Metabolinen oireyhtymä

Metabolia tarkoittaa aineenvaihduntaa ja metabolinen oireyhtymä tilaa, jossa sokerin ja rasvojen aineenvaihdunta on häiriintynyt. Metabolisen oireyhtymän kuvasi ensimmäisenä tohtori E. Kylin (1923), mutta vasta Gerald M. Reaven teki sen yleisemmin tunnetuksi vuonna 1988 (Diabetes 1988;37:1595-607). Hän kutsui sitä myös nimellä Syndrome X. Vuonna 1989 Kaplan kutsui oireyhtymää nimellä "Tappava kvartetti" (‘The Deadly Quartet’) ja vuonna 1992 tilaa alettiin kutsua nimellä insuliiniresistenssioireyhtymä (‘The Insulin Resistance Syndrome’). Kalaöljy (etenkin E-EPA), berberiini, K2-vitamiini ja ubikinoni ovat erinomaisia ravintolisiä metabolisen oireyhtymän ja insuliiniresistenssin ehkäisyyn ja hoitoon (katso kirjallisuusviitteet alla). Minusta on valitettavaa, etteivät suomalaiset lääkärit ja ravitsemustietelijät lue ravintolisillä tehtyjä tutkimuksia tutkimuksia eivätkä tunne niiden ehkäisevää ja parantavaa vaikutusta tässä sairaudessa.

Metabolinen oireyhtymä

Kuva: Lihavuuteen, insuliiniresistenssiin, tyypin 2 diabetekseen ja metaboliseen oieryhtymää vaikuttavat geenit (perintötekijät), ympäristö (environment), ruokavalio (dieetti) ja suolistofloora (microbiota).

Metabolinen oireyhtymä lisää

 • ennenaikaista kuolleisuutta 1,6-kertaisesti (O'Neill and O'Driscoll, 2015),
 • tyypin 2 diabeteksen eriskiä 5-kertaisesti,
 • aivohalvauksen riskiä 2–4-kertaisesti
 • sydäninfvarktin riskiä 3–4 kertiasesti sekä
 • syöpätautien riskiä stroke (Eckel et al., 2005; Masters et al., 2013a; Masters et al., 2013b; Micucci et al., 2016 ;  O'Neill and O'Driscoll, 2015).

  Metabolista oieryhtymää ja siihen liittyvää maksan rasvoittumista voidaan ehkäistä ja hoitaa
  (palauttaa maksan toiminta ennalleen) vhh-ruokavaliolla ja väkevöidyllä puhdistetulla 90-prosenttisella etyylieströidyllä kalaöljyllä (Prentiss ym. 2018). Tässä tutkimuksesssa käytettyä kalaöljyä vastaavaa tuotetta saa Suomessa terveyskaupoista, markettien luontaistuoteosastoilta ja apteekeista.

Metabolisella oireyhtymällä tarkoitetaan tilaa, jossa henkilöllä on

 • ylipainoa (vyötärölihavuus)
 • kohonnut verenpaine
 • kohonnut verensokeri
 • insuliiniresistenssi
 • kohonneet veren rasvat, erityisesti triglyseridit
 • matala HDL-kolesteroli

Amerikkalaisen selvityksen mukaan metabolista oireyhtymää esiintyy n. 25 %:lla valkoisesta rodusta. Eniten sitä on latinoilla.

New Joint Statement Streamlines Definition of Metabolic Syndrome (2009)

Oireyhtymä kaksinkertaistaa sydäninfarktin riskin

Berberiini on tehokkaampaa kuin metabolisen oiryhtymän länsimainen lääkehoito

Perinnöllisyys

Metabolinen oireyhtymä ja insuliiniresistenssi ovat vahvasti perinnöllisiä sairauksia. Insuliiniresistenssin periytyvyys on noin 66 % ja insulinemian (kohonneen veren insuliinin) 35–54 %. Näitä tiloja potevien ihmisten oireettomillakin ensimmäisen polven jälkeläisillä on usein häiriintynyt sokeri- ja rasva-aineenvaihdunta. Tähän mennessä on löydetty kokonainen leegio geenivirheitä, jotka kuljettavat tautia sukupolvelta toiselle. Eniten tutkittuja geenejä on fatty acid binding protein 2 (FABP2), jota esiintyy ohutsuolessa. FABP2:lla on vahva taipumus sitoa tyydytettyjä ja tyydyttymättömiä rasvahappoja. Geeni vaikuttaa myös siihen, kuinka hyvin tai huonosti ihminen kykenee polttamaan näitä rasvahappoja aineenvaihdunnassaan (beetaoksidaatiossa). Toinen paljon tutkittu geeniperhe on rasvahappoa kiinnittävä CoA-ligaasi FACL-perhe, jonka häiriö voi aiheuttaa rasvahappohäiriön solukalvoilla.

Seurannaisvaikutukset

Metabolinen oireyhtymä yleistyy Suomessa kovaa vauhtia ja sen myötä myös tyypin 2 diabetes ja sen ikävät ja kalliit seuraukset, erityisesti sydän- ja verisuonitaudit (mukaan lukien aivohalvaus), muistin heikkeneminen ja suoranainen dementia. Tutkimuksen mukaan kohtuullinen alkoholinkäyttö vähentää metabolisen oireyhtymän riskiä. Korostan sanaa kohtuullinen. Suosittelen aina alkoholin kera ottamaan karnosiinia, koska se ehkäisee alkoholin palaessa syntyvien myrkyllisten aldehydien haittavaikutuksia. Karnosiini ehkäisee myös verensokerin nousua, sokeroitumista (glykaatiota) ja tulehdusstokiineja. Tupakointi puolestaan lisää metabolisen oireyhtymän riskiä (lue lisää). Karnosiini, magnesium, ubikinoni ja kalaöljyn omega-3:t ehkäisevät sydämen vajaatoimintaa, jota metabolinen oireyhtymä aiheuttaa.

insuliiniresistenssi

Insuliiniresistenssillä on monia haitallisia vaikutuksia elimistössä: Se lisää vaarallisen viskeraalisen rasvan kertymistä sisäelimiin, lihaksiin ja maksaan sekä lihottaa ja aiheuttaa laihduttajan jojo-ilmiön. Kaikki nämä muutokset lisäävat kroonisten sairauksien riskiä ja pahentavat jo alkaneiden tautien kulkua. Muutokset johtuvat pääasiassa mitokondrioiden viottumisesta. Lähde: Serrano ym. 2017

Oireyhtymässä valkuaisaineet ja rasvat sokeroituvat, jolloin esimerkiksi LDL-kolesterolista tulee AGE-LDL:ää (sokeroitumisen lopputuotteita eli AGE:tä sisältävää LDL:ää). Se lisää tulehdussytokiinien kuten TNF-alfan ja NF-kappaB:n tuotantoa soluissa (Hodgkinson ym. 2008). Silloin solunsisäiset mitokondriot vaurioituvat ja alkavat vuotaa. Muutokset lisäävät riskiä sairastua aikuistyypin (tyypin 2) diabetekseen ja sen liitännäistauteihin, eritoten valtimomuutoksiin. Myös syövän riski kasvaa. B6-vitamiini ja benfotiamiini ehkäisevät LDL:n sokeroitumista ja siten myös valtimomuutoksia.

Psyykkiset häiriöt

Helsingin yliopiston psykologian laitos on tutkinut metabolisen oireyhtymän ja psyykkisten häiriöiden välisiä suhteita. Seitsemän vuoden seurantatutkimuksen mukaan metaboliseen oireyhtymään liittyy mielialan vaihteluita (masennus, jännitys, viha). Yhtäältä psyykkisiä ongelmia potevilla naisilla oli tavallista suurempi riski sairastua metaboliseen oireyhtymään ja toisaalta oireyhtymää poteville ilmaantui tavallista enemmän psyykkisiä ongelmia.

Psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvisen johtamassa tutkimuksessa ilmeni, että stressi on yleinen piirre metabolista oireyhtymää sairastavilla. Stressi lisää hormonien kautta veren sokeripitoisuutta, insuliiniresistenssiä ja muita sydäntautien tunnettuja riskitekijöitä. Jatkuva stressi tuottaa paitsi kortisolia myös tulehdussytokiineja, jotka ajan oloon johtavat haitallisiin elimellisiin muutoksiin, kuten vyötärölihavuuteen.

Lisäksi on havaittu, että oireyhtymää esiintyy eniten vähän koulutetuilla ja enemmän naisilla kuin miehillä. Eräiden tutkijoiden mukaan metabolista oireyhtymää potevilla on lisääntynyt riski sairastua bipolaariseen tautiin eli maanis-depressiiviseen mielisairauteen. Metabolinen oireyhtymä heikentää henkistä suorituskykyä, todennäköisesti verisuonimuutosten välityksellä: aivoverenkierto kärsii.

Oulun yliopiston tutkimuksessa heikentynyt insuliiniherkkyys korreloi masennuksen ja sen vakavuuden kanssa.

Edellä mainituista syistä metabolisen oireyhtymän hoitamiseen kannattaa käyttää E-EPAa, joka ehkäisee stressiä, ahdistusta, väsymystä ja masennusta (lue lisää).

Monet masennuksen ja skitsofrenian hoitoon käytetyt lääkkeet, kuten Zyprexa, Depakote, Prozac, amitriptyliini, ketiapiini ja klotsapiini lihottavat ja voivat johtaa oireyhtymään. Erityisesti klotsapiini aiheuttaa metabolista oireyhtymää (lue tutkimuksesta). E-EPA tehoaa usein masennukseen ja skitsofreniaan yhtä hyvin kuin synteettiset lääkkeet ja lisäksi se vähentää niiden sivuvaikutusriskiä.

Verisuonimuutokset

Veren sokeripitoisuuden kohoaminen ja tulehdussytokiinit jäykistävät verisuonia, joten ne ovat keskeisiä tekijöitä verisuonitautien synnyssä ja pahenemisessa. Useimmilla, joskaan ei aivan kaikilla, lihavilla ihmisillä on insuliiniresistenssi ja kohonnut verenpaine. Metabolinen oireyhtymä lisää sydänkuoleman riskin nelinkertaiseksi (lue tutkimus). Lisäksi oireyhtymä kaksinkertaistaa aivohalvauksen riskin, kertoo suomalaistutkimus. Amerikkalaistutkimuksen mukaan aivohalvauksen riski on 2–5-kertainen sen mukaan, kuinka monta ja voimakasta riskitekijää henkilöllä on. Sekin antaa kaksinverroin aihetta ehkäistä ja hoitaa terveyttä liikunnalla, ortoglykeemisellä ruokavaliolla ja ravintolisillä. Etyyliesteröity kalaöljy parantaa merkittävästi veren rasvaprofiilia (Savinova ym. 2015) ja ehkäisee ateromapkakkien repeämistä (jolloin infarktien riski vähenee).

Berberiini ehkäisee ja hoitaa metaboliseen oireyhtymään kuuluvaa verisuonten hiljaista tulehdusta. Biokemiallisesti tämä tapahtuu estämällä p38 MAPK:n aktivaatiota, ATF-2 fosforylaatiota ja MMP-2:n ilmentymistä (Li ym. 2015).

Mikro- ja makroverisuonten muutokset ovat jo kehittyneet pitkälle siinä vaiheessa, jolloin diabetes-diagnoosi asetetaan. Tästä syystä diabeetikko kuolee herkemmin ensimmäiseen sydäninfarktiinsa kuin ei-diabeetikko. Sokeritaudin ja verisuonimuutosten taustalla on koko joukko yhteisiä patologisia tapahtumia: hapetusstressi, krooninen hiljainen tulehdus (inflammmaatio) ja kohonnut homokysteiini. Ne kaikki vaurioittavat mitokondrioita, mikä ajan oloon johtaa kliiniseen sairauteen. Tästä syystä mitokondrioiden suojaaminen on elintärkeää. Diabeetikko tarvitsee suojakseen erityisesti kalaöljyä, berberiiniä ja ubikinonia.

Elämäntavoilla on ratkaiseva merkitys metabolisen oireyhtymän ja sen seurauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Ruoka- ja liikuntatavat, suolan ja alkoholin käyttö vaikuttavat ratkaisevalla tavalla painoon, verenpaineeseen, verensokeriin ja rasvoihin. Vähäinenkin (4 kg) painon pudotus ja tupakoinnin lopettaminen parantavat ennustetta usein merkittävästi.

AGE-LDL ja ox-LDL

Sokeroitunut LDL-kolesteroli (AGE-LDL) ja hapettunut LDL eli ox-LDL ovat merkittäviä syytekijöitä metabolisessa oireyhtymässä. Mitä enemmän veressä on LDL:ää, sitä suurempi määrä sitä on hapettuneessa muodossa ja sitä suurempi on metabolisen oireyhtymän riski (KUVA). LDL:n pitoisuus sinänsä ei korreloi metabolisen oireyhtymän riskiin, mutta sitä vastoin ox-LDL korreloi vahvasti. AGE-LDL selittää osaltaan diabeetikkojen suurta sairastumista verisuonitauteihin. Näin ollen olisi ensiarvoisen tärkeää pitää niin suuri osa LDL:sta inertissä muodossa kuin mahdollista. Siinä auttaa veren antioksidanttikapasiteetin lisääminen nauttimalla ravintolisänä karnosiinia, ubikinonia, vihreää teetä ja muita hyviä antioksidantteja. Lue katsaus. Pelkän kokonais- ja/tai LDL-kolesterolin mittaaminen ja hoitaminen lääkkein on siis varsin turhaa touhua.

Berberiini korjaa veren rasvahäiriöitä

Kuva. Berberiini aktivoi heikosti toimivaa AMPK:ta, alentaa kohonneita triglyseridejä (TG) ja LDL-kolesterolia. LDLR = LDL-reseproti Lähde: Hu ym. 2018.

Ylipaino, laihdutus, liikunta ja ruokavalio

Tyypin 2 diabeetikkojen kehon rasvakudos on jakaantunut eri lailla kuin ei-diabeetikkojen. Diabeetikoilla on enemmän viskeraalista eli sisäselinrasvaa ja lihasten välissä olevaa rasvaa, mikä altistaa insuliiniresistenssille (Am J Clin Nutr 2009). Viskeraalinen rasva on "sairasta rasvaa" ("sick fat"). Näin naulan kantaan asian ilmaisee Bays (2009).

Visceral fat

Kuva. Elimistön rasvan kertymisalueet. Subcutaneous = ihonalainen, Visceral = sisäelin, Retoperitoneal = vatsakalvon takainen rasva. Viskeraalinen rasva on "sairasta" rasvaa. Sitä kertyy eritoten metabolista oireyhtymää potevalle.

Tarkista taulukosta oma painoindeksisi. Jos se on yli 26, ala ihmeessä laihduttaa ortoglykeemisellä ruokavaliolla. Apuna voit käyttää esimerkiksi laihdutusvalmisteita ja E-EPAa. E-EPA vähentää eritoten miesten viskeraalista rasvakudosta ja parantaa insuliiniherkkyyttä (eli vähentää insuliiniresistenssiä). Vaikutus välittyy G-proteiinikytkentäisten reseptorien GPR120- ja GPR40-reseptorien kautta.

Berberiini polttaa rasvaa

Berberiini aktivoi heikosti toimivaa AMPK:ta sekä ruskeaa rasvaa, jolloin energian tuotanto lisääntyyy, rasva palaa ja paino vähenee. PGC-1α on transkriptionaalinen koaktivaattori, joka säätää energia-aineenvaihdunnan geenejä..Lähde: Hu ym. 2018.

Laihdutuksen jälkeen sinun tulisi siirtyä pysyvään painonhallintaan. Se on varmin ja yksinkertaisin keino vähentää sydän- ja verisuonitauteja ja diabetesta. Säännöllinen ja melko rasittavakin kuntoliikunta – vähintään tunti päivässä tai 7 tuntia viikossa – ehkäisee ja korjaa insuliiniresistenssiä ja sitä kautta metabolisen oireyhtymän oireita. Pelkkä liikunnan ajatteleminen (aikomus) ei riitä, sitä on myös tehtävä itse omilla lihaksilla.
Liikunta ehkäisee metabolista oireyhtymää

Kuva. Metabolisen oireyhtymän ja fyysisen aktiviteetin välillä vallitsee vahva negatiivinen korrelaatio: mitä enemmän liikuntaa, sitä pienempi riski – ja päin vastoin. Tulos on 60-vuotiaista ruotsalaisista miehistä ja naisista. Oddskvot = riskisuhde. Pylväät: 1 = vähäinen fyysinen aktiviteetti, 2 = kevyttä liikuntaa, 3 = kohtalaista liikuntaa, 4 = runsasta liikuntaa. Illustration: Jakob Robertsson, Typoform. Lähde: Läkartidningen 2007.

Valitse ravintolisät oikein

Oikeanlaiset ravintolisät voivat olla suureksi avuksi metabolisen oireyhtymän ehkäisyssä ja hoidossa. Suosittelen ensisijaisesti seuraavia valmisteita:
- laihdutusvalmisteet
- sokeroitumista ehkäiseviä tuotteita: karnosiini kalsiumpyruvaatti (joka polttaa myös rasvaa)
- berberiiniä
- vihreää teetä
- E-EPAa, joka alentaa kohonnutta verenpainetta ja triglyseridejä sekä ehkäisee rytmihäiriöitä sekä stressiä ja muita psyykkisiä muutoksia. E-EPA parantaa omega-3-indeksiä, mikä suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta. Suositeltu annos on 1 000–2 000 mg/vrk .
- magnesiumia, foolihappoa ja muita B-vitamiineja
- ubikinonia (Q10) vähintään 100 mg päivässä
- D-vitamiinia vähintään 100 µg päivässä.

Tutkimuksen mukaan metabolisessa oireyhtymässä vallitsee magnesiumin ja fosforin piilevä puutostila. Magnesium on erittäin tärkeä sydäntä suojaava kivennäisaine ja fosfori puolestaan on välttämätöntä muistille ja muille kognitiivisille toiminnoille.

Kalaöljy 2,4 g/vrk parantaa metabolista oireyhtymää potevien lasten paastoverensokeria ja veren rasvaprofiilia ja alentaa kohonnutta verenpanetta jo kuuakudessa, ilmenee espanjalaisten lastenlääkäreiden julkaisemasta tutkimuksesta (García-López ym. 2016). Kalaöljy parantaa metabolista oireyhtymää potevien ihmisten insuliiniherkkyyttä, osoittaa tuore meta-analyysi (Gao ym. 2017).

Berberiini suojaa metabolista oireyhtymää vastaan lisäämällä mitokondrioitten SirT3-aktiviteettia ja normalisoimalla mitokondrioiden toimintoja ja estämällä energiahukkaa (Teodoro ym. 2013). Mitokondrioiden toimintahäiriötä voidaan verrata vuotaviin pattereihin. Berberiini siis estää ”paristojen vuotoa”. Kuten edellä jo todettiin, berberiini ehkäisee ja hoitaa metaboliseen oireyhtymään kuuluvaa verisuonten tulehdusta. Tämä tapahtuu estämällä p38 MAPK:n aktivaatiota, ATF-2 fosforylaatiota ja MMP-2:n ilmentymistä (Li ym. 2015).

Amerikkalaiset Central Michigan Univeristyn tutkijat ovat osoittaneet, että berberiini vaimentaa monia tulehdussytokiineja ja aktivoi AMPK-α:a, sirtuiini-1:ä (SIRT-1) ja PPAR-γ koaktivaattori 1-α:a (PGC-1α:a ja vähentää mm NF-kB:tä. Nämäkin havainnot selittävät berberiinin monipuolisia positiivisia vaikutuksia mm. lihavuudessa ja aineenvaihdunta- eli elintasosairauksissa mm. metabolisessa oireyhtymässä (Poudel ym. 2019).

Berberiini lisää sekä insuliinireseptoreja (InsR) että LDL-kolesterolin reseptoreja (LDLR), mikä korjaa sekä sokeri- että rasva-aineenvaihduntaa, joten se on erinomainen luonnonaine metabolisen oireyhtymän ehkäisyyn ja hoitoon (Wang ym. 2012, Cicero ja Colletti 2015, Hu ym. 2018). Berberiini muuntaa valkeaa rasvaa ruskeaksi, jolloin kalorit palavat tehakkaammin. Lue lisää alla olevasta linkistä.

Berberiini hoitaa metabolista oireyhtymää

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset laatinut työryhmä myöntää, että lähes joka viides metabolista oireyhtymää poteva saa D-vitamiinia alle 2,5 mikrogrammaa (µg) päivässä (Jonsdottir ym. 2013). Tarve on ainakin 100 µg/vrk.

Lisää tutkittua tietoa:

Vyötärölihavan synkkä tulevaisuus
Metabolinen oireyhtymä lisää aivohalvauksen riskiä
Seleeni ja metabolinen oireyhtymä
Stressin yhteydet muihin tauteihin

Näin diabetes lisää dementian vaaraa
The metabolic syndrome. Editorial. BMJ 2003;327:61-62

Kirjallisuutta

Poudel A, Zhou J, Mekala N, Welchko R, Rosca M, Li L. Berberine protects against cytokine-induced inflammation through multiple pathways in undifferentiated C2C12 myoblast cells. Canadian Journal of Physiology and Pharmacology. 2019 Apr 26. doi: 10.1139/cjpp-2018-0653.
Chis BA, Chis AF, Muresan A, Fodor D. Q10 Coenzyme Supplementation can Improve Oxidative Stress Response to Exercise in Metabolic Syndrome in Rats. International Journal of Vitamin and Nutrition Research. 2019 Mar 19:1-9. doi: 10.1024/0300-9831/a000301.
Hu X, Zhang Y, Xue Y, Zhang Z, Wang J. Berberine is a potential therapeutic agent for metabolic syndrome via brown adipose tissue activation and metabolism regulation. Review. American Journal of Translational Research. 2018 Nov 15;10(11):3322-3329. eCollection 2018. Free Full Text pdf
Sirtori CR, Pavanello C, Calabresi L, Ruscica M. Nutraceutical approaches to metabolic syndrome. Review. Annals of Medicine. 2018 Aug;49 (8):678-697 doi:10.3390/nu10091153. Free Full Text
Prentice KJ, Wendell SG, Liu Y, et al. CMPF, a Metabolite Formed Upon Prescription Omega-3-Acid Ethyl Ester Supplementation, Prevents and Reverses Steatosis. EBioMedicine. 2017 Dec 19. pii: S2352-3964(17)30501-7. doi: 10.1016/j.ebiom.2017.12.019.Free Full Text pdf
Serrano JCE, Cassanye A, Martín-Gari M, Granado-Serrano AB, Portero-Otín M. Effect of Dietary Bioactive Compounds on Mitochondrial and Metabolic Flexibility. Review. Diseases. 2016 Mar 10;4(1). pii: E14. doi: 10.3390/diseases4010014. Free Full Text pdf
Gao H, Geng T, Huang T, Zhao Q. Fish oil supplementation and insulin sensitivity: a systematic review and meta-analysis. Lipids in Health and Disease. 2017 Jul 3;16(1):131. doi: 10.1186/s12944-017-0528-0.
García-López S, Villanueva Arriaga RE, Nájera Medina O, et al. One month of omega-3 fatty acid supplementation improves lipid profiles, glucose levels and blood pressure in overweight schoolchildren with metabolic syndrome. Journal of Pediatric Endocrinology and Metababolism. 2016 Sep 22. pii: /j/jpem.ahead-of-print/jpem-2015-0324/jpem-2015-0324.xml. doi: 10.1515/jpem-2015-0324.
Caliceti C, Franco P, Spinozzi S, Roda A, Cicero AF. Berberine: new insights from pharmacological aspects to clinical evidences in the management of metabolic disorders. Current Medicinal Chemistry. 2016 Apr 11. [Epub ahead of print]
Cicero AF, Colletti A. Role of phytochemicals in the management of metabolic syndrome. Phytomedicine. 2015 Dec 11. pii: S0944-7113(15)00361-X. doi: 10.1016/j.phymed.2015.11.009.

Li XX, Li CB, Xiao J, et al. Berberine attenuates vascular remodeling and inflammation in a rat model of metabolic syndrome. Biological and Pharmaceutical Bulletin 2015;38(6):862-8. doi: 10.1248/bpb.b14-00828. Free Full Text

Savinova OV, Fillaus K, Harris WS, Shearer GC.Effects of niacin and omega-3 fatty acids on the apolipoproteins in overweight patients with elevated triglycerides and reduced HDL cholesterol. Atherosclerosis. 2015 Apr 22;240(2):520-525. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2015.04.793

Bays HE, Ballantyne CM, Braeckman RA, et al. Icosapent Ethyl (Eicosapentaenoic Acid Ethyl Ester): Effects Upon High-Sensitivity C-Reactive Protein and Lipid Parameters in Patients With Metabolic Syndrome. Metabolic Syndrome and Related Disorders. 2015 Apr 20. Abstract
Kim YS, Xun P, He K. Fish Consumption, Long-Chain Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid Intake and Risk of Metabolic Syndrome: A Meta-Analysis. Nutrients. 2015 Mar 24;7(4):2085-2100. Abstract
Di Pierro F, Bellone I, Rapacioli G, Putignano P. Clinical role of a fixed combination of standardized Berberis aristata and Silybum marianum extracts in diabetic and hypercholesterolemic patients intolerant to statins. Diabetes Metababolic Syndrome and Obesity. 2015 Feb 4;8:89-96. eCollection 2015. PubMed
Kylin E. Studien uber das Hypertonie-Hyperkaliumie-Hyperurikamiesyndrom. Zentralblatt fur Innere Medizin 1923;44:105–127.
Reaven GM. Insulin resistance/compensatory hyperinsulinemia, essential hypertension, and cardiovascular disease. J Clin Endocrinol Metab. 2003;88(6):2399-403. Review.

Rerald M. Reaven, Ami Laws (Eds) Insulin resistance. The Metabolic Syndrome X. Humana Press. ISBN 0-89603–588–3. Kirjaa voi lukea rajoitetusti klikkaamalla TÄHÄN.

Kotronen A, Seppälä-Lindroos A, Bergholm R, Yki-Jörvinen H. Tissue specificity of insulin resistance in humans: fat in the liver rather than muscle is associated with features of the metabolic syndrome. Diabetologia. 2008; 51 ( 1 ): 130-8 [Abstract]

Mai-Lis Hellénius M-L, Rauramaa R. Metabola syndromet hotar folkhälsan. Läkartidningen 18.12.2007 [Lue koko artikkeli]

Gallagher D, Keley DE, Yim J-E, et al. Adipose tissue distribution is different in type 2 diabetes. Am J Clin Nutr (January 21, 2009). doi:10.3945/ajcn.2008.26955 Abstract

Bays E. "Sick Fat", metabolic disease, and atherosclerosis. Am J Med 2009;122(1 suppl):S26-37. PubMed

Hodgkinson CP, Laxton RC, Patel K, Ye S. Advanced glycation end-product of low density lipoprotein activates the toll-like 4 receptor pathway implications for diabetic atherosclerosis. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2008;28(12):2275-81. Abstract
Zeman M, Vecka M, Jáchymová M, et al. Fatty acid CoA ligase-4 gene polymorphism influences fatty acid metabolism in metabolic syndrome, but not in depression. Tohoku J Exp Med. 2009;217(4):287-93 Free Full Text

Wang YX, Kong WJ, Li YH, et al. Synthesis and structure-activity relationship of berberine analogues in LDLR up-regulation and AMPK activation. Bioorganic and Medicinal Chemistry. 2012 Sep 24. pii: S0968-0896(12)00741-9. doi: 10.1016/j.bmc.2012.09.029.

Tabbaa M, Golubic M, Roizen MF, Bernstein AM. Docosahexaenoic Acid, inflammation, and bacterial dysbiosis in relation to periodontal disease, inflammatory bowel disease, and the metabolic syndrome. Nutrients. 2013 Aug 19;5(8):3299-310. doi: 10.3390/nu5083299. Free Full Text

Teodoro JS, Duarte FV, Gomes AP, et al. Berberine reverts hepatic mitochondrial dysfunction in high-fat fed rats: a possible role for SirT3 activation. Mitochondrion. Available online 14 September 2013 doi:pii: S1567-7249(13)00246-8. 10.1016/j.mito.2013.09.002.
Jonsdottir SE, Brader L, Gunnarsdottir I, et al.  Adherence to the Nordic Nutrition Recommendations in a Nordic population with metabolic syndrome: high salt consumption and low dietary fibre intake (The SYSDIET study). Review. Food and Nutrition Research. 2013 Dec 16;57. doi: 10.3402/fnr.v57i0.21391. Free Full Text