Nivelreuman hoito

Noin 50 000 suomalaista aikuista sairastaa nivelreumaa. Vuosittain siihen sairastuu noin 2000 aikuista. Noin 700 joutuu vuosittain sen vuoksi työkyvyttömäksi eli kaksi ihmistä joka päivä. Uudet bioteknisesti valmistetut yhdisteet tuovat uutta toivoa nivelreumaa sairastaville, mutta vanhat hyvät antioksidantit, berberiini, karnosiini, kala- ja helokkiöljyt säilyvät suositeltuina ravintolisinä. Ne vähentävät myös reumapotilaan suurentunutta riskiä sairastua hengitysteiden sairausoireisiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Nivelreumaa on kahta päätyyppiä, aikuisten ja lasten tautia. Reuman pääoireet ovat nivelten aamujäykkyys, turvotus ja kipu, mutta tautiin liittyy myös väsymystä ja yleistä vanhenemista. Reuma on katabolinen (kudoksia rappeuttava) tila. Kyseessä on koko elimistön sairaus, jota kannattaa hoitaa myös hapetusstressiä ja tulehdusta vaimentavilla ravintolisillä.

Katso piirros reumanivelestä

Uudet reumalääkkeet aiheuttavat vereen rasvahäiriön, ilmenee uudesta koontitutkimuksesta (meta-analyysista). Tällaisia lääkeitä onvat tofakitinibi (Xeljanz) ja tosilitsumabi (Actemra). Edellinen suurentaa sekä kokonais-, HDL- ja  LDL-kolesterolien pitoisuutta. Jälkimmäinen lääke (5 mg ja 10 mg päivässä) suurentaa niinikään HDL- ja LDL-kolesterolien määrää veressä. Jos joku potilas nyt on huolissaan näistä muutoksista, niin suosittelen nauttimaan D-vitamiinia (vähintään 100 µg/vrk, E-EPAa (2000 mg/vrk) ja berberiiniä, jotka korjaavat hyvin veren rasvahäiriöitä ja lisäksi vaimentavat tulehdusta. myös periodontiittia eli hampaiden juurikalvon tulehdusta, jota reumaatikoilla usein esiintyy.

Reuma voi aiheuttaa vaurioita hyvästä lääkehoidosta huolimatta – Reumakirurgiaa tarvitaan edelleen. Vaurioita voidaan ehkäistä ja lievittää monilla ravintolisillä, mm berberiinillä (Sujitha ym. 2020).

Sujitha S, Dinesh P, Rasool M. Berberine encapsulated PEG-coated liposomes attenuate Wnt1/β-catenin signaling in rheumatoid arthritis via miR-23a activation [published online ahead of print, 2020 Feb 14]. European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics. 2020; S0939-6411(20)30048-5.
Beyer K, Lie SA, Kjellevold M, Dahl L, Brun JG, Bolstad AI. Marine ω-3, vitamin D levels, disease outcome and periodontal status in rheumatoid arthritis outpatients. Nutrition. 2018 Apr 4;55-56:116-124. doi: 10.1016/j.nut.2018.03.054. Free Full Text pdf
Souto A, Salgado E, Maneiro JR, et al. Lipid profile changes in patients with chronic inflammatory arthritis treated with biologic agents and tofacitinib in randomized clinical trials: A systematic review and meta-analysis. Arthritis and Rheumatology 2015; DOI 10.1002/art.38894.
Wang X, He X, Zhang CF, Guo CR, Wang CZ, Yuan CS. Anti-arthritic effect of berberine on adjuvant-induced rheumatoid arthritis in rats. Biomedicine and Pharmacotherapy. 2017 Mar 6;89:887-893. doi: 10.1016/j.biopha.2017.02.099.

Mistä reuma johtuu?

Kukaan ei vielä tiedä aivan tarkkaan, mistä nivelreuma johtuu. Ilmeisesti jokin tuntematon tekijä laukaisee taudin synnyn. Äsken löytyi uusi syntymekanismi, jonka mukaan immuunijärjestelmä hyökkää rustojen ja nivelnesteiden aminosokereita (GAGs) vastaan. Veressä kiertävä valkuaisaine, glukoosi-6-fosfaatti-isomeraasi (GPI) asettuu niveliin ja saattaa laukaista tulehduksen. Mikrobejakin epäillään, mutta varmuutta ei ole saatu. Jostakin syystä tauti iskee naisiin useammin kuin miehiin. Myös tiettyä perinnöllistä taipumusta on havaittu, sillä sairastumisen riski on 2–4-kertainen, jos lähiomainen sairastaa reumaa. Veren pieni antioksidanttien pitoisuus lisää sairastumisen riskin kaksinkertaiseksi, todettiin Kalan tutkimuksessa. Tupakointi lisää ainakin naisten riskiä sairastua nivelreumaan.

Oireista ja hoidosta

Oireet alkavat hiipien ja ovat pitkään niin epämääräisiä, että diagnoosi viivästyy usein viikoilla tai kuukausilla. Kun diagnoosi vihdoin on asetettu, aloitetaan hoito tavallisesti ei-steroidisilla tulehdus- ja särkylääkkeillä, esimerkiksi ibuprofeenilla. Usein kuitenkin tarvitaan järeämpää lääkitystä, muun muassa syöpälääkkeenäkin käytettyä metotreksaattia. Sitä annetaan usein yhdessä tulehduslääkkeiden kanssa. Jollei tämäkään yhdistelmä tehoa, voidaan määrätä kortisonia. Se voi hoitaa nopeasti tulehduksen oireettomaksi kun sitä pistetään suoraan kipeisiin niveliin. Sillä on kuitenkin niin paljon ikäviä sivuvaikutuksia, että annos ja hoitoaika pyritään pitämään minimissä. Tuoreessa reumataudissa aloitetaan tavallisesti pieniannoksinan kortosinitablettihoito. Reumapotilas voi tarvita lääkitystä koko ikänsä.

Metotreksaatilla on havaittu uusia sivuvaikutuksia. Se lisää veren homokysteiinipitoisuutta, joka nivelreumaa sairastavilla on jo muutoinkin koholla. Hollantilaiset tutkijat seurasivat 1984–90 yhteensä 623 nivelreumapotilasta, joista osa sai metotreksaattia. Sen käyttö lisäsi nelinkertaisesti kuolleisuutta niillä potilailla, joilla oli samanailkaisesti sydän- tai verisuonitauti. Ilman metotreksaattia hoidetuilla sydän- ja verisuonisairautta potevilla nivelreumapotilailla ei kuolleisuus lisääntynyt. (Lähde: Ann Rheum Dis 2000; 59 Suppl. 1:169).

Tieteen uusin sana lääkehoidossa ovat bioteknologiset valmisteet, jotka estävät tuumorinekroositekijää (Tumor Necrosis Factor, TNF) ja rauhoittavat sitä kautta tulehdusta. Uusia biologisia lääkkeitä pistetään ihon alle tai tiputetaan laskimoon.

Tuumorinekroositekijän (TNF) estäjät

TNF on ihmisessä luonnostaan esiintyvä valkuaisaine eli proteiini. Sen tuotanto kiihtyy, kun kudoksessa (esimerkiksi nivelessä) on tulehdussoluja. Kun nämä solut tuottavat TNF:aa, se aiheuttaa nivelreumalle tyypillisiä oireita, kipua ja turvotusta. Samalla nivelessä kehittyy yhdisteitä, jotka tuhoavat itse nivelrustoa ja nivelen luupintoja. Siksi TNF:n biologinen esto vaikuttaa lupaavalta keinolta ehkäistä reuman vaurioita nivelissä.

TNF:n estäjät sitoutuvat biokemiallisesti TNF:aan ja estävät sen toiminnan. Nämä yhdisteet salpaavat myös tiettyjä entsyymejä (matrix metalloproteinases, MMPs), joihin myös angiogeneesiä estävät yhdisteet tehoavat.

Yhdysvaltain lääkelaitos FDA myönsi ensimmäisen myyntiluvan tällä aineryhmälle vuonna 1998. Tällä hetkellä markkinoilla on kaksi lääkkeeksi rekisteröityä TNF:n estäjää, etanercept (Enbrel) ja infliximab (Remicade). Ne eivät paranna nivelreumaa, mutta estävät tautia aiheuttamasta tuhoja nivelissä ja vaikuttavat edullisesti oireisiin, taudin kulkuun ja ennusteeseen. Valitettavasti nämä lääkkeet voivat aiheuttaa vaarallisia muutoksia verenkuvassa.

Nämä kaksi lääkettä eroavat toisistaan jossakin määrin. Remicade sitoutuu TNF:an palautumattomasti. Kerran sitouduttuaan siihen se tuhoaa TNF:n lopullisesti. Enbrel sitoutuu myös TNF:aan, mutta sidos voi myös irrota ja kiinnittyä myöhemmin uudelleen. Enrel sitoutu myös toiseen elimistön proteiiniin niemeltään lymfotoksiini. Sen merkitystä nivelreumassa ei vielä tunneta. Remicade viipyy ihmisen veressä pitempään kuin Enbrel.

Remicadea annetaan pistoksena suoneen joka toinen kuukausi. Enbreliä pistetään ihon alle kaksi kertaa viikossa. Hoidon haittapuolena on myös lääkkeiden kallis hinta: 30 000-70 000 markkaa vuodessa. Kela ei vielä korvaa näitä lääkkeitä. Näiden valmisteiden käyttö rajoittuukin vaikeisiin tapauksiin, joissa muutoin ei saada riittävää hoitovastetta.

Kanadalaiset tutkijat suosittelevat nivelreumaa sairastaville myös glukosamiineja, kondroitiinisulfaatteja (joita on sekä synteettisinä lääkkeinä että myös luontaistuotteena) sekä kalaöljyjä. Australialaistutkimuksen mukaan 450 mg EPA+DHA-rasvahappoja päivässä antaa yhtä hyvän tuloksen kuin suurempi päiväannos (Hill ym. 2016). Itse suosittelen reumapotilaille E-EPAa.

Lisään vielä suosituksiini helokkiöljyn ja sellaisen kalkkivalmisteen, jossa on mukana D-vitamiini (suojaksi myös luukatoa vastaan). Reumalääkäritkin suosittelevat nykyisin D-vitamiinilisää reumapotilaille (Haijai ym. 2017). Tarve on sellainen, että seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) nousee tasolle 125–150 nmol/l. Se voi edellyttää vähintään 100 mikrogramman (µg) päiväannosta. Mitää suurempi omega-3-indeksi (yli 8 %), sitä vähemmän aktiivinen on nivelreuma ja sitä vähemmän on myös periodonttiitta, osoittaa norjalainen tutkimus (Beyer ym. 2018). Omega-3-indeksi saa parhaiten nostetuksi väkevöidyllä kalaöljyllä, esimerkiksi E-EPAlla.

Berberiinin, kurkumiinin ja muiden perinteisten kiinalaisten luonnonlääkkeiden farmakologiset vaikutukset välittyvät suolistoflooran paranemisen kautaa (Pan ym. 2019). Intialaisen immunologit ovat osoittaneet, ettäberberiini vaimentaa reumassa myllertäviä tulehdyssytokiineja (Dinesh ja Rasool 2019).

Nivelreumapotilailla on jo taudin varhaisvaiheesta alkaen usein parodontiittia, ilmenee HLL Leena Äyryäväisen väitöskirjasta (2019). Varhaisvaiheessa olevista nivelreumapotilaista sitä sairasti noin 80 prosenttia ja kroonisessa vaiheessa olevista jopa 85 prosenttia. Terveessä verrokkiryhmässäkin parodontiittia esiintyi noin 40 prosentilla. Reumapotilaidern kannattaakin nauttia ravintolisiä, jotka ehkäisevät sekä nivelvaivoja että parodontiittia. Huono suuhygienia altistaa myös sydän- ja verisuonitaudeille. Ravintolisät vähentävät niidenkin riskiä.

Tällainen ravintolisäcocktail on tutkijoiden mielestä eduksi nivelille, sillä näissä ravintolisissä on useita rustojen vaurioita korjaavia ja tulehdusta vaimentavia aineita.

Pan C, Guo Q, Lu N. Role of Gut Microbiota in the Pharmacological Effects of Natural Products. Review. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. 2019 Apr 15;2019:2682748. doi: 10.1155/2019/2682748. eCollection 2019. Free Full Text
Dinesh P, Rasool M. Berberine mitigates IL-21/IL-21R mediated autophagic influx in fibroblast-like synoviocytes and regulates Th17/Treg imbalance in rheumatoid arthritis. Apoptosis. 2019 May 20. doi: 10.1007/s10495-019-01548-6.

Beyer K, Lie SA, Kjellevold M, Dahl L, Brun JG, Bolstad AI. Marine ω-3, vitamin D levels, disease outcome and periodontal status in rheumatoid arthritis outpatients. Nutrition. 2018 Apr 4;55-56:116-124. doi: 10.1016/j.nut.2018.03.054. Free Full Text pdf
Wang X, He X, Zhang CF, Guo CR, Wang CZ, Yuan CS. Anti-arthritic effect of berberine on adjuvant-induced rheumatoid arthritis in rats. Biomedicine and Pharmacotherapy. 2017 Mar 6;89:887-893. doi: 10.1016/j.biopha.2017.02.099.
Hill C, March LM, Aitken D et al. Fish oil in knee osteoarthritis: a randomised clinical trial of low dose versus high dose Annals of Rheumatoid Diseases 2016;75:23-29 doi:10.1136/annrheumdis-2014-207169 Free Full Text
Hajjaj-Hassouni N, Mawani N, Allali F et al.  Evaluation of Vitamin D Status in Rheumatoid Arthritis and Its Association with Disease Activity across 15 Countries: "The COMORA Study". International Journal of Rheumatology. 2017;2017:5491676. doi: 10.1155/2017/5491676. Epub 2017 Jun 1.