoi niille. Tauti voi muuttua hoitoresistentiksi. Omega-3-rasvahapot ja melatoniini vastustavat tällaista kehitystä; ne lisäävät syöpäsolujen herkkyyttä hapetusstressille, jota vakiohoidot aiheuttavat, ja vähentävät hoitoresistenssin kehittymistä.

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot lievittävät syöpäpotilaan pelkoa ja ahdistusta taudin uusimisesta, osoittaa Japanin kansallisen syöpäkeskuksen kirjallisuuskatsaus. Alla oleva kuva kertoo kuinka omega-3:t (n-3:t) vähentävät aivoissa tulehdusta, lisäävät aivoperäistä hermokasvutekijää (BDNF), normalisoivat suolisto-aivo-akselin toimintaa, lisäävät uusien aivosolujen määrää (neurogeneesiä) ja muokkaavat viestien kulkua neuroneista toisiin (Okubo ym. 2018). Espanjalaisetkin lääkärit suosittelevat kalaöljyjä ja D-vitamiini rintasyöpäpotilaille (Bermejo ym. 2018).

n-3 alleviates fear memory

D-vitamiini (100 µg/vrk) lievittää palliatiivista hoitoa saavien syöpäpotilaiden kipuja, ehkäisee infektioita ja parantaa elämänlaatua, osoittaa Tukholman Karoliinisen Instituutin uusi kliininen tutkimus.  Se osoittaa, ettei terveelle keskivertoväestölle annettu D-vitamiinin saantisuositus 10 µg/vrk riitä alkuunkaan syöpäpotilaille. Heillä on useimmiten muita vähemmän veressään D-vitamiinia, eikä puute korjaannu 10 µg:n päiväannoksella. Tarve on 10–18-kertainen!

D-vitamiinin nauttiminen ravintolisänä vähentää syöpäkuolemia 16 %, osoittaa uusi suuri meta-analyysi. Siinä analysoitiin 52 kliinistä tutkimusta, joihin oli osallistunut 75 454 potilasta (Zhang ym. 2019).

Slovakialaiset syöpäklinikat korostavat magnesiumin annos tärkeyttä solusalpaaja- (dosetakseli, sisplatina ja 5-fluorourasiili) ja sädehoitoa saaville kaulan ja pään alueen levyepiteelisyöpiä sairastavaille potilaille (Kuhar ym. 2018). Siten voidaan ehkäistä magnesiumin puute ja suojata potilaan munuaisia.

Maitohappobakteerit ehkäisevät ja hoitavat kemoterapian aiheuttamaa ripulia

Paksusuolen syöpä ja ravintolisät

Paksusuolen syöpä on yleisin kuolemaan johtava syöpätauti maailmassa. Yli 60 % saksalaisista tätä syöpää sairastavista potilaista potee D-vitamiinin puutetta (S-D-25 on alle 50 nmol/l), ilmenee ColoCare-tutkimuksesta (German Cancer Research Center (DKFZ), Heidelberg ). Aineistona oli 137 potilasta. Jos puutteen raja-arvoksi olisi asetettu 75 nmol/l, olisi vajeesta kärsivien osuus vielä paljon suurempi. Saan joka viikkoa palautetta syöpäpotilaista, joita lääkäri on kieltänyt nauttimasta mitään ravintolisiä. Kammottavaa tietämättömyyttä ja suoranaista typeryyttä!

Karnosiini estää paksu- ja peräsuolisyöpäsolujen kasvua ja tunkeutumista verisuoniin, osoittaa taiwanilainen tutkimus (Hieh ym. 2019). Melatoniista voi olla merkittävää apua paksu- ja peräsuolisyövissä, kirjoittavat espanjalaiset onkologit (Gil-Martín ym. 2019). Suosittelen ottamaan noin 20 mg iltaisin tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Karnosiini herkistää keuhkosyöpäsoluja sädehoidolle (Ybarra ja Seuntjens 2019). Potilaiden kannattaa siis nauttia karnosiinia sädehoin aikana ja sen jälkeenkin. Suosittelen 1800 mg päivässä.

Sisplatina (cis-diamminedichloroplatinum II, Cpt) on voimakas syöpäsolujen kasvua estävä, DNA:ta alkyloiva yhdiste, jota käytetään yleisesti lasten ja aikuisten kiinteiden kasvainten (tuumoreiden) hoitoon. Tällaisia kasvaimia ovat mm. kives-, munasarja-, rinta-, keuhko, virtsarakko- sekä pään ja kaulan alueen ja kohdunkaulan syövät. Sisplatina aiheuttaa valitettavasti palautuvia ja palautumattomia muutoksia (haittoja) myös terveissä kudoksissa, mm. munuaisissa, luuytimessä, mahassa ja suolistossa, aivoissa sekä sisäkorvassa (kuulovaurio).

Sytostaatit eli solumyrkyt ovat myrkyllisiä yhdisteitä, jotka aiheuttavat piktäaikaisia haittoja mm. hermokudoksessa ( Kandula ym. 2018). Näitä haittoja vastaan voidaan onneksi suojautua ravintolisillä. Magnesiumin nauttiminen – ennen kuin verikokeet osoittavat munuaisvauroita – ehkäisee sisplatinan aiheuttamia haittoja munuaisissa (Barton ym. 2017. Makimoto ym. 2019). Ubikinoni voi ehkäistä tai vähentää sisplatinan aiheuttamia sivuvaikutuksia sisäkorvassa; ubikinonin vaikutus perustuu sen antioksidanttiominaisuuksiin (Astolfi ym. 2016). Monet muutkin ravintolisät vähentävät sisplatinan ja muiden sytostaattien haittavaikutuksia, kuten tässä katsauksessa kerron.

Melatoniini herkistää mm. paksu- ja peräsuolisyöpäsoluja 5-fuorourasiilille (5-FU), jolle syöpäsolut kehittävät usein resistenssin (vastustuskyvyn). Melatoniini estää paksu- ja peräsuolisyöpien kasvua ja metastasointia (Wu ym. 2019).

Lue lisää uutta tietoa  melatoniinista ja syövästä

Kalaöljyn käyttö ravintolisänä ehkäisee rintasyöpää ja parantaa siihen sairastuneiden naisten ennustetta. Kalaöljy vähentää säde- ja kemoterapioiden haittoja ja ehkäisee hoitojen ja taudin aiheuttamaa sairaalloista laihtumista (kakeksiaa), kirjoittavat amerikkalaiset syöpälääkärit katsauksessaan (Fabian ym. 2015). Saman työryhmän uusi tutkimus osoittaa, että etyyliesteröity kalaöljy tehoaa rintasyöpään (Chen ym. 2016). Kalaöljy parantaa rintasyöpäpotilaan antioksidanttipuolustusta ja vähentää kemoterapian haittoja, kertoo uusi intialainen tutkimus (Mansara ym. 2015). Kannattaa valita 90-prosenttinen etyyliesteröity kalaöljyvalmiste, jossa on mukana D-vitamiinia. Sitä saa vapaasti ostaa terveyskaupoista, markettien luontaistuoteosastoilta ja apteekeista.

Runsas kalaöljyn omega-3-rasvahappojen saanti, rasvaisesta kalasta ja kalaöljyvalmisteista parantaa paksusuolisyöpää sairastavien potilaidenselviytymistä, osoittaa amerikkalaisten ja egnlatilaisten syöpätutkijoiden yhteinen uusi tutkimus (Song, ym. 2019).

Song M, Ou FS, Zemla TJ, et al, Marine omega-3 fatty acid intake and survival of stage III colon cancer according to tumor molecular markers in NCCTG Phase III trial N0147 (Alliance). International Journal of Cancer. 2019 Jan 8. doi: 10.1002/ijc.32113.

Muita syöpätauteja

Hyviä uutisia rintasyöpäpotilaille: Vakiohoitojen lisänä nautittu D-vitamiini parantaa eloonjäämistä (HER2+, ei metastaaseja) (Zeichner ym. 2014). Tässä tutkimuksessa D:n viikkoannos oli 10 000 IU eli 250 mikrogrammaa (µg). Potilaista 33 % poti D-vitamiinin vajetta. Älkää hyvät syöpäpotilaat uskoko Ursula Schwabia ja muita ravitsemustieteilijöitä, jotka väittävät, että maidosta muka saisi tarpeeksi D-vitamiinia. Myös melatoniini estää runtasyövän kasvua, kuten alla oleva grafiikka osoittaa (

Melatoniini estää rintasyövän kasvua

Grafiikka: Melatonini estää ristasyöpätuumorin kasvua siirrännäisessä (Jardim-Perassi ym. 2019).

Amerikkalainen tutkimus osoittaa, että runsaasti D-vitamiinia käyttävät rintasyöpäpotilaat voivat paremmin kuin ne, jotka eivät käytä (Amdersen ym. 2019). Ottakaa D-vitamiinia purkista niin paljon, että seerumin D-vitamiinin pitoisuus nousee 125–150 nanomooliin litrassa (nmol/l).

EPA-painotteinen kalaöljy tehostaa imikimodin vaikutusta ei-melanoomaihosyöpien, tyvisolusyövän (basaliooman) ja levyepiteelisyövän hoidossa, osoittaa malesialainen tutkimus (Rehman ym. 2016). EPA on kalaöljyn tehokkain omega-3-rasvahappo syöpätautien lisähoitona; se tehostaa syövän vakiohoitoja ja vaimentaa potilaan elimistössä myllertävää kroonista matala-asteista tulehdusta (inflammaatiota). EPAa suositellaan syövän täydentävään hoitoon (Pappalardo ym. 2015). On siis suorastaan tyhmää jättää käyttämättä E-EPAa, tätä vaaratonta täydentävää hoitoa.

Kalaöljyn nauttiminen hoitaa tehokkaasti ja turvallisesti suun mukosiittia eli limakalvon haavaista tulehdusta)  osoittaa iranilainen kaksoissokkotutkimus (Kerman Dental and Oral Diseases Research Center, Kerman University of Medical Sciences). Siihen valittiin 60 suun mukosiittiapotevaa potilasta, joista puolet sai lumetta, maissiöljyä, (11 miestä ja 19 naista). Kalaöljyä sai 12 miestä ja 18 naista. Kalaöljy annetiin päivittäin kahtena 1 gramman kapselina, jotka sisälsivät 360 mg EPAa ja 240 mg DHA:ta. Aika pieniä määriä siis verrattuna esim. suomalaiseen CardiOmegaan, joka sisältää 590 mg EPAa ja 260 mg DHA:ta per kapseli.

Kalaöljyä saavilla mukosiitin oireet ja löydökset alkoivat parantua jo 1–2 viikossa. Kahden viikon kuluttua kaikkien oireet olivat hävinneet. Kalaöljy on turvallista ja tehokasta suun limakalvojen haavojen parantamisessa, päättelivät lääkärit (Hashemipour ym. 2017). Lähes puolet potilaista, joita hoidetaan solunsalpaajilla, ja miltei kaikki pään ja kaulan syöpään sädehoitoa saavat potilaat saavat suun mukosiitin. Lisäksi monille luuydinsiirtopotilaille kehittyy suun mukosiitti. 

Noin puolet kaikista syöpäpotilaista voidaan parantaa, joskin on syytä todeta, että eri syöpätaudeilla on hyvin erilainen ennuste. Potilailla on usein aivan liian optimistinen käsitys kemoterapiasta, kirjoittavat syöpälääkärit New England Journal of Medicinessa (Weeks ym. 2012). Useimmat pitkälle edenneitä suolisto- ja keuhkosyöpiä sairastavista potilaista eivät tiedä, ettei kemoterapia todennäköisesti paranna heitä. Samoin ruokatorvisyövän ennuste, leikkauksen ja kemosädehoidon jälkeen, on pessimistinen: Vain noin 8 % potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta. Mahasyöpäpotilaista vain kolmannes elää yli 5 vuotta.

Kaikki potilaat ja syöpälääkärit ehkä vielä tiedä, että ravintolisistä voi olla merkittävää hyötyä tukihoitona. Ravintolisiä on tutkittu ja tutkitaan vilkkaasti tieteellisesti syöpäklinikoissa eri puolilla maailmaa. Erityisesti D-vitamiini (175 µg/vrk) sekä hapetusstressiä ja kroonista matala-asteista tulehdusta (inflammaatiota) vaimentavat ravintolisät, kuten berberiini, E-EPA, melatoniini ja ubikinoni ovat hyödyksi. Ubikinoni ja magnesium ehkäisevät muun muassa sisplatinan aiheuttamia munuaisvaurioita. Suosittelen näitä ravintolisiä kemoterapian aikana ja vielä kauan sen jälkeenkin, sillä esimerkiksi sisplatina poistuu elimistöstä hitaasti useiden kuukausien kuluessa.

Jo vähäinenkin krooninen kudostulehdus – joka ilmenee hs-CRP:n lisääntymisenä 1:stä 3:een mg:aan/l – lisää kuolleisuutta 38 %, kertoo suuri väestötutkimus. Suun kautta nautitut ravintolisät vähentävät kemosädehoidon haittavaikutuksia ja voivat siten parantaa potilaan ennustetta (Sunpaweravong ym. 2013). Suoneen annettu C-vitamiini tehostaa kemoterapiaa ja ehkäisee sen sivuvaikutuksia, osoittaa uusi Kansasin yliopiston tutkimus. Kalaöljyn EPA-rasvahappo ehkäisee ja vaimentaa tulehdusta, joka myllertää syöpäpotilaan elimistössä ja aiheuttaa usein sairaalloista laihtumista (lihaskatoa) (Pappalardo ym. 2015). Havainto puoltaa E-EPAn käyttöä syövän tukihoitona.

Antioksidantit voivat olla hyödyksi syöpähoitojen yhteydessä, sanoo syöpätautien professori Michael Phillip Lisanti (Jefferson Medical College, Philadelphia). Antioksidantit ehkäisevät vapaiden radikaalien aiheuttamaa hapetusstressiä, joka ruokkii syöpäsolujen kasvua. Kun hapetusstressi estetään antioksidanteilla, syöpäsolut eivät saa ravintoa, eivätkä ne kykene kasvamaan ja leviämään muualle elimistöön, Lisanti selventää. Berberiini ja kurkumiini tehostavat kemoterapian (5-fluorourisiilin, 5-FU) vaikutusta mahasyövän hoidossa (Panday ym. 2015). Myös karnosiini tehostaa 5-FU:n vaikutusta herkistämällä syöpäsoluja lääkkeen vaikutuksille (Iovine ym. 2016). Karnosiinia kannattaa siis nauttia kemoterapian aikana. Samoin E-EPA-kalaöljy tehostaa kemoterapiaa keuhkosyövän hoidossa. Melatoniini herkistää keuhkosyöpäsoluja berberiinin tappavalle vaikutukselle, joten näitä kahta ravintolisää kannattaa käyttää yhdessä tämän taudin täydentävään hoitoon (Lu ym. 2015). Karnosiini estää syklofisfamidin aiheuttamia vaurioita luuytimessä. Havainto puoltaa karnosiinin käyttöä sytostaattihoidon lisänä  (Deng. ym.2017).

"Syöpäsolut ovat loisia, jotka käyttävät hyväkseen hapetusstressiä ja imevät itseensä ravintoaineita muista lähellä olevista terveistä soluista. Näin syöpäsolut saavat ravintoa, jonka avulla ne kasvavat ja lisääntyvät. Paras tapa tappaa syöpäsolut on katkaista hapetusstressin kierre. Antioksidantit ehkäisevät hapetusstressiä, joten ne voivat olla hyödyllisiä aseita taistelussa syöpää vastaan. Meidän on suhtauduttava antioksidantteihin kokonaan uudella tavalla ja alkaa käyttää niitä kemoterapian yhteydessä", sanoo Lisanti.

Esimerkiksi karnosiini on hyödyllinen antioksidantti, joka myös vähentää kemoterapian haittavaikutuksia ja tehostaa syövän vakiohoitoa (Xu ym. 2014, Rybakova ym. 2015, Oppenheimer ym. 2018, 2019) sekä ehkäisee sytostaattien sivuvaikutuksia (Deng ym. 2017, Fugii ym. 2018), muun muassa perofeerista neuropatiaa (Magdy ym. 2018) ja munuaisvaurioita (Ommati ym. 2019). Karnosiini estää elimistössä glykolyysin (sokerin palamisen) tuottamaa metyyliglyoksaalia, joka edistää rintasyövän metastasointia (Nokin ym. 2019). ; kannattaa sis nauttia karnosiinia. Suosittelen syöpäpotilaalle 1 200 mg/vrk karnosiinia, jossa on mukana sinkkiä. Karnosiinin ja sinkin yhdistelmä (Polaprezinc) ehkäisee sädehoidon aiheuttamia vaurioita suussa, nielussa, ruokarorvessa ja peräsuolessa, ja parantaa syöpäpotilaiden elämänlaatua, kirjoittavat japanilaiset syöpälääkärit kirjallisuuskatsauksessaan (Doi ym.l 2018). Polaprezincä ei myydä Suomessa, mutta terveyskaupoista, markettien luontaistuoteosastoilta ja apteekeista.saa vapaasti sinkkiä sisältäviä karnosiinitabletteja. Monet sytostaatit, mm. 5-F-fluorourasiili (%-FU) aiheuttavat suun makunystyröissä muutoksia, joiden seurauksena ruoka ja juoma maistuvat pahoilta. Sinkin puutteen voi helposti ehkäistä ja korjata karnosiinilla, joka sisältää sinkkiä. Myös berberiini on erinomainen antioksidantti ja AMPK:n aktivaattori, joka estää syövän kasvua (Chen ym. 2014, Li ym. 2015). Berberiinin tehokas ja turvallinen päiväannos on 1–1,5 g päivässä.

metyyliglyoksaali ja syöpä

Kuva: Sokerin hajotessa syntyy metyyliglyoksaalia, joka puolestaan aiheuttaa sikarbonyylistressi ja se johtaa syövän kasvuun. Karbonyylin sieppaaja (karnosiini) pysäyttää syövän kasvua ja leviämistä. Lähde: Chiavarina ym. 2017.

Karnosiini estää paksusuolen syövän metastasointia (Lee ym. 2018, Wu ym. 2019).

Karnosiini estää munasarjasyövän kasvua ja leviämistä vatsaonteloon.

Karnosiini estää kohdunkaulan syöpää

Karnosiini estää glioblastooman kasvua ja leviämistä

Karnosiinin ja sinkin yhdistelmä vähentää merkitsevästi ruokatorven tulehdusta keuhkosyöpäpotilailla, jotka saavat radiokemoterapiaa, osoittaa kliininen japanilainen tutkimus. Siihen osallistui 38 potilasta (29 miestä ja 9 naista), joista puolet (19 potilasta) sai karnosiini-sinkkiä ja puolet lumetta. Karnosiiniryhmässä ilmeni merkitsevästi vähemmän ruokatorven säteilyvaurioita kuin verrokeilla (Yanase ym. 2015). Tutkimus puoltaa karnosiini-sinkin antamista ravintolisänä kemosädehoitoa saaville keuhkosyöpäpotilaille. Karnosiinin ja sinkin yhdistelmä ehkäisee tehokkaasti sädehoidon aiheuttamaa suun limakalvon tulehdusta, mukosiittia (Hayashy ym. 2016). Muutkin ravintolisät vähentävät syövän vakiohoitojen sivuvaikutuksia. Pidän hyvin valitettavana sitä, etteivät syöpälääkärit tunne näitä tutkimusia ja kieltävät potilailla usein kaikkien ravintolisien käytön. Lue lisää tästä linkistä.

Sinkin vaikutuksista eturauhassyövässä näkee esitettävän erilaisia käsityksiä. Etelä-korelaiset (To ym. 2018) ja israelilaiset (Lo ym. 2018) tutkijat ovat sitä mieltä, että sinkistä on hyötyä eturauhassyöpäsolujen nitistämisessä. Sinkin pitoisuus eturauhassa vähenee nollaan tässä taudissa, vaikka nirmaalisti erurauhanen sisältää eniten esinkkiä elimistössä (ks kva alla). Kummatkin artikkelit ovat luettavissa kokonaisuudessaan maksutta alla olevista linkeistä.

eturauhasen sinkkipitoisuus

Lähde: Lo ym. 2018

Berberiini ehkäisee solumyrkkyjen haittoja sydämessä
E-EPA tehostaa kemoterapiaa ja ehkäisee sen haittoja

D-vitamiini tehostaa syövän hoitoa, eritoten pahamaineisen haimasyövän, kirjoittaa maailman johtava tiedelehti Nature lokakuussa 2014 (Evans ja Downes 2014). Tämä kirjoitus vetää lopullisesti maton vitamiinihoitoja vastustaneiden toimittajien, lääkäreiden, ravitsemustieteilijöiden ja -terapeuttien jalkojen alta.

Syöpäpotilas tarvitsee D-vitamiinia 175 mikrogrammaa (µg) päivässä. Suomessa terveelle keskivertoväestölle annettu saantisuositus on vain 10 µg (yli 60-vuotiaille 20 µg/vrk). Suomessa on saatavana 100 µg:n kapseleita. D-vitamiinin suuri pitoisuus plasmassa parantaa paksusuolisyövän ennustetta leikkauksen jälkeen, kertoo skotlantilaisen Edinburghin yliopiston tutkimus.

D-vitamiini lisää syöpäpotilaan elinpäiviä
Rintasyöpäkirurgi määrää potilailleen D-vitamiinia

D-vitamiini parantaa rintasyövän ennustetta ja vähentää kuolleisuutta

Tärkeimpiä syöpäpotilaan ravintolisiä

Syövän sädehoito aiheuttaa valtimotulehdusta

Norjalainen suurtutkimus osoittaa, että ravintolisien käyttö parantaa syöpäpotilaan ennustetta huomattavasti.

Espanjalainen tutkimus osoittaa, että ubikinoni herkistää glioblastoomasoluja kemoterapialle ja sädehoidolle, joten se on potentiaalisesti hyödyllinen ravintolisä tässä vakavassa taudissa (johon mm. golfsuuruus Seve Ballesteros menehtyi) (Frontiñán-Rubio ym 2018).

HUSin syöpälääkärit ovat tutkineet ja suosittelevat kemoterapiaa saaville potilaille probiootteja (maitohappobakteereita), koska ne vähentävät sytostaattien haittavaikutuksia ja parantavat potilaan yleiskuntoa (lue tutkimus). Uudet pätevät tutkimukset vahvistavat, että myös muut ravintolisät estävät syöpäsolujen kasvua ja leviämistä muualle elimistöön. Esimerkiksi berberiini estää virtsarakkosyövän kasvua ja metastasointia (Yan ym. 2012). Berberiini on erinomainen tukihoitoaine suun, nenän ja ruoansulatuskanavan syöpätaudeissa (Zou ym. 2016).

Berberiini estää syöpäsolujen kasvua ja leviämistä
Berberiini estää sädehoidon haittoja
Vitamiinit ehkäisevät kohtusyöpää

Diabetes on tulehdustauti, joka lisää myös riskiä sairastua syöpään. Tulehdusta ja syöpäsairauden vaaraa aiheuttaa liiallinen omega-6-rasvahappojen saanti suhteessa omega-3:een (Mernitz ym. 2009). Myös syöpätaudeissa vallitsee hiljainen krooninen inflammaatio (Nature Reviews Cancer 2012). Nämä tiedot antavat aihetta suositella kaikille syöpäpotilaille tulehdusta vaimentavia ravintolisiä: berberiiniä, D-vitamiinia, E-EPAa, karnosiinia, ubikinonia jne.

Kuinka tehokasta kemoterapia todella on?

Vain puolet syöpään sairastuneista ihmisistä paranee, joskin eri maiden välillä on suuria eroja. En usko syöpähoidon ongelmien ratkeavan minun elinaikanani”, sanoi saksalainen syöpätutkija, nobelisti Harald zur Hausen, 72, Helsingin Lääkäripäivillä ja TV-haastattelussa tammikuussa 2009. ”Solusalpaajilla hoidettujen potilaiden viiden vuoden eloonjäämisluvut ovat pysyneet käytännössä samoina vuosikymmenet. Valitettavasti vain kaksi prosenttia kaikista syövistä antaa vasteen kemoterapiaan”, kirjoittaa kaksinkertaisen nobelistin Linus Paulingin perustama Ortomolecular.org. Syöpälääkäreiden mukaan teho on ”vähän” parempi.

E-EPA tehostaa kemoterapiaa
Ravintolisät parantavat syöpäpotilaan ennustetta

Solusalpaajien (kemoterapian) tarkoitus on tappaa syöpäsolut, mutta ne kykenevät toipumaan ja jatkavat jakaantumistaan, ilmenee British Journal of Cancer -lehdestä. Ihmisen terveitä ja syöpäsoluja käsiteltiin laboratoriossa kolmella eri lääkkeellä, jotka käynnistävät solujen ”itsemurhan” (apoptoosin). Terveet solut tuhoutuivat, mutta syöpäsolut toipuivat, kun lääkkeiden vaikutus lakkasi. ”Syöpäsoluilla on pakotaktiikka, joka auttaa niitä selviämään kemoterapiasta”, sanoo professori Ming-Chiu Fung. ”Tämä löytö avaa silmät etsimään vallan uusia keinoja syövän hoitoon”, kommentoi Britannian syöpäjärjestön tiedottaja Lesley Walker (The Times online).

Tutkimus puoltaa ravintolisien käyttöä syövän tukihoitona
Foolihappolisä parantaa eturauhassyövän ennustetta
Foolihappo ehkäisee munasarjasyöpää
Glivec (Gleevec) -lääke voi vahingoittaa sydäntä

Kemoterapia (solusalpaajahoito) vaurioittaa aivosoluja, mikä huonontaa potilaan muistia (lue lisää) ja voi aiheuttaa tasapaino- ja tuntohäiriöitä. Ravintolisät ehkäisevät mm. sisplatinan aiheuttamia munuais- ja hermostovaurioita. Nämä havainnot puoltavat berberiinin, D-vitamiinin, E-EPAn, karnosiinin, magnesiumin, ubikinonin ja fosfoseriinin käyttöä kemoterapian tukena ja sen jälkeen.

Sisplatina aiheuttaa sivuvaikutuksia 28–42 prosentille potilaista.  Berberiini ehkäisee sisplatinan sivuvaikutuksia (Ahmad ym. 2019). Magnesiumin nauttiminen voi ehkäistä sisplatinan aiheuttamia munuaisvaurioita, kirjoittavat japanilaiset syöpälääkärit (Oka ym. 2014). Ubikinoni ja vihreästä teestä tuttu epigallokatesiini (EGCG) ehkäisevät ja lievittävät yleisen syöpälääkkeen, sisplatinan aiheuttamia munuaismuutoksia (Fatima ym. 2016). Tutkimus puoltaa myös ubikinonin ja vihreän teen nauttimista sisplatinahoidon aikana. 

Syövän synty molekyylitasolla (NEJM 2008)

Omega-3, etyyli-EPA (E-EPA)

Kalaöljyn merkitystä syövän täydentävänä hoitona tutkitaan vilkkaasti eri puolilla maailmaa. Omega-6/omega-3-rasvahappojen suhteen muutos – lisäämällä reilusti omega-3:n saantia – on eduksi syövässä (Carcinogenesis 2005). Kalaöljy ehkäisee syövän kasvua ja jouduttaa syöpäsolujen ohjelmoitua kuolemaa eli apoptoosia (Prevete ym. 2017, Corsetto ym 2017). Katso alla oleva kuva.

omega-3 ja syöpä

Norjalaisen tutkimuksen mukaan EPA-rasvahappo ehkäisee leukemiasolujen lisääntymistä (proliferaatiota). Turkkilaisen rottatutkimuksen mukaan kalaöljy vähentää sisplatinan haittavaikutuksia keskus- ja ääreishermostoissa (Kamsili ym. 2014). Egyptiläisen rottatutkimuksen mukaan kalaöljy suojaa aivoja sädehoidon aiheuttamalta hapetusstressiltä ja omega-3-rasvahappojen vajeelta (Saada ym. 2014). Englantilaiset syöpäkirurgit suosittelevat kalaöljyn omega-3-rasvahappoja haimasyövän hoitoon (Runer ym. 2015). Englantilainen syöpäbiologian professori Mike Tisdale suosittelee syöpäpotilaille päivittäin 2 grammaa EPAa. Tehokkainta EPAa on väkevöity E-EPA. Se estää syövän kasvua ja metastasointia (Cancer Science 2005). EPA vaimentaa kudostulehdusta ja ehkäisee syöpäpotilaan lihaskatoa (Pappalardo ym. 2015).

Kalaöljy herkistää syöpäsoluja kemoterapialle ja parantaa siten potilaan ennustetta, osoittaa Milanon yliopiston syöpälääkäreiden ja farmakologien julkaisema seikkaperäinen kirjallisuuskatsaus, jonka voi lukea kokonaisuudessaan maksutta verkosta (Corsetto ym. 2017). Jokaisen syöpäpotilaan ja heitä hoitavien lääkäreiden ja muiden terveyshuollon ammattihenkilöiden tulisi perehtyä siihen.

kalaöljyn vaikutuksia paksusuolen syövässä

Kuva. Kalaöljyn vaikutuksia paksusuolen syövässä. Siniset nuolet: paranee/kohenee, punaiset nuolet: pienenee/vähenee. Lähde: Lee ym. 2017.

Italialaiset lääkärit (Department of Clinical MedicinebDepartment of Clinical and Molecular Medicine, Sapienza University, Rome, Italy) suosittelevat uudessa katsauksessaan syöpäpotilaille täydentäväksi hoidoksi kalaöljyn omega-3-rasvahappoja, koska ne ehkäisevät sairaalloista laihtumista (kakeksiaa) ja vaimentavat syöpätaudeissa raivoaa kroonista tulehdusta eli inflammaatiota (Laviano ym. 2016).

Runsas rasvaisen kalan ja kalaöljy käyttö vähentävät rintasyöpäpotilaiden kuolleisuutta 30–34 % (Khankari ym. 2015). Tutkijat seurasivat 1 463 rintasyöpäpotilaan ruokatapoja ja terveydentilaa lähes 15 vuotta, jona aikana 485 potilasta kuoli. Tulokset puoltavat kalaöljyn nauttimista ruoan lisänä.

E-EPA estää keuhkosyöpäsolujen kasvua (Cancer Science 2005). EPA-rasvahapon rinta- ja haimasyöpiä estävät vaikutusmekanismit on selvitetty (lue lisää). Sveitsiläistutkimus kertoo, että kalaöljy tehostaa paksusuolen syövässä sädehoitoa (lue raportti). Saksalaisten ja skotlantilaisten syöpälääkäreiden tutkimusten mukaan kalaöljy nopeuttaa potilaan toipumista leikkauksen jälkeen, kohentaa yleiskuntoa ja ehkäisee syövän leviämistä. Lisäksi omega-3:t, eritoten EPA, ehkäisevät sairaalainfektioita, vähentävät antibioottien tarvetta ja sairaalassaolopäiviä (lue lisää).

EPA-rasvahappo estää kolmoisnegatiivista rintäsyöpää ja paksusuolen syöpää

Syöpään sairastuneen ihmisen EPAn tarve on moninkertainen terveisiin verrattuna. Tavallinen ruokavalio – kaksi kala-ateriaa viikossa – sisältää EPAa alle 100 mg/vrk, kun syöpäpotilaan tarve on todennäköisesti 2 000–4 000 mg/vrk.

Omega-3-rasvahapot ehkäisevät ja vaimentavat syöpätaudeissa vallitsevaa kroonista tulehdusta, minkä vuoksi ne ovat välttämätön lisä kaikille syöpäpotilaille.

E-EPA on puhtain ja tehokkain kalaöljy, joka on lisäksi tehokas tulehdusta estävä yhdiste. EPAsta syntyy kudoksissa resolviinejä, jotka estävät syöpätaudissa syntyviä tulehdussytokiineja ja tromboksaaneja. Tutkimuksen mukaan syöpäpotilaalla on 7-kertainen riski saada veritulppa. Syynä siihen ovat tromboksaanit. Tämäkin havainto puoltaa E-EPAn käyttöä syövän täydentävänä hoitona. Se vähentää myös väsymystä ja raskaiden hoitojen aiheuttamaa pahoinvointia. E-EPA tuottaa aivoissa tärkeitä välittäjäaineita serotoniinia ja dopamiinia. Edellinen tuottaa mielihyvää ja ehkäisee masennusta, jälkimmäinen antaa "virtaa", toimintatarmoa.

E-EPA tehostaa syövän kemoterapiaa

Syöpäklinikat, muun muassa Birminghamin yliopistosairaala, ovat alkaneet antaa potilailleen puhdistettua omega-3-rasvahappoa, koska se tehostaa syövän hoitoa ja kohentaa potilaiden kuntoa. Tutkimusten mukaan omega-3-rasvahapot ehkäisevät syöpäpotilaan kakeksiaa (kudostuhoa ja näivetystä). Vaikutus perustuu lihaksia hajottavien entsyymien vaimentamiseen (Cancer Letters 2005). Tätä käsitystä tukee myös ruotsalaistutkimus (vaikka siinä käytettiinkin peruskalaöljyä, joka on teholtaan heikompaa kuin E-EPA).

Omega-3:a suositellaan joko yksin tai kemoterapiaan yhdistettynä (Journal of Nutrition 2004). Omega-3 vastustaa omega-6-rasvahappojen haittoja. Jälkimmäisiä on muun muassa punaisessa lihassa, jonka runsas syönti lisää syöpäriskiä (Nature).

Kalaöljystä on suurta hyötyä syöpätauteihin liittyvien komplikaatioiden (lisätautien) ehkäisyssä ja hoidossa, kirjoittavat brasilialaiset tutkijat perusteellisessa kirjallisuuskatsuaksessaan (Freitas ja Campos 2019).

Stehr SN, Heller AR. Omega-3 fatty acid effects on biochemical indices following cancer surgery. Invited critical review. Clinica Chimica Acta 2006 Abstract
Freitas RDS, Campos MM. Protective Effects of Omega-3 Fatty Acids in Cancer-Related Complications. Review. Nutrients. 2019 Apr 26;11(5). pii: E945. doi: 10.3390/nu11050945. Free Full Text

Päivitys 1.12.2019

EPA- ja DHA-rasvahapot estävät myös ei-pienisoluisten keuhkosyöpäsolujen kasvua ja leviämistä.  Tämä havainto on tärkeä, sillä ei-pienisoluinen keuhkosyöpä (small cell lung cancer, NSCLC) on yleisimpiä syöpätauteja, eikä se reagoi kovin hyvin nykyisiin vakiohoitoihin. Ennestään tiedetään, että EPA- ja DHA-rasvahapot vaimentavat NSDLC:n kasvua ja metastasointia, mutta näiden rasvahappojen vaikutusmekanismeja tässä taudissa ei ole tunnettu hyvin. Nyt tiedetään, että EPA ja DHA hillitsevät NSDLC-solujen kasvua ja leviämistä metaboliittiensa RvE1:n ja RvD1:n avulla. Alla oleva kuva esittää EPAsta ja DHA:sta syntyvät aineenvaihduntatuotteet eli metaboliitit E- ja D-sarjan resolviinit, jotka estävät syövän kasvua.

Omega-3:n biokemiaa

EPAsta syntyy elimistössä Resolviini E1 -, E2 - ja E3 -nimisiä aineenvaihduntatuotteita (metaboliitteja), nanomolekyylejä ja DHA:sta vastaavasti Resolviini D1:tä, protektiineja ja maresiineja. Ne kaikki ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat kroonista matala-asteista tulehdusta (inflammaatiota), joka myllertää kaisissa syöpätaudeissa..
Bai X, Shao J, Zhou S, et al. Inhibition of lung cancer growth and metastasis by DHA and its metabolite, RvD1, through miR-138-5p/FOXC1 pathway. Journal of  Experimenral and Clinical Cancer Research. 2019 Nov 29;38(1):479. doi: 10.1186/s13046-019-1478-3.

Hakusanat: triplanegatiivinen, kolmoisnegatiivinen, rintasyöpä, ei-pienisoluinen, berberiini, E-EPA

Interleukiini 8 (IL8)

Syöpä on tulehdustauti, jossa erityisesti sytokiini interleukiini 8:lla (IL8) on suuri merkitys (Nature Medicine 2005). Sitä kutsutaan myös syöpägeeniksi. IL8 on paitsi tulehdusta myös syöpäkasvaimen angiogeneesiä lisäävä yhdiste. IL8-mittausta (plasmasta tai syljestä) käytetään jo Suomessakin syöpätautien diagnostiikassa (lue lisää).

Sytostaatit lisäävät interleukiini-8:n (IL-8) ilmentymistä, mistä voi seurata resistenssi solusalpajaa kohtaan ja syövän leviäminen muualle elimistöön. Berberiini vaimentaa IL-8:aa, ja pitää siten yllä sytostaatin tehoa ja ehkäisee syövän metastasointia (Li ym. 2014, Chen ym. 2017). Lääkäri, joka kieltää berberiinin käytön, tekee potilaalleen karhunpalveluksen.

Tutkimuksen mukaan karpalouute estää TNF-alfaa ja sen stimuloimaa IL8:n tuotantoa ja edelleen sen aiheuttamaa angiogeneesiä. Karpalouutetta voidaan siis suositella syöpätautien ehkäisyyn ja täydentävään hoitoon.

EPA-rasvahappo (suurena päiväannoksena, 1 000–4 000 mg) toimii IL8:n vastavaikuttajana, samoin kuin karnosiini. ja berberiini. Niinpä näitä ravintolisiä voidaan suositella kaikille syöpäpotilaille. E-EPA on tehokkain kalaöljy, ja siksi sen käyttäjät selviävät vähäisellä päiväannoksella (yleensä vain 1–4 kapselia päivässä). E-EPA on täysin turvallista suurinakin päiväannoksina. Eräs leukemiaa sairastava englantilainen potilas otti E-EPAa 12 grammaa päivässä 16 kuukauden ajan ilman mitään sivuvaikutuksia. Suosittelen E-EPAa kaikille syöpäpotilaille ruokavaliosta ja terveydentilasta riippumatta.

Karoliininen instituutti: Näin kalaöljy ehkäisee syöpää
Omega-3:n saanti, tarve ja vaikutustavat syövässä

Koululääketiede kiinnostunut täydentävistä hoidoista

Täydentävät hoidot kiinnostaavt nykyään syöpätutkijoita ja viranomaisia. Yhdysvaltain Terveysviraston syöväntutkimuslaitos (National Cancer Institute, NCI) rahoittaa useita suuria asiaa selvittäviä tutkimuksia. Suosittelen erityisesti eturauhassyöpää sairastaville: Lukekaa erinomainen uusi katsausartikkeli "An Integrative Approach to Prostate Cancer" alla olevasta linkistä (Abrams 2018).

Johtavat tiedelehdet ovat julkaisseet monia tutkimusraportteja siitä, millä mekamismeilla C-, E- ja D-vitamiinit ja foolihappo sekä seleeni estävät syöpää. Myös kalaöljyn syöpää ehkäiseviä mekanismeja on tutkittu muun muassa Tukholman Karoliinisessa instituutissa (lue raportti). Tulosten valossa jokaisen syöpäpotilaan tulisi ottaa ruoan lisänä puhdistettua, väkevöityä etyyliesteröityä omega-3:a.

Nyt on siis tieteellisesti osoitettu, että syöpää voidaan ehkäistä ja sen kasvua ja leviämistä voidaan hillitä ravintotekijöillä. Syöpäpotilaat kokevat usein olonsa kohenevan täydentävien hoitojen avulla. Täydentäviin hoitoihin kuuluu henkisiä (stressin hoito ja muu psykologinen apu) ja fysikaalisia hoitoja (mm. akupunktio, vyöhyketerapia) sekä ennen muuta ravitsemushoito, mukaan lukien lisäravinteet.

Syövän tukihoito vähentää kemoterapian haittoja

Solujen viestinvälitys ja angiogeneesi

Tavalliset solut saavat ja välittävät viestejä lähellä olevilta muilta soluilta, ne ovat vilkkaassa vuorovaikutuksessa keskenään. Syöpäsolut sitä vastoin eivät välitä naapureistaan. Eräät uudet syöpälääkkeet, kuten Glivec, puuttuvat juuri tähän solujen väliseen viestintään.

Syöpäsoluille on ominaista, että ne erittävät entsyymejä, jotka lähettävät viestejä lähellä oleviin verisuoniin ja saavat niissä aikaan uudiskasvua, mikä alkaa ruokkia syöpäkasvainta. Tätä prosessia kutsutaan nimellä angiogeneesi. Näiden entsyymien salpaaminen on tällä hetkellä vilkkaan tutkimuksen kohteena. Tutkimusten mukaan angiogeneesin esto vaikuttaa lupaavalta keinolta estää kaikkien kiinteiden kasvainten kasvua ja syövän leviämistä etäpesäkkeinä muualle elimistöön. Koe-eläintutkimuksissa on saatu hyviä tuloksia, kasvaimet ovat pienentyneet ja jopa hävinneet. Syöpälääkärit suhtautuvat toiveikkaasti angiogeneesiä estävien yhdisteiden käyttöön syövän hoidossa.

Karnosiini estää angiogeneesiä ja estää siksi virtsarakon syövän kasvua ja leviämistä, kirjoittavat korealaiset tutkijat (Whang ym. 2019).

Uinuva eli hiljainen syöpä

Eturauhas-, rinta- ja moni muukin syöpälaji saattaa pysytellä lepotilassa vuosia, jopa vuosikymmeniä. Täydentävä biologinen hoito (vitamiineilla, hivenaineilla, kalaöljyllä, isoflavonoideilla, hainrustolla jne.) näyttää usein lisäävän syöpäpotilaan elinvuosia, usein vastoin kaikkia ennusteita. Kansa sanoo tällöin, että syöpä on "koteloitunut". Miksi joidenkin potilaiden syöpä sitten pysyy hiljaisena, toisten ei?

Kun tasapaino järkkyy, saattaa syöpä levitä, esimerkiksi luustoon. Tutkijat kutsuvat tätä "kauhun tasapainoa" englanniksi nimillä "concomitant immunity" tai "concomitant tumor resistance".

"Leikkaus onnistui, mutta potilas kuoli"

(Cure the disease and kill the patient) Essay 27, Francis Bacon (1561-1626).

Kirurgeja on sata vuotta askarruttanut otsikon ongelma. Lääkäri toivoo ja syöpäpotilas uskoo, että tauti on voitettu, kun kirurgi on saanut kasvaimen poistetuksi kokonaan.

Tosiasiassa primaarituumorin kirurginen poisto tai sen sädehoito lisää metastasoinnin riskiä, sanoo tohtori Folkman (katso video How Cancer Speads). Syynä on se, että niin kauan kuin kasvain on paikallaan, se erittää pieniä määriä angiogeneesiä estäviä yhdisteitä, jotka pitävät metastaasisolut uinuvina. Mutta kun kasvain poistetaan, angiogeneesin jarru poistuu ja solut heräävät eloon ja alkavat kasvattaa etäpesäkkeitä. Siksi potilaan tulisi saada myös angiogeneesiä estävää hoitoa yhtaikaa, jotta metastasoinnilta vältyttäisiin.

Kuinka syöpä leviää muualle elimistöön (metastasoi)?

Leviäminen tapahtuu sekä imuteitä että uudisverisuonia pitkin. Kasvain tuottaa kasvutekijöitä, joista edellä oli puhe. Beetakateniini on elimistössä syntyvä yhdiste, joka kiihdyttää syöpäsolujen kasvua ja edistää niiden leviämistä muualle elimistöön. Beetakateniinia voidaan estää kalaöljyn omega-3-rasvahapoilla, osoittaa Pittsburghin yliopiston tutkimus, joka esitettiin huhtikuussa 2006 amerikkalaisten syöpätutkijoiden vuosikokouksessa. Tehokkain rasvahappo tässä suhteessa on EPA, koska se estää syöpää kasvattavaa prostaglandiini E2:ta, jota syntyy soluissa omega-6-rasvahappoihin kuuluvasta arakidonihaposta (AA). Uusi tutkimus kertoo, että berberiini voi ehkäistä eturauhassyövän etäpesäkkeitä. Myös setuksimabi-niminen sytostaatti aiheuttaa noin 30 prosentilla potilaista magnesiumin puutteen, joka tulisi ehdottomasti diagnosoida ja korjata, kirjoittavat puolalaiset syöpälääkärit (Streb. ym. 2015). Valitettavasti Suomessa ei tehdä näin.

Meeting of the American Association for Cancer Research April 2006

Kakeksia (kudostuho, näivetys)

Puolet syöpäpotilaista menehtyy kakeksiaan. Se ei – vastoin yleistä luuloa – johdu pelkästään huonosta ruokahalusta ja ravinnon puutteesta, vaan yliaktiivisista entsyymeistä, jotka tuhoavat rasvakudoksen rasvahappoja ja lisäksi aiheuttavat anemiaa, insuliiniresistenssiä ja immuunijärjestelmän häiriön (immunosupression). Kakeksian aiheuttama väsymys – pikemminkin kuin itse tauti – altistaa potilaan säde- ja sytostaattihoitojen haittavaikutuksille, todetaan New England Journal of Medicinen artikkelissa. E-EPA ja muut tässä yhteydessä mainitsemani ravintolisät ehkäisevät kakeksiaa ja siitä aiheutuvia haittoja (lue lisää).

Näin D-vitamiini estää syöpää (kanadalaisprofessorien läpimurtotutkimus).

Yhteenveto

Syövän riskiä voidaan pienentää monin eri tavoin, jotka liittyvät elintapoihin. Tärkeintä on olla tupakoimatta. Rasvaisia, käristettyjä, voimakkaasti maustettuja ja savustettuja ruokia pitää välttää. Ruokavalion tulisi sisältää runsaasti kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja. E-vitamiini vähentää sairastumisen vaaraa eturauhas-, maha-, suu-, kurkku- ja maksasyöpiin. Karnosiini ja EPA-rasvahappo vähentävät kaikkien syöpätautien vaaraa. Seleeni vähentää keuhko-, eturauhas- ja paksusuolisyöpien vaaraa. Runsaasti C-vitamiinia sisältävät ruuat vähentävät erityisesti mahasyövän vaaraa. D-vitamiini vähentää ainakin rinta-, eturauhas- ja paksusuolisyöpien vaaraa ja ainakin alle 50-vuotiaiden naisten keuhkosyöpää. Luonnon beetakaroteeni ja muut karotenoidit (lykopeeni, luteiini, krypto- ja tseaksantiinit) vähentävät vaaraa sairastua rinta-, rakko-, maha- ja ruokatorvisyöpiin. Lykopeenia on tomaatissa, joka vaikuttaa parhaiten kypsennettynä (öljyssä keitettynä). Karotiineilla on ilmeisesti hyvä synerginen yhteisvaikutus. Pelkällä synteettisellä beetakaroteenilla ei ole samanlaista syöpää ehkäisevää ja jarruttavaa vaikutusta.

Magnesium ehkäisee haimasyöpää

Foolihappo (ruuan lisänä) ehkäisee useita syöpälajeja, muun muassa paksusuolen syöpää. Foolihappo toimii elimistössä yhteistyössä B6- ja B12-vitamiinien kanssa. Nämä vitamiinit alentavat kohonnutta homokysteiiniä. Vihreä tee, viininlehti ja soija sisältävät monia syövän syntyä ja leviämistä estäviä flavonoideja. Vihreän teen vaikuttavat aineet ovat katekiineja, viininlehden resveratroli ja soijan isoflavonoideja (genisteiini ja daidtseiini). Ne auttavat syöpäsoluja tuhoamaan itsensä ja lisäksi ne salpaavat syöpäsolujen erittämiä entsyymejä, joiden avulla syöpä kasvattaa itselleen uusia verisuonia. Salpaamalla verisuonten synty (angiogeneesi) syöpä voidaan "tappaa nälkään". Laihduttajien suosimat konjugoitu linolihappo (CLA) ja kalsiumpyruvaatti estävät nekin syöpäsolujen kasvua. Kala- ja helokkiöljyt ovat luonnon kemoterapeuttisia aineita, jotka myös tehostavat vakiohoitoja. Ruisleipä sisältää lignaaneja, jotka kuuluvat syöpää estäviin fytoestrogeeneihin. Berberiini on lupaava kemoterapeuttinen luonnonaine rintasyövän täydentävään hoitoon (Xie ym. 2014, Barzegar ym. 2015) ja eturauhassyövän leviämisen ehkäisyyn (Liu ym. 2015, Tiang ym.2015). Berberiini estää mulippelimyelomasolujen (Feng ym. 2015) sekä mahasyöpäsolujen (Yi ym. 2015), maksasyöpäsolujen (Sheng ym. 2105) kasvua ja edistää niiden ohjelmoitua kuolemaa (apoptoosia)

Mahasyöpä on maailman toiseksi yleisin kuolemaan johtava syöpätauti. Berberiini voi olla tehokas ja turvallinen lääke mahasyövän hoitoon, kirjoittavat Shanghai University of Traditional Chinese Medicine -yliopiston tutkijat Molecular Medicine Reports -lehden kesäkuun numerossa (Li ym. 2016). He selvittivät hiirillä berberiinin molekyylitason vaikutuksia mahasyöpäsoluissa. Berberiini hillitsee maha- ja suolistokanavan syöpien kasvua ja leviämistä muualle elimistöön, osoittaa italialaisetn ja turkkilaisetn lääkäreiden ja farmakologien uusi kirjallisuuskatsaus (Hesari ym. 2018). Myös karnosiini estää mahasyöpäsolujen kasvua in vitro sekä in vivo (Cheng ym. 2018).

Berberiini estää paksusuolen syöpää, osoittaa kiinalainen hiirikoe. Siinä tutkijat esittävät perusteellisesti, millä biokemiallisilla mekakanismeilla se tapahtuu; katso myös artikkelin kuvat (Wang ym. 2018). Tulos vahvistaa monia aikaisempia tutkimuksia, jotka puoltavat berberiinin käyttöä tämän taudin ehkäisyssä ja hoidossa.

Berberiinin ja kurkuman samanaikainen käyttö ehkäisee paremmin rintasyöpäsolujen kasvua kuin kumpikaan yhdiste yksinään, osoittaa Macaon yliopiston uusi solutason tutkimus (Wang ym. 2016). Yhdistelmä esti MCF-7- ja MDA-MB-231-rintasyöpäsolujen kasvua ja edisti niiden ohjelmoitua kuolemaa (apoptoosia). Tutkimus puoltaa berberiinin ja kurkuman käyttöä rintasyövän täydentävänä hoitona. Berberiini tehostaa autofagiaa eli toimii solujen jätehuollossa siivojana (Mohammadinejad ym. 2019). Berberiini estää triple- eli kolmoisnegatiivisen rintasyövän kasvua ja leviämistä (Lin ym. 2019).

Berberiini tehostaa tamoksifeenin vaikutusta ER-positiivisen rintasyövän hoidossa (Wen ym, 2016). Berberiini herkistää maksasyöpäsoluja sädehoidolle (You ym. 2019). Melatoniini on potentiaalinen ravintolisä ei-pienisoluiseen keuhkosyöpään (Ma ym. 2016). Melatoniini tehostaa berberiinin antikarsinogeenistä vaikutusta.

Berberiinin estää ei-pienisoluisen keuhkosyövän (non-small cell lung cancer, NSCLC) kasvua ja leviämistä muualle elimistöön. Berberiini suojaa kemoterapian haitoilta (Huang ym. 2017). Berberiinin ja metformiinin yhteisvaikutus tehostaa berberiinin hoitovaikutusta (Wang ym. 2018). Tutkijat selvittävät artikkelissaan seikkaperäisesti berberiinin ja metforminin biologiset/farmakologiset vaikutusmekanismit tässä syövässä: SP1:n ja PDPK1:n hillintä ja sen seurauksena DNMT1-geenin ilmentymisen vähentäminen (Zheng ym. 2017).  Noin 85 prosenttia kaikista keuhkosyövistä on ei-pienisoluisia, joiden vakiohoitojen tulokset ovat huonoja (tauti on siis hoitoresistentti). Berberiini voi tehostaa hoitoresistenttien syöpätautien hoitoa; vaikutus perustuu AMPK:n aktivointiin (Ke ym. 2018). Jokaisen syöpäpotilaan kannattaa käyttää berberiiniä ravintolisänä.

Medical Biochemistry 2009

B-vitamiinilisä ehkäisee naisten rintasyöpää ja muita syöpiä

Sinkki estää melanooman metastasointia, osoittaa unkarilainen solutason tutkimus. Sinkki estää HIF1α-geenin ilmentymistä (Burián ym. 2019).

Kirjallisuutta:

Wu CC, Lai PY, Hsieh S, et al. Suppression of Carnosine on Adhesion and Extravasation of Human Colorectal Cancer Cells. Anticancer Research. 2019;39(11):6135–6144. doi:10.21873/anticanres.13821

Lee J, Park JR, Lee H, et al. L-carnosine induces apoptosis/cell cycle arrest via suppression of NF-κB/STAT1 pathway in HCT116 colorectal cancer cells. In Vitro Cell Dev Biol Anim. 2018;54(7):505–512. doi:10.1007/s11626-018-0264-4
Hwang B, Shin SS, Song JH, et al. Carnosine exerts antitumor activity against bladder cancers in vitro and in vivo via suppression of angiogenesis. Journal of Nutritional Biochemistry. 2019 Sep 1;74:108230. doi:10.1016/j.jnutbio.2019.108230.
Wu H, Liu J, Yin Y, et al. Therapeutic Opportunities in Colorectal Cancer: Focus on Melatonin Antioncogenic Action. Review. Biomed Research International. 2019 Sep 17;2019:9740568. doi: 10.1155/2019/9740568. eCollection 2019. Free Article
Oppermann H, Birkemeyer C, Meixensberger J, Gaunitz F. Non-enzymatic reaction of carnosine and glyceraldehyde-3-phosphate accompanies metabolic changes of the pentose phosphate pathway. Cell Proliferation. 2019 Oct 19:e12702. doi: 10.1111/cpr.12702. Free Full Article
de van der Schueren MAE. Use and effects of oral nutritional supplements in patients with cancer. Nutrition. 2019 Jul 29;67-68:110550. Free Full Text
Makimoto A, Matsui M, Chin M,  et al. Magnesium supplementation therapy to prevent cisplatin-induced acute nephrotoxicity in pediatric cancer: A protocol for a randomized phase 2 trial. Contemporary Clinical Trials Commun. 2019 Aug 22;16:100440. doi: 10.1016/j.conctc.2019.100440. eCollection 2019 Dec.
Ybarra N, Seuntjens J. Radio-selective effects of a natural occurring muscle-derived dipeptide in A549 and normal cell lines.
Scientific Reports. 2019 Aug 8;9(1):11513. doi: 10.1038/s41598-019-47944-5. Free Full Text
Freitas RDS, Campos MM. Protective Effects of Omega-3 Fatty Acids in Cancer-Related Complications. Review. Nutrients. 2019 Apr 26;11(5). pii: E945. doi: 10.3390/nu11050945. Free Full Text
Ahmad S, Hussain A, Hussain A, et al. Quantification of Berberine in Berberis vulgaris L. Root Extract and Its Curative and Prophylactic Role in Cisplatin-Induced In Vivo Toxicity and In Vitro Cytotoxicity. Antioxidants (Basel). 2019 Jun 19;8(6). pii: E185. doi: 10.3390/antiox8060185.
You X, Cao X, Lin Y. Berberine enhances the radiosensitivity of hepatoma cells by Nrf2 pathway.Frontiers in Biosciences (Landmark Ed). 2019 Jun 1;24:1190-1202. PubMed
Freitas RDS, Campos MM. Protective Effects of Omega-3 Fatty Acids in Cancer-Related Complications. Review. Nutrients. 2019 Apr 26;11(5). pii: E945. doi: 10.3390/nu11050945. Free Full Text


Gil-Martín E, Egea J, Reiter RJ, Romero A. The emergence of melatonin in oncology: Focus on colorectal cancer.
Review. Medical Research Reviews. 2019 Apr 4. doi: 10.1002/med.21582.
Lin YS, Chiu YC, Tsai YH, et al. Different mechanisms involved in the berberine-induced antiproliferation effects in triple-negative breast cancer cell lines. Journal of Cellular Biochemistry. 2019 Apr 7. doi: 10.1002/jcb.28628.
Hsieh SL, Hsieh S, Lai PY, Wang JJ, Li CC, Wu CC. Carnosine Suppresses Human Colorectal Cell Migration and Intravasation by Regulating EMT and MMP Expression. American Journal of Chinese Medicine. 2019;47(2):477-494. doi: 10.1142/S0192415X19500241.
Oppermann H, Purcz K, Birkemeyer C, Baran-Schmidt R, Meixensberger J, Gaunitz F. Carnosine's inhibitory effect on glioblastoma cell growth is independent of its cleavage. Amino Acids. 2019 Mar 12. doi: 10.1007/s00726-019-02713-6.
Mohammadinejad R, Ahmadi Z, Tavakol S, Ashrafizadeh M. Berberine as a potential autophagy modulator. Review.
Journal of Celluler Physiology. 2019 Feb 15. doi: 10.1002/jcp.28325.
Jardim-Perassi BV, Alexandre PA, Sonehara NM, et al. RNA-Seq transcriptome analysis shows anti-tumor actions of melatonin in a breast cancer xenograft model. Scientific Reports. 2019 Jan 30;9(1):966. doi: 10.1038/s41598-018-37413-w. Free Ful Text
Nokin MJ, Bellier J, Durieux F, et al. Methylglyoxal, a glycolysis metabolite, triggers metastasis through MEK/ERK/SMAD1 pathway activation in breast cancer. Breast Cancer Research. 2019 Jan 23;21(1):11. doi: 10.1186/s13058-018-1095-7.
Burián Z, Ladányi A, Barbai T, et al. Selective Inhibition of HIF1α Expression by ZnSO4 Has Antitumoral Effects in Human Melanoma. Pathology Oncology Research. 2019 Jan 6. doi: 10.1007/s12253-018-00573-1.
Andersen MR, Sweet E, Hager S, et al. Effects of Vitamin D Use on Health-Related Quality of Life of Breast Cancer Patients in Early Survivorship Integrative Cancer Therapy 2019 Jan 7:1534735418822056. doi: 10.1177/1534735418822056.Free Full Text
Song M, Ou FS, Zemla TJ, et al, Marine omega-3 fatty acid intake and survival of stage III colon cancer according to tumor molecular markers in NCCTG Phase III trial N0147 (Alliance). International Journal of Cancer. 2019 Jan 8. doi: 10.1002/ijc.32113.
Magdy R, Saleh S, El Abhar H, et al.. L-Carnosine protects against Oxaliplatin-induced peripheral neuropathy in colorectal cancer patients: A perspective on targeting Nrf-2 and NF-κB pathways. Toxicology and Applied Pharmacology. 2018 Dec 25. pii: S0041-008X(18)30562-3. doi: 10.1016/j.taap.2018.12.015.
Cheng JY, Yang JB, Liu Y, Xu M, Huang YY, Zhang JJ, Cao P, Lyu JX, Shen Y. Profiling and targeting of cellular mitochondrial bioenergetics: inhibition of human gastric cancer cell growth by carnosine. Acta Pharmacol Sinica. 2018 Dec 18. doi: 10.1038/s41401-018-0182-8.
Davis MP, Panikkar R. Sarcopenia associated with chemotherapy and targeted agents for cancer therapy. Annals of Palliative Medicine. 2018 Sep 7. pii: apm.2018.08.02. doi: 10.21037/apm.2018.08.02. Free Full Text pdf
Frontiñán-Rubio J, Santiago-Mora RM,  Nieva-Velasco CM et al. Regulation of the oxidative balance with coenzyme Q10 sensitizes human glioblastoma cells to radiation and temozolomide. Radiotherapy and Oncology. 2018 Aug;128(2):236-244. doi: 10.1016/j.radonc.2018.04.033.
Doi H, Kuribayashi K, Kijima T. Utility of polaprezinc in reducing toxicities during radiotherapy: a literature review.
Review. Future Oncology. 2018;14(19):1977-1988. doi: 10.2217/fon-2018-0021.
Lo ST, Martins AF, Jordan VC, Sherry AD.Zinc as an Imaging Biomarker of Prostate Cancer.
Israeli Journal of Chemistry. 2017 Sep;57(9):854-861. doi: 10.1002/ijch.201700043.Free Full Text
To PK, Do MH, Cho YS, Kwon SY, Kim MS, Jung C. Zinc Inhibits Expression of Androgen Receptor to Suppress Growth of Prostate Cancer Cells. International Journal of Molecular Sciences. 2018 Oct 8;19(10). pii: E3062. doi: 10.3390/ijms19103062. Free Full Text
Kim S, You D, Jeong Y, Yu J, Kim SW, Nam SJ, Lee JE. Berberine down-regulates IL-8 expression through inhibition of the EGFR/MEK/ERK pathway in triple-negative breast cancer cells. Phytomedicine. 2018 Nov 15;50:43-49. doi: 10.1016/j.phymed.2018.08.004.
Fujii H, Hirose C, Ishihara M, et al. Improvement of Dysgeusia by Polaprezinc, a Zinc-L-carnosine, in Outpatients Receiving Cancer Chemotherapy. Anticancer Research. 2018 Nov;38(11):6367-6373. doi: 10.21873/anticanres.12995. Free Full Text
Bermejo LM, Gómez-Candela C, Dahdouh S, López-Plaza B.[Bioactive food compounds as adjuvants to breast cancer treatment: vitamin D and omega-3]. Nutr Hosp. 2018 Sep 7;35(Spec No6):64-69. doi: 10.20960/nh.2291.
Abrams DI. An Integrative Approach to Prostate Cancer. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2018 Sep/Oct;24(9-10):872-880. doi: 10.1089/acm.2018.0169. Free Full Text
Wang H, Guan L, Li J, Lai M, Wen X. The Effects of Berberine on the Gut Microbiota in Apc min/+ Mice Fed with a High Fat Diet. Molecules. 2018 Sep 8;23(9). pii: E2298. doi: 10.3390/molecules23092298. Open access
Hesari A, Ghasemi F, Cicero AFG, Mohajeri M, Rezaei O, Hayat SMG, Sahebkar A. Berberine: A potential adjunct for the treatment of gastrointestinal cancers? Journal of Cellular Biochemistry. 2018 Aug 20. doi: 10.1002/jcb.27392.
Kandula T, Farrar MA, Cohn RJ, et al.Chemotherapy-Induced Peripheral Neuropathy in Long-term Survivors of Childhood CancerClinical, Neurophysiological, Functional, and Patient-Reported Outcomes. May 14, 2018 JAMA network Free Full Text
Okubo R, Chen C, Sekiguchi M, et al.  Mechanisms underlying the effects of n-3 polyunsaturated fatty acids on f ear memory processing and their hypothetical effects on fear of cancer recurrence in cancer survivors. Review. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids. 2018 Apr;131:14-23. doi: 10.1016/j.plefa.2018.03.006. Epub 2018 Mar 22. Free Full Text
Ke R, Vishnoi K, Viswakarma N, et al. Involvement of AMP-activated protein kinase and Death Receptor 5 in TRAIL-Berberine-induced apoptosis of cancer cells. Scientific Reports. 2018 Apr 3;8(1):5521. doi: 10.1038/s41598-018-23780-x. Free Full Text
Wang H, Zhu C, Ying Y, et al. Metformin and berberine, two versatile drugs in treatment of common metabolic diseases. Oncotarget. 2018; 9:10135-10146. doi: 10.18632/oncotarget.20807. eCollection 2018 Feb 9. Free Full Text pdf
Kim S, Lee J, You D, et al. Berberine Suppresses Cell Motility Through Downregulation of TGF-β1 in Triple Negative Breast Cancer Cells. Cellular Physiology and Biochemistry. 2018 Jan 31;45(2):795-807. doi: 10.1159/000487171. Free Full Text
Hashemipour MA, Barzegari S, Kakoie S, Aghahi RH. Effects of Omega-3 Fatty Acids Against Chemotherapy-induced Mucositis: A Double-blind Randomized Clinical Trial. Wounds. 2017 Dec;29(12):360-366. Free Full Text
Corsetto PA, Colombo I, Kopecka J, Rizzo AM, Riganti C. ω-3 Long Chain Polyunsaturated Fatty Acids as Sensitizing Agents and Multidrug Resistance Revertants in Cancer Therapy. Review. International Journal of Molecular Science. 2017 Dec 20;18(12). pii: E2770. doi: 10.3390/ijms18122770. Free Full Text
Huang CY, Ju DT, Chang CF, Muralidhar Reddy P, Velmurugan BK. A review on the effects of current chemotherapy drugs and natural agents in treating non-small cell lung cancer. Biomedicine (Taipei). 2017 Dec;7(4):23. doi: 10.1051/bmdcn/2017070423.
Prevete N, Liotti F, Amoresano A, et al. New Perspectives in Cancer: Modulation of Lipid Metabolism and Inflammation Resolut.ion. Review. Pharmacological Research. 2017 Oct 3. pii: S1043-6618(17)31207-0. doi: 10.1016/j.phrs.2017.09.024.
Lee JY, Sim TB, Lee JE, Na HK. Chemopreventive and Chemotherapeutic Effects of Fish Oil derived Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Colon Carcinogenesis. Review. Clinical Nutrition Research. 2017 Jul;6(3):147-160. doi: 10.7762/cnr.2017.6.3.147. Epub 2017 Jul 28. Free Full Text
Bozzetti F. Forcing the vicious circle: sarcopenia increases toxicity, decreases response to chemotherapy and worsens with chemotherapy.
Annals of Oncology. 2017 Sep 1;28(9):2107-2118. doi: 10.1093/annonc/mdx271.
Zheng F, Wu J, Tang Q, Xiao Q, Wu W, Hann SS. The enhancement of combination of berberine and metformin in inhibition of DNMT1 gene expression through interplay of SP1 and PDPK1. Journal of Cellular and Molecular Medicine. 2017 Aug 25. doi: 10.1111/jcmm.13347. Free Full Text
Barton CD, Pizer B, Jones C, Oni L, Pirmohamed M, Hawcutt DB. Identifying cisplatin-induced kidney damage in paediatric oncology patients. Pediatric Nephrology. Review. 2017 Aug 18. doi: 10.1007/s00467-017-3765-6. Free Full Text
Deng J, Zhong YF, Wu YP, et al. Carnosine attenuates cyclophosphamide-induced bone marrow suppression by reducing oxidative DNA damage. Redox Biology. 2017 Aug 4;14:1-6. doi: 10.1016/j.redox.2017.08.003. Free Full Text pdf
Lee JM, Chun HJ, Choi HS, et al. Selenium Administration Attenuates 5-Flurouracil-Induced Intestinal Mucositis. Nutrition and Cancer. 2017 Mar 29:1-7. doi: 10.1080/01635581.2017.1300289. Free Full Text
Ma Z, Yang Y, Fan C, et al. Melatonin as a potential anticarcinogen for non-small-cell lung cancer. Oncotarget 2016; 18th April DOI: 10.18632/oncotarget.8776 Free Full Text
Zou K, Li Z, Zhang Y, et al. Advances in the study of berberine and its derivatives: a focus on anti-inflammatory and anti-tumor effects in the digestive system. Review. Acta Pharmacologica Sinica. 2016 Dec 5. doi: 10.1038/aps.2016.125. Free Full Text
Laviano ym. 2016 A, Di Lazzaro Giraldi G, Koverech A. Does nutrition support have a role in managing cancer cachexia? Current Opinion in Supportive and Palliative Care. 2016 Oct 7. Abstract
Astolfi L, Simoni E, Valente F, et al. Coenzyme Q10 plus Multivitamin Treatment Prevents Cisplatin Ototoxicity in Rats.
PLoS One. 2016 Sep 15;11(9):e0162106. doi: 10.1371/journal.pone.0162106. eCollection 2016.

Wen C, Wu L, Fu L, Zhang X, Zhou H. Berberine enhances the anti‑tumor activity of tamoxifen in drug‑sensitive MCF‑7 and drug‑resistant MCF‑7/TAM cells. Molecular Medicine Reports. 2016 Jul 8. doi: 10.3892/mmr.2016.5490.
Hayashi H, Kobayashi R, Suzuki A, et al. Preparation and clinical evaluation of a novel lozenge containing polaprezinc, a zinc-L-carnosine, for prevention of oral mucositis in patients with hematological cancer who received high-dose chemotherapy. Medical Oncology. 2016 Aug;33(8):91. doi: 10.1007/s12032-016-0795-z.

Chen CH, Fabian C, Hursting S, deGraffenried LA. Breast Cancer Genetic and Molecular Subtype Impacts Response to Omega-3 Fatty Acid Ethyl Esters. Nutrition and Cancer. 2016 Jul 1:1-13. PubMed
Wang K, Zhang C, Bao J, et al. Synergistic chemopreventive effects of curcumin and berberine on human breast cancer cells through induction of apoptosis and autophagic cell death. Scientific Reports. 2016 Jun 6;6:26064. doi: 10.1038/srep26064

Fatima S, Al-Mohaimeed N, Al-Shaikh Y, et al. Combined treatment of epigallocatechin gallate and Coenzyme Q10 attenuates cisplatin-induced nephrotoxicity via suppression of oxidative/nitrosative stress, inflammation and cellular damage.
Food Chem Toxicol. 2016 Jun 2. pii: S0278-6915(16)30176-4. doi: 10.1016/j.fct.2016.05.023.
Li HL, Wu H, Zhang BB, Shi HL, Wu XJ. MAPK pathways are involved in the inhibitory effect of berberine hydrochloride on gastric cancer MGC 803 cell proliferation and IL-8 secretion in vitro and in vivo. Molecular Medicine Reports. 2016 Jun 3. doi: 10.3892/mmr.2016.5361.

Iovine B, Guardia F, Irace C, Bevilacqua MA. L-carnosine dipeptide overcomes acquired resistance to 5-fluorouracil in HT29 human colon cancer cells via downregulation of HIF1-alpha and induction of apoptosis. Biochimie. 2016 May 24. pii: S0300-9084(16)30096-7. doi: 10.1016/j.biochi.2016.05.010.

Rehman K, Mohd Amin MC, Yuen NP, Zulfakar MH. Immunomodulatory Effectiveness of Fish Oil and omega-3 Fatty Acids in Human Non-melanoma Skin Carcinoma Cells. Journal of Oleo Science. 2016 Feb 15. Free Full Text

Pappalardo G, Almeida A, Ravasco P. Eicosapentaenoic acid in cancer improves body composition and modulates metabolism. Review. Nutrition. 2015 Apr;31(4):549-55. doi: 10.1016/j.nut.2014.12.002.
Seyfried TN. Cancer as a mitochondrial metabolic disease. Frontiers in Cell and Developmental Biology. 2015; 3: 43. Published online 2015 Jul 7. doi: 10.3389/fcell.2015.00043


Streb J, Püsküllüoğlu M, Glanowska I, et al. Assessment of frequency and severity of hypomagnesemia in patients with metastatic colorectal cancer treated with cetuximab, with a review of the literature. Oncology Letter. 2015 Dec;10(6):3749-3755.

Tian Y, Zhao L, Wang Y, et al. Berberine inhibits androgen synthesis by interaction with aldo-keto reductase 1C3 in 22Rv1 prostate cancer cells. Asian Journal of Andrology [Epub ahead of print] [cited 2015 Dec 26]. Free Full Text
Lu JJ, Fu L, Tang Z, et al. Melatonin inhibits AP-2β/hTERT, NF-κB/COX-2 and Akt/ERK and activates caspase/Cyto C signaling to enhance the antitumor activity of berberine in lung cancer cells. Oncotarget. 2015 Nov 27. doi: 10.18632/oncotarget.6407. Free Full Text
Rybakova YS, Kalen AL, Eckers JC, et al. [Increased manganese superoxide dismutase and cyclin B1 expression in carnosine-induced inhibition of glioblastoma cell proliferation]. Biomed Khim. 2015 Jul-Aug;61(4):510-8. doi: 10.18097/PBMC20156104510. Russian.
Li W, Hua B, Saud SM, et al. Berberine regulates AMP-activated protein kinase signaling pathways and inhibits colon tumorigenesis in mice. Molecular Carcinogenesis. 2015 Oct;54(10):1096-109. doi: 10.1002/mc.22179.
Yanase K, Funaguchi N, Iihara H, et al. Prevention of radiation esophagitis by polaprezinc (zinc L-carnosine) in patients with non-small cell lung cancer who received chemoradiotherapy. International Journal of Clinical and Experimental Medicine. 2015 Sep 15;8(9):16215-16222. eCollection 2015. Free Full Text pdf
Sheng Z, Sun Y, Zhu R, et al. Functional Cross-Talking between Differentially Expressed and Alternatively Spliced Genes in Human Liver Cancer Cells Treated with Berberine. PLoS One. 2015 Nov 25;10(11):e0143742. doi: 10.1371/journal.pone.0143742. eCollection 2015. Free Full Text

Bhat ZY, Cadnapaphornchai P, Ginsburg K, et al. Understanding the Risk Factors and Long-Term Consequences of Cisplatin-Associated Acute Kidney Injury: An Observational Cohort Study. PLoS One. 2015 Nov 10;10(11):e0142225. doi: 10.1371/journal.pone.0142225. eCollection 2015.
Yhdysvaltain syöväntutkimuslaitos National Cancer Institute on julkaissut alla olevat dokumentit ubikinonin käytöstä syöpätautien täydentävässä hoidossa.
PDQ Cancer Information Summaries. Potilasversio

Terveydenhuollon ammattilaisversio
Pandey A, Vishnoi K, Mahata S, et al. Berberine and Curcumin Target Survivin and STAT3 in Gastric Cancer Cells and Synergize Actions of Standard Chemotherapeutic 5-Fluorouracil. Nutrition and Cancer. 2015 Oct 22:1-12. PubMed

Mansara P, Ketkar M, Deshpande R, et al. Improved antioxidant status by omega-3 fatty acid supplementation in breast cancer patients undergoing chemotherapy: a case series. Journal of Medical Case Reports. 2015 Jun 24;9(1):148. Free Full Text
Barzegar E, Fouladdel S, Movahhed TK, et al. Effects of berberine on proliferation, cell cycle distribution and apoptosis of human breast cancer T47D and MCF7 cell lines. Iranian Journal of Basic Medical Sciences. 2015 Apr;18(4):334-42. Free Full Text

Fabian CJ, Kimler BF, Hursting SD. Omega-3 fatty acids for breast cancer prevention and survivorship. Breast Cancer Research. 2015 May 4;17(1):62. doi: 10.1186/s13058-015-0571-6. Free Full Text

Yi T, Zhuang L, Song G, et al. Akt signaling is associated with the berberine-induced apoptosis of human gastric cancer cells. Nutrition and Cancer. 2015 Apr;67(3):523-31. doi: 10.1080/01635581.2015.1004733.

Pappalardo G, Almeida A, Ravasco P. Eicosapentaenoic acid in cancer improves body composition and modulates metabolism. Nutrition. 2015 Apr;31(4):549-55. doi: 10.1016/j.nut.2014.12.002.

Khankari NK, Bradshaw PT, Steck SE, et al. Dietary intake of fish, polyunsaturated fatty acids, and survival after breast cancer: A population-based follow-up study on Long Island, New York. Cancer. 2015 Mar 24. doi: 10.1002/cncr.29329.
Feng M, Luo X, Gu C,et al. Systematic analysis of berberine-induced signaling pathway between miRNA clusters and mRNAs and identification of mir-99a∼125b cluster function by seed-targeting inhibitors in multiple myeloma cells. RNA Biol. 2015 Jan 2;12(1):82-91. doi: 10.1080/15476286.2015.1017219.
Runau F, Arshad A, Isherwood J, et al. Potential for Proteomic Approaches in Determining Efficacy Biomarkers Following Administration of Fish Oils Rich in Omega-3 Fatty Acids Application in Pancreatic Cancers. Nutrition in Clinical Practice 2015, January 23, doi: 10.1177/0884533614567337 2015
Liu CH, Tang WC, Sia P, et al. Berberine Inhibits the Metastatic Ability of Prostate Cancer Cells by Suppressing Epithelial-to-Mesenchymal Transition (EMT)-Associated Genes with Predictive and Prognostic Relevance. International Journal of Medical Sciences. 2015 Jan 1;12(1):63-71. doi: 10.7150/ijms.9982. eCollection 2015.
Oka T, Kimura T, Suzumura T, et al. Magnesium supplementation and high volume hydration reduce the renal toxicity caused by cisplatin-based chemotherapy in patients with lung cancer: a toxicity study. BMC Pharmacology and Toxicology. 2014 Dec 4;15(1):70. Free Full Text

Xie J, Xu Y, Huang X, et al. Berberine-induced apoptosis in human breast cancer cells is mediated by reactive oxygen species generation and mitochondrial-related apoptotic pathway. Tumour Biology. 2014 Oct 29. [Epub ahead of print]

Zeichner SB, Koru-Sengul T, Shah N, et al. Improved Clinical Outcomes Associated With Vitamin D Supplementation During Adjuvant Chemotherapy in Patients With HER2+ Nonmetastatic Breast Cancer. Clinical Breast Cancer. 2014
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.clbc.2014.08.001
Evans R, Downes M. Vitamin D boosts cancer treatment. Nature 2 Oct 2014;514:8 doi:10.1038/514008d
Chen S, Zhu X, Lai X, et al. Combined Cancer Therapy with Non-Conventional Drugs: all Roads Lead to AMPK. Mini Reviews in Medical Chemistry. 2014 Aug 19. Epub ahead of print, Free Full Text
Saada HN, Said UZ, Mahdy EM, et al. Fish oil omega-3 fatty acids reduce the severity of radiation-induced oxidative stress in the rat brain. International Journal of Radiation Biology. 2014 Jun 17:1-25. Abstract


Kamisli S, Ciftci O, Cetin A, et al. Fish oil protects the peripheral and central nervous systems against cisplatin-induced neurotoxicity. Nutritional neurotoxicity 2014;17 (3) 116-126 Abstract
Bhadri N, Sanji T, Madakasira Guggilla H, Razdan R. Amelioration of behavioural, biochemical, and neurophysiological deficits by combination of monosodium glutamate with resveratrol/alpha-lipoic acid/coenzyme q10 in rat model of Cisplatin-induced peripheral neuropathy. ScientificWorldJournal. 2013 Dec 30;2013:565813. doi: 10.1155/2013/565813.

Xu M, He RR, Zhai YJ, et al. Effects of carnosine on cyclophosphamide-induced hematopoietic suppression in mice. The American Journal of Chinese Medicine 2014;42(1):131-42. doi: 10.1142/S0192415X14500098.
Sawicka E, Długosz A, Rembacz KP, Guzik A. The effects of coenzyme Q10 and baicalin in cisplatin-induced lipid peroxidation and nitrosative stress. Acta Poloniae Pharmaceutica. 2013;70(6):977-85 Abstract
Sunpaweravong S, Puttawibul P, Ruangsin S, et al. Randomized Study of Antiinflammatory and Immune-Modulatory Effects of Enteral Immunonutrition During Concurrent Chemoradiotherapy for Esophageal Cancer. Nutrition and Cancer. 2013 Nov 25. Preview

Hirai S, Kaida S, Ito T, et al. Magnesium premedication prevents Cisplatin-induced nephrotoxicity in patients with esophageal and hypopharyngeal cancer. Gan To Kagaku Ryoho. 2013 Jun;40(6):743-7. Japanese. PubMed

Simard B, Ratel D, Dupré I, et al. Shark cartilage extract induces cytokines expression and release in endothelial cells and induces E-selectin, plasminogen and t-PA genes expression through an antioxidant-sensitive mechanism. Cytokine. 2013 Jan;61(1):104-11. doi: 10.1016/j.cyto.2012.08.035.
Weeks JC, Catalano PJ, Cronin A, et al. Patients' Expectations about Effects of Chemotherapy for Advanced Cancer. N Engl J Med 2012; 367:1616-1625 DOI: 10.1056/NEJMoa1204410