Sydäninfarkti

Joka vuosi noin 23 000 suomalaista saa sydäninfarktin ja 13 000 menehtyy siihen. Yli puolelle infarkti tulee yllättäen, ja noin 6000 potilasta kuolee ennen hoitoon pääsyä. Kohtaus johtuu käytännössä aina pitkään kestäneestä sepelvaltimotaudista. Infarktiin sairastuneilla on ollut usein jo vuosia piilevä omega-3-rasvahappojen (EPA + DHA), D-vitamiinin ja magnesiumin puute ja sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriö. Potilas hyötyy vhh-ruokavaliosta, kuntoliikunnasta ja ravintolisistä, jotka hidastavat taudin kulkua ja ehkäisevät sydänkuolemaa. Tällaisia ravintolisiä ovat etyyliesteröidyt kalaöljyt, berberiini, D-vitamiini, karnosiini, maitohappobakteerit, magnesium, foolihappo ja muut B-vitamiinit sekä ubikinoni (Q10). Kalaöljyn omega-3-rasvahapot lisättiin 29.4.2009 veren rasvahäiriöiden Käypä hoito -suosituksiin (Duodecim), mutta niiden laadusta tai määristä ei annettu mitään ohjeita.

"Mikä on hyväksi sydämelle, on myös hyväksi aivoille"
- Hippokrates

Sydänsairaudet maksavat Euroopassa yhteiskunnille jopa 210 miljardia euroa vuodessa. Valtaosa sydänkohtauksista olisi vältettävissä tehokkaalla ennaltaehkäisyllä, mukaanluettuna vhh-ruokavalio, säännöllinen kuntoliikunta sekä sydäntä suojaavat ravintolisät D-vitamiini, berberiini, E-EPA, karnosiini, magnesium, seleeni ja ubikinoni.

Alle viidennes suomalaisista infarktipotilaista saa sydänkuntoutusta, vaikka Euroopan kardiologinen seura suosittelee, että jokainen sydäninfarktin sairastanut potilas saisi toimenpiteen jälkeen sydänkuntoutusta. Parissa päivässä kotiutunut keski-ikäinen pallolaajennuspotilas ei ehkä ymmärrä tai usko, että hänen pitäisi sitoutua sydänkuntoutukseen loppuiäkseen. Voimme siis todeta, että suurin osa sydänpotilaista jää oman onnensa nojaan.  Heidän kannattaa lukea tämän katsaus ja ottaa sitä onkeensa.

Uudet kliiniset E-EPA-tutkimukset ovat kumonneet kalaöljyn vähättelijöiden käsitykset (ettei kalaöljystä muka olisi hyötyä sydän- ja valtimotautien ehkäisyssä ja hoidossa) (Wu ym. 2019, Doshi ym. 2019). Tosiasiassa E-EPA ehkäisee sydäntauteja paremmin kuin mikään lääke. Yhdysvaltain terveysvirasto on myöntänyt E-EPA:lle käyttöindikaation sydänkohtausten ehkäisi.

FDA:n komitea suosittelee statiinien lisänä E-EPAa, koska se vähentää dramaattisesti sydäntauteja

EVAPORATE: Kliininen E-EPA-tutkimus sepelvaltimotautia sairastavilla potilailla

Wu H, Xu L, Ballantyne CM. Dietary and pharmacological fatty acids and cardiovascular health. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. 2019 Nov 2. pii: dgz174. doi: 10.1210/clinem/dgz174.
Doshi R, Kumar A, Thakkar S,  et al. Meta-analysis Comparing Combined Use of Eicosapentaenoic Acid and Statin to Statin Alone. American Journal of Cardiology. 2019 Oct 26. pii: S0002-9149(19)31155-5. doi: 10.1016/j.amjcard.2019.10.009.

Suomen lääkärilehti uutisoi E-EPAlla tehdyn REDUCE-IT-tutkimuksen 18.1.2019 otsikolla
Kalaöljy ehkäisee sydäntapahtumia

Hyvästi kolesteroliteoria!

”Kolesteroliteoria on kuollut”
Etyyliesteröidyt kalaöljyt ja sydäntaudit
Antioksidantit ehkäisevät valtimomuutoksia

Diabeetikon kolesteroliarvoitus

Dr Joseph Mercola 11.12.2018: Why Your Doctor is Wrong About Cholesterol

Kalan ja kalaöljyn syönti vähentää ennenaikaisen kuoleman riskiä

Ennaltaehkäisy ja uuden infarktin ehkäisy

 • Mittaa vyötärösi ympärysmitta (max hyväksyttävä: miehet 90 cm, naiset 84 cm)
 • Liiku säännöllisesti ainakin 2–3 kertaa viikossa 20 minuuttia kerrallaan
 • Perehdy glykemiaindeksiin ja -kuormaan
 • Aloita ortoglykeeminen ruokavalio
 • Älä polta lainkaan, äläkä juo liikaa alkoholia äläkä makeita virvoitusjuomia
 • Karnosiini on sydäntä vahvistava ja suojaava lisäravinne. Käytä sitä päivittäin.
 • Käytä päivittäin farmaseuttista kalaöljyä.
 • Ota päivittäin antioksidantteja
 • Jos kuulut riskiryhmään tai sinulla on jo sepelvaltimotauti (tai on ollut infarkti) ota karnosiinia, magnesiumia, foolihappoa, B6- ja B12-vitamiineja päivittäin, jatkuvasti. Se voi pelastaa henkesi. Kolesterolin merkitys valtimonkovetustaudin syytekijänä keksittiin jo vuonna 1913 ja homokysteiinin vuonna 1962. Toin jälkimmäisen Suomessa yleiseen tietouteen vuonna 1999.
 • Kuitenkin on syytä huomata, että klassiset riskitekijät (kolesteroli, ylipaino, tupakointi, kohonnut verensokeri, liikunnan puute) ovat mukana kuvassa vain alle puolessa sydäninfarkteista. Toinen puoli tulee kuin "salama kirkkaalta taivaalta". Nyt on löydetty useita uusia riskitekijöitä, jotka selittävät näitä tapauksia. Mitä useampi "vanha" ja uusi riskitekijä on samalla henkilöllä, sitä suurempi sairastumisen vaara on.
 • E-EPA ehkäisee sydänkohtauksen uusiutumista

BMJ: Kalaöljy nopeuttaa toipumista sydänkohtauksesta

"Uusia" sydäninfarktin riskitekijöitä

 • Omega-3-indeksi alle 4 %
 • Alipoproteiinit apo B100 ja apo B48
 • Särky- ja tulehduslääkkeet voivat aiheuttaa sydänkohtauksia (lue uutinen). Sydänkohtauksen riski jatkuu vielä useita viikkoja lääkkeen lopettamisenkin jälkeen osoittaa uusi tutkimus, joka julkaistiin joulukuussa 2004 sisätautilääkäreiden ammattilehdessä Archives of Internal medicine. Itse asiassa sydäninfarktin riski kasvaa kaksinkertaiseksi särkylääkkeiden lopettamisen jälkeen.
 • Adiponektiinin piilevä puute
 • ADMA eli asymmetrinen dimetyyliarginiini. Kuopion yliopiston tutkimuksissa paljastui uusi itsenäinen infarktin riskitekijä, ADMA, joka voidaan mitata verestä.
 • Leptiini. Kohonnut arvo osoittaa infarktin riskiä ehkä varmemmin kuin kohonnut kolesteroli. Leptiini myös voidaan mitata verestä
 • Homokysteiiini
 • Fibrinogeeni lisää hyytymän mahdollisuutta. Lue lisää

Mikä sydäninfarkti on?

Noin 44 000 suomalaista saa vuosittain sydänkohtauksen, joka vaatii sairaalahoitoa. Näistä 25 000 on sydäninfarkteja, ja niistä 13 000 johtaa kuolemaan. Loput luokitellaan angina pectoris -kohtauksiksi. Tauti johtuu sydämen sepelvaltimoiden ahtautumisesta eli sepelvaltimotaudista. Se on merkittävin kansantautimme. Sepelvaltimotauti voi johtaa sydäninfarktiin ja sydämen vajaatoimintaan (johon ei ole olemassa parantavaa hoitoa; siksi kannattaa nauttia sydäntä vahvistavia ravintolisiä, kuten ubikinonia ja karnosiinia).

Sydäninfarkti eli "sydänveritulppa" tarkoittaa sitä, että yksi tai useampi sydänlihasta ruokkiva sepelvaltimo tukkeutuu ja estää sydänlihaksen verensaantia. Silloin sydänlihas menee kuolioon, eikä sydän kykene pumppaamaan verta normaalisti. Infarktin välittömänä syynä voi olla suonen sisäinen verihyytymä eli tulppa, mutta usein valtimo tukkeutuu, kun sen sisäseinämä repeää ja romahtaa kasaan. Tulpan syynä voi myös olla seinämästä irronnut kolesterolipaakku. Karnosiini ehkäisee paakkujen repeämistä (Brown ym 2014). Sydäninfarktin jälkeen esiintyy usein kammioperäisiä lisälyöntejä ("kammioextroja, kuva"), joita kalaöljyn käyttö ehkäisee.

Sydäninfarkti lisää kuukauden kuluessa aivohalvauksen riskiä 44-kertaisesti ja 3 vuoden kuluessa vielä 2-3 kertaisesti (lue tutkimus). Myös hiljainen infarkti, joka ei näy edes EKG:ssä, nostaa sydänkuoleman riskin 17-kertaiseksi. Nämä uudet havainnot antavat entistäkin enemmän aihetta käyttää suojaavia ravintolisiä, ennen kaikkea karnosiinia, foolihappoa ja E-EPAa tai E-EPAn ja E-DHA:n yhdistelmää, joosa on mukana D3-vitamiinia. Kalaöljy nostaa sydänlihaksen omega-3-indeksiä, ja ennen kaikkea AA/EPA-suhdetta. Indeksin nousu rajoittaa sydäninfarktin kokoa, jos sellainen kuitenkin on tullakseen (McGuinnes ym. 2006). Indeksin tulisi olla > 8 %; japanilaisilla se on keskimäärin 12–15 %. AA/EPA-suhde saa olla terveellä ihmisellä enintään 3:1 ja sydänpotilaalla 2:1. Niinpä Japanissa sairastuvuus ja kuolleisuus sydäntauteihin on 6 kertaa vähäisempää kuin Suomessa. Maailman suurin kalaöljytutkimus JELIS onkin tehty E-EPAlla (lue lisää). Sen mukaan E-EPA (1800 mg/vrk) ehkäisee infarktin uusiutumista.

Infarkti johtuu usein siitä, että valtimon sisäseinämään kertynyt plakki repeää ja lähettää palasia, jotka tukkivat pienen valtimon. Uuden polven etyylieströity kalaöljy (E-EPA yksin tai yhdessä E-DHA:n kanssa) pystyy tunkeutumaan plakkiin ja stabilisoimaan sitä, jolloin se ei repeydy. Tämä on merkittävä selitys sille, että uuden polven kalaöljy vähentää sydäninfarkteja ja niistä johtuvia kuolemia.

Plakki repeää

Plakki repeää. Revenneet plakit ovat syypäitä infarktiin noin 70 prosentissa. E-EPA ja E-EPA + E-DHA sekä karnosiini stabilisoivat plakkeja ja estävät nitä repeämästä. Näin nämä ravintolisät parantavat sydänpotilaan ennustetta.

Hiljainen sepelvaltimotauti ja sydäninfarkti

Yleensä sepelvaltimotaudin oireena pidetään rasituksessa, etenkin pakkasilla ilmenevää rintakipua. Sydäninfarktia osataan epäillä, kun puristava rintakipu kestää yli 15 minuuttia. Silloin potilas lähtee itse tai hänet lähetetään kiireesti sairaalaan tai terveyskeskukseen sydänfilmiin ja verikokeisiin. Lääkärit ovat kuitenkin jo pitkään tienneet, että sepelvaltimotauti ja infarkti voi myös olla oireeton eli "hiljainen". Uusi kuvantamistekniikka on paljastanut hiljaisten infarktien yllättävän yleisyyden.
Hiljaiset sydäninfarktit luultua yleisempiä

Homokysteiini - merkittävä riskitekijä

Lääketeollisuuden tukemat sydänlääkärit haukkuvat väärää puuta keskittyessään kolesterolin alentamiseen. Homokysteiini on todennäköisesti vähintään yhtä tärkeä, ellei vieläkin tärkeämpi tekijä verisuonitautien synnyssä ja etenemisessä.

Suomalaisten miesten homokysteiinipitoisuus on Euroopan korkein, keskimäärin yli 11 millimoolia verilitraa kohti (µmol/l). Tavoitetasona pidetään enintään 7 µmol/l. Ehkä kohonnut homokysteiini on yksi syy sydäntautien yleisyyteen Suomessa. Tutkimusten mukaan kohonnut homokysteiini on yleinen sydän- ja verisuonitauteihin sairastuneiden keskuudessa ja myös heidän terveillä sukulaisillaan, jotka ovat toistaiseksi terveiden kirjoissa.

Kohonnut homokysteiini alenee edullisesti, turvallisesti ja varmasti hyvin yksinkertaisella konstilla: foolihapon, B6- ja B12-vitamiinien yhdistelmällä. Suomessa Helsingin Yliopistollinen keskussairaala (HYKS) tutkii ja antaa nykyään tällaista vitamiinihoitoa sydän- ja aivohalvauspotilaille.

Duodecim-lehti kirjoitti aiheesta jo vuonna 2000 otsikolla "Homokysteiini kielii kiihtyneestä ateroskleroosista". (Ateroskleroosi tarkoittaa verisuonten "kalkkiutumista".) Artikkelissa todetaan, että noin 20 %:lla vanhuksista on homokysteiini koholla ja että kohonnut homokysteiini liittyy valtimonkovetustaudin riskiin ja lisäksi se on suorassa suhteessa verisuonisairauksien vaikeusasteeseen. Homokysteiini on siis valtimonkovetustaudin kiivauden mittari. Tästä aiheesta on käynnissä laajoja väestötutkimuksia monissa maissa, myös Suomessa. Perästä kuuluu, päättää Duodecim kirjoituksensa.

Sydän- ja verisuonitauteja potevien tulisi mittauttaa verestään homokysteiinin pitoisuus. Se on mahdollista kaikissa kliinisissä laboratorioissa. Jos lukema on yli 7 mikromoolia litrassa (µmol/l), kannattaa ehdottomasti ottaa päivittäin lisäravinteena foolihappoa, B6- ja B12-vitamiineja. Myös magnesium suojaa sydäntä. Jollei tauti ole vielä alkanut, magnesium- ja vitamiinitabletti voi ehkäistä sitä ennalta. Niillä, joilla on jo tauti, magnesiumin ja vitamiinien yhdistelmä voi parantaa ennustetta: hidastaa valtimoitten kovettumista ja estää uuden sydän- tai aivoinfarktin tulon. Amerikan Lääkärilehden (JAMA) mukaan jokaisen, jolla on diagnoosina sepelvaltimotauti pitäisi syödä ruuan lisänä foolihappoa. B-vitamiinien lisäksi suosittelen E-EPAa, joka stabiloi ateroomapaakkuja (lue raportti). Amerikkalainen sydänprofessori Gary Zaloga suosittaa karnosiinia sydänpotilailleen (lue lisää).

Lue lisää homokysteiinistä

Maitohappobakteerit (probiootit)

Maitohappobakteerit auttavat 12 viikossa parantamaan veren aterogeeneista rasvaprofiilia sydänystävälliseksi, osoittaa uusi italaialiainen kliininen satunnaistettu ihmistutkimus (Ruscica ym. 2019).

Ruscica M, Pavanello C, Gandini S, et al. Nutraceutical approach for the management of cardiovascular risk - a combination containing the probiotic Bifidobacterium longum BB536 and red yeast rice extract: results from a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutrition Journal. 2019 Feb 22;18(1):13. doi: 10.1186/s12937-019-0438-2. Free Full Text

Liikunta auttaa sydänpotilasta

Sydämen toiminnanvajaus tarkoittaa sitä, että sydänlihas ei enää jaksa pumpata verta tehokkaasti. Seurauksena on väsyminen ja nesteen kertyminen alaraajoihin ja keuhkoihin. Taudin syynä voi olla sepelvaltimotauti, sydänlihastulehdus tai muu sydänlihastauti, mutta aina siihen ei löydetä mitään nimenomaista syytä. Tautia hoidetaan lääkkein (digoksiini) ja vaikeimmissa tapauksissa joudutaan tekemään sydämensiirto.

Potilas on usein väsynyt tai väsyy helposti liikkuessaan. Lääkärit ovat perinteisesti varoitelleet sydänpotilaita rasittamasta itseään. Nykyään ollaan kuitenkin sitä mieltä, että rasituksen välttäminen heikentää fyysistä kuntoa ja nopeuttaa sydänlihaksen rappeutumista.

Kuntoliikunnasta on hyötyä sydänpotilaille, kertoo saksalaistutkimus. Siihen osallistui 73 noin 70-vuotiasta miespuolista sydänpotilasta, jotka aloittivat ohjatun kohtuullisen kuntoliikunnan. He polkivat kuntopyörällä 10 minuutin jaksoissa 4-6 kertaa päivässä kahden viikon ajan sairaalassa valvonnan alaisina. Sen jälkeen he treenasivat kotona 20 minuuttia päivittäin puolen vuoden ajan. Heitä verrattiin samankokoiseen liikkumattomaan potilasryhmään. Kuntoilleiden potilaiden verenkierto ja sydämen lyöntivoima paranivat. Se ilmeni muun muassa siten, että lepo- ja rasitussykkeet alenivat. Myös sydämen laajentuma väheni liikunnan ansiosta. Laajentuma on osoitus sydänlihaksen "väsähtämisestä", jota liikunta hoitaa luonnonmukaisesti.
Liikunta on luonteeltaan antioksidatiivista

Ubikinoni suojaa infarktin heikentämään sydäntä, joka kärsii vajaatoiminnasta. Ubikinonin suojavaikutus perustuu pääasiassa mitokondrioiden toiminnan tukemisen (Ajith ja Jayakumar 2014). Suosittelen kaikille infarktin saaneille ihmisille 200–300 mg ubikinonia päivässä pysyvästi. Se kohentaa vointia, antaa lisää energiaa ja suorituskykyä ja puolittaa ennenaikaisen kuoleman riskin (Mortensen ym. 2014).

Diabetes huonontaa infarktipotilaan ennustetta

Samanaikainen diabetes lisää sydänpotilaan kuolemanvaaran kaksinkertaiseksi. Diabeetikkojen suonet ovat ahtaammat kuin ei-diabeetikkojen. Diabeetikot tarvitsevat läpi elämän antioksidantteja ja muita ravintolisiä. Lue lisää...

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät sydänkohtauksia ja sydänkuolemia, osoittavat uudet tutkimukset, mm. jättisuuri Cambridgen yliopiston 22-vuotinen seurantatutkimus (Lentjes ym. 2017). Väkevöity etyyliesteröity kalaöljy suojaa sydäninfarktin aiheuttamalta sydänlihaksen fibroosilta, joka johtaa usein rytmihäiriöihin ja vajaatoimintaan (Heydar ym. 2018). Japanilaiset sydäntutkijat ovat osoittaneet, että omega-3:t ehkäisevät valtimoiden endoteelisolujen DNA-vaurioita, mikä selittää suojavauktusta uudella tavalla (Sakai ym. 2017). Vapaiden radikaalien aiheuttamat DNA-vauriot ovar näet valtimonkovettumataudin syytekijä (ei kolesteroli, kue moni vielä kuvitelee!). Ruotsalaiset kardiologit korostavat, että E-EPA ehkäisee sydänpahtumia kolesterolista riippumatta, koska se vaimentaa tulehdusta (Bäck ja Hansson 2019).  E-EPA on maailman paras kalaöljy, sanovat japanilaiset sydänlääkärit. He määräävät sitä potilailleen 1800 mg päivässä hyvällä menestyksellä.

Bäck M, Hansson GK. Omega-3 fatty acids, cardiovascular risk, and the resolution of inflammation. FASEB Journal. 2019 Feb;33(2):1536-1539. doi: 10.1096/fj.201802445R.
Heydari B, Harris WS, Kwong RY. Letters re: Effect of Omega-3 Acid Ethyl Esters on Left Ventricular Remodeling After Acute Myocardial Infarction: The OMEGA-REMODEL Randomized Clinical Trial Circulation. 2017 Jan 10; 135(2): e13–e14.Free Full Text
Lentjes MAH, Keogh RH, Welch AA et al. Longitudinal associations between marine omega-3 supplement users and coronary heart disease in a UK population-based cohort. BMJ Open  November 10, 2017 Free Full Text pdf
Sakai C, Ishida M, Ohba H, et al. Fish oil omega-3 polyunsaturated fatty acids attenuate oxidative stress-induced DNA damage in vascular endothelial cells. PLoS One. 2017 Nov 9;12(11):e0187934. doi: 10.1371/journal.pone.0187934. eCollection 2017. Free Full Text
Ajith TA, Jayakumar TG. Mitochondria-targeted agents: Future perspectives of mitochondrial pharmaceutics in cardiovascular diseases. Review. World Journal of Cardiology. 2014 Oct 26;6(10):1091-9. doi: 10.4330/wjc.v6.i10.1091. Free Full Text
Mortensen SA, Rosenfeldt F, Kumar A et al for Q-SYMBIO Study Investigators. The Effect of Coenzyme Q10 on Morbidity and Mortality in Chronic Heart Failure: Results From Q-SYMBIO: A Randomized Double-Blind Trial. JACC Heart Failure. 2014 Sep 25. pii: S2213-1779(14)00336-9. doi: 10.1016/j.jchf.2014.06.008.
Brown BE, Kim CH, Torpy FR, et al. Supplementation with carnosine decreases plasma triglycerides and modulates atherosclerotic plaque composition in diabetic apo E(-/-) mice. Atherosclerosis. 2014 Feb;232(2):403-9. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2013.11.068.