Raskaus, imetys ja ravintolisät

Laajan suomalaistutkimuksen mukaan joka kolmas raskaana oleva nainen ei noudata edes D-vitamiinin viranomaissuositusta, ja altistaa itsensä masennukselle ja lapsensa ennenaikaiselle syntymälle ja turhille sairauksille. Tutkimusten mukaan kalaöljy ja vitamiinit ehkäisevät keskenmenoja, D-vitamiini (100–150 µg/vrk) ja ubikinoni (200 mg/vrk) ehkäisevät raskausmyrkytystä ja magnesium ehkäisee vauvan aivovauriota. Probiootit ehkäisevät raskausajan diabetesta ja masennusta. Kalaöljyn nauttiminen raskauden aikana alentaa tulehdusta ja ehkäisee syntyvien lasten allergioita. Raskauden aikana nautittu E-EPA-kalaöljy ehkäisee ja hoitaa raskaus- ja imetysajan masennusta. Turun yliopiston psykiatrian emeritusprofessori Raimo K. R. Salokangas selosti tutkimusta Suomen lääkärilehdessä. Raskauden aikana nautittu kalaöljy ehkäisee ennenaikaista synnytystä (Harris ym. 2015, Halldorsson 2018, Makrides ym. 2019) ja lasten käyttäytymishäiriöitä 5–6 vuoden iässä (Loomans ym. 2014), lasten lihomista (Vidacovic ym. 2016) ja sairastumista astmaan ja hengitystieinfektioihin (Bisgaard ym. 2016). Raskausaikana nautittu D-vitamiini ehkäisee raskausmasennusta ja vaikuttaa suotuisasti lasten kehitykseen ja terveyteen aina 20 ikävuoteen asti (Hart ym. 2015). Odottavan naisen D-vitamiinivaje voi altistaa lapsen autismille (Vinkhuyzen ym. 2017). Raskauden aikana nautitut vitamiinit vähentävät lapsen autismin riskiä (Schmidt ym. 2019).

Cochrane-analyysi (2019) kalaöljyn tarpeesta raskauden aikana:

  • 70 satunnaistetussa kaksoissokkotutkimuksessa oli mukana  lähes 20 000 raskaana ollutta naista. Kalaöljyä nauttineilla oli 11 % pienempi riski synnyttää annenaikaisesti (ennen 37 viikkoa) ja 42 % pienempi riski synnyttää ennen 34 raskausviikkoa.
  • Kalaöljyn nauttiminen vähensi 10 % alipainoisten lasten syntymisiä. Ennenaikainen syntymä ja alipainoisena syntyminen lisäävät lasten terveysongelmia ja kuoleman riskiä ennen 5. ikävuotta.
  • Raskaana olevien naisten tulee ottaa päivittäin vähintään 500 mg kalaöljyn omega-3-rasvahappoja.
  • (Cochrane on puolueeton lääke- ym. hoitoja kriittisesti arvioiva järjestö)

    Tutkimus: EPA parantaa raskausajan masennusta
    Raskausajan ylipaino, lapsen negatiivinen affektisuus ja kalaöljy (Gustafsson ym. 2019)

kalaöljykapseleita

Raskaana olevat naiset ja syntyvät lapset hyötyvät puhdistetusta väkevöidystä kalaöljystä, esim. E-EPAsta.

Kalaöljyn nauttiminen raskauden aikana ehkäisee ennenaikaista synnytystä (de Seymour ym. 2019, Hoge ym. 2020) ja parantaa sikiön kasvua kohdussa (Kodov Vinding ym. 2019). Kalaöljyn nauttiminen raskauden aikana ehkäisee lapsen sairastumista astmaan ja hengitystieinfektioihin. Suosittelen raskaana oleville E-EPA-kalaöljyä (jossa on mukana D3-vitamiinia), joka ehkäisee samalla äidin raskauden aikaista ja synnytyksen jälkeistä masennusta. Jokaistae raskaana olevaa naista tulisi neuvoloissa kehottaa nauttimaan väkevöityä kalaöljyä.

Australialainen yli 5500 odottavan äidin kaksoissokkotutkimus tukee edellä selostettuja tietoja. Tässä tutkimuksessa riskiäideille annettiin 900 mg päivässä omega-3-rasvahappoja, jotka ehkäisivät ennenaikaisia synnytyksiä etenkin niillä naisilla, joiden kalaöljyn saanti oli vähäistä (söivät vähän tai ei lainkaan rasvaista kalaa) ja seerumin omega-3-rasvahappojen pitoisuus oli pieni.Nämä riskiäidit on siis syytä tunnistaa verikokein (esim. mittaamalla omega-3-indeksi), ja heille tulee märätä kalaöljyä ruoan lisänä. Tutkimuksen julkaisi Yhdysvaltain tärkein yleislääketieteen lehti New England Journal of Medicine (Makrides ym. 2019). Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee raskaana olevile naisille 300 mg omega-3-rasvajhappoja päivässä, mutta keskimäärin australialainen odottava nainen saa sitä vain kolmmneksen suosituksesta, sanoo Maria Makridesin työryhmä (South Australian Health and Medical Research Institute). Tämä tiero antoi aiheen nyt julkaistulle suurtutkimukslle. He suunnittelevat jatkotutkimusta odottaville äideille, joiden omega-3:n saanti on vähäistä.

Kolme neljästä raskaana olevasta naisesta potee omega-3-vajetta, mikä heikentää hänen omaa ja syntyvän lapsen terveyttä, ilmenee myös kanadalaistutkimuksesta (2015). Saman asian vahvistaa tuote belgialaisten gynekologien julkaisema 112 äidin tutkimus; yli 75 prosentilla on liian pieni omega-3-indeksi (Hige ym. 2018). "Äidin raskaudenaikainen omega-3-monityydyttymättömien rasvahappojen saanti oli yhteydessä pienempään riskiin sairastua lapsuusiän astmaan. Omega-6-rasvahappoihin kuuluvan arakidonihapon (AA, 20:4n-6) saanti puolestaan oli yhteydessä suurempaan astmariskiin" kirjoittaa lääkäri Mirka Lumia väitöskirjassaan (Tampereen yliopisto 2014). Raskauden aikana kannattaa siis mittauttaa omega-indeksi, ja jos se on pieni (< 8 %) tulee nauttia kalaöljyä, sillä se vähentää lapsen riskiä sairastua allergioihin (Gunaratne ym. 2015). Ohio State Universityn tutkimus vahvistaa, että 2 g kalaöljyn omega-3-rasvappoja päivittäin nautittuna vähentää ylipainoisten odottavien naisten tulehdussytokiineja äidin veressä ja istukassa, jolloin raskauskomplikatioiden riski vähenee (Haghiac ym. 2015). Raskauden aikana nautittu kalaöljy vähentää syntyvän lapsen riskiä sairastua atopiaan ja allergioihin, osoittaa laadukas kirjallisuuskatsaus (Miles ja Calder 2017). Amerikkalaiset gynekologit, lastenlääkärit ja ravitsemustieteilijät suosittelevat kalaöljyä raskaana oleville naisille, koska se ehkäisee monia syntyvän lapsen terveysongelmia. Kalaöljyn omega-3-rasvahapoista muodostuu äidin ja lapsen elimistössä tulehdusta vaimentavia ja sammuttavia yhdisteitä (Nordgren ym. 2019).

Englantilaiset gynekologit (Women's Health Unit, Royal London Hospital, Bart's Health NHS Trust, London, UK) suosittelevat raskaana oleville kalaöljyä, koska se ehkäisee ennenaikaisia synnytyksiä (Kar ym. 2015). Saman asian osoitti myös amerikkalainen tutkimus (Harris ym. 2015). Australialaiset gynegologit suosittelevat raskaana oleville naisille kalaöljyä, koska se ehkäisee istukan hapetusstressiä sekä tulehdusta ja parantaa raskauden kulun ennustetta ja sikiön hyvinvointia (Leghi ja Muhlhausler 2016). Valitettavasti Suomen äitiysneuvoloissa ei noudateta näitä suosituksia, sanoo gynekologi-ystäväni, jolta tiedustelin asiaa.

Joka kolmas ensisynnyttäjä kokee masennuksen ennen kuin lapsi täyttää viisi vuotta, ilmenee australialaisesta tutkimuksesta. Näin kirjoitti laatulehti The Guardian 21.5.2014. Äitien masennusta voidaan ehkäistä ja lievittää kalaöljyllä (etenkin E-EPAlla) ja muilla ravintolisillä, kuten tästä katsauksesta käy ilmi. Uuden tutkimuksen mukaan myös maitohappobakteerit (Lactobacillus rhamnosus) voivat parantaa synnytyksen jälkeistä masennusta.

Odottavan ja imettävän äidin tulee syödä monipuolisesti. Hän tarvitsee kahden edestä suojaravinteita. Siksi hän tarvitsee ruoan lisänä tiettyjä ravintolisiä, jotka ehkäisevät sikiövaurioita, raskausmyrkytystä, diabetesta, masennusta sekä edistävät sikiön aivojen, hermoston, luuston ja silmien kehitystä. Lisäksi ne vähentävät sekä äidin että lapsen riskiä sairastua myöhemmin elämässään kroonisiin tauteihin, mm. diabetekseen. Tärkeimmät ravintolisät ovat foolihappo, C- ja D-vitamiinit, kalkki, magnesium, rauta, sinkki ja omega-3-rasvahapot sekä maitohappobakteerit. Äidin tulee ehdottomasti välttää tupakkaa, alkoholia, huumeita ja jos mahdollista myös särkylääkkeitä.

Monivitamiinivalmisteita hedelmöityksen aikoihin käyttävillä naisilla on 16 % muitja pienempi riski synnyttää ennenaikaisesti, kertoo uusi tanskalainen tutkimus. Aineistona oli lähes 36 000 synnyttäjää, joiden vitamiinien käyttö selvitettiin. Ennenaikaisena pidettiin synnytystä, joka tapahtui ennen 37 raskausviikkoa. Reportin julkaisi johtava ravitsemuslääketieteen lehti American Journal of Clinical Nutrition ja siitä voi lukea maksutta Nutraingredients.comista.

Tänä vuonna Suomessa synnyttää lähes 50 000 naista. Heistä noin 7000 potee raskaudenaikaista ja/tai synnytyksen jälkeistä masennusta. Raskausajan masennus lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä ja heikentää sikiön kehitystä kohdussa, osoittaa meta-analyysi. Suosittelen masennuksen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon E-EPAa ja muita turvallisia ravintoaineita (sinkkiä, foolihappoja sekä C-, D- ja E-vitamiineja). Tutkimuksen mukaan pre-eklampsiassa virtsan haitallisten isoprostaanien pitoisuus on jopa 5-kertainen normaaliin verrattuna. Toisaalta antioksidanttien nauttiminen vähentää sitä kolminkertaisesti. Nämä havainnot puoltavat hyvin puhdistetun kalaöljyn (esim. E-EPAn) ja antioksidanttien käyttöä raskauden aikana.

Sikiökehityksen aikana lapsi saa kaiken ravintonsa – myös suojaravinteet – äidiltään napanuoran välityksellä. Barkerin hypoteesin mukaan raskauden aikainen "aliravitsemus" ja syntymän jälkeinen nopea kasvu altistavat lapsen myöhemmin elämässään diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille, masennukselle ja ehkä monille muillekin kroonisille sairauksille. Tästäkin syystä odottavan ja imettävän äidin tulisi perehtyä suojaravinteiden tärkeään merkitykseen (Blumfield. ym. 2013).

Äidin veren matala EPA- ja DHA-pitoisuus altistavat ennenaikaiselle synnytykselle. Tutkimus on nimeltään Danish National Birth Cohort, jossa tutkittiin 96 000 lasta Halldorsson ym. 2018). Myös ranskalainen tutkimus osoittaa, että raskaana olevilla naisilla, joilla on ennestään diabetes, on vajetta omega-3-rasvahaoiista ja heidän F2-isoprostaaninsa ovat koholla, mikä on vaaralllista sekä sikiölle että äidille (Taschereau-Charron ym. 2018). Tutkimukset puoltavat kalaöljyn nauttimista raskauden alusta alkaen. Itse suosittelen E-EPAa; se on erinomainen antioksidantti ja tulehdyksen estoaine, joka ehkäisee myös äidin raskauden aikaista ja synnytyksen jälkeistä masennusta.

Kun raskaana oleva nainen saa vain vähän omega-3- ja runsaasti omega-6-rasvahappoja, lapsi lihoo helposti (Vidacovic ym. 2016). Tutkimuksessa seurattiin 4830 äitiä – joiden seerumin rasvahapot oli mitattu raskauden aikana – sekä heidän lapsiaan, jotka tutkittiin keskimäärin 6-vuotiaine (hajonta 5,6-7,9 v).  Tämäkin tutkimustulos puoltaa kalaöljyn käyttöä raskauden aikana. Sillä on kauaskantoiset hyvät vaikutukset paitsi äidin, myös lapsen tulevaan terveyteen aina aikuisuuteen asti.

Odottavan ja imettävän äidin nauttimat omega-3-rasvahapot parantavat syntyvän lapsen suoliston bakteeriflooraa ja ehkäisevät vuotavaa suolta, osoittaa uusi iralantilais-amerikkalainen tutkimus (Robertson ym. 2018). Mitä vähemmän äiti syö omega-3:a, sitä vähemmmän lapsen suolistossa on hyviä bakteereja (Epsilonproteobacteria, Bacteroides, Akkermansia) ja sitä enemmän siellä on haitallisia Clostridia-bakteereja. Imetyksen aikainen omega-3:n nauttiminen näyttää olevan jopa vielä tehokkaampaa kuin raskaudenaikainen. Äidin omega-3-indeksin suurentumisella on pitkäaikainen positiivinen vaikutus lapsen suolistoflooraan, aina aikuisuuteen asti.

Vaikka sydäninfarktin riski onkin vähäinen raskauden aikana – koska naiset ovat tuolloin nuoria – se on kuitenkin 3–4 kertaa suurempi kuin samanikäisillä ei-raskaana olevilla naisilla, kertoo tutkimus, joka julkaistiin Yhdysvaltain sydänliiton Circulation-lehdessä. Raskausmyrkytys lisää naisen riskiä sairastua myöhemmin elämässäään sydäntautiin (Bellamy ym. 2007). Kannattaa siis ottaa sydäntä suojaavia ravintolisiä, joista kerrotaan alla.

Turun yliopisto: Probiootit auttavat painonhallinnassa

Antioksidantit

Puolueettoman Cochrane Collaborationin katsauksen mukaan antioksidantit vähentävät pre-eklampsian (raskausmyrkytyksen) riskiä (lue raportti). Parhaiten tutkittuja, turvallisia antioksidantteja on ubikinoni.
Ubikinoni ehkäisee raskausmyrkytystä

Kalkki, magnesium, rauta ja sinkki

Sikiön luuston kasvu vaatii niin paljon kalkkia ja sinkkiä, etteivät äidin ravinnostaan normaalisti saamat määrät riitä tyydyttämään molempien tarvetta. Siksi ennen sanottiin, että jokainen lapsi vetää äidiltä yhden hampaan. Suosittelen odottaville äideille ruoan lisänä kalkkia, joka sisältää kalkkia, magnesiumia, sinkkiä ja muita luustoa vahvistavia kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja. Saatavissa on myös yhdistelmätabletteja, joissa on magnesiumia, foolihappoa ja B6- ja B12-vitamineja. Neuvolat suosittelevatkin yleensä äideille rautaa.

Skottitutkimuksen mukaan äidit saavat raskauden aikana ruoastaan vain murto-osan (2–6 mg/vrk) E-vitamiinin tarpeestaan (15 mg/vrk) Samoin sinkin saanti jää liian pieneksi. Näitä aineita ravintolisänä nauttivien äitien lapset sairastavat muita vähemmän astmaa 5-vuotiaina (lue tutkimus).

Cochranen tuoreen raportin mukaan kalkkivalmisteiden käyttö ravintolisänä vähentää pre-eklampsian riskin puoleen; kalkkilisä vähentää myös verenpaineen nousua (Hofmeyr ym. 2007). Toisen Cochranen raportin mukaan myös magnesium ehkäisee odottavan äidin verenpaineen nousua ja vähentää pre-eklampian riskin puoleen. Tässä raportissa tutkittiin vain magnesiumsulfaatin tehoa. Vuoden 2009 Cochranen raportti päättelee, että magnesiumsulfaatti ehkäisee sikiön aivovaurioita (cerebral palsy). Suomessa on saatavana paremmin siedettyjä magnesiumvalmisteita, mm. oksidina, joissa on mukana myös foolihappoa ja muita B-vitamiineja.

Magnesium ehkäisee raskausmyrkytystä
Magnesium – tohtori Tolosen katsaus

Foolihappo ja muut B-vitamiinit

Foolihappo kuuluu B-vitamiineihin. Naisen tulisi alkaa nauttia sitä jo ennen hedelmöitystä vähintään 400, mieluiten 800 mikrogrammaa päivässä, sillä foolihappo vähentää sikiövaurioita (spina bifidaa ja huuli- ja kitahalkiota) ja ehkäise ennenaikaisia synnytyksiä. Hedelmöityksen jälkeen otettuna teho ei ole enää sama. Raskausajan veren vähäinen  foolihapon pitoisuus lisää lapsen riskiä lihoa, kertoo uusi tutkimus (2016).

Tiede tukee B-vitamiinien käyttöä raskausaikana
Foolihappolisä ehkäisee ennenaikaisia synnytyksiä
B12-vitamiinin puute ja sikiövaurio

Äidin vitamiinit ehkäisevät lapsen autismin riskiä

Skitsofrenia saattaa saada alkunsa odottavan äidin foolihapon puutteen ja kohonneen homokysteiinin vuoksi. Homokysteiini nimittäin on myrkkyä sikiön kehittyville aivoille, kirjoittavat Harvardin yliopiston geneetikot katsauksessaan (Harv Rev Psychiatry. 2005;13(4):197-205). Tästäkin syystä raskautta suunnittelevien naisten tulisi alkaa ottaa foolihappoa jo mieluummin ennen hedelmöitystä.

Foolihappo osallistuu lähes kaikkiin elimistön keskeisiin biokemiallisiin reaktioihin. Sen yhtenä tehtävänä on pitää kurissa myrkyllistä rikkipitoista aminohappoa, homokysteiiniä. Foolihappo vähentää myös riskiä sairastua syöpätauteihin, muun muassa paksu- ja peräsuolisyöpiin.

Foolihappoa on alettu lisätä elintarvikkeisiin USA:ssa, Kanadassa, Chilessä ja Unkarissa. Ruotsi harkitsee asiaa parhaillaan, muttei vielä Suomi. Meillä ainoa mahdollisuus saada riittävästi foolihappoa on ottaa sitä tabletin muodossa, mieluiten yhdistelmänä, jossa on myös B6- ja B12-vitamiineja.

Vitamiinit ehkäisevät keskenmenoja
Vitamiinit vähentävät riskiä lapsen syntymisestä alipainoisena

Foolihapporikastus vähensi sikiövaurioita Kanadassa
Foolihappo ehkäisee Downin syndroomaa
Foolihappo ehkäisee huuli-kitahalkiota
Foolihappo ja masennus
B vitamins vital before conception

C-vitamiini

Tutkimuksen mukaan 100 mg C-vitamiinia päivittäin otettuna ehkäisee sikiökalvojen liian aikaista repeämistä. Ennestään tiedetään, että C-vitamiini vahvistaa sikiökalvojen rakennetta, kirjoittavat gynekologit raportissaan. Se julkaistiin huhtikuussa 2005 maailman johtavassa ravitsemuslääketieteen lehdessä American Journal of Clinical Nutrition.

Imetysaikana nautittu C-vitamiini (askorbiinihappo) erittyy äidinmaitoon, todetaan samassa lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

D-vitamiini

Neonatologian professori Caren L. Wagner (Medical University of South-Carolina) työryhmineen osoitti 97 synnyttäneen naisen tutkimuksessaan, että matala seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) liittyi synnytyksen jälkeiseen masennukseen (J Am Psychiatr Nurses Assoc. 2010;16(3):170-7). Uusi tutkimus vahvistaa yhteyden D-vitamiinivajeen ja raskausmasennuksen välillä, vaikka tässä amerikkalaisessa ainoistossa S-D-25 oli keskimäärin 86 nmol/l (Huang ym. 2014). Suomessa pitoisuus on useimmiten alle 50 nmol/, vaikka noudatettaisiin D-vitamiinin viranomaisohjetta (10 µg/päivä).

Aikaisemmassa tutkimuksessaan
professori Wagner on todennut, että raskaana olevat naiset tarvitsevat D-vitamiinia 100 mikrogrammaa (µg) päivässä, koska se ehkäisee raskaus- ja synnytyskomplikaatioita eikä aiheuta yliannostelun  vaaraa. Laaja tutkimus (2012) osoittaa, että tarve on vähintään 100 µg/vrk, mutta sekään ei riitä kuin joka kolmannelle naisille. Useimmat tarvitsevat 150 µg päivässä. Uusi suomalaistutkimus puoltaa vähintään 50 µg:n päiväannosta, todetaan jopa YLEn toimittamassa uutisessa 21.3.2016.

Imetyksen aikana 6400 IU eli 160 mikrogrammaa (µg) päivässä on turvallista ja se nostaa äidinmaidon D-vitamiinin pitoisuuden vauvalle riittäväksi, osoittaa Carol L. Wagnerin työryhmän tutkimus (Hollis ym. 2015).

Imettäville äideille 160 µg/vrk

Raskausajan D-vitamiinivaje altistaa lapsen ADHD:lle

Kiinassa Shanghain Fudan Universityn naistenklinikalla annettiin 133 raskausdiabetesta sairastavalle naiselle 24–28 raskausviikolla eri annoksia D-vitamiinia: 20 naista sai lumetta, 38 naista 5 µg/vrk, 38 naista sai 50 µg päiväää kohti ja 37 naista sai 100 µg/vrk. Seerumin insuliini, insuliiniresistenssi (HOMA-IR) ja kokonaiskolesteroli alenivat ja antioksidanttikapasiteetti ja seerumin glutationin pitoisuus suurenivat merkitsevästi 100 µg:n annoksella (P<0.01). Johtopäätös: 1250 µg joka toinen viikko (=100 µg/vrk) parantaa merkitseväsrti raskausdiabetesta potevien naisten insuliiniresistenssiä (Zhang ym. 2016).

Australialaisen tutkimuksen mukaan raskausajan D-vitamiini vaikuttaa lapsen kehitykseen aina 20 ikävuoteen asti. Uusi australialais-uusiseelantilainen tutkimus vahvistaa, että napanuoran riittävä D-vitamiinipitoisuus edistää lapsen kielellistä ja muuta neurologista kehitystä (Gold ym. 2016). Suomen virallinen saantisuositus 10 µg/vrk on aivan lian pieni.

Kalkki ja D-vitamiini hyödyksi raskausdiabeteksessa

Suomessa ja Englannissa podetaan yleisesti D-vitamiinin puutetta ja että raskauden aikana nautittu D-vitamiinilisä vahvistaa syntyvän lapsen luustoa tulevaa elämää varten (Lancet 2006). Tutkimusten mukaan odottavan naisen runsas D-vitamiinin saanti – ravintolisistä 100 µg päivässä – vähentää syntyvän lapsen riskiä sairastua astmaan ja allergioihin. Norjan kansanterveyslaitoksen suurtukimuksen mukaan ravintolisänä otettu D-vitamiini ehkäisee joka neljännen raskausmyrkytyksen. D-vitamiini ehkäisee istukan tulehdusta (lue lisää englanniksi).

Suosittelen D-vitamiinia 100–150 µg päivässä. Annos on täysin  turvallinen sekä äidille että sikiölle. Osan tästä annoksesta voi saada nauttimalla hyvin puhdistettua kalaöljyä, jossa on mukana D-vitamiinia. Se vähentää samalla masentumisen riskiä. Odottavan naisen tulisi ottaa D-vitamiinia niin paljon, että seerumin D-vitamiinipitoisuus (S-D-25) nousee Yhdysvaltain endokronologiyhidistyksen suosittelemalle tasolle, 75–150 nmol:iin/l. Ihanne on  vähintään 100 nmol/l. Siihen saatetaan tarvita jopa yli 100 mikrogrammaa D:tä päivässä.

Raskausajan D-vitamiinivaje lisää lapsen riskiä sairastua MS-tautiin
Raskaana olevien äitien runsas S-D-25 suojaa lasta MS-taudilta myöhemmin elämässä.
D-vitamiini ehkäisee raskausmyrkytystä
Vitamin D deficiency during pregnancy (Am J Clin Nutr 2006)

Omega-3-rasvahapot

EU antoi elokuussa 2007 suosituksen raskaana olevien naisten omega-3:n käytöstä. Lue lisää alla olevasta linkistä.

EU committee recommends omega-3 supplements during pregnancy

Fish Consumption in Pregnancy Linked to Less Hyperactivity and Higher Verbal IQ

Eurooppalainen yhteistutkimus suosittaa omega-3-rasvahappoja odottaville äideille 22. raskausviikosta eteenpäin. Ne nostavat sikiön omega-3-rasvahappojen pitoisuutta ja ehkäisevät äidin omien varastojen hupenemista (Am J Clin Nutr 2007). Hupeneminen altistaa äidin raskaudenaikaiselle ja synnytyksenjälkeiselle masennukselle. Kanadalaisetkin gynekologit suosittavat naisille omega-3-rasvahappoja, myös synnytyksen jälkeen (Shaw ja Kaczorowski 2007). Ruotsalaistutkimus (2009) puoltaa kalaöljyn antoa allergiaan taipuvaisille raskaana oleville naisille, sillä kalaöljy vaimentaa tulehdussytokiineja. Samojen tutkijoiden toinenkin raportti vahvistaa, että äidin nauttima kalaöljy ehkäisee lapsen allerigoita (Furuhjelm ym. 2009). Hollantilainen tutkimus osoittaa, että raskauden aikana nautittu kalaöljy ehkäisee syntyvien lasten käytöshäiriöitä 5–6 vuoden iässä (Loomans ym 2014).

Kiinalaiset tutkijat suosittavat kirjallisuuskatsauksessaan erityisesti EPA-rasvahappoa raskaana oleville, koska se ehkäisee ja hoitaa raskausajan masennusta (Hsu ym. 2018). Paras EPAn lähde on E-EPA, jota myyvät Suomessa terveyskaupat, apteekit ja markettien luontaistuoteosastot.

Istukka suodattaa ja välittää sikiölle hänen tarvitsemiaan rasvahappoja, erityisesti omega-6-sarjaan kuuluvaa arakidonihappoa (AA) ja omega-3:een kuuluvaa dokosaheksaeenihappoa (DHA). Jälkimmäistä äiti itse saa joko sellaisenaan ravinnosta tai hän valmistaa sitä elimistössään eikosapentaeenihaposta (EPA). EPA estää myös AA:n liiallista muodostusta kudoksissa ja huolehtii "hyvien", tulehdusta ehkäisevien eikosanoidien tuotannosta. Se puolestaan ehkäisee masennuksen ja raskauskomplikaatioiden riskiä. Uuden tutkimuksen mukaan kalaöljyn käyttö odotusaikana vaimentaa monia tulehdussytokiineja, ja voi siten ehkäistä lapsen sairastumista allegioihin.

Äidin ruokavalion kalansyönti näkyy hänen seeruminsa ja punasolujensa rasvahappokoostumuksessa. Mitä enemmän äiti syö rasvaista kalaa (yli 2 kertaa viikossa) sitä suurempi on omega-3-pitoisuus ja sitä pienempi tulehdusta aiheuttavan arakidonihapon (AA) pitoisuus (Clin Biochem 2006). Matala AA/EPA-suhde vähentää masennuksen ja raskauskomplikaatioiden riskiä.

Kalaöljy suojaa tupakoivien raskaana olevia tupakoivia naisia ennenaikaiselta synnytykseltä ja syntyvää lasta alipainoisuudelta, osoittivat amerikkalaiset gynekologit (University of Alabama at Birmingham, Center for Women’s Reproductive Health, Birmingham, AL) uudessa kliinisessä tutkimuksessaan. Ennestään tiedetään, että tupakointi lisää ennenaikaisen synnytyksen ja alipainoisena syntyvän vauvan riskiä. Syynä on tupakoinnin aiheuttama hapetusstressi, jota omega-3-rasvahapot ehkäisevät ja vaimentavat. Tutkimukseen osallistui 851 odottavaa naista, joista 136 (16%) tupakoi. (Kuper ym. 2017).

Kuper SG, Abramovici AR, Jauk VC,  et al. The effect of omega-3 supplementation on pregnancy outcomes by smoking status. American Journal of Obstetrics and Gynecology. 2017 May 23. pii: S0002-9378(17)30644-0. doi: 10.1016/j.ajog.2017.05.033.

Australiassa on tutkittu odotusaikana otetun kalaöljylisän vaikutusta äidinmaidon omega-3-pitoisuuteen ja vauvan omega-3-tilaan 1-vuotiaana. Kalaöljyn käyttö lisää merkitsevästi rintamaidon DHA- ja EPA-pitoisuuksia, mikä puolestaan vaikuttaa suotuisasti lapsen omega-3:n saantiin. Runsas omega-3:n saanti taas edistää lapsen neurospykologista (mm. älyn) kehitystä ja vähentää allergia- ja infektioherkkyyttä. Kalaöljy edistää lapsenkehittyvän immuunijärjestelmän kypsymistä terveellä tavalla (Dunstan ym. 2007; Prescott ym. 2007).

Yhdysvaltain terveysviraston psykiatri Joseph R. Hibbeln tutki lähes 12 000 raskaana olevaa englantilaista naista ja seurasi heidän terveydentilaansa kahdeksan kuukautta synnytyksen jälkeen. 10–15 % naisista sairastui synnyksen jälkeen masennukseen. Masennuksen riski oli puolta pienempi niillä naisilla, jotka söivät viikottain kolme rasvaista kala-ateriaa. Omega-3-rasvahapot lisäävät serotoniinin eritystä aivoissa, tulkitsee Hibbeln. Hän varoittaa kalan ympäristöjäämistä. Hibbelnin työryhmän uusi tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan omega-3-rasvahapot ehkäisevät synnytyksen jälkeistä masennusta.

Professori Joseph R. Hibbelnin työryhmän suurtutkimus kertoo, että odottavat äidit jotka syövät yli 340 g kalaa viikottain – käytännössä vähintään kolme kala-ateriaa – synnyttävät älykkäämpiä ja sosiaalisesti paremmin pärjääviä lapsia kuin muut (Lancet 2007). Ellet syö näin paljon kalaa, ota ihmeessä kalaöljyä ruoan lisänä.

Hibbelnin työryhmän uudempi raportti (2009) osoittaa, että raskaana olevan naisen tulisi ottaa kalaöljyn omega-3:a 900 mg/2000 kcal energiaa eli käytännössä 900 mg päivässä. Se tyydyttää 97,5-prosenttisesti äidin ja lapsen omega-3-rasvahappojen tarpeen.

Peruskalaöljykin (1000 mg/pv) voi parantaa hiukan raskausdiabetesta potevien aineenvaihduntaa (Samimi ym. 2014). Itse suosittelen vahvempaa, 90-prosenttista E-EPAa 1–2 g päivässä; sillä saadaan aikaan parempi tulos.

Sikiön aivot alkavat kasvaa voimakkaasti 27. raskausviikosta alkaen ja silloin DHA:ta alkaa kertyä runsaasti sikiön aivoihin, silmänpohjaan (retinaan) ja maksaan. Sikiö kuluttaa tuolloin välttämättömiä rasvahappoja yli 4 grammaa viikossa eli 600 mg vuorokaudessa. Tällöin äidin veriplasman DHA-varastot tyhjentyvät täysin – ellei hän ota omega-3-rasvahappoja ruoan lisänä. Synnytyksen jälkeen ne alkavat täyttyä vähitellen 5-6 kuukaudessa. DHA:n puute on todennäköisesti kausaalisessa syy-yhteydessä synnytyksen jälkeiseen masennukseen.

Kuva 1. Odottavan äidin veriplasman DHA-rasvahapon pitoisuus alenee raskauden edetessä. Kestää 5–6 kuukautta synnytyksen jälkeen, ennen kuin äidin varastot taas täyttyvät. WHO suosittelee raskaana oleville naisille 2,6 grammaa kalaöljyä päivässä. Elimistö osaa valmistaa DHA:ta tarpeensa mukaan EPA-rasvahaposta.

Raskauden aikana äidin ja sikiön yhteinen omega-3:n päivittäinen tarve on niin suuri, ettei tavallisesta ruoasta on käytännössä mahdollista saada riittävästi. Aivokuvauksissa onkin todettu, että naisen aivot surkastuvat tilapäisesti raskauden aikana. Seuraus voi olla äidin masentuminen. Iranilainen kaksoissokkotutkimus osoittaa, että jo 1 gramman omega-3-annos voi ehkäistä raskauden aikaista masennusta (Kavani ym. 2014). Italialainen tutkimus vahvistaa, että raskauden aikana nautittu kalaöljy edistää sikiön kasvua ja muuta kehitystä ja ehkäisee äidin elimistön tulehdusta (Bruschi ym. 2020).

Korealainen tutkimus osoittaa, että kalaöljy parantaa vakavaa masennusta (Park ym. 2015). Japanilainen rottatutkimus kertoo, että runsas omega-6-rasvahappojen ja vähäinen omega-3-rasvahappojen saanti ruaskuaden aikana lisää poikasten ahdistusta myöhemmin elämässä aikuisena ja heikentää aivojen normaalia toimintaa (Sakayori ym. 2015). Tulokset puoltavat kalaöljyn nautimista raskauden aikana.

Suomessa syntyy vuosittain noin 500 keskosta. Kalaöljy suojaa keskosten verkkokalvoja vaurioitumasta (lue raportti).

Psykologien uusi ajattelumalli raskausajan masennuksesta
E-EPA paransi vakavan raskausajan masennuksen
New fat and omega-3 recommendations for pregnant and nursing women

F2-Isoprostaanit ovat koholla raskausmyrkytyksessä eli pre-eklampsiassa (väitöskirja). Uuden tutkimuksen mukaan pre-eklampsiassa virtsan isoprostaanien pitoisuus on 5-kertainen normaaliin verrattuna ja antioksidanttien nauttiminen vähentää sitä kolminkertaisesti. Nämä uudet havainnot puoltavat ehdottomasti E-EPAn ja antioksidanttien suosittamista kaikille raskaana oleville naisille. E-EPA tuottaa elimistössä "hyviä" F3-isoprostaaneja, jotka ovat F2:n vastavaikuttajia ja suojaavat siten myös äidin sydäntä.

Kalarasvan syönti odotusaikana edistää lapsen neuropsykologista kehitystä. Odottavan naisen tulisi syödä rasvaista kalaa vähintään 340 g/viikko. Ongelmana ovat kuitenkin kalan ympäristömyrkyt; ne on kaikki poistettu etyyliesteröidyistä, tyhjiössä tislatuista kalaöljyvalmisteista (E-EPA).

Ät fisk, få smartare barn
Improved outcomes in women with high-risk pregnancies who take fish oil

E-EPA vaimentaa anoreksialle altistavan geenivirheen ilmentymistä, sanoo englantilainen lasten ja nuorten psykiatri Agnes Ayton. Koska anoreksialle altistavat muutokset käynnistvät jo kohdussa (Arch Gen Psychiatr 2007) voidaan tälläkin perusteella suositella odottaville äideille E-EPAa.

Rintasyövän ehkäisy

Tutkimuksen valossa näyttää siltä, että äidin nauttimat omega-3-rasvahapot voivat ehkäistä tyttölapsen sairastumista rintasyöpään vielä vuosikymmentenkin kuluttua. Nämä monet näkökohdat puoltavat kalaöljyn käyttöä raskaus- ja imetysaikana.

Ravintolisien tulee olla hyvin puhdistettuja, ettei sikiö altistu ympäristömyrkyille. Myrkyt ovat rasvaliukoisia, joten niiitä kertyy kalaöljyyn jopa enemmän kuin kalan luurankolihaksiin. Suosittelen Suosittelen odottaville äideille E-EPAa, josta vierasaineet on poistettu tehokkaasti molekyyli- ja tyhjiötislauslaitteilla. Näin valmistettu öljy on hieman kalliimpaa, mutta myös puhtaampaa ja tehokkaampaa kuin pelkästään molekyylitislattu öljy.

Norjalaisen tutkimuksen mukaan lapsista tulee tavallista älykkäämpiä, jos äidit ottavat raskauden aikana kalaöljyä. Äidin nauttimat omega-3-rasvahapot vähentävät lapsen riskiä sairastua astmaan, allergioihin, infektioihin ja neurologis-psykiatrisiin häiriöihin, kuten ADHD:hen, lukivaikeuteen, masennukseen ym.

Astma voi alkaa jo kohdussa
Allergia voi alkaa jo kohdussa

Lapsen aivojen kasvu

Lapsen aivot kasvavat suurimmaksi osaksi kooltaan valmiiksi sikiökaudella. Lapsen syntyessä hänen painonsa on vain viisi prosenttia aikuisen painosta, mutta hänen aivonsa ovat kooltaan 70 % aikuisen aivoista. Ensimmäisen elinvuoden aikana lapsen aivot kasvavat 15 % ja seuraavien 5-6 vuoden aikana 10 % (kuva). Seitsemän vuoden iässä aivot ovat kokonsa puolesta lähes valmiit.


Kuva 2. Lapsen aivojen painon lisäys 25. raskausviikosta 5. ikävuoteen. Normaali kehitys edellyttää riittävää omega-3-rasvahappojen, sinkin ja muiden suojaravinteiden saantia.

Kehittyvät aivot tarvitsevat monia välttämättömiä ravintoaineita, erityisesti omega-3-rasvahappoja, B-, C- ja E-vitamiineja, jodia, sinkkiä, kuparia, seleeniä, fosforia, tauriinia, koliinia ja seriiniä. Ne lisäävät oivallus- ja päättelykykyjä ja ehkäisevät aivojen kehityshäiriöitä. Siksi suosittelen antamaan lapsille jo pienestä pitäen omega-3-rasvahappoja ruoan lisänä. Ne edistävät lapsen aivojen ja silmien kehitystä. Kalifornian yliopiston (Davis) MARBLES-tutkimuksen mukaan raskauden aikana nautittu kalaöljy vähentää syntyvän lapsen riskiä sairastua autismiin (Huang ym. 2020).

Omega-3:a odottaville äideille
Omega-3-rasvahappoja naisille
Odotusaikana nautittu kalaöljy lisää lapsen älykkyyttä
Odotusajan kalaöljy parantaa lapsen koordinaatiokykyä

Maitohappobakteerit

Turun ja Helsingin yliopistoissa ja ulkomailla tehdyt tutkimukset osoittavat, että raskauden aikana äidille annetut maitohappobakteerit suojaavat lasta allergioilta ja infektioilta, usein vielä vuosienkin kuluttua synnytyksen jälkeen. Turun yliopiston uusi tutkimus osoittaa, että probiootit voivat ehkäistä kaksi kolmesta raskausajan diabeteksesta!

Turku: Probiootit ehkäisevät raskausajan diabetesta
Maitohappobakteerit suojaavat lasta tulevinakin vuosina

Varo masennuslääkkeitä odotusaikana

Noin 10 % odottavista äideistä masentuu raskaus- ja imeytysaikana. Kaksosten ja kolmosten äideistä masentuu 17 %. Äidin mielialalääkkeet (SSRI:t) voivat vaurioittaa sikiön aivoja ja keuhkoja nostamalla niiden verenpainetta (lue raportti). Maailman Terveysjärjestön (WHO) 72 maasta keräämien tietojen mukaan raskaana olevan naisen SSRI-lääkkeiden käyttöön liittyy lapsessa syntymän jälkeen ilmaantuneita vieroitusoireita: kouristuksia, vapinaa, ärtyneisyyttä ja epänormaalia itkua. Lancetissa v 2005 julkaistussa raportissa tällaisia tapauksia oli 93. Paroksetiini (Seroxat) liittyy 64:ään, fluoksetini 14:een, sentraliini (Zoloft) 9:ään ja sitalopraami (Celexa) 7:ään tapaukseen.

Pohjois-Karoliinan yliopistossa tutkittiin 17 vauvaa, joiden äidit olivat odotusaikana syöneet serotoniinin takaisinoton estäviä masennuslääkkeitä (SSRI). Näitä vauvoja verrattiin 17 muuhun vauvaan, joiden äidit eivät olleet käyttäneet lääkkeitä. Masennuslääkkeet aiheuttivat muutoksia lasten unirytmissä, sydämen sykkeessä ja vireystilassa. - ”SSRI-lääkkeet haittaavat laaja-alaisesti lapsen neurologista kehitystä”, sanoo tutkimusta johtanut tohtori Philip Zeskind. "Sadattuhannet äidit [Yhdysvalloissa] käyttävät näitä lääkkeitä raskauden aikana”, hän huomauttaa.

Maailman eniten käytetyn masennuslääkkeen, Prozacin, amerikkalaisessa myyntipakkauksessa on nyt teksti ”studies on pregnant women do not indicate a teratogenic (fetus-damaging) effect" (suomeksi: odottavilla äideillä tehdyt tutkimukset eivät viittaa teratogeenisiin eli sikiötä vahingoittaviin vaikutuksiin”), kertoo Pediatrics-lehti.

Vauvoille terveyshaittoja äitien masennuslääkkeistä

Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan vain 43 % raskaana olevista naisista, joille oli määrätty masennuslääkkeitä, otti niitä ohjeen mukaan 6 viikon tutkimusajankohtana (lue lisää).

Prenatal antidepressants linked to preterm births

Masennus on yllättävän yleistä raskauden aikana ja sen jälkeen. Bristolin yliopistossa tutkittiin 9 000 raskaana olevaa naista. Heistä lähes 12 % poti masennusta 18. raskausviikolla, ja 13,5 % 32. viikolla. Synnyksen jälkeen masentuneiden määrä väheni 9 prosenttiin kahdessa kuukaudessa ja 8 prosentiin kahdeksassa kuukaudessa. Tutkimus julkaistiin 2006 British Medical Journalissa [Free Full Text]. Englantilaisen Bristolin yliopiston lääkäreiden laatima meta-analyysi puoltaa kalaöljyn käyttöä raskauden jälkeisen masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa (Sallis ym. 2014).

Kalaöljyn nauttiminen raskauden viimeisen kolmanneksen aikana ehkäisee ennenaikaista synnytystä ja parantaa sikiön kasvua kohdussa, osoittaa tanskalainen Kööpenhaminan yliopiston lastentautiopin professori Hans Bisgaardin johtamakaksosoissokkotutkimus (Kodov Vinding ym. 2019). Hänen työryhmänsä tutkimus on osoittanut myös, että kalaöljyn nauttiminen raskauden aikana ehkäisee lapsen sairastumista astmaan ja hengitystieinfektioihin. Äidin rasklausaikana nauttimat omega-3:t edistvät sikiön aijojen kasvua ja kehitystä, osoittaa uusi amerikkalainen titkimus (Morton ym. 2019). Suosittelen raskaana oleville 1-2 g/vrk E-EPA-kalaöljyä (jossa on mukana D3-vitamiinia). Se ehkäisee tehokkaasti myös äidin raskauden aikaista ja synnytyksen jälkeistä masennusta.

E-EPA on täysin turvallista ja suositeltavaa käyttää koko raskaus- ja imetysajan ja vielä niiden jälkeenkin. E-EPA vähentää stressihormonien eritystä ja lisää serotoniinin ja dopamiinin tuotantoa aivoissa. Psykiatrien ammattilehdessä julkaistun raportin mukaan E-EPA (4 g/vrk) paransi 10 viikossa vakavan uusiutuneen masennuksen raskaana olleelta naiselta, joka ei halunnut masennuslääkkeitä (lue lisää).

Raskausajan ja synnytyksen jälkeinen masennus on tulehdustila, jossa naisen kudosten ja veren tulehdussytokiinit ovat koholla (Kendall-Tacket 2007). Niiden muodostusta voidaan vähentää 90-prosenttisella E-EPAlla, jossa on mukana D-vitamiinia.

Kirjallisuutta:

Uuden meta-analyysin perusteella on julkaistu terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitetut ohjeet, joissa suositellaan kalaöljyn nauttimista ruuan lisänä. Analyysi kumoaa vuoden 2006 virheelliset käsitykset. Voit lukea ohjeet maksutta klikkaamalla TÄHÄN.

Bruschi M, Santucci L, Petretto A, et al. Association between maternal omega-3 polyunsaturated fatty acids supplementation and preterm delivery: A proteomic study [published online ahead of print, 2020 Mar 12]. FASEB JOURNAL. 2020;10.1096/fj.201900738RR. doi:10.1096/fj.201900738RR
Huang Y, Iosif AM, Hansen RL, Schmidt RJ. Maternal polyunsaturated fatty acids and risk for autism spectrum disorder in the MARBLES high-risk study [published online ahead of print, 2020 Jan 21]. Autism. 2020;1362361319877792. doi:10.1177/1362361319877792
Hoge A, Donneau AF, Dardenne N, et al. Impact of erythrocyte long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acid levels in early pregnancy on birth outcomes: findings from a Belgian cohort study [published online ahead of print, 2020 Jan 8]. Journal of Perinatology. 2020;10.1038/s41372-019-0573-9. doi:10.1038/s41372-019-0573-9
de Seymour, J.V., Simmonds, L.A., Gould, J. et al. Omega-3 fatty acids to prevent preterm birth: Australian pregnant women’s preterm birth awareness and intentions to increase omega-3 fatty acid intake. Nutrition Journal 18, 74 (2019) doi:10.1186/s12937-019-0499-2 Free Article.
Morton SU, Vyas R, Gagoski B,  et al. Maternal Dietary Intake of Omega-3 Fatty Acids Correlates Positively with Regional Brain Volumes in 1-Month-Old Term Infants. Cerebral Cortex. 2019 Nov 11. pii: bhz222. doi: 10.1093/cercor/bhz222.
Gustafsson HC, Holton KF, Anderson AN, et al. Increased Maternal Prenatal Adiposity, Inflammation, and Lower Omega-3 Fatty Acid Levels Influence Child Negative Affect. Frontiers in Neurosciences. 2019 Oct 1;13:1035. doi: 10.3389/fnins.2019.01035. eCollection 2019. Free Article
Makrides M, Best K, Yelland L et al. A Randomized Trial of Prenatal n−3 Fatty Acid Supplementation and Preterm Delivery. New England Journal of Medicine. 2019; 381:1035-1045 DOI: 10.1056/NEJMoa1816832

Hoge A, Tabar V, Donneau AF, et al. Imbalance between Omega-6 and Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Early Pregnancy Is Predictive of Postpartum Depression in a Belgian Cohort. Nutrients. 2019 Apr 18;11(4). pii: E876. doi: 10.3390/nu11040876. Free Full Text

Hsu MC, Tung CY, Chen HE. Omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation in prevention and treatment of maternal depression: Putative mechanism and recommendation. Review. Journal of Affective Disorders. 2018 Oct 1;238:47-61. doi: 10.1016/j.jad.2018.05.018. Epub 2018 May 16.

Schmidt RJ, Iosif A-M, Guerrero Angel E, et al. Association of Maternal Prenatal Vitamin Use With Risk for Autism Spectrum Disorder Recurrence in Young Siblings JAMA Psychiatry. Published online February 27, 2019. doi:10.1001/jamapsychiatry.2018.3901 Free Full Text

Kodov Vinding R, Stokholm J, Sevelsted A, et al. Fish Oil Supplementation in Pregnancy Increases Gestational Age, Size for Gestational Age, and Birth Weight in Infants: A Randomized Controlled Trial The Journal of Nutrition, 2019 doi.org/10.1093/jn/nxy204
Nordgren TM, Anderson Berry A, Van Ormer M,  et al. Omega-3 Fatty Acid Supplementation, Pro-Resolving Mediators, and Clinical Outcomes in Maternal-Infant Pairs. Nutrients. 2019 Jan 5;11(1). pii: E98. doi: 10.3390/nu11010098. Free Full Text
Philippa Middleton, Judith C Gomersall, Jacqueline F Gould, Emily Shepherd, Sjurdur F Olsen, Maria Makrides. Omega‐3 fatty acid addition during pregnancy. Cochrane Systematic Review - Intervention Version published: 15 November 2018. Free Full Text
Taschereau-Charron A, Bilodeau JF, Larose J, F2-isoprostanes and fatty acids profile in early pregnancy complicated by pre-existing diabetes. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids. 2018 Aug;135:115-120. doi: 10.1016/j.plefa.2018.07.008. Epub 2018 Jul 19.
Halldorsson TI, Thorne-Lyman AL, Strøm M, et al. Plasma Concentrations of Long Chain N-3 Fatty Acids in Early and Mid-Pregnancy and Risk of Early Preterm Birth. EBioMedicine 2018 DOI: https://doi.org/10.1016/j.ebiom.2018.07.009
Robertson RC, Kaliannan K, Strain CR et al. Maternal omega-3 fatty acids regulate offspring obesity through persistent modulation of gut microbiota. Microbiome 2018 6:95 Free Full Text

Hoge A, Bernardy F, Donneau AF, et al. Low omega-3 index values and monounsaturated fatty acid levels in early pregnancy: an analysis of maternal erythrocytes fatty acids. Lipids in Health and Disease. 2018 Apr 2;17(1):63. doi: 10.1186/s12944-018-0716-6. / Free Full Text pdf
Miles EA, Calder PC. Can Early Omega-3 Fatty Acid Exposure Reduce Risk of Childhood Allergic Disease? Review. Nutrients. 2017 Jul 21;9(7). pii: E784. doi: 10.3390/nu9070784. Free Full Text
Vinkhuyzen AAE, Eyles DW, Burne THJ, et al. Gestational vitamin D deficiency and autism spectrum disorder. BJPsych Open. 2017 Apr 10;3(2):85-90. doi: 10.1192/bjpo.bp.116.004077. eCollection 2017 Mar
Bisgaard H, Stokholm J, Chawes BL et al. Pregnancy and Wheeze and Asthma in Offspring. New England Journal of Medicine 2016; 375:2530-2539 December 29, 2016 DOI: 10.1056/NEJMoa1503734

Ramsden CE. Breathing Easier with Fish Oil — A New Approach to Preventing Asthma? Editorial. New England Journal of Medicine 2016; 375:2596-2598 December 29, 2016 DOI: 10.1056/NEJMe1611723
Leghi GE, Muhlhausler BS. The effect of n-3 LCPUFA supplementation on oxidative stress and inflammation in the placenta and maternal plasma during pregnancy. Review. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2016 Oct;113:33-39. doi: 10.1016/j.plefa.2016.08.010.
Zhang Q, Cheng Y, He M, et al. Effect of various doses of vitamin D supplementation on pregnant women with gestational diabetes mellitus: A randomized controlled trial. Experimental and Therapeutic Medicine. 2016 Sep;12(3):1889-1895. Abstract 
Gould JF, Anderson AJ, Yelland LN, et al. Association of cord blood vitamin D with early childhood growth and neurodevelopment. Journal of Paediatrics and Child Health. 2016 Aug 27. doi: 10.1111/jpc.13308.
Vidakovic AJ, Gishti O, Voortman T, ei al. Maternal plasma PUFA concentrations during pregnancy and childhood adiposity: the Generation R Study. American Journal of Clinical Nutrition. First published online February 24, 2016. doi:10.3945/ajcn.115.112847

Kar S, Wong M, Rogozinska E, Thangaratinam S. Effects of omega-3 fatty acids in prevention of early preterm delivery: a systematic review and meta-analysis of randomized studies. European Journal of Obstetrics, Gynecology and Reproductive Biology. 2015 Nov 30;198:40-46. doi: 10.1016/j.ejogrb.2015.11.033.

Sakayori N, Kikkawa T, Tokuda H, et al. Maternal dietary imbalance between omega-6 and omega-3 polyunsaturated fatty acids impairs neocortical development via epoxy metabolites. Stem Cells. 2015 Nov 18. doi: 10.1002/stem.2246. [Epub ahead of print]
Hollis BW, Wagner CL, Howard CR, et al. Maternal Versus Infant Vitamin D Supplementation During Lactation: A Randomized Controlled Trial. Pediatrics. 2015 Sep 28. pii: peds.2015-1669.

Harris MA, Reece MS, McGregor JA, et al. The Effect of Omega-3 Docosahexaenoic Acid Supplementation on Gestational Length: Randomized Trial of Supplementation Compared to Nutrition Education for Increasing n-3 Intake from Foods. Biomed Research International. 2015;2015:123078. doi: 10.1155/2015/123078. Free Full Text

Haghiac M, Yang XH, Presley L, et al.  Dietary Omega-3 Fatty Acid Supplementation Reduces Inflammation in Obese Pregnant Women: A Randomized Double-Blind Controlled Clinical Trial. PLoS One. 2015 Sep 4;10(9):e0137309. doi: 10.1371/journal.pone.0137309. eCollection 2015.

Gunaratne AW, Makrides M, Collins CT. Maternal prenatal and/or postnatal n-3 long chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFA) supplementation for preventing allergies in early childhood. Cochrane Database Systematic Reviews. 2015 Jul 22;7:CD010085. [Epub ahead of print] Review.
Nearly three-quarters of pregnant women do not get enough omega-3s, finds study. Nutraingredients.com 27.3.2015
Jia X, Pakseresht M, Watter r, et AL, the APrON study team.  Women who take n-3 long-chain polyunsaturated fatty acid supplements during pregnancy and lactation meet the recommended intake. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 10.1139/apnm-2014-0313 Published on web 2015 March 25. Free Full Text
Low vitamin D affects children even before birth. The West Australian 16.1.2015
Hart PH, Lucas RM, Walsh JP, etl a. Vitamin d in fetal development: findings from a birth cohort study. Pediatrics. 2015 Jan;135(1):e167-73. doi: 10.1542/peds.2014-1860.
Kaviani M, Saniee L, Azima S, et al. The Effect of Omega-3 Fatty Acid Supplementation on Maternal Depression during Pregnancy: A Double Blind Randomized Controlled Clinical Trial. Int J Community Based Nurs Midwifery. 2014 Jul;2(3):142-7. Free Full Text

Sallis H, Steer C, Paternoster L, et al. Perinatal depression and omega-3 fatty acids: A Mendelian randomisation study. Journal of Affective Disorders. 2014 Sep;166:124-31. doi: 10.1016/j.jad.2014.04.077.

Samimi M, Jamilian M, Asemi Z, Esmaillzadeh A. Effects of omega-3 fatty acid supplementation on insulin metabolism and lipid profiles in gestational diabetes: Randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Clinical Nutrition. 2014 Jun 17. pii: S0261-5614(14)00169-1. doi: 10.1016/j.clnu.2014.06.005.

Huang JY, Arnold D, Qiu CF, et al. Association of Serum Vitamin D with Symptoms of Depression and Anxiety in Early Pregnancy. Journal of Womens Health (Larchmt). 2014 Jun 11. Pub Med

Brenna JT, Carlson SE. Docosahexaenoic acid and human brain development: Evidence that a dietary supply is needed for optimal development. Journal of Human Evolution. 2014 Apr 26. pii: S0047-2484(14)00083-9. doi: 10.1016/j.jhevol.2014.02.017.
Loomans EM, Van den Bergh BR, Schelling M, et al. Maternal Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acid Status during Early Pregnancy and Children's Risk of Problem Behavior at Age 5-6 Years. The Journal of Pediatrics. 2014 Jan 14. pii: S0022-3476(13)01504-7. doi: 10.1016/j.jpeds.2013.11.069.
Blumfield ML, Hure AJ, Macdonald-Wicks L, Smith R, Collins CE. A systematic review and meta-analysis of micronutrient intakes during pregnancy in developed countries. Nutrition Reviews. 2013 Feb;71(2):118-32. doi: 10.1111/nure.12003.


Hosli I, Zanetti-Daellenbach R, Holzgreve W, Lapaire O. Role of omega 3-fatty acids and multivitamins in gestation. J Perinat Med. 2007 Feb;35 Suppl 1:S19-24 [PubMed]

Kendall-Tackett KA. A new paradigm for depression in new mothers: the central role of inflammation and how breastfeeding and anti-inflammatory treatments protect maternal mental health. Int Breastfeed J. 2007 Mar 30;2(1):6 [Epub ahead of print]
Koletzko B, Larque E, Demmelmair H. Placental transfer of long-chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFA). J Perinat Med. 2007;35 Suppl 1:S5-S11 [PubMed]
Krauss-Etschmann S, Shadidm R, Campoy C, et al. for the Nutrition and Health Lifestyle (NUHEAL) Study Group. Effects of fish-oil and folate supplementation of pregnant women on maternal and fetal plasma concentrations of docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid: a European randomized multicenter trial. Am J Clin Nutr 2007 85: 1392-1400. [Abstract]
Krauss-Etschmann S, Hartl D, Rzehak P, et al. Decreased cord blood IL-4, IL-13, and CCR4 and increased TGF-? levels after fish oil supplementation of pregnant women. The Journal of Allergy and Clinical Immunology 2008;121:2, 464-470 [Abstract]
Prescott SL, Barden AE, Mori TA, Dunstan JA. Maternal fish oil supplementation in pregnancy modifies neonatal leukotriene production by cord blood derived neutrophils. Clin Sci (London) 2007;113:409-416. [PubMed] [Laajempi selostus englanniksi]
Shaw E, Kaczorowski J. Postpartum care - what's new? Curr Opin Obstet Gynecol. 2007 Dec;19(6):561-567. [Abstract]
Scholl T. Iron status during pregnancy: setting the stage for mother and infant. Am J Clin Nutr 2005 81: 1218S-1222S. [Abstract] [Full Text]
Allen LH. Multiple micronutrients in pregnancy and lactation: an overview. Am J Clin Nutr 2005; 81: 1206S-1212S. [Abstract] [Full Text]
Bartley KA, Underwood BA, Deckelbaum RA. A life cycle micronutrient perspective for women's health Am J Clin Nutr 2005 81: 1188S-1193S. [Abstract] [Full Text]
Bailey LB, Berry RJ Folic acid supplementation and the occurrence of congenital heart defects, orofacial clefts, multiple births, and miscarriage. Am J Clin Nutr 2005 81: 1213S-1217S. [Abstract] [Full Text]
Bellamy L, Casas J-P, Hingorani A, Williams D. Pre-eclampsia and risk of cardiovascular disease and cancer in later life: systematic review and meta-analysis BMJ, doi:10.1136/bmj.39335.385301.BE (published 1 November 2007)
Blanchard DA. Omega-3 Fatty Acid supplementation in perinatal settings. MCN Am J Matern Child Nurs. 2006;31(4):250-6 [PubMed].
Dunstan JA, Mitoulas LR, Dixon G, et al. The effects of fish oil supplementation in pregnancy on breast milk fatty acid composition over the course of lactation: a randomized, controlled trial. Pediatr Res 2007; 62:689-694. [PubMed] [Laajempi selostus engl]
Freeman MP. Omega-3 fatty acids and perinatal depression: A review of the literature and recommendations for future research. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2006 Aug 21; [PubMed]
Freeman MP, Hibbeln JR, Wisner KL et al. Randomized dose-ranging pilot trial of omega-3 fatty acids for postpartum depression. Acta Psychiatr Scand. 2006;113(1):31-5 [PubMed].
Freeman MP, Hibbeln JR, Wisner KL et al. Omega-3 fatty acids: evidence basis for treatment and future research in psychiatry. Journal of Clinical Psychiatry. 2006 Dec;67(12):1954-67. [Abstract] [Full Free Text] [Selostus suomeksi]
Furuhjelm C, Warstedt K, Larsson J, Et al. Fish oil supplementation in pregnancy and lactation may decrease the risk of infant allergy. Acta Paediatr. 2009 Jun 1. PubMed
Hibbeln JR, Davis JM. Considerations regarding neuropsychiatric nutritional requirements for intakes of omega-3 highly unsaturated fatty acids. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2009 Jul 18. [Epub ahead of print]