Rintasyöpä

Noin 1,3 miljoonaa naista ja noin 13 000 miestä sairastuu vuosittain rintasyöpään eri puolilla maailmaa. Rintasyöpä on naisten yleisin syöpätauti. Siihen sairastuu noin 5000 suomalaista joka vuosi. Viime vuosikymmeninä hoidon tulokset ovat parantuneet huimasti, mutta silti joka neljäs potilas kuolee tähän tautiin. Ongelmana on, että joka viides rintasyöpä ei reagoi vakiohoitoihin, ja että "parantuneidenkin" potilaiden elimistössä lymyää syöpäsoluja, jotka voivat levitä aivoihin ja muualle elimistöön. Rintasyövän sädehoito lisää sydäntaudin riskiä. Suosittelen kaikille syöpäpotilaille tukihoidoksi vähähiilihydraattista (vhh)ruokavaliota sekä suojaavia ravintolisiä, joista kerron tässä katsauksessa.

Rintasyövän hoidot ovat kehittyneet niin että ennuste on parantunut suuresti. Kuitenkin kemoterapia (solumyrkyt eli sytostaatit) aiheuttavat noin 30 prosentille potilaista ikäviä sivuvaikutuksia: väsymystä, lihaskatoa, pahoinvointia, masennusta, muistihäiriöitä, puheen ja ajattelun sujumisen vaikeutta. Potilaat kertovat, että kemoterapian jälkivaikutukset voivat haitata heidän elämäänsä jopa kymmenenkin vuotta hoitojen päättymisen jälkeen (Orhcad ym. 2016). Oikea ruokavalio (sokerin välttäminen) ja monet ravintolisät voivat onneksi vähentää vakiohoitojen sivuvaikutuksia, kuten tässä artikkelissa kerron.

Runsas sokerin ja muiden nopeiden hiilihydraattien syöminen ruokkii rintasyöpäsoluja ja voi lisätä niiden metastasointia, osoittaa uusi Anderson Cancer Centerin hiiritutkimus. Se vahvistaa vanhastaan tunnettua näkemystä, että syöpäsolut kasvavat ja leviävät sokereiden avulla. Rintasyöpäpotilaan kannattaa siis noudatta vähähiilihydraattista ruokavaliota.

Syöpäsoluissa sokereista syntyy metyyliglyoksaalia (MG) aerobisessa glykolyysissä. MG sokeroittaa valkuaisaineita vaarallisiksi AGE-tuotteiksi, etenkin rintasyövässä. MG:tä ja AGE-tuotteita sisältävät syöpäsolut ovat hanakoita lähettämään etäpesäkkeitä (metastaaseja). Karnosiini eliminoi MG:tä ja ehkäisee AGE-tuotantoa ja vähentää siten metastasoinnin riskiä, mikä puoltaa karnosiinin käyttöä rintasyövän ja muidenkin syöpien täydentävänä hoitona (Nokin ym. 2016, 2019). Sopiva päiväannos on 600–1200 mg (1-2 tablettia Suomena vahvinta karnosiinia).

Valitettavasti rintasyöpäpotilaat eivät ymmärrä käyttää hyödyllisiä ravintolisiä, kirjoittavat brasilialaiset lääkärit katsauksessaan. He suosittelevat guaranaa, karnitiinia ja ubikinonia (Pereira ym. 2018). Monista muistakin – kutem berberiinistä – on toki apua, kuten seuraavasta ilmenee.

Yli 230 000 amerikkalaisen naisen monivuotiset seurantatutkimukset osoittavat, että plasman matala D-vitamiinin pitoisuus, alle 75 nmol/l, lisää ER-positiivisen rintasyövän uusiutumisen riskiä verrattuna suurempiin pitoisuuksiin. ER-positiivisissa I–III asteen rintasyövissä jokainen 12,5 nmolin/l nousu vähensi uusiutumisen riskiä 13, muta ER-negatiivissa ei havaittu vastaavaa vaikutusta.  prosenttia (Peng ym. 2020). Suomen viranomaissuositus 10 µg/vrk ei anna riittävää suojaa, sillä sillä ei päästä 75 nmolin/l pitoisuuksiin. Suomessa viranomaiset uskottelevat, että 50 nmol/l riittää kaikille.

Kalaöljy parantaa rintasyövän ennustetta

Kalaöljyn omega-23-rasvahapot parantavat rintasyövän ennustetta, osoittavat italialaiset tutkijat (Department of Pharmacy, Health and Nutritional Sciences, 87036 Arcavacata di Rende, Italy 2 Centro Sanitario, University of Calabria) uudessa perusteellisessa kirjalliuuskastauksessan (Giordano ym. 2020). Suosittelen väkevöityjä etyyliesteröityjä valmisteita, E-EPAa tai E-EPAn ja E-DHA:n yhdistelmää tai molempia yhdessa. Kalaöljy vähentää säde- ja kemoterapian haittoja ja ehkäisee hoitojen ja taudin aiheuttamia sydänvaivoja, kognitiivisia häiriöitä ja lihaskatoa, sairaalloista laihtumista (kakeksiaa), kirjoittavat amerikkalaiset syöpälääkärit katsauksessaan (Fabian ym. 2015). Saman työryhmän uusi työ vahvistaa, että väkevöity etyyliesteröity kalaöljy on eduksi rintasyövässä (Chen ym,. 2016) .Amerikkalaiset rintasyöpälääkärit suosittelevat väkevöidyn etyyliesteröidyn kalaöljyn käyttöä aromataasinestäjien aiheuttamien lihaskipujen ehkäisyyn (Lustberg ym. 2017). Päiväannoksen tulee kuitenkin ola riittävän suuri, vähintään 2 grammaa omega-3:a. Kalaöljy parantaa rintasyöpäpotilaan antioksidanttipuolustusta ja vähentää kemoterapian haittoja, osoittaa myös intialainen tutkimus (Mansara ym. 2015). Espanjalaisetkin lääkärit suoisttelevat rintasyövän täydentäväksi hoidoksi kalaöljyä ja D-vitamiinia (Bermejo ym. 2018). On siis suorastaan tyhmää jättää kayttämättä tätä luonnonmukaista, vaaratonta täydentävää hoitoa (suosittelen 90-prosenttista, D-vitamiinia sisältävää etyyliesteröityä kalaöljyä) ja muita potilaan ennustetta parantavia ravintolisiä (karnosiinia, berberiiniä K2-vitamiinia, ym.).

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot estävät rintasyöpää, sen kasvua ja leviämistä. Vaikutus perustuu, ainakin osittain siihen, että rasvahapoista syntyy elimistössä endokannabionoidijohdannaisia, eikosapentaenoyyli-etanoliaminia (EPEAa) ja dokosaheksaenoyyli-etanoliaminia (DHEA), kirjoittavat skotlantilaiset tutkijat (Brown ym. 2019). Niinpä kaikkien rintasyöpäpotilaiden kannattaa nauttia ruoan lisänä väkevöityjä, puhdistettuja kalaöljykapseleita, mieluiten E-EPAa 2 grammaa päivässä.

Brown I, Lee J, Sneddon AA, et al. Anticancer effects of n-3 EPA and DHA and their endocannabinoid derivatives on breast cancer cell growth and invasion. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2019 Oct 16:102024. doi: 10.1016/j.plefa.2019.102024.

Albertan yliopiston syöpäklinikassa Kanadassa tehdään parhaillaan tutkimusta 52 rintasyöpäpotilaalla, joista puolet saa vakiohoidon lisänä 12–18 viikkoa kalaöljyn DHA-rasvahappoa ja puolet lumetta. DHA:ta annetaan 4,4 grammaa päivässä (sic!) 11 kapselina, jotka otetaan kolmessa erässä atrioiden yhteydessä. Lumevalmistetta (soija/maissiöljy) annetaan niinikään 11 kapselina kolmessa erässä (Newell ym. 2019). Tutkimuksen perusteet ja suunnitelman voi lukea maksutta Clinical Trials -rekisteristä.

Newell M, Mackey JR, Bigras G, et al. Comparing docosahexaenoic acid (DHA) concomitant with neoadjuvant chemotherapy versus neoadjuvant chemotherapy alone in the treatment of breast cancer (DHA WIN): protocol of a double-blind, phase II, randomised controlled trial. BMJ Open. 2019 Sep 17;9(9):e030502. doi: 10.1136/bmjopen-2019-030502.

Isralilaiset syöpälääkärit kehottavat rintasyöpäpotilaita hoitavia lääkäreitä avoimeen keskusteluun potilaiden kanssa tukihoitona käytettävistä ravintolisistä (Samuels ym. 2014). Niistä he nimeävät D- ja E-vitamiinit, glutamiinin ja N-asetyylikarnitiinin, seleenin ja ubikinonin. Tällainen avoin keskustelu on tarpeen, etteivät lääkärit tietämättömyydessään ja ylimielisyydessään kiellä potilailta hyödyllisten  ravintolisien käyttöä – kuten Suomessa vielä tapahtuu valitettavasti – väittämällä virheellisesti, että ne muka "rasittavat maksaa". Tosiasiassa ravintolisät eivät vahingoita maksaa, vaan ravintolisät ehkäisevät syöpähoitojen sivuvaikutuksia ja parantavat potilaan vointia sekä taudin ennustetta.

Kalaöljy ehkäisee Taxolin (solusalpaaja) sivuvaikutuksia, etenkin ääreishermoston vaurioita (neuropatiaa), ilmenee uudesta satunnaistetusta kliinisestä tutkimuksesta (Ghoreishi ym. 2012). Se puoltaa kalaöljyn käyttöä rintasyövän tukihoitona. Itse suosittelen E-EPAa noin 2 grammaa päivässä.

Jättisuuri norjalaistutkimus (2009) osoitti, että ravintolisät parantavat rintasyövän ennustetta. Monet muut tutkimukset puoltavat D-vitamiinin, berberiinin, karnosiinin, ubikinonin (Tazoli 2017), E-EPAn, E-DHA:n, fosfoseriinin, soijan isoflavonoidien ja muiden ravintolisien käyttöä rintasyövän tukihoitona. Amerikkalaistutkimus (2013) vahvistaa norjalaishavainnon: Ravintolisät parantavat rintasyövän ennustetta.

D-vitamiini

Joka neljäs rintasyöpäpotilas joutuu pitämään taukoja paklitakselihoidossa, koska heillä on D-vitamiinivaje, toteavat amerikkalaiset syöpälääkärit ((Jenaro ym. 2020). Sen tähden jokaiselta portillata tulee mitata seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) ja jos se on alle 75 nmol/l, se tulee korjata reilulla D-vitamiinilla. Yhdysvaltalaiset rintasyöpäkirurgit antavat 180 µg/päivä. Suomalainen viranomaissuositus 10 µg on aivan liian pieni rintasyöpään sairastuneelle.

D-vitamiini pienentää rintasyövän (ja monen muunkin syövän) riskiä, osoittavat monet tutkimukset (Grant 2020). Siihen tarvitaa suurempi päivöäannos kuin Suomen viranomaisuositus.

Rintasyövistä voitaisiin ehkäistä 80 % nostamalla naisten seerumin D-vitamiinin pitoisuus (25-OHD) noin 65 ng:aan/l eli 160 nmol:iin/l. Se edellyttäisi D-vitamiinia noin 150 µg/vrk. Lähde: Cedric F. Garland et al. 2007. Suomessa D-vitamiinin saantisuositus on vain 10 µg/vrk. Ei ihme, että moni sairastuu rintasyöpään. Vastuun kantajaa ei tahdo löytyä.

Sisar-tutkimus: D-vitamiini ehkäisee rintasyöpää

D-vitamiinia rintasyöpäpotilalle
Uutta kalaöljyä rintaysövän hoitoon
D-vitamiini parantaa rintasyövän ennustetta ja vähentää kuolleisuutta

Rintasyöpäpotilaan tulisi ottaa D-vitamiinia niin paljon, että seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) nousee yli 95 nmolin/l, mieluiten 175–250 nmol/l välille. Se edellyttää yleensä yhtä monta mikrogrammaa (175–250) päivässä, sillä yksi mikrogramma nostaa seerumin pitoisuutta keskimäärin yhdellä nanomoolilla/l. Yliannostelun vaaraa ei ole, sillä toksisuuden raja on 500 nmol/l, ilmoittaa Yhdysvaltain terveysvirasto. D-vitamiini on yhtä tehokasta kuin tamoksifeeni, sanovat amerikkalaiset syöpälääkärit. Irlantilainen soluviljelututkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan D-vitamiinista on apua rintasyövän ehkäisyssä ja hoidossa (Murray ym. 2017). Asian vahvistaa myös italaialisetne syöpätutkijoiden raportti (Cazzaniga ja Bonanni 2018). Amerikkalainen tutkimus vahvistaa, että runsaasti D-vitamiinia nauttivat rintasyöpäpotilaat voivat muita paremmin (Andesen ym. 2019)

Kun S-D-25 on alle 75 nmol/l rintasyövän ennuste on huonompi kuin yli 75 nmol/l-pitoisuudessa (de Sousa Almeida-Filho ym. 2017).Ranskalaiset rintasyöpätutkijat osoittavat, että kun rintasyöpäpotilaan S-D-25 on <75 nmol/l ja hän saa aromataasin estolääkitystä, hänellä on tavallistakin suurempi luunmurtuman riski (Bouvard ym. 2012). Suomalaiset viranomaiset ja ravitsemuseliitti tekevät rintasyöpäpotilaille karhunpalveluksen väittämällä että 50 nmol/l riittää kaikille, niin terveille kuin sairaille. Terveystalo on nostanut viitevälin alarajan 75 noliin/l, mikä on aivan oikein. Suositelen syöpäpotilaille 125-150 nmol/l.

Vakiohoitojen lisänä nautittu D-vitamiini parantaa eloonjäämistä (HER2+, ei metastaaseja). Tässä tutkimuksessa D:n viikkoannos oli 10 000 IU eli 250 mikrogrammaa (µg). Potilaista 33 % poti D-vitamiinin vajetta (Zeichner ym. 2014). Uusi 77 tieteellisen tutkimuksen yhteenveto osoitti, että mitä suurempi rintasyöpäpotilaiden S-D-25 oli, sitä pienempää oli kuolleisuus. Korkeimman D-vitamiinpitoisuuden ryhmässä ilmeni 44 % vähemmän kuokemia kuin matalimmassa ryhmässä. Älkää hyvät syöpäpotilaat uskoko ravitsemustieteilijöitä, jotka väittävät, että maidosta muka saisi tarpeeksi D-vitamiinia. Tällaiset väitteet voivat koitua syöpäpotilaille kohtalokkaiksi!
Breast Cancer and Vitamin D, What's the Connection?

Melatoniini

Melatoniini (3 mg yöksi) parantaa rintasyöpäpotilaan unen laatua ja ehkäisee kuumia aaltoja (Chen ym. 2014).

Melatoniini estää rintasyövän kasvua

Grafiikka: Melatonini estää ristasyöpätuumorin kasvua siirrännäisessä (Jardim-Perassi ym. 2019).

HER-2-positiivista rintasyöpää sairastavien kannattaa ottaa melatoniinia estralioli-progesteroni-hoidon lisänä, sillä se estää syövän kasvua, osoittaa amerikkalainen hiirikoe (Dodda ym. 2019).

Karnosiini

Karnosiinin ja sinkin yhdistelmä ehkäisee sädehoidon aiheuttamia nielemisvaikeuksia (dysfagiaa), kirjoitavat italaialaiset sädehoitolääkärit uudessda artikkelissaan (Saldi ym. 2020).

Berberiini

Berberiini estää aggressiivista kolmoisnegatiivista (triplanegatiivista) rintasyöpää (Kim ym. 2018, Lin ym. 2019, El Khalki ym. 2020) ja parantaa sen ennustetta vaimentamalla fibronektoosin ilmentymistä (Jeong ym. 2018). Tämä rintasyövän alalaji on kaikkein aggressiivisin ja vaarallisiin, koska vakiohoidot eivät juuri tehoa siihen. Onneksi berberiinistä ja väkevöidyistä kalaöljyistä on löytynyt siihen apua. Berberiinin vaikutus tässä taudissa perustuu interleukiini-8:n (IL-8:n) vaimennukseen (Kim ym. 2018). Tätä tautia sairastavien potilaiden IL-8 on koholla terveisiin nähden. Berberiini vähentää rintasyöpäpotilaiden tulehdussytokiineja ja torjuu siten taudissa myllertävää kroonista matala-asteista tulehdusta (Zahrooni ym. 2019). Lukuisat toisistaan riippumattomat tutkimukset puoltavat berberiinin käyttöä rintasyövän tukihoitona (Pierpaoli ym. 2013, Liu ym. 2013, Barzegar ym. 2015, Zhao ym. 2016, Su ym. 2016, Wen ym. 2016, Sefidabi ym. 2017, Ma ym. 2017, Xhao ym. 2017, Du ym. 2017. Kim ym. 2018, Jeong ym. 2018, Cazzaniga ja Bonanni 2018, Hashemi-Niasari ym. 2018, Tak ym. 2019). Kirjallisuusviitteet TÄSSÄ.

Berberiini estää rintasyöpäsolujen muuttumista resistenteiksi doksorubisiini-nimiselle solunsalpaajalle, osoittaa uusi kiinalaistutkimus (Wang ym. 2020).  Näin ollen berberiiniä kannattaa nauttia dodsorubiniinhoidon aikana ja sen jälkeenkin.

Wang Y, Liu Y, Du X, Ma H, Yao J. Berberine Reverses Doxorubicin Resistance by Inhibiting Autophagy Through the PTEN/Akt/mTOR Signaling Pathway in Breast Cancer. Onco Targets and Therapy. 2020;13:1909–1919. Published 2020 Mar 4. doi:10.2147/OTT.S241632

Sinkki

Sinkki ehkäisee tamoksifeenin aiheuttamia maksamuutoksia, osoittaa uusi intialianen rottatutkimus. Tutkijat ehdottavat sinkkiä tamoksifeenia saaville rintasyöpäpotilaille maksan suojaksi (Famurewa ym. 2019). Sinkkiä voi saada karnosiinitableteissa, johon on lisätty sinkkiä (15 mg).

Mistä rintasyöpä johtuu?


Geenivirheet
Rintasyöpä johtuu geenimuunnosten ja ympäristön (elintapojen) vuorovaikutuksesta. Islantilaisesta geenipankista on löydetty uusi eurooppalainen rintasyöpää aiheuttava geenimuunnos BARD1. Aikaisemmin on löydetty BRCA1 ja 2 -geenimuunnokset, joiden kanssa BARD1 vuorovaikuttaa ja lisää suuresti sairastumisen riskiä. PALB2-syöpägeeni kaksinkertaistaan rintasyövän riskin (lue uutinen). Suomalaiset tutkijat ovat olleet mukana löytämässä uusia rintasyöpägeenejä (Nature 2007). Geeneillä on ratkaiseva rooli myös rintasyövän leviämisessä keuhkoihin ja aivoihin.

Näin rintasyöpä voi levitä aivoihin

Ravitsemus
Taudin ilmaantumiseen vaikuttaa myös ravitsemus, koska se vaikuttaa geenivirheiden ilmaantumiseen; huono ravitsemus altistaa niiden ilmaantumiselle, terveellinen ravinto ja ravintolisät (mm. E-EPA, karnosiini) vähentävät ilmaantumisen riskiä. Tutkimuksen mukaan makeisten ja makeiden ruokien syöminen lisää rintasyövän riskiä ja toisen tutkimuksen mukaan ylipainon laihduttaminen pois vähentää rintasyövän riskiä. 20 kilon ylipaino lisää rintasyövän riskiä 45 %, sillä lihavuus on krooninen tulehdustila (inflammaatio). Ravinnon omega-6-rasvahapot ovat pro-onkogeenisiä (syöpää aiheuttavia) ja omega-3-rasvahapot antionkogeenisia (syöpää estäviä) (Breast Cancer Research and Treatment 2006) ja anti-inflammatorisia. Eritoten EPA-rasvahappo estää rintasyöpää.

Suosittelen kaikille rintasyöpäpotilaille hiilihydraattista ruokavaliota ja rintasyövän täydentävään hoitoon karnosiinia, E-EPAa, D-vitamiinia (vähintään 100 µg/vrk) ja soijan isoflavonoideja, erityisesti genisteiiniä ja daidtseiiniä, josta elimistö tekee ekvuolia. D-vitamiini ehkäisee rintasyöpää – etenkin kun D-vitamiinia otetaan ruoan lisänä rintojen kehittymisiässä (lue tutkimus). Myös soijan syönti nuorena vähentää merkitsevästi rintasyövän riskiä (Reuters Health). Nämä ravintolisät vähentävät myös itsemurha-ajatuksia ja -yrityksiä, jotka ovat yleisiä rintasyöpään sairastuneilla.

Muut elintavat
Geenit ja elintavat (mm. ravinto) vaikuttavat yhdessä, sillä ravintotekijät säätävät geenien rakenteita ja toimintoja. Niinpä ennen vuotta 1940 syntyneiden BRCA-geenimutaatioita kantavien naisten sairastumisriski 50. ikävuoteen mennessä oli 24 %, kun myöhemmin syntyneiden naisten on peräti 67 %. Vuoden 1940 jälkeen syntyneiden naisten elintavat ovat niin paljon epäterveemmät.

Noin 4 % kaikista rintasyövistä johtuu alkoholista. Runsas alkoholin käyttö lisää rintasyövän riskiä noin 40 %, osoitti Ruotsissa äskettäin julkaistu yli 15 000 naista käsittävä tutkimus. Mitä nuorempana juominen oli aloitettu, sitä suurempi rintasyövän vaara oli. Alkoholi liittyi myös suun, nielun, keuhkojen, maksan, haiman ja sukuelinten syöpiin. Foolihappo, B6- ja B-vitamiinit vähentävät alkoholin aiheuttamaa rintasyövän riskiä jopa 90 %, ilmeni Harvardin yliopiston tutkimuksesta.

Tupakointi lisää rintasyövän riskiä, mutta ehkä vähemmän kuin aikaisemmin on uskottu. Kanadalaisen tutkimuksen mukaan kuitenkin teini-iässä aloitettu tupakointi lisää taudin riskiä noin 70 %. Erityisesti lisääntyy aggressiivinen rintasyöpätyyppi, joka kasvaa ja leviää nopeasti ja joka ei reagoi sädehoitoon eikä kemoterapiaan. Lue ruotsalaistutkimus. Sen mukaan tupakoinnin lopettaneiden riski ei vähentynyt, mutta syynä on todennäköisesti se, että ruotsalaiset ( ja suomalaiset) tupakoinnin lopettajat käyttävät apuna nikotiinipurkkaa tai -laastaria, jotka voivat aiheuttaa syöpää. Lue lisää tästä aiheesta.

Ylipaino lisää rintasyövän riskiä. Varsinkin vyötärölihavuus lisää vaihdevuosien jälkeen rintasyövän riskiä jopa 43 %. Viime aikoina on selvinnyt, että ylipainon rintasyöpää aiheuttava tekijä voi olla leptiini-nimisen hormonin liiallinen tuotanto rasvasoluissa. Leptiini stimuloi angiogeneesiä, jolloin alkava kasvain saa happea ja ravintoa.

Rintasyövän riskiä vähentäviä ravintotekijöitä ovat soija ja sen isoflavonoidit , vihreä tee ja karotenoidit. Lakritsi sisältää runsaasti flavonoideja, mm. glabridiinia, joka estää rintasyöpäsolujen kasvua.

Tulehdus
Rintasyöpäkin tulehdustauti, jossa tulehdussytokiinit ovat lisääntyneet. Karnosiini estää isoprostaani- ja interleukiini 8 (IL8) -nimisiä tulehdussytokiinejä (lue tutkimus), jotka ovat koholla rintasyövässä. IL8:n vaimentaminen ehkäisee myös syövän leviämistä veri- ja imuteitse, sillä IL8 on angiogeneesiä eli uudisverisuonten kasvua lisäävä tekijä. E-EPA estää COX-tietä kudoksissa syntyviä tulehdussytokiineja sekä estrogeenista riippuvaisten rintasyöpäsolujen kasvua ja leviämistä (lue raportti) ja hainrustouute ja soija estävät angiogeneesiä. Uuden tutkimuksen mukaan kalaöljyn omega-3-rasvahappojen teho rintasyövän ehkäisyssä ja hoidossa riippuu naisen geeneistä. Tutkimus osoittaa, että omega-3-rasvahapot tehostavat syöpälääkkeiden (Taxolin ja Taxoteren) tehoa.

Kemoterapia (solusalpaajahoito) voi aiheuttaa ns. kemoaivon, joka huonontaa muistia (lue lisää). Nämäkin uudet havainnot puoltavat E-EPAn ja fosfoseriinin käyttöä kemoterapian tukena. Saksalaisetkin syöpäkirurgit suosittavat omega-3:a syöpäpotilaille, koska se parantaa heidän yleiskuntoaan ja ehkäisee syövän leviämistä. Lisäksi omega-3:t, eritoten EPA, ehkäisevät leikkausten jälkeisiä infektioita, vähentävät antibioottien tarvetta ja sairaalassaolopäiviä (mikä säästö yhteiskunnalle!) (Stehr ja Heller 2006). Leikkauksen jälkeen maksassa alkaa heti akuuttifaasi-vaste (acute phase response, APR), joka on ehdoton edellytys (conditio sine qua non) elimistön korjaavien immunologisten toimintojen käynnistymiselle. EPA auttaa APR:n käynnistymistä, mikä selittää E-EPAa saavien potilaiden nopeaa toipumista. E-EPA vaimentaa myös syövän metastasointiini osaalituvien geenien aktiivisuutta.

Omega-3:t lisäävät myös kalorien palamista liikunnassa, joten EPAn käyttö on suotavaa myös ylipainoisten henkilöiden painonhallinnassa (lue lisää). EPA lisää aivoissa serotoniinin ja dopamiinin tuotantoa, mikä puolestaan antaa "virtaa" ja lisää hyvänolon tunnetta.

Etäpesäkkeet

Rintasyöpä saattaa lähettää syöpäsoluja kainalossa sijaitseviin imusolmukkeisiin ja sieltä edelleen maksaan, keuhkoihin, luustoon, aivoihin ja muualle elimistöön. Taudin leviämismekanismista luustoon (nuclear factor-kappaK:sta) on saatu uutta tietoa (Nature Medicine 13, 62-69 2006). Etäpesäkkeiden riski kasvaa sitä mukaa kun itse rintarauhasen kasvain suurenee. Tauti kasvaa ja leviää imu- ja verisuonien uudiskasvun (lymfangiogeneesin ja angiogeneesin) avulla. Potilas elää keskimäärin kaksi vuotta etäpesäkkeiden toteamisen jälkeen.

Näin rintasyöpä voi levitä aivoihin

Rintasyöpä ja masennus

Tutkimuksen mukaan rintasyöpään sairastuneilla on suuri riski sairastua masennukseen: diagnoosin jälkeen 1. vuonna sairastuu 50 %, toisena vuotena 25 % ja vielä 5. vuotena 15 %. Toisen uuden tutkimuksen mukaan moni rintasyöpäpotilas potee väsymystä leikkauksen jälkeen. Nämäkin havainnot puoltavat E-EPAn, D-vitamiinin, foolihapon ja muiden ravintolisien käyttöä rintasyövän lisähoitona, sillä ne ehkäisevät paitsi syövän kasvua ja leviämistä myös ahdistusta, paniikkia, masennusta ja väsymystä. Toisen uuden tutkimuksen mukaan SSRI-masennuslääkkeet voivat heikentää tamofeksifeenin tehoa. D-vitamiini, noin 180 µg päivässä ehkäisee ja lievittää masennusta. Myös magnesium ehkäisee tutkitusti masenusta.

Diagnoosi

Diagnoosi perustuu kolmeen seikkaan: palpaatioon eli sormin tunnusteluun, mammografiaan ja biopsiaan eli ohutneulanäytteeseen. Ilman kudosnäytettä diagnoosi ei ole varma. Epäilyttävissä tapauksissa tarvitaan biopsia, vaikka mammografialöydös olisikin normaali.

Hoito

Nykyään otetaan kyhmystä paksuneulanäyte, josta yleensä saadaan diagnoosi. Kun diagnoosi on varmistunut, poistetaan kyhmy ja sitä ympäröivää kudosta. Joskus riittää, että osa rinnasta poistetaan, mutta tavallisesti poistetaan koko rinta ja kainalon imusolmukkeet.

Lisäksi annetaan usein säde-, hormoni- ja sytostaattihoitoja, jottei tauti uusisi eikä leviäisi muualle elimistöön. Sädehoitoa saavat kaikki, joille on tehty rinnan osapoisto ja myös osa niistä potilaista, joilta on leikattu koko rinta. Hormonihoitoa (tamoksifeenia) annetaan niille potilaille, joilla on ns. hormonireseptoripositiivinen syöpätyyppi. Näitä on puolet tapauksista. Kela korvaa hoidon kulut. Kainalosta poistetaan imusolmukkeet, jos kainalon ns. vartijaimusolmukkeessa todetaan kasvainkudosta.

Tällainen raskas hoitokaavio toteutetaan varmuuden vuoksi, sillä kasvaimesta otetusta näytteestä ei osata päätellä, leviääkö tauti vai ei. Kuitenkin vain 20 %:ssa tapauksista rintasyöpä on sellaista aggressiivista lajia, että raskas hoito on aiheellinen. "Loput 80 % paranisivat pelkän leikkauksen ja sädehoidon avulla", sanoo syöpägeneetikko Samuel Aparicio (University of Cambridge, UK) Naturessa. Äskettäin on kehitetty uusi geeneihin perustuva menetelmä, josta voidaan päätellä taudin ennustetta. "Jos se toimii myös klinikassa, voidaan tarpeettomia hoitoja vähentää", sanoo menetelmän kehittänyt tohtori Stephen Friend (Rosetta Inpharmatics in Kirkland, Washington) lue lisää

Yleensä syöpäpotilas uskoo parantuneensa, kun kirurgi on saanut kasvaimen poistetuksi kokonaan. Tosiasiassa primaarituumorin kirurginen poisto tai sen sädehoito lisää metastasoinnin riskiä, kirjoittaa tohtori Folkmanin työryhmä (Cancer Res 2001). Siksi potilaan tulisi saada myös angiogeneesiä estävää hoitoa, jotta metastasoinnilta vältyttäisiin, sanoi tohtori Folkman.

Kontrollitutkimukset

Kun rintasyöpä on diagnosoitu ja hoidettu, potilas käy säännöllisesti tarkastuksissa. Niiden tarkoituksena on valvoa, ettei tauti uusiudu, ja jos se uusiutuu, sitä pyritään hoitamaan mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Tutkimuksia tehdään mammografian, CT-skannauksen, magneettikuvauksen (MRI) ja nyt myös uuden PET-menetelmän avulla (PET = positroniemissiotomografia). Näistä PET on tarkin, sanovat asiantuntijat.

Uudessa koko kehon FDG PET -tutkimuksessa mitataan elimistön solujen sokerin (glukoosin) hyväksikäyttöä. Koska syöpäsolut käyttävät enemmän sokeria kuin terveet solut, skanneri tunnistaa syöpäsolut ja havaitsee, onko niitä levinnyt muualle elimistöön. Useat tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että FDG PET on tehokkaampi tutkimusmenetelmä kuin perinteiset, sillä se löytää etäpesäkkeet herkemmin. Vielä ei tiedetä, onko PET-tutkimuksesta hyötyä taudin ennusteen kannalta (Journal of Nuclear Medicine 2002;43:325-329).

Mammografiatutkimus lisää rintasyövän riskiä yli 50 % naisilla, joilla on BRCA1 tai BRCA 2 -geenimunnos. Tutkimus julkaistiin Journal of Clinical Oncologyssa. Uusien tutkimusten mukaan myös toistuvat tavalliset röntgenkuvaukset, esim. selkärangasta, lisäävät rintasyövän riskiä BRCA:n kantajilla (lue lisää).

Täydentävät hoidot

Suomessa 60-80 prosenttia syöpäpotilaista käyttää vakiohoitojen rinnalla myös erilaisia täydentäviä hoitoja, sanovat syöpälääkärit. Joistakin niistä on hyvää tieteellistä näyttöä. Erityisesti on tutkittu angiogeneesin estäjiä, kuten nestemäistä hainrustouutetta, joka sopii hyvin täydentämään kirurgiaa, säde- ja solusalpaajahoitoja. Suun kautta nautittuna hainrustouute voi estää rintasyövän leviämistä luustoon ja rajoittaa mahdollisten etäpesäkkeiden kokoa.

Muina täydentävinä hoitona kannattaa käyttää D3-vitamiinia (vähintään 100 µg päivässä), E-EPAa (2 g/vrk), vihreää teetä, soijaa ja sen isoflavonoideja. Lykopeeni ja muut karotenoidit näyttävät olevan hyödyksi rintasyövän ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa. C-vitamiini estää syövän kasvua ja antaa uudenlaista pontta muidenkin antoksidanttien käytölle syövän täydentävässä hoidossa.

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot
Kalaöljn rasvahapot EPA ja DHA vaimentavat geenivirheitä, erityisesti tiettyä soluntumassa sijaitsevaa entsyymiä nimeltään ADP-riboosi-polymeraasi (PARP), joka vauroittaa DNA-molekyyliä. Vaurio puolestaan estää solun ohjelmoitua kuolemaa eli apoptoosia ja haittaa immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Lisäksi EPA- ja DHA-rasvahapot vähentävät kudosten beetakatekiini-nimisen valkuaisaineen pitoisuutta; tämä proteiini liittyy useiden kasvainten suurenemiseen ja leviämiseen muualle elimistöön. PARPia estää myös kehitteillä oleva uusi lupaava lääke olaparibi, jota ei ole kuitenkaan vielä saatavana (lue lisää).

Runsas rasvaisen kalan syönti ja kalaöljy käyttö
ruoan lisänä parantaa rintasyöpäpotilaiden eloonjäämistä, osoittaa uusi amerikkalainen tutkimus (Khankari ym. 2015). Tutkijat seurasivat 1463 rintasyöpäpotilaan ruokatapoja ja terveydentilaa lähes 15 vuotta, jona aikana 485 potilasta kuoli. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot pienensivät kokonaiskuolleisuutta 34 %.

Berberiini
Aggressiivista rintasyöpää sairastavilla on aktiivinen Wnt-reseptori (vastaanotin) nimeltään receptor tyrosine kinase-like orphan receptor 2 (ROR2), joka huonontaa potilaan ennustetta. Tästä syystä syöpätutkijat ovat selvittäneet, kuinka ROR2:ta voitaisiin vaimentaa ja estää. Berberiini on osoittautunut lupaavaksi yhdisteeksi tässä suhteessa. Berberiini vaimentaa RPOR2:ta ja ehkäisee siten syöpäsolujen kasvua ja leviämistä muualle elimistöön.  Berberiini myös herkistää rintasyöpäsoluja kemoterapialle, osoittaa uusi kiinalaistutkimus (Pan ym. 2017).  Berberiini voi parantaa rintasyövän ennustetta (Henry ym. 2014). Lisäksi berberiini parantaa rintasyöpäpotilaan energiatasapainoa (Tan ym. 2014) ja estää rintasyöpäsolujen kasvua ja liikkumista m uualle elimistöön (Su ym. 2016).  Berberiini on lupaava luonnon kemoterapeuttinen aine rintasyövän täydentävään hoitoon (Xie ym. 2014, Barzegar ym. 2015, Su ym. 2016, Pan ym. 2017, Du ym. 2017). Berberiini korjaa lapanitibi-lääkkeelle syntyneen resistenssin ja auttaa syöpäsoluja tekemään "itsemurhan" (Zhang ym. 2016). Berberiini tuhoaa jopa anoikisresistenttejä rintasyöpäsoluja, jotka muutoin kieltäytyvät kuolemasta ja lähtevät muualle elimistöön kasvattamaan etäpesäkkeitä. Berberiini estää kolmoisnegatiivisen, aggressiivisen rintasyövän metastasointia (Tajbakhsh ym. 2019). Berberiini tehostaa tamoksifeenihoitoa ER-positiivisessa rintasyövässä (Wen ym. 2016). Kurkuma tehostaa berberiinin vaikutusta rintasyöpäsolujen kasvun estossa (Wang. ym 2016). Niitä kannattaa siis nauttia molempia yhdessä vakiohoitojen lisänä.

Berberiini ja liikunta estävät yhdessä rintasyövän kasvua ja leviämistä, osoittaa hiiritutkimus in vitro ja in vivo (Ma ym. 2020).

Berberiini tehoaa jopa lääkkeille vastustuskykyiseen rintasyöpään

Maitohappobakteerit pitävät yllä ja palauttavat suoliston normaalin bakteerikannan antibioottikuurien aikana ja niiden jälkeen. Maitohappobakteereilla itselläänkin on syöpää ehkäisevää vaikutusta.
Ubikinoni syöpätaudeissa
Omega-3-rasvahapot syöpätaudeissa

Berberiini estää rintasyöpäsolujen kasvua
Karnosiini voi estää syövän leviämistä
Karnosiini voi suojata sydäntä sytostaatin haitoilta

Kyhmy rinnassa

Rintasyöpä alkaa useimmiten maitotiehyeistä, joissa saattaa tuntua aristamattomia kovia kyhmyjä. Kyhmy rinnassa onkin useimmiten ensimmäinen rintasyövän oire, mutta se voi ilmetä myös nännin sisään vetäytymisenä tai ihon ärtymisenä. Pinnallinen kyhmy tuntuu sormiin selvempänä kuin syvällä rauhasessa oleva.

Kaikki kyhmyt, kiristys tai arkuus rinnassa eivät onneksi ole syöpää. Kyseessä voi olla mastalgia eli mastopatia tai ne voivat johtua raskaudesta. Syy on kuitenkin aina tutkittava. Mastalgia lisää riskiä sairastua rintasyöpään ja fibrokystiseen rintasairauteen. Mastalgian ensisijaishoito on helokkiöljy.

Katso miten syöpä kasvaa ja leviää. Graafinen esitys

Yhdysvaltain syöpäjärjestestöt suosittelevat monivitamiinivalmisteita kaikille syöpäpotilaille.
Syöpäpotilaan dieetti- ja liikuntaohjeet uusittu

Uusia rintasyöpägeenejä (Nature 2007)
Solusalpaajahoito heikentää muistia

Omega-3-rasvahapot ehkäisevät rintasyöpää

Omega-3-rasvahapot syöpätaudeissa

Kirjallisuutta
Ma W, Zhang Y, Yu M, et al. In-vitro and in-vivo anti-breast cancer activity of synergistic effect of berberine and exercise through promoting the apoptosis and immunomodulatory effects [published online ahead of print, 2020 Jul 21]. International Immunopharmacology. 2020;87:106787. doi:10.1016/j.intimp.2020.106787
Saldi S, Perrucci E, Fulcheri CPL, et al. Zinc-L-carnosine prevented dysphagia in breast cancer patients undergoing adjuvant radiotherapy: Results of a phase III randomized trial [published online ahead of print, 2020 May 7]. The Breast Journal. 2020;10.1111/tbj.13855. doi:10.1111/tbj.13855
Jennaro TS, Fang F, Kidwell KM, et al. Vitamin D deficiency increases severity of paclitaxel-induced peripheral neuropathy [published online ahead of print, 2020 Mar 12]. Breast Cancer Res Treat. 2020;10.1007/s10549-020-05584-8. doi:10.1007/s10549-020-05584-8
Grant WB. Review of recent advances in understanding the role of vitamin D in reducing cancer risk: breast, colorectal, prostate, and overall cancer. Anticancer Research. 2020;40(1):491–9. Free Full Text pdf.
Bouvard B, Hoppé E, Soulié P, et al. High prevalence of vertebral fractures in women with breast cancer starting aromatase inhibitor therapy. Annals of Oncology. 2012;23(5):1151–1156. doi:10.1093/annonc/mdr356


Bouvard B, Hoppé E, Soulié P, et al. High prevalence of vertebral fractures in women with breast cancer starting aromatase inhibitor therapy. Annals of Oncology. 2012;23(5):1151–1156. doi:10.1093/annonc/mdr356

Zahrooni N, Hosseini SA, Ahmadzadeh A, Ahmadi Angali K, Assarehzadegan MA. The Effect of Coenzyme Q10 Supplementation on Vascular Endothelial Growth Factor and Serum Levels of Interleukin 6 and 8 in Women with Breast Cancer: A Double-Blind, Placebo-Controlled, Randomized Clinical Trial. Therapeutics and Clinical Risk Managemant. 2019;15:1403–1410. Published 2019 Dec 4. doi:10.2147/TCRM.S234930 Free Full Text pdf
Dodda BR, Bondi CD, Hasan M,  et al. Co-administering Melatonin With an Estradiol-Progesterone Menopausal Hormone Therapy Represses Mammary Cancer Development in a Mouse Model of HER2-Positive Breast Cancer. Frontiers in Oncology. 2019 Jul 9;9:525. doi: 10.3389/fonc.2019.00525. eCollection 2019. Free Article
Famurewa AC, Ekeleme-Egedigwe CA, David EE, et al. Zinc abrogates anticancer drug tamoxifen-induced hepatotoxicity by suppressing redox imbalance, NO/iNOS/NF-ĸB signalling and caspase-3-dependent apoptosis in female rats. Toxicol Mech Methods. 2019 Sep 18:1-32. doi: 10.1080/15376516.2019.1669243.
Tajbakhsh A, Rivandi M, Abedini S, Pasdar A, Sahebkar A. Regulators and mechanisms of anoikis in triple-negative breast cancer (TNBC): A review. Critical Revuews in Oncology and Hematology. 2019 May 18;140:17-27. doi: 10.1016/j.critrevonc.2019.05.009.
Lin YS, Chiu YC, Tsai YH, et al. Different mechanisms involved in the berberine-induced antiproliferation effects in triple-negative breast cancer cell lines. Journal of Cellular Biochemistry. 2019 Apr 7. doi: 10.1002/jcb.28628.
Tak J, Sabarwal A, Shyanti RK, Singh RP. Berberine enhances posttranslational protein stability of p21/cip1 in breast cancer cells via down-regulation of Akt. Molecular and Cellular Biochemistry. 2019 Mar 25. doi: 10.1007/s11010-019-03529-4.
Jardim-Perassi BV, Alexandre PA, Sonehara NM, et al. RNA-Seq transcriptome analysis shows anti-tumor actions of melatonin in a breast cancer xenograft model. Scientific Reports. 2019 Jan 30;9(1):966. doi: 10.1038/s41598-018-37413-w. Free Full Text
Nokin MJ, Bellier J, Durieux F, et al. Methylglyoxal, a glycolysis metabolite, triggers metastasis through MEK/ERK/SMAD1 pathway activation in breast cancer. Breast Cancer Research. 2019 Jan 23;21(1):11. doi: 10.1186/s13058-018-1095-7.
Andersen MR, Sweet E, Hager S, et al. Effects of Vitamin D Use on Health-Related Quality of Life of Breast Cancer Patients in Early Survivorship Integrative Cancer Therapy 2019 Jan 7:1534735418822056. doi: 10.1177/1534735418822056.Free Full Text
Kim S, You D, Jeong Y, Yu J, Kim SW, Nam SJ, Lee JE. Berberine down-regulates IL-8 expression through inhibition of the EGFR/MEK/ERK pathway in triple-negative breast cancer cells. Phytomedicine. 2018 Nov 15;50:43-49. doi: 10.1016/j.phymed.2018.08.004.
Hashemi-Niasari F, Rabbani-Chadegani A, Razmi M, Fallah S. Synergy of theophylline reduces necrotic effect of berberine, induces cell cycle arrest and PARP, HMGB1, Bcl-2 family mediated apoptosis in MDA-MB-231 breast cancer cells. Biomedicine and Pharmacotherapy. 2018 Jul 11;106:858-867. doi: 10.1016/j.biopha.2018.07.019.
Cazzaniga M, Bonanni B. Relationship Between Metabolic Disorders and Breast Cancer Incidence and Outcomes. Is There a Preventive and Therapeutic Role for Berberine? Review. Anticancer Research. 2018 Aug;38(8):4393-4402. doi: 10.21873/anticanres.12741.
Pereira PTVT, Reis AD, Diniz RR, et al. Dietary supplements and fatigue in patients with breast cancer: a systematic review.
Breast Cancer Research and Treatment. 2018 Jun 18. doi: 10.1007/s10549-018-4857-0.

Jeong Y, You D, Kang HG, et al. Berberine Suppresses Fibronectin Expression through Inhibition of c-Jun Phosphorylation in Breast Cancer Cells. Journal of Breast Cancer. 2018 Mar;21(1):21-27. doi: 10.4048/jbc.2018.21.1.21 Free Full Text
Kim S, Lee J, You D, et al. Berberine Suppresses Cell Motility Through Downregulation of TGF-β1 in Triple Negative Breast Cancer Cells. Cellular Physiology and Biochemistry. 2018 Jan 31;45(2):795-807. doi: 10.1159/000487171. Free Full Text
Tafazoli A. Coenzyme Q10 in breast cancer care. Review. Future medicine. 2017 May;13(11):1035-1041. doi: 10.2217/fon-2016-0547.
Lustberg MB, Orchard TS, Reinbolt R, et al. Randomized placebo-controlled pilot trial of omega 3 fatty acids for prevention of aromatase inhibitor-induced musculoskeletal pain. Breast Cancer Research and Treatment. 2017 Nov 3. doi: 10.1007/s10549-017-4559-z.
Du J, Sun Y, Lu YY, et al. Berberine and Evodiamine Act Synergistically Against Human Breast Cancer MCF-7 Cells by Inducing Cell Cycle Arrest and Apoptosis. Anticancer Research. 2017 Nov;37(11):6141-6151. Abstract
de Sousa Almeida-Filho B, De Luca Vespoli H, Pessoa EC, et al. Vitamin D deficiency is associated with poor breast cancer prognostic features in postmenopausal women. Journal Steroid Biochemistry and Molecular Biology. 2017 Oct 11. pii: S0960-0760(17)30278-9. doi: 10.1016/j.jsbmb.2017.10.009.

Pan Y, Zhang F, Zhao Y, et al. Berberine Enhances Chemosensitivity and Induces Apoptosis Through Dose-orchestrated AMPK Signaling in Breast Cancer. Journal of Cancer. 2017 Jun 5;8(9):1679-1689. doi: 10.7150/jca.19106. eCollection 2017.
Murray A, Madden S, Synnott NC, et al. Vitamin D receptor as a target for breast cancer therapy.
Endocrine-related Cancer. 2017 Feb 17. pii: ERC-16-0463. doi: 10.1530/ERC-16-0463.
Orchard TS, Gaudier-Diaz MM, Weinhold KR, Courtney DeVries A. Clearing the fog: a review of the effects of dietary omega-3 fatty acids and added sugars on chemotherapy-induced cognitive deficits. Review.Breast Cancer Research and Treatment. 2016 Dec 8. [Epub ahead of print].

Nokin MJ, Durieux F, Peixoto P, et al. Methylglyoxal, a glycolysis side-product, induces Hsp90 glycation and YAP-mediated tumor growth and metastasis. Elife. 2016 Oct 19;5. pii: e19375. doi: 10.7554/eLife.19375.
Wen C, Wu L, Fu L, Zhang X, Zhou H. Berberine enhances the anti‑tumor activity of tamoxifen in drug‑sensitive MCF‑7 and drug‑resistant MCF‑7/TAM cells. Molecular Medicine Reports. 2016 Jul 8. doi: 10.3892/mmr.2016.5490.
Zhang R, Qiao H, Chen S, Chen X, Dou K, Li W, Zhang J. Berberine reverses lapatinib resistance of HER2-positive breast cancer cells by increasing the level of ROS. Cancer Biology and Therapy. 2016 Jul 14:0. PubMed
Chen CH, Fabian C, Hursting S, deGraffenried LA. Breast Cancer Genetic and Molecular Subtype Impacts Response to Omega-3 Fatty Acid Ethyl Esters. Nutrition and Cancer. 2016 Jul 1:1-13. PubMed

Sugar in Western diets increases risk for breast cancer tumors and metastasis
Su K, Hu P, Wang X, et al. Tumor suppressor berberine binds VASP to inhibit cell migration in basal-like breast cancer. Oncotarget. 2016 Jun 13. doi: 10.18632/oncotarget.9968.
Wang K, Zhang C, Bao J, et al. Synergistic chemopreventive effects of curcumin and berberine on human breast cancer cells through induction of apoptosis and autophagic cell death. Scientific Reports. 2016 Jun 6;6:26064. doi: 10.1038/srep26064
Mansara P, Ketkar M, Deshpande R, et al. Improved antioxidant status by omega-3 fatty acid supplementation in breast cancer patients undergoing chemotherapy: a case series. Journal of Medical Case Reports. 2015 Jun 24;9(1):148. Free Full Text
Barzegar E, Fouladdel S, Movahhed TK, et al. Effects of berberine on proliferation, cell cycle distribution and apoptosis of human breast cancer T47D and MCF7 cell lines. Iranian Journal of Basic Medical Sciences. 2015 Apr;18(4):334-42. Free Full Text
Fabian CJ, Kimler BF, Hursting SD. Omega-3 fatty acids for breast cancer prevention and survivorship. Breast Cancer Research. 2015 May 4;17(1):62. doi: 10.1186/s13058-015-0571-6. Free Full Text

Khankari NK, Bradshaw PT, Steck SE, et al. Dietary intake of fish, polyunsaturated fatty acids, and survival after breast cancer: A population-based follow-up study on Long Island, New York. Cancer. 2015 Mar 24. doi: 10.1002/cncr.29329.
Samuels N, Schiff E, Ben-Arye E. Non-herbal nutritional supplements for symptom relief in adjuvant breast cancer: creating a doctor–patient dialogue. Review. BMJ Supportive & Palliative Care 2014;4:3 e1. doi: 10.1136/bmjspcare-2013-000463.
Zeichner SB, Koru-Sengul T, Shah N, et al. Improved Clinical Outcomes Associated With Vitamin D Supplementation During Adjuvant Chemotherapy in Patients With HER2+ Nonmetastatic Breast Cancer. Clinical Breast Cancer. 2014
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.clbc.2014.08.001
Henry C, Quadir A, Hawkins NJ, et al. Expression of the novel Wnt receptor ROR2 is increased in breast cancer and may regulate both β-catenin dependent and independent Wnt signalling. Journal of Cancer Research and Clinical Oncology. 2014 Sep 11. Abstract

Tan W, Ning LI, Tan R, et al. Berberine Interfered with Breast Cancer Cells Metabolism, Balancing Energy Homeostasis. Anticancer Agents in Medical Chemistry. 2014 Sep 10. PubMed

Chen WY, Giobbie-Hurder A, Gantman K, et al. A randomized, placebo-controlled trial of melatonin on breast cancer survivors: impact on sleep, mood, and hot flashes. Breast Cancer Research and Treatment. 2014 Jun;145(2):381-8. doi: 10.1007/s10549-014-2944-4.
Kim Y, Je Y. Vitamin D intake, blood 25(OH)D levels, and breast cancer risk or mortality: a meta-analysis. British Journal of Cancer. 2014 Apr 8. doi: 10.1038/bjc.2014.175.
Mohr SB, Gorham ED, Kim J, Hofflich H, Garland CF. Meta-analysis of Vitamin D Sufficiency for Improving Survival of Patients with Breast Cancer. Anticancer Research. 2014 Mar;34(3):1163-6. PubMed
Yin L, Grandi N, Raum E, et al. Meta-analysis: Serum vitamin D and breast cancer risk, Eur J Cancer (2010), doi:10.1016/j.ejca.2010.03.037
Ghoreishi Z, Esfahani A, Djazayeri A, et al.Omega-3 fatty acids are protective against paclitaxel-induced peripheral neuropathy: A randomized double-blind placebo controlled trial BMC Cancer 2012, 12:355 doi:10.1186/1471-2407-12-355

Kuo HP, Chuang TC, Yeh MH, et al. Growth suppression of HER2-overexpressing breast cancer cells by berberine via modulating the HER2/PI3K/Akt signaling pathway. J Agric Food Chem. 2011 Jun 24. Epub ahead of print

Hakusanoja: Rintasyöpä, berberiini, D-vitamiini, omega-3-rasvahapot, EPA, DHA, metyyliglyoksaali, karnosiini, Tolonen