Multippelimyelooma

Multippelimyelooma on toiseksi yleisin verisyöpä, parantumaton luuytimen sairaus. Siihen sairastuu vuosittain noin 300 suomalaista. Taudin syynä on verisolujen (plasmasolujen) maligni proliferaatio, joka esiintyy monin paikoin luuytimessä. Multippelimyeloman osuus kaikista syöpätaudeista on noin yksi prosentti. Uudet tutkimukset osoittavat, että berberiinistä ja D-vitamiinista voi olla apua tämän taudin hoidossa.

Ilmaantuvuus

Yhdysvalloissa tautia sairastaa noin 50.000 potilasta, ja uusia tapauksia ilmenee vuosittain noin 14.000. EU:n maissa potilaita on noin 60.000 ja uusia tapauksia ilmenee vuosittain noin 18.000. Suomessa tautiin sairastuu vuosittain noin 300 ihmistä, ja tautia sairastavia on elossa yli 1000 potilasta.

Viiden vuoden kuluttua diagnoosista noin 75 % potilaista kuolee. Vakiohoitoja ovat kemoterapia, sädehoito ja luuydinsiirto; niiden avulla potilas saa keskimäärin neljä vuotta elinaikaa. Hoidoilla on useita vakavia sivuvaikutuksia. Nyt uusi kiinalainen tutkimus osoittaa, että berberiini estää taudin etenemistä; tutkijat esittävät berberiinin vaikutumekanismin ubiquitin like with PHD and ring finger domains 1 -geeniin (UHRF1) ja pitävät berberiiniä lupaavana aineena taudin hoitoon (Gu ym. 2020). Ihmiselle sopiva ja turvallinen päivöannos on 1-1,5 grammaa (2–3 tablettia) päivässä. Berberiiniä saa terveyskaupoista, apteekeistas ja päivittäistavaraliikkeiden luontaituoteosastoilta.

Taudin kehitys ja oireet

Multippelimyelooma kehittyy yleensä hitaasti vuosien kuluessa. Diagnoosin jälkeenkin tauti voi pysyä rauhallisessa vaiheessa kuukausien, jopa vuosien ajan. Myös fulminantteja (äkisti lehahtavia) muotoja esiintyy. Oireet aiheutuvat plasmasolujen proliferaatiosta tai niiden tuottamasta M-proteiinista.

Tavallisia oireita ovat luustokivut, jotka johtuvat luun syöpymistä ja patologisista murtumista. Luustomuutoksia esiintyy selkärangassa, kylkiluissa, lantiossa, pitkien luiden päissä ja kallossa. Noin 90 %:lla potilaista on anemia, 10 %:lla hoitamattomista potilaista on granulosytopenia ja trombosytopenia. Hyperkalsemia kehittyy joka neljännelle potilaalle. Sen oireina voivat olla ruokahaluttomuus, pahoinvointi, tiheävirtsaisuus, kuivuminen, väsymys ja henkiset häiriöt. M-proteiini (paraproteiini), hyperkalsemia tai hyperurikemia voivat aiheuttaa munuaisvaurion. Korkea lasko ("senkka") on usein ensimmäinen merkki myelomasta. Potilas on infektioherkkä: keuhkokuume, virtsatietulehdus, vyöruusu ja sepsis (verenmyrkytys) uhkaavat potilasta. Joskus esiintyy neuropatiaa, paraplagiaa (toispuoleinen halvaus) karpaalitunnelioire tai hyperviskositeettisyndroma.

Hoito

Hoitona annetaan kemoterapiaa, sädehoitoa ja luuydinsiirtoja. Ennuste riippuu tuumorimassan suuruudesta ja laboratorio- ja röntgenlöydöksistä.

Prednisoni 50 mg otettuna jatkuvasti joka toinen päivä, lisää potilaan oireetonta aikaa. Texasissa tri John J Crowleyn johdolla tehdyssä tutkimuksessa 125 potilasta sai joko 50 tai 10 mg prednisonia joka toinen päivä 53 kuuukauden ajan. Isommalla päiväannoksella oireita vapaa aika oli keskimäärin 14 kuukautta, kun se 10 mg:n annoksella oli vain 5 kuukautta (Bood 2002;99:3163-8).

Ennusteesta

Ennuste on huono, jos seerumin kalsium on yli 3,0 mmol/l, röntgenkuvissa nähdään useita lyyttisiä muutoksia (syöpymiä) ja suuri paraproteiinin määrä seerumissa (IgG yli 70 g/l, IgA yli 50 g/l tai virtsassa yli 12 g/vrk. Ennuste on suotuisa, jos Hb on yli 100, seerumin kalsium on normaali, luukuvat ovat normaalit, paraproteiinia on vähän ja se vähenee hoidon aikana yli puolella. Se vähenee yli 50% 40-75%:lla potilaista perintesillä hoidoilla. Potilaiden keskimääräinen eloonjäämisaika on neljä vuotta diagnoosin asettamisen jälkeen, mutta taudin kulku on hyvin vaihteleva.

Piilevä D-vitamiinin puute lisää kuolleisutta tähän tautiin verrattuna niihin potilaisiin, joiden vereeä on runsaasti D-vitamiinia (Yellapragada ym. 2020). Suosittelen nauttimaan D-vitaminia vähintään 100 µg/vrk ja tarkistamaan, että S-D-25 nousee tasolle 125–150 nmol/l.

Gu C, Yin Z, Nie H, et al. Identification of berberine as a novel drug for the treatment of multiple myeloma via targeting UHRF1. BMC Biology. 2020;18(1):33. Published 2020 Mar 25. doi:10.1186/s12915-020-00766-8 Open Access

Yellapragada SV, Fillmore NR, Frolov A, et al. Vitamin D deficiency predicts for poor overall survival in white but not African American patients with multiple myeloma. Blood Advances. 2020;4(8):1643–1646. doi:10.1182/bloodadvances.2019001411 Free Access

Halusanoja: Berberiini, D-vitamiini, multippeli myelooma, tohtori Tolonen